Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

Wiertarka + mieszadło.

Tez o tym myślałem, ale mam krótkie mieszadło, będę próbował.

 

Do jutra na bank nie wystygnie!!! To chyba najgłupszy pomysł na świecie żeby robić takie wybicie bez chłodnicy. Kompletnie nie odrobione zadanie domowe!

Czy ja wiem, wydaje mi się że wystawienie pani Ogórek prze Millera było glupszym pomysłem.

Piwo nie idzie na konkurs a na impreze okolicznościową, na weselu będzie sporo wujków Januszy i Heńków, brodatych beer geeków brak.

Dodam że brzeczka po chmieleniu została schłodzona poniżej temp. 75 stopni.

Edytowane przez PiotrekU
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem ostatnio NZPA, miało 13,5 BLG przy zlewaniu na burzliwą, zacierane było w ok. 64* przez 50 min, początkowe 10 min było trochę wyższe, ok.68*, wsypałem do trochę zbyt rozgrzanej wody. Drożdże US - 05 zadane w temp 23* i w tej temp. piwo stoi od prawie półtora dnia, drożdże wystartowały po 5 h, teraz cały czas ładnie pracuje, tworzy się piana na powierzchni. Teraz moje pytanie - czy lepiej będzie je zostawić na burzliwą tak jak są, w tych 23* czy lepiej przenieść do piwnicy, gdzie jest 15-16* ? Nie chciałbym żeby wyszło zbyt alkoholowe, bo jakieś fenole owocowe raczej nie będą mi przeszkadzać, ale nie chcę żeby alkohol gryzł. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem ostatnio NZPA, miało 13,5 BLG przy zlewaniu na burzliwą, zacierane było w ok. 64* przez 50 min, początkowe 10 min było trochę wyższe, ok.68*, wsypałem do trochę zbyt rozgrzanej wody. Drożdże US - 05 zadane w temp 23* i w tej temp. piwo stoi od prawie półtora dnia, drożdże wystartowały po 5 h, teraz cały czas ładnie pracuje, tworzy się piana na powierzchni. Teraz moje pytanie - czy lepiej będzie je zostawić na burzliwą tak jak są, w tych 23* czy lepiej przenieść do piwnicy, gdzie jest 15-16* ? Nie chciałbym żeby wyszło zbyt alkoholowe, bo jakieś fenole owocowe raczej nie będą mi przeszkadzać, ale nie chcę żeby alkohol gryzł. 

 

teraz to już jest raczej za późno. trzeba było zadać w 14, trzymać przez pierwszy tydzień w piwnicy a później do domu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

20l piwa nie schłodzisz tak szybko przenosząc do piwnicy. Moim zdaniem możesz bezpiecznie przenosić i się nie martwić.

Podejrzewam, że przy pracujących drożdżach to zejście temperatury do 18° zajmie ze 2 dni.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czołem, mam już wszystko przygotowane do butelkowania Milk Stouta, który jak się właśnie okazało bardzo słabo mi odfermentował: z 12 BLG brzeczki zeszło do 6 (już po odjęciu 2 BLG laktozy). Wcześniej przetrzymałem go o tydzień dłużej na cichej, żeby bardziej odfermentowało, ale zeszło tylko o 1%. Skoro tylko tyle odfermentowało przez tydzień to raczej granatów się nie nabawię, ale nie wiem czy dawać normalnie cukru (2,5 g/0,5l). I co może być z nim nie tak oprócz tego, że będzie słodsze i słabsze niż powinno być?

Pytam, bo pierwszy raz mi się zdarzyło takie słabe odfermentowanie...

Edytowane przez ziemas
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To jest zapewne związane z tym, że nie ja zadałem drożdże i kolega którego o to poprosiłem (ja wtedy nie mogłem czekać na ostudzenie się brzeczki) wrzucił je bez rehydracji :(

E: A zacieranie było w temperaturze 69 st - 65 st przez 90 minut, natomiast fermentacja burzliwa i cicha w 20 st. C.
Żeby zacząć butelkować, wystarczy że przeleję piwo do pojemnika z kranem w którym już nawet syrop i droga wolna :P
Wstrzymać się, czy rozlewać?

Edytowane przez ziemas
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wcześniej przetrzymałem go o tydzień dłużej na cichej, żeby bardziej odfermentowało, ale zeszło tylko o 1%.

chodzi Ci o zejście z 6,06BLG do 6BLG czy z 7BLG do 6BLG?

jeżeli to drugie to trzymaj jeszcze tydzień.

w jakiej tempertaturze ta cicha?

 

 

 

Skoro tylko tyle odfermentowało przez tydzień to raczej granatów się nie nabawię

to zależy od tej pierwszej odpowiedzi. jeżeli BLG w tydzień zeszło Ci o 1BLG to możesz liczyć na granaty.

 

a jeżeli chcesz analizę przyczyn, dlaczego tak płytko, to musisz podać więcej danych - tak jak proszą koledzy. (zasyp, temperatury, drożdże, warunki, czasy...)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak napisałem w edycji: 
Zacieranie było w temperaturze 69 st - 65 st przez 90 minut, natomiast fermentacja burzliwa i cicha w 20 st. C.
W ciągu ostatniego tygodnia BLG zeszło z 7 do 6. Łącznie na cichej trzymam je już 2 i pół tygodnia, a tak jak pisałem - podejrzewam, że płytkie odfermentowanie jest związane z wsypaniem drożdży bezpośrednio do brzeczki, bez rehydracji.

Edytowane przez ziemas
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak napisałem w edycji:

Zacieranie było w temperaturze 69 st - 65 st przez 90 minut, natomiast fermentacja burzliwa i cicha w 20 st. C.

BLG zeszło z 7 do 6. Łącznie na cichej trzymam je już 2 i pół tygodnia, a tak jak pisałem - podejrzewam, że płytkie odfermentowanie jest związane z wsypaniem drożdży bezpośrednio do brzeczki, bez rehydracji.

Myślę że to żadne odkrycie ale na Twoim miejscu zaczekalbym pare dni, zmierzyl Blg ponownie i butelkowal dopiero jezeli nadal masz 6 Blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

W ciągu ostatniego tygodnia BLG zeszło z 7 do 6. Łącznie na cichej trzymam je już 2 i pół tygodnia
 

 

Zaraz stop - jak to 2 i pół tygodnia na cichej piwo, które zeszło z 12 do 6? To ile to miało jak przelewałeś na cichą, a jako że na pewno więcej niż 6 to napisz co powodowało podjęcie takiej a nie innej decyzji.

 

Z opisu wyłania się kompletny obraz - brzeczka w ogóle nie napowietrzona i drożdże bez rehydratacji, generalnie niewielkie pojęcie o tym co się robi, po co jest cicha, kiedy robić etc.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zgodnie z instrukcją z brewkitu: 7-10dni burzliwej, tydzień cichej. na szczęście mierzy przed zabutelkowaniem. to już jakiś krok do normalności.

 

 

 

W ciągu ostatniego tygodnia BLG zeszło z 7 do 6. Łącznie na cichej trzymam je już 2 i pół tygodnia, a tak jak pisałem - podejrzewam, że płytkie odfermentowanie jest związane z wsypaniem drożdży bezpośrednio do brzeczki, bez rehydracji.

 

to jednak bój się tych granatów. ja rozumiem, że jesteś odważny, ale może jednak trochę respektu.

 

zrób FFT z drożdżami babuni, dobrze potrząś żeby napowietrzyć - będziesz miał jasny obraz sytuacji. butelkowanie odstaw na później.

Edytowane przez Pun kOmora
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.