Szinek Opublikowano 22 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2014 (edytowane) Jakie uzyskam IBU? Pils 30L 60 min marynka 8.5 - 30 g 30 min marynks 8.5 - 30g 0 min- 20g lublin ?? Nie łatwiej i szybciej wklepać to w program? I przydałby się zasyp. Edytowane 22 Marca 2014 przez Szinek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waz Opublikowano 22 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2014 5kg pilz i 1kg monacha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szinek Opublikowano 22 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2014 (edytowane) Według BS2 10.5 Plato przy 40 IBU i 70% wydajności. Edytowane 22 Marca 2014 przez Szinek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waz Opublikowano 22 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2014 No to nie wiem, ale liczyłem na 30L12blg. Nie powinno mi tyle wyjść z 6 kg słodu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 22 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2014 ale liczyłem na 30L12blg Moja szklana kula mi mówi, że ja bym tak otrzymał, a nawet więcej. Nie mówi mi ona jednak jaką Ty masz wydajność w warzelni więc trudno coś wywróżyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waz Opublikowano 22 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2014 Pierwszy raz używałem śrutownika, chyba za grubo zmieliłem... Nie wiem jaką mam wydajność nigdy nie liczyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 22 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2014 nigdy nie liczyłem no to albo to policzysz (np. z zapisków), albo licz na to co napisałeś wyżej , a wyjdzie jak wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 22 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2014 z 6kg spokojnie wyciągniesz 30L . Możesz próbować podbić sobie wydajność większym stosunkiem wody do słodu: 3,5:1 będzie optymalnie, tak sądze. Jak robisz Pilsa, i masz twarda wode w kranie, spokojnie możesz mieszać 50/50 z destylowaną. Ostatnio stosowałem z wodą wrocławską, zdrowa fermentacja twardość spadła do 8 st. niemieckich - zlecone badanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 22 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2014 Tylko nie z taką destylowaną ze stacji benzynowej, może by skażona metalami ciężkimi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waz Opublikowano 23 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 Wszystko wskazuje na to że za grubo ześrutowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 23 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 za grubo ześrutowałem lub za krótko zacierałeś, lub za szybko wysładzałeś, lub wszystko po trochu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waz Opublikowano 23 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 Nie zgodze się. Zacierałem jak zawsze, wysładzałem jak zawsze itp. Jedyna różnica to ta że po raz pierwszy sam śrutpwałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 23 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 Grubość śruty ma pewne znaczenie dla wydajności i jeśli nic się nie zmieniło (np słód) a wydajność spadła to możesz w śrutowaniu doszukkiwać się spadku wydajności. Musisz sam dojść do jakiegoś consensusu przy grubości i po kilku warkach Ci się problem sam wyjaśni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Regius Opublikowano 24 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2014 Zacierałem dzisiaj AIPA, 40 minut w 63 stopniach i 20 minut w 71. Tzn. taki był plan bo ciągle miałem pozytywną próbę jodową więc przedłużałem zacieranie. W sumie prawie 2 godziny... Zacząłem się zastanawiać co się dzieje, nigdy nie miałem problemów z zacieraniem. Okazało się, że termometr się zepsuł i pokazywał 15 stopni za dużo! Więc zacier miał przerwy w rzeczywistości w około 48 i 56 stopniach... Wziąłem inny termometr, podgrzałem do 63 i zacieram dalej. Zastanawiam się tylko czy to ma sens, czy coś wyjdzie z tego czy szkoda mojej pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exar_Kun Opublikowano 24 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2014 (edytowane) Coś wyjdzie, tylko mogą być problemy z pianą, zafundowałeś sobie porzadną przerwę beta-glukenową i białkową. Będziesz chyba musiał wydłużyć przerwę w 72C dla piany i "treściwości" smaku. Edit: skoro dopiero zacząłeś przerwę maltozową, to możesz sypnąć płatków błyskawicznych, o ile posiadasz. Obojętnie jakich - w AIPA i tak nie wyjdą na wierzch i zostaną zagłuszone przez chmiel, a dadzą w zamian pianę i treściwość. Edytowane 24 Marca 2014 przez Exar_Kun beu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Regius Opublikowano 24 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2014 Mam owsiane, mogę trochę sypnąć. Ale już podgrzałem do 72. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 24 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2014 to może z tego jakiś witbier zrobić a nie AIPA? Nasypać płatków w cholerę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exar_Kun Opublikowano 24 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2014 Jak już 72C, to już bym nie sypał płatków, bo enzymy mogą mieć pod górkę z przemianą skrobii i za długo by to trwało. Przedłuż tylko tę przerwę w 72C. Nie napiszę o ile, bo "de gustibus..." ale AIPA jest mocno chmielona i jak dla mnie powinna być dla goryczki kontra ze słodyczy. No i ta piana, ale można bez niej żyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Regius Opublikowano 24 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2014 No zacieram już w 72. Jakieś 30 minut było, może niecałe nawet w 63. W 72 potrzymam godzinę. I tak jestem w d... z czasem. No nic, na ponad 30 warek jakaś awaria musiała się w końcu trafić. Zobaczymy co wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exar_Kun Opublikowano 24 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2014 Godzina w 72C to może być przeginka w drugą strone - zostaw coś dla drożdży do jedzenia. Z drugiej strony AIPA ma bogaty ekstrakt poczatkowy, więc może... Ile Blg Ci wyszło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 25 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2014 Ja swoją zacierałem przez godzinę w 68-69C. Pod wzgld. ciała wyszła idealna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 Jak długo mogę przechowywać wyśrutowany słód? Akurat chodzi mi o Pale Ale i Pilźnieski... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysmis Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 szczelnie zapakowany około miesiąca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warmiński MISIEK Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 Ja u siebie po 3 miesiącach zauważyłem już spadek wydajności. (chociaż pilźnieskiego nie miałem ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 Dzięki za pomoc. To może jeszcze jedno pytanie: czy ktoś może mi to przeliczyć na standardową warkę 20 litrową? http://www.wiki.piwo.org/Kolo%C5%84skie,_Jan_Sza%C5%82a Kolońskie według Jana Szały - niestety warka 35 litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi