zbynieks Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 pojawił się bardzo nagle i mam postać miękkich grudek niemalże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Wielka wtopa przy produkcji Russian Imperial Stout ! Po pierwsze - nieprędko znów się porwę na ten gatunek. Ogromny zasyp, MASAKRA przy filtracji, cała kuchnia upieprzona a ja wczoraj do wieczora w pocie czoła siłowałem się z piwem. Niestety na sam koniec popełniłem wielką gafę. Przy chłodzeniu garnka w wannie zimną wodą, odkręciłem kran tak, żeby była wymiana wody. Wyszedłem z łazienki na 10 - 15 min. Wiem, że produkcja piwa to robota dla cierpliwych i na sam koniec wykazałem się brakiem tej cechy, bo woda podeszła do krawędzi garnka i wlała się do środka. Nie ma tragedii bo zareagowałem szybko, no ale RISem to to juz nigdy nie będzie. BLG spadło z 22 do 17-18. Co teraz zrobić ? Właśnie nastawiłem brzeczkę do ponownego gotowania - czy to nie zaszkodzi piwu ? Chciałem gotować kolejną godzinę, żeby odparować trochę wody. Dodać cukru dla podbicia BLG ? Mam jakieś 25 litrów, ile maksymalnie mógłbym dosypać ? Prosze o wszelkie rady, to piwo kosztowało kupę kasy, nerwów itd. Muszę je odratować. Brzeczka już nachmielona, więc ja bym to tylko zagotował dla przegotowania tej nadmiarowej wody. Z drugiej strony, jeśli chcesz podbijać na powrót blg, to dałbym puchę ciemnego ekstraktu i ew. jakieś pół kilo cukru. Zastanowiłbym się nad użyciem ekstraktu nachmielonego, bo rozrzedziłeś brzeczkę. Cukier może też jakiś ciemny trzcinowy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Wielka wtopa przy produkcji Russian Imperial Stout ! Po pierwsze - nieprędko znów się porwę na ten gatunek. Ogromny zasyp, MASAKRA przy filtracji, cała kuchnia upieprzona a ja wczoraj do wieczora w pocie czoła siłowałem się z piwem. Niestety na sam koniec popełniłem wielką gafę. Przy chłodzeniu garnka w wannie zimną wodą, odkręciłem kran tak, żeby była wymiana wody. Wyszedłem z łazienki na 10 - 15 min. Wiem, że produkcja piwa to robota dla cierpliwych i na sam koniec wykazałem się brakiem tej cechy, bo woda podeszła do krawędzi garnka i wlała się do środka. Nie ma tragedii bo zareagowałem szybko, no ale RISem to to juz nigdy nie będzie. BLG spadło z 22 do 17-18. Co teraz zrobić ? Właśnie nastawiłem brzeczkę do ponownego gotowania - czy to nie zaszkodzi piwu ? Chciałem gotować kolejną godzinę, żeby odparować trochę wody. Dodać cukru dla podbicia BLG ? Mam jakieś 25 litrów, ile maksymalnie mógłbym dosypać ? Prosze o wszelkie rady, to piwo kosztowało kupę kasy, nerwów itd. Muszę je odratować. Ja bym to tylko pogotował do poprzedniej objętości. Nie wydaje mi się, żeby to miało spowodować jakieś przykre efekty w piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Zbynieks a w poprzednich piwach nigdy przełomu nie miałeś? Bo takie białe, pływające farfocle (kluchy) pojawiające się nagle to do przełomu pasuje. link do google grafika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Czy któryś z lubelskich forumowiczów był by wstanie użyczyć gęstwy do hefeweizena? Potrzebuje na szybko a w homebeer.pl dopiero jutro w godzinach po 19.00. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Krisewski, do następnego piwa kup chłodnicę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Jak można szybko w domu sprawdzić czy drożdże są górnej fermentacji? Jest jakaś metoda? Tak się kończy nie oznaczanie gęstw... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Jak można szybko w domu sprawdzić czy drożdże są górnej fermentacji? Jest jakaś metoda? Tak się kończy nie oznaczanie gęstw... Niestety nie ma dobrej metody na sprawdzenie w domu czy drożdże są dolnej czy górnej fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Jak można szybko w domu sprawdzić czy drożdże są górnej fermentacji? Jest jakaś metoda? Tak się kończy nie oznaczanie gęstw... Niestety nie ma dobrej metody na sprawdzenie w domu czy drożdże są dolnej czy górnej fermentacji. Tego się spodziewałem niestety. W takim razie będzie AIPA na angolach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Jak można szybko w domu sprawdzić czy drożdże są górnej fermentacji? Jest jakaś metoda? Tak się kończy nie oznaczanie gęstw... Niestety nie ma dobrej metody na sprawdzenie w domu czy drożdże są dolnej czy górnej fermentacji. Tego się spodziewałem niestety. W takim razie będzie AIPA na angolach ... i tak wyjdzie dobra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Wiadomo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Tego się spodziewałem niestety. W takim razie będzie AIPA na angolach chmiel wszystko zakryje i drożdże będą miały drugorzędne znaczenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Tego się spodziewałem niestety. W takim razie będzie AIPA na angolach chmiel wszystko zakryje i drożdże będą miały drugorzędne znaczenie Nie ma jakiejś spiny. Już to praktykowałem. Zwłaszcza, że drożdże raczej z tych czystszych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiechu Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 (edytowane) Koledzy, mam sytuację awaryjną. Jestem w trakcie zacierania (zaraz będę zlewać pierwszy gar z 2 zaplanowanych) i zauważyłem, że sprzedawca, u którego kupiłem chmiel, chyba się pomylił przy nasypywaniu chmielu do woreczków. W dużym skrócie - mam 4 woreczki, po 50 g. 2 woreczki z marynką i 2 z lubelskim. Problem: Jedna marynka i jeden lubelski są jasnozielone (kolor indentyczny, więc zakladam że to ten sam chmiel). Druga marynka i lubelski są identycznego koloru, ale jest on ciemniejszy, wpadający w khaki. Czy któryś z szanownych Kolegów: - ma na stanie lubelski i marynkę - może rzucić na wspomniane granulaty okiem i... - powiedzieć, czy ten jaśniejszy to marynka, czy lubelski? Oto link do zdjęcia: https://drive.google.com/file/d/0B-pHeouKTjNScl9tLUZtOUh6ODM5MHdMRElnbVpHUkhSUk40/edit?usp=sharing Edytowane 5 Kwietnia 2014 przez Wiechu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Spróbuj rozkruszyć po jednym pelecie z każdej paczki w palcach i porównaj ich kleistość, odczucie lepkości. Marynka jako chmiel goryczkowy powinna zawierać więcej żywic więc powinna się bardziej "lepić". W sumie nigdy nie próbowałem tego na granulacie, ale na szyszkach różnica była ewidentna. Wiechu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Co to za amatorka w takich woreczkach sprzedawać chmiel? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiechu Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 dzięki. to by się wtedy zgadzało. Jeden jest bardziej lepiący i kruszący się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiechu Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Co to za amatorka w takich woreczkach sprzedawać chmiel? To dla tych, którzy nie kupują większych opakowań. Wiesz, początkujący, tacy jak ja. Psiakrew.. właśnie znalazłem marynkę... bleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeh... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 W normalych sklepach jakoś paczuszki 50g mogą być próżniowo zamykane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Po pierwsze: zmień sklep. Po drugie: mam granulaty ze zbiorów 2012 i Marynka jest ciemniejsza (głębsza zieleń), Lubelski jaśniejszy (bardziej żółtawy). Wiechu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 (edytowane) Panowie pierwszy raz zacieram pszeniczne zasyp 1,5 kg pilzneński 2,5 pszeniczny 1 przerwa 20' 44°C 2 przerwa 30' 63°C trzymam już ze 40' Robię próbę jodową i zabarwia się na granatowo po chwili po poruszaniu talerzykiem zmienia się na ciemnożółty/jasnobrązowy. Czy wszystko jest ok ? Bo na zasypach jęczmiennych od razu robiło się żółtawe Edytowane 6 Kwietnia 2014 przez Zbynek80 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Znaczy że jeszcze nie wszystko się scukrzyło skoro wynik jest dodatni, podgrzej powyżej 70C, wtedy jeszcze dość spora część skrobi zostanie uwolniona z ziarna i przerobiona podczas przerwy dekstrynującej. Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Czy coś złego może się stać jak nie zrobię masz aut ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Ja nie robie i nic się nie dzieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 W przypadku pszenicznego masz aut zrobić Im wyższa temperatura tym mniejsza lepkość zacieru - mniejsze problemy przy filtracji i wysładzaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi