Qbasek Opublikowano 30 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2014 (edytowane) Zasyp zmodyfikowałem bo coś mnie podkusiło.. (ech trzeba było zostawić). Początkowo miał być zasyp na tripla z przepisu z wiki Czesława Dziełaka ale do 5kg Pilzneńskiego, 0,1 zakwaszającego doszło 0,35 Cara Clair i aż 1kg Monachijskiego II, temperatuiry zacierania starałem się utzymać takie jak podał pan Dziełak. Do tego duża redukcja podczas gotrwania. Teraz naszła mnie myśl czy nie zostawić i po tygodniu wsypać 1kg ciemnego kandyzowanego i na swieta bożego narodzenia cieszyć się z Belgian dark strong ale. Ale to nie rozmowa na ostry dyżur, założe temat w piaskownicy. Jeśli ktoś chciałby mi doradzić to założyłem temat w piaskowinicy, dzięki. http://www.piwo.org/topic/14026-jeszcze-tripel-czy-juz-bsda/ Edytowane 30 Maja 2014 przez Qbasek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smoogler Opublikowano 4 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2014 Jestem w trakcie warzenia.. po pół godzinie mam negatywną próbę jodową jak długo jeszcze gotować? Według przepisu jest 90 min lub do negatywnej próby. Trzymać dalej czy wysładzać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 4 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2014 gotować? coś się pomyliło. Jak masy instrukcję to się jej trzymaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztyft Opublikowano 4 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2014 gotujesz czy zacierasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 4 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2014 Zacieraj 90 min wedle instrukcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smoogler Opublikowano 4 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2014 Zacieram zacieram ok to potrzymam te 90 min, dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smoogler Opublikowano 5 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2014 Warto było potrzymać dłużej, nie wiem jakim cudem z planowanego 12Blg i 20l, wyszło mi 13,5Blg i 22l surowce z CP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 5 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2014 Sklepy liczą dość niską wydajność a dłuższe zacieranie podnosi wydajność i stąd wyszło więcej i mocniejsze Wysłane z Nokii 3210 za pomocą kodów SMSowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 6 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2014 Warto było potrzymać dłużej, nie wiem jakim cudem z planowanego 12Blg i 20l, wyszło mi 13,5Blg i 22l surowce z CP U mnie podobnie wychodzi - na początku wydajność skacze. Raz mam 65%, a raz wychodzi 75-80%. Kwestia ustabilizowania się na odpowiednio wysokim poziomie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
concrete83 Opublikowano 6 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2014 Hej, wybaczcie ze w tym miejscu akurat ale chciałem się poradzić przed zakupem zanim polki opustoszeją: Czy drożdże płynne Wyeast z datą produkcji czerwiec 2013 nadają się jeszcze do czegoś? Ew.jak duży starter trzeba by zrobić na pierwsza warkę? Mam w planach zrobić po kolei belgian ale/blond (11/12BLG) i użyć gęstwy do dubbla, potem tripla a może potem nawet BSDA. 3522 Belgian Ardennes to mój typ a jest akurat w fajnej cenie tyle ze z 06.2013. Dzięki z góry za rade. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 6 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2014 Hej, wybaczcie ze w tym miejscu akurat ale chciałem się poradzić przed zakupem zanim polki opustoszeją: Czy drożdże płynne Wyeast z datą produkcji czerwiec 2013 nadają się jeszcze do czegoś? Ew.jak duży starter trzeba by zrobić na pierwsza warkę? Mam w planach zrobić po kolei belgian ale/blond (11/12BLG) i użyć gęstwy do dubbla, potem tripla a może potem nawet BSDA. 3522 Belgian Ardennes to mój typ a jest akurat w fajnej cenie tyle ze z 06.2013. Dzięki z góry za rade. Potrzebujesz przynajmniej 2 startery. Pierwszy bardzo maly taki z 100ml brzeczki, a po 48 przenies do normalnego 1L lub wiekszego startera. Jesli piwo na tych drozdzach ma byc mocne to potrzebujesz 3 startera kilkulitrowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawidb Opublikowano 6 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2014 Witam, robię właśnie 2 warki, które będą fermentować na tym smaym szczepie drożdży - Safale US-05 i mam pytanie, czy podzelić jedną saszetkę na 2 warki czy zadać po 1 na warkę. Teoretycznie powinny się i tak namnożyć, ale czy to mi jakoś bardzo spowolni fermentację? Jedno piwo 16 BLG a drugie 12 BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 6 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2014 Najlepiej by było zadać jedną saszetkę do 12 a potem gęstwę przenieś do 16. Teoretycznie tak, ale mniejsza liczba komórek może skutkować większą ilością pobocznych produktów fermentacji (octany, fuzle). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawidb Opublikowano 6 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2014 Najlepiej by było zadać jedną saszetkę do 12 a potem gęstwę przenieś do 16. Teoretycznie tak, ale mniejsza liczba komórek może skutkować większą ilością pobocznych produktów fermentacji (octany, fuzle). Tak tylko, że są w tym samym czasie warzone... Tak myślałem, że lepiej będzie po 1 na warkę zadać bo jak mam 10 zł oszczędzić, a później się wkurzać, że coś z piwkiem nie tak to lepiej nie oszczędzać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 6 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2014 Gushing potrafi być upierdliwy . W swojej pierwszej warce popsułem starter (za dużo ekstraktu, drożdże Wyeast 1056- odpowiednik US-05) i potem miałem kurs sensoryczny gratis + gushing. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 6 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2014 (edytowane) Gushing to w 1 kolejności przegazowanie, czyli niedofermentowanie lub infekcja, w drugiej kolejności to wina słodu. Najprędzej to nie skasztaniłeś startera tylko za szybko zabutelkowałeś. Co do pytania dawidatb - skoro już nie chcesz używać gęstwy z 12 o 16 lepiej użyj po 1 zrehydratyzowanej saszetce na warkę, będziesz miał zdrowszą fermentację, a to klucz do uzyskania świetnego piwa. Edytowane 6 Czerwca 2014 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawidb Opublikowano 6 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2014 Gushing to w 1 kolejności przegazowanie, czyli niedofermentowanie lub infekcja, w drugiej kolejności to wina słodu. Najprędzej to nie skasztaniłeś startera tylko za szybko zabutelkowałeś. Co do pytania dawidatb - skoro już nie chcesz używać gęstwy z 12 o 16 lepiej użyj po 1 zrehydratyzowanej saszetce na warkę, będziesz miał zdrowszą fermentację, a to klucz do uzyskania świetnego piwa. Tak zrobię, dzięki koledzy za pomoc AIPA już w trakcie chmielenia American Amber Ale jeszcze wysładzane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 6 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2014 Siemka. Zbrakło chmielu a jutro warka. Poszukuje miejsca gdzie dostać jakieś amerykańce w Poznaniu i okolicach. Jade tez dzisiaj w okolice Pniew Tarnowa Podgornego Szamotuł jutro okolice Lwówka Wlkp. Ktos cos wie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 6 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2014 Gushing to w 1 kolejności przegazowanie, czyli niedofermentowanie lub infekcja, w drugiej kolejności to wina słodu. Najprędzej to nie skasztaniłeś startera tylko za szybko zabutelkowałeś. Infekcję wykluczam, bo nie odkażałem sprzętu, a inne piwa są w porządku. Ze słodem tak samo, używałem go w innych piwach. Z drożdżami od początku był problem. Brak startu na początku, w czasie fermentacji produkowanie bananów, młodych jabłek, truskawek. Po 10 dniach burzliwej (z 12) zatrzymane na 8,5 °Blg, po 10 dniach cichej 4°Blg. Po butelkowaniu siarkowodór dominował w aromacie. Prawdopodobnie przez słabą kondycję drożdży piwo przefermentowały tak a nie inaczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2014 (edytowane) Siemka. Zbrakło chmielu a jutro warka. Poszukuje miejsca gdzie dostać jakieś amerykańce w Poznaniu i okolicach. Jade tez dzisiaj w okolice Pniew Tarnowa Podgornego Szamotuł jutro okolice Lwówka Wlkp. Ktos cos wie ? Gdybyś zboczył jutro w kierunku Buku to coś by się znalazło ps Tylko dzisiaj musiał bym wiedzieć co zabrać Edytowane 6 Czerwca 2014 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 6 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2014 (edytowane) Gdybyś zboczył jutro w kierunku Buku to coś by się znalazło<br> ps Tylko dzisiaj musiał bym wiedzieć co zabrać Bardzo nie wykluczone Pracuje jako serwisant IT i po różnych zakamarkach mnie wiedzie. Jak mnie oczy nie mylą to kolega z Opalenicy? ( w recepturach są kolegi piwka nazwane Opalenickie) a jutro będę we Lwówku wlkp a to rzut kamykiem. Potrzebne jakies amerykance na AIPĘ co się znajdzie to chętnie odkupię na dwie warki po 20l np. Chinook Citra Centenial Mozaic Amarillo cokolwiek bo to wareczka z kuzynami przy grillu a dzisiaj sie narodził spontan pomysł. Prosze o info na PW (tel.?)moze uda mi sie podskoczyć. Edytowane 6 Czerwca 2014 przez Marcin K. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 6 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2014 Gushing to w 1 kolejności przegazowanie, czyli niedofermentowanie lub infekcja, w drugiej kolejności to wina słodu. Najprędzej to nie skasztaniłeś startera tylko za szybko zabutelkowałeś. Infekcję wykluczam, bo nie odkażałem sprzętu, a inne piwa są w porządku. Ze słodem tak samo, używałem go w innych piwach. Z drożdżami od początku był problem. Brak startu na początku, w czasie fermentacji produkowanie bananów, młodych jabłek, truskawek. Po 10 dniach burzliwej (z 12) zatrzymane na 8,5 °Blg, po 10 dniach cichej 4°Blg. Po butelkowaniu siarkowodór dominował w aromacie. Prawdopodobnie przez słabą kondycję drożdży piwo przefermentowały tak a nie inaczej. W czasie fermentacji piwa się nie wącha;) Brak startu tzn ile czasu? Niektórzy mają lag po 48 nawet do 72h i piwa wychodzą ok. Zabutelkowałeś za szybko (jak wnioskuję po tych 10 dniach cichej), piwo w butelkach dofermentowało i stąd gushing miałeś. A jeśli dalej nie odkażasz sprzętu to radzę Ci zacząć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 6 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2014 Niektórzy mają lag po 48 nawet do 72h i piwa wychodzą ok. Pomijasz skaszaniony starter Zabutelkowałeś za szybko (jak wnioskuję po tych 10 dniach cichej), piwo w butelkach dofermentowało i stąd gushing miałeś. Brawo za błyskotliwość. Tak, po 10 dniach zabutelkowałem, pomijając problemy z fermentacją i fakt, że osłabione drożdże powinny mieć więcej czasu na dofermentowanie. A jeśli dalej nie odkażasz sprzętu to radzę Ci zacząć... Z tym poczekam do pierwszego zakażenia , na razie tylko dezynfekuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 6 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2014 Panowie to nie miejsce na taką dyskusję, przenieście się na pw albo w inny wątek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 6 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2014 Użytkownik bart3q dnia 06 czerwiec 2014 - 18:10 napisał A jeśli dalej nie odkażasz sprzętu to radzę Ci zacząć... Z tym poczekam do pierwszego zakażenia , na razie tylko dezynfekuję. bystrzaku dezynfekcja (trudne słowo) to po polsku odkażanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi