Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

Z tego co czytałem w opracowaniach, drożdże mogą się przez pokolenie nauczyć zjadać cukier, i nastawiają się na jego przyswajanie, przestając brać składniki z brzeczki, nie wiem na ile jest to prawda ale wydaje mi się to trochę nieścisłe biorąc pod uwagę, że to mniej więcej te same cukry. Ja tam wolę dać im brzeczki niż cukru, a każdy zrobi jak chce.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość pitupitu

A jak mogą się nauczyć nie brać z brzeczki tego co im do życia i rozmnażania niezbędne. Samobójcy się z nich robią na cukrze? Nie chce mi sie w takie rzeczy wierzyć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hym... czyli kolejny mit piwowarski powtarzany bez sensu? Ale z drugiej strony produkty przemiany cukru - zwykłej sacharozy przez drożdże piwowarskie nie jest za bardzo smaczny i daje często aromaty bimbrowe i rozpuszczalnikowe w większych ilościach, dobra to nie temat na to można pogadać gdzie indziej...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość pitupitu

Sprawdziłeś z tym cukrem, bo mi nigdy cukier nie dał takich posmaków, nawet w sporych ilościach, tylko coś jakby wata cukrowa w tle.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pisałem tylko o gęstwie, trzy tygodnie bez dotykania, zbita, (czy płukana?) Do sucharków tylko woda bez nawet 0.001gr cukru. Ten drugi słoik można rozruszać i będzie wiadome. Jak drożdże nie bulgotają można wyjąć rurkę, powąchać co tam w środku jest jest. Można zabujać pojemnikiem. Potem, jeśli powyżej nie da rady to nie wiem, zawsze miałem start.

 

Pisałem tylko o gęstwie, trzy tygodnie bez dotykania, zbita, (czy płukana?) Do sucharków tylko woda bez nawet 0.001gr cukru/glukozy. Ten drugi słoik można rozruszać i będzie wiadome. Jak drożdże nie bulgotają można wyjąć rurkę, powąchać co tam w środku jest jest. Można zabujać pojemnikiem. Potem, jeśli powyżej nie da rady to nie wiem, zawsze miałem start.

Edytowane przez GB...
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A jak mogą się nauczyć nie brać z brzeczki tego co im do życia i rozmnażania niezbędne. Samobójcy się z nich robią na cukrze? Nie chce mi sie w takie rzeczy wierzyć

 

Fido z tego co mi wiadomo drozdze nie fermentuja sacharozy w czystej postaci,musza sie przestawic i enzymatycznie rozlozyc ja na cukry proste.

Jesli chodzi o posmaki to nie mam pojecia jaka jest roznica wiem tylko ze rektyfikowany nastaw z cukru a glukozy to ogromna roznica. Z nastawu cukrowego jest o wiele wiecej smierdzacego przedgonu, capiacego acetonem. Sprawdzilem doswiadczalnie jesli jest roznoca w nastawie to analogicznie w piwie tez.

Edytowane przez eslord
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gęstwę zawsze rozruszam, nie mam możliwości warzenia 'jedna po drugiej'. Odrobina cukru czy glukozy jeszcze szkody gęstwie nie zrobiła. Pożytek taki bo widzę co wrzucam, nie jestem chemikiem, co tam jest nie wiem, pachnie, pieni się, plum i za parę tygodni ma być w szklance. Undeath dobrze napisał, każdy robi jak chce, też tak piszę czasami. Browar GB z.o.o. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mój pierwszy post tutaj - Witam Wszystkich serdecznie. Zgłaszam jednocześnie problem. Piwo Grodziskie, zabutelkowane 1 grudnia, po tygodniach było super - tak się cieszyłem. Na Nowy Rok też OK. Wczoraj otwieram butelkę - klarowne, piękna piana, smak niby OK - nie wyczuwam różnicy ale niestety pierwsze co uderza po otwarciu butelki to ZAPACH. Nawet nie wiem jak go opisać, jakiś zgniły chemiczny, mocno nieprzyjemny. Stało w piwnicy 4 stopnie, w ostatnie mrozy +1. Co ja w nim spieprzyłem? Skąd ten zapach po 2 miesiącach?, niestety nie w jednej butelce - tak jest we wszystkich. Miałem jutro ważyć kolejne, ale zamiast tego dziś piję już któreś z kolei, próbuję wszystkie swoje warki i szukam śmierdzących.

Oczekuję jakichś wyjaśnień od bardziej doświadczonych.

Pozdrawiam

Janusz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mój pierwszy post tutaj - Witam Wszystkich serdecznie. Zgłaszam jednocześnie problem. Piwo Grodziskie, zabutelkowane 1 grudnia, po tygodniach było super - tak się cieszyłem. Na Nowy Rok też OK. Wczoraj otwieram butelkę - klarowne, piękna piana, smak niby OK - nie wyczuwam różnicy ale niestety pierwsze co uderza po otwarciu butelki to ZAPACH. Nawet nie wiem jak go opisać, jakiś zgniły chemiczny, mocno nieprzyjemny. Stało w piwnicy 4 stopnie, w ostatnie mrozy +1. Co ja w nim spieprzyłem? Skąd ten zapach po 2 miesiącach?, niestety nie w jednej butelce - tak jest we wszystkich. Miałem jutro ważyć kolejne, ale zamiast tego dziś piję już któreś z kolei, próbuję wszystkie swoje warki i szukam śmierdzących.

Oczekuję jakichś wyjaśnień od bardziej doświadczonych.

Pozdrawiam

Janusz

 

Wygląda mi to na infekcje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie warzę bocka . W założeniu miał być bock 16 blg i do tego uwodnione s-23.

Stety / niestety okazał się , że szykuje się dopplebock bo blg wyjechało na 20 stopni.

Mam robić starter ? Cienkusz wyszedł ok. 10 stopni . Mam tego 2 litry . Napowietrzyc go pompką przez 24 h i wtedy dodać do brzeczki . Bo chyba same uwodnione drożdże sobie z tym nie poradzą ? Mam też 6 g saszetkę Brewferm lager. Czy gdybym dodał je razem obejdzie się bez startera ? Można wogóle mieszać drożdże ? Dzięki za pomoc z góry

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzieki . Spróbuję ze starterem . Wg przepisu ze sklepu Dori miało być 16 blg ale na Boga - przecież tam było ponad 7 kg słodów !

Ostwtecznie wyszło 23 litry 19,5 blg.

 

Można wogóle mieszać różne drożdże tego samego stylu ?

 

Te Brewferm lager dam może ze 2 g do refermentacji .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mieszać możesz. Obydwa szczepy nie należą do najbardziej uznanych więc problemu straty jakości gęstwy nie będzie.

Startera nie rób bo z paczki suchych i tak nie zrobisz (dla takiej ilości komórek starter ma chyba z 10 a może i 15l, trzeba by zahaczyć leszcza007 on ma odpowiednie wykształcenie). Najlepiej zadaj brzeczkę mieszanką zrobiona z całych paczek S-23 i Brewferm lager, koniecznie uwodnionych.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nieco się różnią obie rady :-) Ponieważ starter już ruszył się napowietrzać dodam do niego jeszcze te uwodnione brewferm lager i rano zadam to do zimnej brzeczki . Mam nadzieję że coś z tego będzie

EDIT : Brewferm lager mam jednak 12 g . Więc liczę że będzie dobrze.

Edytowane przez Quentin
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wg przepisu ze sklepu Dori miało być 16 blg ale na Boga - przecież tam było ponad 7 kg słodów !

Ostwtecznie wyszło 23 litry 19,5 blg.

 

Weizenbock z naszego sklepu jest przewidziany na 20l piwa o ekstrakcie brzeczki podstawowej 19Blg, a nie jak piszesz na 16Blg.

Będzie dobrze :) a do refermentacji raczej nie potrzebujesz dodatkowych drożdży.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nieco się różnią obie rady :-) Ponieważ starter już ruszył się napowietrzać dodam do niego jeszcze te uwodnione brewferm lager i rano zadam to do zimnej brzeczki . Mam nadzieję że coś z tego będzie

EDIT : Brewferm lager mam jednak 12 g . Więc liczę że będzie dobrze.

Skoro starter zrobiony to trudno. Jeżeli jeszcze nie dosypałeś brewfermów to tego nie rób! Tylko uwodnij je przed zadaniem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To nie temat na to! Czego nie rozumiecie w nazwie "Ostry Dyżur"?

 

Dori

Również proszę zamieszczać tu tylko pytania wymagające natychmiastowej odpowiedzi.

Prośbę o sprawdzenie receptury na american stout przeniosłam do odpowiedniego wątku.

Edytowane przez dori
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Drodzy Państwo, zacieram właśnie 5 kg Pale Ale, 400 Crystal i 200 Aroma (na AIPA) już ponad półtorej godziny a próba jodowa wciąż mi zabarwia. Filtrować już, czy wciąż czekać?

E: Temperatura wciąż stała - 67 - 66 stopni.

Edytowane przez ziemas
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.