Geladin Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 czyli wychodzi na to, że z piwek ok, natomiast kalkulator z którego kożystałem nie łapie wysokich ekstraktów. Tego sie nie spodziewałem, do tej pory wszystko fajnie działało i zgadzało się mniej więcej z oczekiwaniami, choć piw mocniejszych niż 22 Blg nie robiłem. Muszę się więc troche doszkolić z matematyki. Reasumując: piwo trza powoli zlewać na cichą i doprawiać wedle planu? Odpowiedzi na pytania: jestem z Krakowa, tzn 2 kilometry do jego granicy mam lekki starter?: a tak jakoś mi sie napisało, zasadniczo chodzi o drożdże wrzucone do brzeczki na kilkanaście godzin - do tej pory mi fajnie działało i przyśpieszało start - teoretykiem jestem kiepskim, a lubię eksperymentować Dzięki za pomoc i tak żywe zainteresowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajker Opublikowano 16 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 Witam Wczoraj postanowiłem że mojej 2 tygodniowej gęstwy Wyeast 1272 American Ale II po AIPIE nie użyję bezpośrednio do dzisiejszej warki, tylko zrobię z jej pomocą 1,5l starter. Jak pomyślałem tak zrobiłem, dzisiaj rano przeżyłem szok jak zobaczyłem że w miejscu gdzie stało mieszadło z kolbą mam wielką górę... piany z kolby zniknęło 300 ml startera i spowodowało że już dzisiaj nie potrzebuję kawy do porannego rozruchu Moje pytanie to czy ten starter jeszcze się do czegoś nadaje, czy lać go w kanał i uwadniać US-05 ? Co mogło spowodować taką reakcję, kilka razy piana się budowała ale nie aż taka, czy może przesadziłem z ilością gęstwy użytej do startera(ok 250 ml.), ale bałem się że już w niej mógł nastąpić straszny pomór ? BLG startera 8* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 16 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 (edytowane) Starter był zbędny. Poza tym za dużo gęstwy. Tyle to na całą warkę mocnego piwa się daje. Stater w kosz. Edytowane 16 Grudnia 2014 przez WiHuRa bajker 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajker Opublikowano 16 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 (edytowane) Starter był zbędny. Poza tym za dużo gęstwy. Tyle na całe piwo się daje. Stater w kosz. Dzięki za pomoc, tak myślałem bo wygląda to mało higienicznie, zastanawiam się tylko czy uwadniać 2 saszetki US-05 czy wystarczy zrobić starter z jednej i na mieszadło na ok 14-16h ? Piwo to AIPA, planowane 16-17 BLG i ok 25l. Edytowane 16 Grudnia 2014 przez bajker Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 16 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 (edytowane) Z suchych drożdży nie robi się starterów, to taki sam efekt jakbyś nawalił za dużo gęstwy do startera. Będzie za dużo drożdży w stosunku do ilości brzeczki. Zadaj normlanie 2 udodnione saszetki. Edytowane 16 Grudnia 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 16 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 jestem z Krakowa, tzn 2 kilometry do jego granicy mam to, że tak powiem miałbyś kogo poprosić o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 16 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 Czemu starter w kosz? Mi też wczoraj starter dwa razy wyszedl, tez w kosz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 16 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 (edytowane) Czemu starter w kosz? Mi też wczoraj starter dwa razy wyszedl, tez w kosz? To zależy. Koledze wyszła aż 1/5 objętości startera na zewnątrz. Nie wiadomo ile takiej piany wróciło spowrotem do naczynia. To klasyczne narażanie się na infekcję. Dla mnie taki starter idzie w kosz. Edytowane 16 Grudnia 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TKF Opublikowano 17 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 Szybkie pytanie: pszeniczny coopers na ekstraktach 1,2kg wes pszeniczny plynny, 0,5 wes kukurydziany plynny Stoi na burzliwej rowno tydzien (bez paru godzin) Wedlug pomiarow blg z poniedzialku i dzisiaj fermentacja sie zatrzymala (z 10 na ok 2 blg). Ale! Mimo lekko rozszczelnionego wieka (nie mam rurki fermentacyjnej) cos tam sie gazu wydziela - pokrywa jest leciutko nabrzmiala - przy nacisnieciu jednak gaz uchodzi szczelina. W planach mialem butelkowanie dzisiaj, bo pozniej przez pare dni czasu brak. Czy moge? Wydaje mi sie, ze to np co2 sie z czasem w piwa ulatnia, ale pewny nie jestem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 17 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 W poniedziałek też było 2 blg? Ja bym zostawił, lepiej poczekać niż mieć późnej granaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TKF Opublikowano 17 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 Tak, blg bez zmian. Dodam, ze to zbieranie sie gazu nastepuje bardzo powoli, tj okolo 12h. A moze by dac troszke mniej cukru i sprobowac? Przyznam ze wolalbym juz butelkowac, bo przez najblizsze pare dni nie bede mial na to czasu, a pszeniczne chyba nie powinno sie na cichej klarowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisowski Opublikowano 17 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 (edytowane) Witam, właśnie mam zamiar butelkować mojego imperial red ale. Po 2 tygodniach burzliwej (!) i tygodniu cichej piwo nadal nie jest zbyt klarowne. Liczę, że jeszcze w butelkach się ułoży, ale kupiłem dziś jakiś środek do klarowania piwa. Radzą wsypać go do fermentora po dwóch dniach fermentacji. Może sypnę pół tego na samą refermentację i leżakowanie ? Myślicie, że to ryzykowne ? To jest coś takiego: http://zapodaj.net/d0508ef05b0d3.jpg.html http://www.partajsho...-finings/4191-0 Edytowane 17 Grudnia 2014 przez Krisowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 17 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 Ostry dyżur - wątek dla potrzebujących pilnej pomocy bart3q i Wilkor 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aleksander Opublikowano 21 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 (edytowane) Witam, mam pytanie. Tydzień temu dodałem 11 gram drożdży Safale US-05 do 22l brzeczki i odstawiłem na fermentacji burzliwą. Surowce - Tasmanian Red Ale miałem zakupione na 25l ale wyszło mniej w związku z tym że to dopiero trzecia warka w życiu i zdarzają się pomyłki lub odpowiedniej wiedzy brak. Niestety sklep w którym zakupiłem drożdże w ilości 2 sztuki po 11g, przez zaniedbanie wysłał tylko jedną sztukę. Po kilku dniach dosłali brakującą. Brzeczka już tydzień po fermentacji burzliwej. Czy mam teraz dodać drugą sztukę 11g czy odpuścić i przykładowo trzymać dłużej na fermentacji do czasu uzyskania odpowiedniego wyniku Blg ? Podobną sytuację miałem z poprzednią warką, również z powodu zaniedbania pracowników sklepu. Przy czym w tym przypadku nie dodałem dodatkowych drożdży. Wczoraj wypadał dzień rozlewu na refermentację i okazało się że brzeczka ma 6 Blg więc zostawiłem na kolejny tydzień. Edytowane 21 Grudnia 2014 przez Aleksander Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 21 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 Jak już połowę zjadły, to teraz bym nie dosypywał. Piana jest? Tydzień to może być za krótko na całą burzliwą. W jakiej temperaturze to masz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aleksander Opublikowano 21 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 (edytowane) Jak już połowę zjadły, to teraz bym nie dosypywał. Piana jest? Tydzień to może być za krótko na całą burzliwą. W jakiej temperaturze to masz? Nie wiem czy mnie dobrze zrozumiałeś. Zawsze trzymam na burzliwą minimum dwa tygodnie. Aktualnie minął zaledwie tydzień ale moje obawy narodziły się po tym jak zmierzyłem poprzednią warkę. W dniu w którym chciałem rozlewać miała jeszcze 6 Blg. Ogólnie moje pytanie powinno brzmieć: czy można dodawać dodatkowe drożdże w trakcie fermentacji, jakie niesie to za sobą konsekwencje ? Sprawdzę dzisiaj czy jest piana bo na tygodniu nie mam niestety czasu żeby sprawdzić. Edytowane 21 Grudnia 2014 przez Aleksander Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 21 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 Ogólnie moje pytanie powinno brzmieć: czy można dodawać dodatkowe drożdże w trakcie fermentacji, jakie niesie to za sobą konsekwencje ? Niestety nie znam odpowiedzi. Może ktoś inny juz coś takiego robił? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 21 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 Ogólnie moje pytanie powinno brzmieć: czy można dodawać dodatkowe drożdże w trakcie fermentacji, jakie niesie to za sobą konsekwencje ? Sprawdzę dzisiaj czy jest piana bo na tygodniu nie mam niestety czasu żeby sprawdzić. Zależy od drożdży. Alebrowar dodawał US-05 do Johna Cherry'ego bo im utknęła fermentacja dzikusami. Jeżeli szczepy są różne i żywią się różnymi cukrami to może dofermentować. Jeżeli szczep jest ten sam to prawdopodobnie nic się nie stanie. Łatwiej obudzić fermentację przez podniesienie temperatury lub wzruszenie drożdży w wiadrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 21 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 W ogóle nie wiem skąd pomysł sypania dwóch saszetek. Uwodniona paczka US-05 czy Nottinghamów spokojnie przefermentuje 13'tkę. Dwie paczki to się sypie do lagerów, ewentualnie do piw mocnych albo przy większym wybiciu. Nic bym nie dosypywał, bo przy tak lekkim piwie nie ma potrzeby sypania więcej niż jednej paczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aleksander Opublikowano 21 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 Dzięki za informacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 22 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 Ogólnie moje pytanie powinno brzmieć: czy można dodawać dodatkowe drożdże w trakcie fermentacji, jakie niesie to za sobą konsekwencje ? Niestety nie znam odpowiedzi. Może ktoś inny juz coś takiego robił? Mi stanęła English IPA na 6,5blg. Najprawdopodobniej przez za wysoką temperaturę fermentacji. W końcu przelałem piwo do innego fermentora i dodałem druga saszetkę pure ale yeast gozdawy. Zeszło do 4blg. Piwo jest nie złe, przy zaakceptowaniu estrów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 22 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 Najprawdopodobniej przez za wysoką temperaturę fermentacji. To nie tak. Zbyt wysoka temperatura mogła co najwyżej przyspieszyć fermentację, a nie ją zatrzymać. W jakiej temperaturze zacierałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzder Opublikowano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 (edytowane) Robie aktualnie Zytnie piwo. Filtracja nie idzie W OGÓLE. Mash-out zrobielem, filtruje sraczwężykiem. Ledwo mi schodzi litr piwa, wracam z powrotem do pojemnika i koniec. Nie chce iść. Siedzę od 20 minut i nie mam nawet pół litra piwa. Jak poruszam całym młótem to idzie znowu litr piwa, zawracam i koniec. Prosze o porade. Śrutowane przez centrumpiwowarstwa.pl. Przerwa betaglutenowa była. Edytowane 23 Grudnia 2014 przez qzder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 Przerwa betaglutenowa była. jak długa? utrzymuj wysoką temperature zacieru ( fermentor czy kadz owin kocami ) staraj sie nie zatrzymywac filtracji podczas odbierania metnego filtratu. moze filtator sie zalepił - 'dmuchnij w wężyk' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beu Opublikowano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 Pytanko: czy aby przypadkiem nie stosujesz magicznego "rytuału", z którym się gdzieś spotkałem, że piwowarzy rozpoczynając filterację energicznie otwierają i zamykają zaworek kranika trzy razy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi