Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

Hej. Pomożecie? Nabyłem FD. Wsadziłem je do gara, wlałem wodę, podgrzałem, wsypalem śrutę. No i teraz mam jakieś 15l gęstej śruty nad FD i 5l wody pod... Pierwszy raz używam FD. Pomożecie? Jak Wy to robicie? Ktoś ma gar z fd?

Ale gar ma kran/zawór? Pytam dla pewności, bo z opisu to niezbyt wynika. A robi się to normalnie, jak przy sraczwężyku. Rozwiń swój problem :)

 

Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak, ma zawór, aż takim idiotą nie jestem:). Ale pod dnem w trakcie zacierania jest 5l wody... mam się tym nie martwić? Co potem? Skończę zacieranie, młóto będzie na górze, jak rozumiem, zawrócić 5l pierwszego filtratu? Pomijam fakt, że mam nad dnem w trakcje zacierania b. gęsty zacier...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Panowie i Panie nastąpił przy robocie mały problem, mianowicie właśnie przegrzałem słód ( miało byc 73C) ale się zagapiłem a na kotle ustawiłem więcej C - zeby szybciej, wywaliło mi 85a na kika minut :(   , jakie sa tego skutki, właśnie wychłodziłem do 73 i po 50 minutach próba jodowa wyszła ok,  pytam bo juz nie wiem czy po przegraniu powinna wyjść negatywa próba jodowa, juz tyle czytam ze zgłupiałem, proszę o pomoc, sprawdziłem blg kolo 20

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

wczesniej ok 40 minut zacierania i czas ktory doprowadzil do podskoczenia temperatury, dzieki pozdrawiam, filtruje sie już, ale opornie

 

No to masz odpowiedź :). Powodzenia bo już puźno a tu jeszcze gotowanie :P. Ja robię na odwrót - zaczynam o 5 rano :P.  

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

jutro zamierzam upichcić belgijskiego tripla z dodatkiem cukru kandyzowanego kruszonego, suszonej skórki ze słodkiej pomarańczy i kolendry

 

W jaki sposób i kiedy je dorzucić ?

 

Obawiam się że cukier może się lekko przykarmelizować w garze i zastanawiam się czy nie zrobić jakiegoś syropu który wleje np w 3 dniu fermentacji.

 

Odnośnie skórki i kolendry to najlepiej chyba na 10 minut gotowania, pytanie tylko czy wyjąć po zgaszeniu palnika, czy przy przelewaniu schłodzonej brzeczki do fermentora.

Edytowane przez mina obelżywa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dowiedz się do czego służą odpowiednie działy forum.
Ten na przykład:

 

 

PROSZĘ O UWAGĘ !!! Jak sama nazwa wskazuje jest to: "OSTRY DYŻUR".Jest taki wątek jak: http://www.piwo.org/topic/10089-dla-poczatkujacych-czuj%C4%99-si%C4%99-ca%C5%82kowicie-zagubiony/i tutaj zadawajcie pytania, na które odpowiedzi można poczekać chwilę dłużej. Skoro ktoś np. chce zlać piwo na cichą i nie wie czy jutro czy za 3 dni to chyba nie jest to pytanie na ostry dyżur, nie uważacie?
Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć,

 

planowałem na dzisiaj mrożenie drożdży (1l startera od wczoraj czeka w lodówce) ale nie mogę nigdzie dostać gliceryny 99%, wszędzie mają tylko taką 85% do skóry.

 

Czy ktoś zna miejsce w Poznaniu, gdzie dostanę glicerynę roślinną 99%?

 

Ewentualnie, choć nie sądzę, czy mogę użyć tej 85%?

 

Z góry dzięki za poradę!

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

google -> gliceryna poznań site:allegro.pl

 

i lecisz po kolei z linkami aż znajdziesz sprzedawcę który ma odbiór osobisty

Albo nie umiem korzystać z google/allegro, albo nie na aktualnie takiej oferty - sprawdzałem przed wrzuceniem posta...

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.