PiotrekU Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2015 (edytowane) Sprawa wygląda tak, mam 120 litrów gorącej brzeczki w 160 litrowej beczce. Czekam do jutra aż wystygnie. Jak to bezpiecznie natlenić przed wrzucenie drożdży? Edytowane 18 Kwietnia 2015 przez PiotrekU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Areh Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Wiertarka + mieszadło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Do jutra na bank nie wystygnie!!! To chyba najgłupszy pomysł na świecie żeby robić takie wybicie bez chłodnicy. Kompletnie nie odrobione zadanie domowe! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2015 (edytowane) Wiertarka + mieszadło.Tez o tym myślałem, ale mam krótkie mieszadło, będę próbował. Do jutra na bank nie wystygnie!!! To chyba najgłupszy pomysł na świecie żeby robić takie wybicie bez chłodnicy. Kompletnie nie odrobione zadanie domowe! Czy ja wiem, wydaje mi się że wystawienie pani Ogórek prze Millera było glupszym pomysłem. Piwo nie idzie na konkurs a na impreze okolicznościową, na weselu będzie sporo wujków Januszy i Heńków, brodatych beer geeków brak. Dodam że brzeczka po chmieleniu została schłodzona poniżej temp. 75 stopni. Edytowane 18 Kwietnia 2015 przez PiotrekU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-julian- Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Co to za piwo co januszą bedzie smakowało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Co to za piwo co januszą bedzie smakowało? Prosty zasyp 90% pils 10% pszenica + T-58 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meszek Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Zrobiłem ostatnio NZPA, miało 13,5 BLG przy zlewaniu na burzliwą, zacierane było w ok. 64* przez 50 min, początkowe 10 min było trochę wyższe, ok.68*, wsypałem do trochę zbyt rozgrzanej wody. Drożdże US - 05 zadane w temp 23* i w tej temp. piwo stoi od prawie półtora dnia, drożdże wystartowały po 5 h, teraz cały czas ładnie pracuje, tworzy się piana na powierzchni. Teraz moje pytanie - czy lepiej będzie je zostawić na burzliwą tak jak są, w tych 23* czy lepiej przenieść do piwnicy, gdzie jest 15-16* ? Nie chciałbym żeby wyszło zbyt alkoholowe, bo jakieś fenole owocowe raczej nie będą mi przeszkadzać, ale nie chcę żeby alkohol gryzł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Trzeba było wcześniej przenieść... ale i teraz lepiej jak przeniesiesz, jak fermentacja jest burzliwa to akurat będzie miało ok 18C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
honeyglass Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Jakiś czas temu wpryskałem do butelek ditlenek chloru (ClO2) w celu dezynfekcji. Kiedy przykładam butelkę do nosa nadal czuje chlorowy zapach. Butelka nadal jest wilgotna w środku. Czy mogę butelkować piwo czy lepiej przepłukać butelki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 A małe przykryte? Jakiś czas tzn? Godzinętemu, tydzień? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
honeyglass Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Mniej więcej 2 godziny temu. Nie przykryte. Najpierw odwrócone w skrzynce a teraz normalnie na podłodze stoją. (Mam tylko jedną skrzynkę póki co więc suszę na raty.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Zrobiłem ostatnio NZPA, miało 13,5 BLG przy zlewaniu na burzliwą, zacierane było w ok. 64* przez 50 min, początkowe 10 min było trochę wyższe, ok.68*, wsypałem do trochę zbyt rozgrzanej wody. Drożdże US - 05 zadane w temp 23* i w tej temp. piwo stoi od prawie półtora dnia, drożdże wystartowały po 5 h, teraz cały czas ładnie pracuje, tworzy się piana na powierzchni. Teraz moje pytanie - czy lepiej będzie je zostawić na burzliwą tak jak są, w tych 23* czy lepiej przenieść do piwnicy, gdzie jest 15-16* ? Nie chciałbym żeby wyszło zbyt alkoholowe, bo jakieś fenole owocowe raczej nie będą mi przeszkadzać, ale nie chcę żeby alkohol gryzł. teraz to już jest raczej za późno. trzeba było zadać w 14, trzymać przez pierwszy tydzień w piwnicy a później do domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Honeyglass dla bezpieczeństwa psiknij jeszcze raz, niby powinno być ok bez psikniecia ale ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meszek Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 (edytowane) Hmm, to przeniosę, ale czy nie będzie to zbyt gwałtowna zmiana temp ? Edytowane 19 Kwietnia 2015 przez meszek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 20l piwa nie schłodzisz tak szybko przenosząc do piwnicy. Moim zdaniem możesz bezpiecznie przenosić i się nie martwić. Podejrzewam, że przy pracujących drożdżach to zejście temperatury do 18° zajmie ze 2 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meszek Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Ok. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziemas Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2015 (edytowane) Czołem, mam już wszystko przygotowane do butelkowania Milk Stouta, który jak się właśnie okazało bardzo słabo mi odfermentował: z 12 BLG brzeczki zeszło do 6 (już po odjęciu 2 BLG laktozy). Wcześniej przetrzymałem go o tydzień dłużej na cichej, żeby bardziej odfermentowało, ale zeszło tylko o 1%. Skoro tylko tyle odfermentowało przez tydzień to raczej granatów się nie nabawię, ale nie wiem czy dawać normalnie cukru (2,5 g/0,5l). I co może być z nim nie tak oprócz tego, że będzie słodsze i słabsze niż powinno być? Pytam, bo pierwszy raz mi się zdarzyło takie słabe odfermentowanie... Edytowane 21 Kwietnia 2015 przez ziemas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
honeyglass Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2015 W jakiej temperaturze fermentujesz i w jakiej zacierałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2015 raczej jaka była kondycja drożdży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziemas Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2015 (edytowane) To jest zapewne związane z tym, że nie ja zadałem drożdże i kolega którego o to poprosiłem (ja wtedy nie mogłem czekać na ostudzenie się brzeczki) wrzucił je bez rehydracji E: A zacieranie było w temperaturze 69 st - 65 st przez 90 minut, natomiast fermentacja burzliwa i cicha w 20 st. C.Żeby zacząć butelkować, wystarczy że przeleję piwo do pojemnika z kranem w którym już nawet syrop i droga wolna Wstrzymać się, czy rozlewać? Edytowane 21 Kwietnia 2015 przez ziemas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Wcześniej przetrzymałem go o tydzień dłużej na cichej, żeby bardziej odfermentowało, ale zeszło tylko o 1%. chodzi Ci o zejście z 6,06BLG do 6BLG czy z 7BLG do 6BLG? jeżeli to drugie to trzymaj jeszcze tydzień. w jakiej tempertaturze ta cicha? Skoro tylko tyle odfermentowało przez tydzień to raczej granatów się nie nabawię to zależy od tej pierwszej odpowiedzi. jeżeli BLG w tydzień zeszło Ci o 1BLG to możesz liczyć na granaty. a jeżeli chcesz analizę przyczyn, dlaczego tak płytko, to musisz podać więcej danych - tak jak proszą koledzy. (zasyp, temperatury, drożdże, warunki, czasy...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziemas Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2015 (edytowane) Jak napisałem w edycji: Zacieranie było w temperaturze 69 st - 65 st przez 90 minut, natomiast fermentacja burzliwa i cicha w 20 st. C.W ciągu ostatniego tygodnia BLG zeszło z 7 do 6. Łącznie na cichej trzymam je już 2 i pół tygodnia, a tak jak pisałem - podejrzewam, że płytkie odfermentowanie jest związane z wsypaniem drożdży bezpośrednio do brzeczki, bez rehydracji. Edytowane 21 Kwietnia 2015 przez ziemas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Msciwor Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Jak napisałem w edycji: Zacieranie było w temperaturze 69 st - 65 st przez 90 minut, natomiast fermentacja burzliwa i cicha w 20 st. C. BLG zeszło z 7 do 6. Łącznie na cichej trzymam je już 2 i pół tygodnia, a tak jak pisałem - podejrzewam, że płytkie odfermentowanie jest związane z wsypaniem drożdży bezpośrednio do brzeczki, bez rehydracji. Myślę że to żadne odkrycie ale na Twoim miejscu zaczekalbym pare dni, zmierzyl Blg ponownie i butelkowal dopiero jezeli nadal masz 6 Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2015 W ciągu ostatniego tygodnia BLG zeszło z 7 do 6. Łącznie na cichej trzymam je już 2 i pół tygodnia Zaraz stop - jak to 2 i pół tygodnia na cichej piwo, które zeszło z 12 do 6? To ile to miało jak przelewałeś na cichą, a jako że na pewno więcej niż 6 to napisz co powodowało podjęcie takiej a nie innej decyzji. Z opisu wyłania się kompletny obraz - brzeczka w ogóle nie napowietrzona i drożdże bez rehydratacji, generalnie niewielkie pojęcie o tym co się robi, po co jest cicha, kiedy robić etc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2015 (edytowane) zgodnie z instrukcją z brewkitu: 7-10dni burzliwej, tydzień cichej. na szczęście mierzy przed zabutelkowaniem. to już jakiś krok do normalności. W ciągu ostatniego tygodnia BLG zeszło z 7 do 6. Łącznie na cichej trzymam je już 2 i pół tygodnia, a tak jak pisałem - podejrzewam, że płytkie odfermentowanie jest związane z wsypaniem drożdży bezpośrednio do brzeczki, bez rehydracji. to jednak bój się tych granatów. ja rozumiem, że jesteś odważny, ale może jednak trochę respektu. zrób FFT z drożdżami babuni, dobrze potrząś żeby napowietrzyć - będziesz miał jasny obraz sytuacji. butelkowanie odstaw na później. Edytowane 21 Kwietnia 2015 przez Pun kOmora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi