Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

Wielka wtopa przy produkcji Russian Imperial Stout !

 

Po pierwsze - nieprędko znów się porwę na ten gatunek. Ogromny zasyp, MASAKRA przy filtracji, cała kuchnia upieprzona a ja wczoraj do wieczora w pocie czoła siłowałem się z piwem.

Niestety na sam koniec popełniłem wielką gafę. Przy chłodzeniu garnka w wannie zimną wodą, odkręciłem kran tak, żeby była wymiana wody. Wyszedłem z łazienki na 10 - 15 min. Wiem, że produkcja piwa to robota dla cierpliwych i na sam koniec wykazałem się brakiem tej cechy, bo woda podeszła do krawędzi garnka i wlała się do środka. Nie ma tragedii bo zareagowałem szybko, no ale RISem to to juz nigdy nie będzie. BLG spadło z 22 do 17-18. Co teraz zrobić ?

Właśnie nastawiłem brzeczkę do ponownego gotowania - czy to nie zaszkodzi piwu ? Chciałem gotować kolejną godzinę, żeby odparować trochę wody.

Dodać cukru dla podbicia BLG ? Mam jakieś 25 litrów, ile maksymalnie mógłbym dosypać ? Prosze o wszelkie rady, to piwo kosztowało kupę kasy, nerwów itd. Muszę je odratować.

Brzeczka już nachmielona, więc ja bym to tylko zagotował dla przegotowania tej nadmiarowej wody. Z drugiej strony, jeśli chcesz podbijać na powrót blg, to dałbym puchę ciemnego ekstraktu i ew. jakieś pół kilo cukru. Zastanowiłbym się nad użyciem ekstraktu nachmielonego, bo rozrzedziłeś brzeczkę. Cukier może też jakiś ciemny trzcinowy...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wielka wtopa przy produkcji Russian Imperial Stout !

 

Po pierwsze - nieprędko znów się porwę na ten gatunek. Ogromny zasyp, MASAKRA przy filtracji, cała kuchnia upieprzona a ja wczoraj do wieczora w pocie czoła siłowałem się z piwem.

Niestety na sam koniec popełniłem wielką gafę. Przy chłodzeniu garnka w wannie zimną wodą, odkręciłem kran tak, żeby była wymiana wody. Wyszedłem z łazienki na 10 - 15 min. Wiem, że produkcja piwa to robota dla cierpliwych i na sam koniec wykazałem się brakiem tej cechy, bo woda podeszła do krawędzi garnka i wlała się do środka. Nie ma tragedii bo zareagowałem szybko, no ale RISem to to juz nigdy nie będzie. BLG spadło z 22 do 17-18. Co teraz zrobić ?

Właśnie nastawiłem brzeczkę do ponownego gotowania - czy to nie zaszkodzi piwu ? Chciałem gotować kolejną godzinę, żeby odparować trochę wody.

Dodać cukru dla podbicia BLG ? Mam jakieś 25 litrów, ile maksymalnie mógłbym dosypać ? Prosze o wszelkie rady, to piwo kosztowało kupę kasy, nerwów itd. Muszę je odratować.

Ja bym to tylko pogotował do poprzedniej objętości. Nie wydaje mi się, żeby to miało spowodować jakieś przykre efekty w piwie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak można szybko w domu sprawdzić czy drożdże są górnej fermentacji? Jest jakaś metoda? Tak się kończy nie oznaczanie gęstw...

Niestety nie ma dobrej metody na sprawdzenie w domu czy drożdże są dolnej czy górnej fermentacji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak można szybko w domu sprawdzić czy drożdże są górnej fermentacji? Jest jakaś metoda? Tak się kończy nie oznaczanie gęstw...

Niestety nie ma dobrej metody na sprawdzenie w domu czy drożdże są dolnej czy górnej fermentacji.

 

Tego się spodziewałem niestety. W takim razie będzie AIPA na angolach :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak można szybko w domu sprawdzić czy drożdże są górnej fermentacji? Jest jakaś metoda? Tak się kończy nie oznaczanie gęstw...

Niestety nie ma dobrej metody na sprawdzenie w domu czy drożdże są dolnej czy górnej fermentacji.

 

Tego się spodziewałem niestety. W takim razie będzie AIPA na angolach :D

... i tak wyjdzie dobra :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tego się spodziewałem niestety. W takim razie będzie AIPA na angolach :D

chmiel wszystko zakryje i drożdże będą miały drugorzędne znaczenie :)

 

Nie ma jakiejś spiny. Już to praktykowałem. Zwłaszcza, że drożdże raczej z tych czystszych.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Koledzy, mam sytuację awaryjną.

 

Jestem w trakcie zacierania (zaraz będę zlewać pierwszy gar z 2 zaplanowanych) i zauważyłem, że sprzedawca, u którego kupiłem chmiel, chyba się pomylił przy nasypywaniu chmielu do woreczków.

 

W dużym skrócie - mam 4 woreczki, po 50 g. 2 woreczki z marynką i 2 z lubelskim.

 

Problem: Jedna marynka i jeden lubelski są jasnozielone (kolor indentyczny, więc zakladam że to ten sam chmiel). Druga marynka i lubelski są identycznego koloru, ale jest on ciemniejszy, wpadający w khaki.

 

Czy któryś z szanownych Kolegów:

- ma na stanie lubelski i marynkę

- może rzucić na wspomniane granulaty okiem i...

- powiedzieć, czy ten jaśniejszy to marynka, czy lubelski?

 

Oto link do zdjęcia:

 

xl_1195441153d9d74DSC_0298.jpg

 

https://drive.google.com/file/d/0B-pHeouKTjNScl9tLUZtOUh6ODM5MHdMRElnbVpHUkhSUk40/edit?usp=sharing

Edytowane przez Wiechu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Spróbuj rozkruszyć po jednym pelecie z każdej paczki w palcach i porównaj ich kleistość, odczucie lepkości. Marynka jako chmiel goryczkowy powinna zawierać więcej żywic więc powinna się bardziej "lepić". W sumie nigdy nie próbowałem tego na granulacie, ale na szyszkach różnica była ewidentna.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co to za amatorka w takich woreczkach sprzedawać chmiel?

:ble:

 

To dla tych, którzy nie kupują większych opakowań. Wiesz, początkujący, tacy jak ja.

 

Psiakrew.. właśnie znalazłem marynkę... bleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeh...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Panowie pierwszy raz zacieram pszeniczne zasyp 1,5 kg pilzneński 2,5 pszeniczny 1 przerwa 20' 44°C 2 przerwa 30' 63°C trzymam już ze 40'

Robię próbę jodową i zabarwia się na granatowo po chwili po poruszaniu talerzykiem zmienia się na ciemnożółty/jasnobrązowy. Czy wszystko jest ok ?

Bo na zasypach jęczmiennych od razu robiło się żółtawe

Edytowane przez Zbynek80
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Znaczy że jeszcze nie wszystko się scukrzyło skoro wynik jest dodatni, podgrzej powyżej 70C, wtedy jeszcze dość spora część skrobi zostanie uwolniona z ziarna i przerobiona podczas przerwy dekstrynującej.

 

Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.