korzen16 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Wątkowi zaczyna być bliżej do piaskownicy niż pilnej pomocy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Dla mnie pomoc ta była pilna i sprawa priorytetowa -nigdy wcześniej nie dezynfekowałam sprzętu i zupełnie nie miałam pojęcia o proporcjach i czasie tym bardziej,ze do dyspozycji miałam to Oxy biedronkowe ,także Wielkie dzięki za wszystkie rady Jutro mój pierwszy Brewkit!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hast Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 @Gąska Po Oxy z biedronki lepiej jednak przepłukać, bo to nie jest czysty nadwęglan. Po 100% nadwęglanie nie trzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Dla mnie pomoc ta była pilna i sprawa priorytetowa -nigdy wcześniej nie dezynfekowałam sprzętu i zupełnie nie miałam pojęcia o proporcjach i czasie Rozumiem panikę na początku warzenia, nie mniej przestałem obserwować wątek, z powodu, według mnie, nadmiaru problemów nie przeznaczonych do tego miejsca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belze Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 (edytowane) Potrzebuję rady! Uwarzyłem 2 tygodnie temu single hop simcoe aipa na #1056 american ale - wyszło blg 18; pierwszy raz postanowiłem poeksperymentować z temperaturą (dzięki radzie Dagome) - drożdże zadałem w temp 16stropni i wstawiłem do garażu w którym było 12-13stopni. Fermentacja ruszyła. Na dwa tygodnie zostawiłem w spokoju - dziś mierzę blg i wychodzi ok. 10-12 (ciężko stwierdzić). Drożdże nadal pracują. Ale temp w garażu spadła do ok 10-11st. Zdaję sobie sprawę, że przy tej temp. albo będą pracowały bardzo wolno, albo w ogóle pójdą spać. Czy więc warto wrzucić spowrotem do garażu na tydzień-dwa (mając nadzieję że dojdzie), czy lepiej zostawić w domu w temp. ok. 21, gdzie pewnie za chwilę będzie po wszystkim? W smaku dzięki niskiej temp. fermentacji jest świetne; zamierzam docelowo zlać na cichą i chmielić na zimno. Ktoś może coś doradzić? Edytowane 15 Stycznia 2014 przez Belze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Pewnie Dagome by Ci najlepiej doradził, może napisz mu PW. Osobiście przeniósłbym już do ciepłego i dojechał w tej temperaturze do końca fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belze Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Pewnie Dagome by Ci najlepiej doradził, może napisz mu PW. Osobiście przeniósłbym już do ciepłego i dojechał w tej temperaturze do końca fermentacji. Dzięki za szybką odpowiedź! Zastanawiam się jak drożdże znoszą takie wahania temperatury - i co z tego, zapewne, negatywnego wychodzi. Na cichą, też warto by obniżyć temp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Cóż, fermentacja trwa już 2 tygodnie, temperatura Ci spada co oznacza, że fermentacja może ślimaczyć sie jeszcze ze 2-3 tygodnie albo całkiem stanąć. Fakt lepiej by było przenieść może do 17-18°C. Co do drożdzy to raczej się ucieszą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belze Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Cóż, fermentacja trwa już 2 tygodnie, temperatura Ci spada co oznacza, że fermentacja może ślimaczyć sie jeszcze ze 2-3 tygodnie albo całkiem stanąć. Fakt lepiej by było przenieść może do 17-18°C. Co do drożdzy to raczej się ucieszą. To że drożdże się ucieszą to fakt, już widzę, że zaczynają się rozpędzać; ale czy potem nie będzie szkokiem jak będę chciał przeprowadzać cichą w tak niskiej temp? Problem w tym, że albo 10-11stopni, albo 21-22; w garażu fermentator był owinięty kocem, ale to tylko raczej podtrzymuje temp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Jak piwo odfermentuje do końca to cicha w niskiej temperaturze nie będzie problemem, możesz nawet lagerować. Belze 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belze Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Jak piwo odfermentuje do końca to cicha w niskiej temperaturze nie będzie problemem, możesz nawet lagerować. Dzięk! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Mam pytanie. Mam drożdże Wyeast 1056 (są z września), ale opakowanie jest tak napęczniałe, że moje wcześniejsze po rozbiciu aktywatora nie były tak napęczniałe. Niby aktywator jest w środku jak się pomacha tym opakowaniem. Po 1 czy napęcznienie bez rozbicia aktywatora nie świadczy o czymś niepoprawnym, a jeżeli nie, to jak najbezpieczniej rozbić ten aktywator skoro to tak napęczniało. Macie jakieś pomysły ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Po prostu się aktywowała. Została rozgnieciona w sklepie lub transporcie. Zadaj ją do startera i działaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 Fidel, mimo, że nie mamy pewności kiedy nastąpiło rozbicie i aktywacja ? Czy nic im nie będzie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 Przekonasz się jak zrobisz starter. Po to m.in. on jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 Wstawię dzisiaj, bo na sobotę potrzebuję. Czy będą jakieś objawy świadczące o tym, że coś jest nie tak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 Fidel, mimo, że nie mamy pewności kiedy nastąpiło rozbicie i aktywacja ? Czy nic im nie będzie ? Jutro jestem w Warszawie. Jak nie masz pewności to po co wyrzucać? Daj znać, podjadę i wybawię Cię od problemu Jak zobaczysz, że starter pracuje to będziesz wiedział - piana, zmętnienie, ale do soboty trochę mało czasu. Lepiej starter zrobić za wcześnie, niż za późno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 Starter będę robił na mieszadle więc trochę ponad 2 dobry powinny wystarczyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nalewaxxl Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 Mam pytanko czy leciał ktoś na tym termometrze, koszt 8,50 a ogę wyrwać go za 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 koszt 8,50 a ogę wyrwać go za 2 W tej cenie to bym się nawet nie zastanawiał i brał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nalewaxxl Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 Oki ale ciekawe jak lata ze skalą, nie mniej jednak dziękóweczka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zawsze kolejny termometr do wyciągnięcia średniej. Problem jest tylko taki, że skala nie zachwyca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nalewaxxl Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 Cóż we wrzątku pakazał swoje 99c , najwyżej jakoś skalibruje, ale żulik zadowolony bo mu brakowałodo pryty ja też czyli pełna symbioza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 To że drożdże się ucieszą to fakt, już widzę, że zaczynają się rozpędzać; ale czy potem nie będzie szkokiem jak będę chciał przeprowadzać cichą w tak niskiej temp? Problem w tym, że albo 10-11stopni, albo 21-22; w garażu fermentator był owinięty kocem, ale to tylko raczej podtrzymuje temp. Przenieś do domu, załóż na fermentor t-shirt zamoczony w zimnej wodzie i spokojnie będziesz mógł zbić z 21-22 do 18-19 stopni. Na cichą spokojnie można przenieść do 10-11, a w takiej temperaturze to nawet lepiej się klaruje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 (edytowane) ... Edytowane 16 Stycznia 2014 przez Dario Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi