quhcik Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 A jak PACHNIE. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bucol Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Pachnie całkiem przyjemnie, czuć cytrusy (Galaxy cascade moouteka) jedynie te "nitki" mnie przetazily. Zlalem już do butelek pozostaje czekać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Ta cytryna wg. mnie zostanie. Zlewaj i w miarę szybko wypij. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 no te niteczki wyglądają jak ze zwartego tego kożuszka który widać, może to być jakiś tlenowiec jak pisałeś, ale mimo wszystko chyba dobrze było by to zabutelkować. ewentualnie później odwrócić butelki. Z całym szacunkiem, ale z takim "bogatym" doświadczeniem to lepiej dać sobie na wstrzymanie i nie wypowiadać się w ogóle w temacie, niż robić z siebie wszechwiedzącego, który tak naprawdę nie wie nic... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Nie robię z siebie wszechwiedzącego, ale dobrze, że ty wszystko wiesz i pomogłeś w temacie. Więc nie pisz już i nie zaśmiecajmy tematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Ewentualnie później odwrócić butelki. ooo widzę jakaś nowatorska metoda hamowania zakażeń Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2015 ewentualnie później odwrócić butelki. Czyżby jakieś lekkie naleciałości winiarskie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qba W Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Właśnie filtruje porterowe monstrum (28 Blg przedniej). Strasznie wolno idzie filtracja, a właściwie ciurka. Filtruję na dwa fermentory węzykami z oplotu. Ktoś może mi podpowiedzieć co jest nie tak? Kraników na max nie otwierałem, złoże filtracyjne układało się dobre 25 min. Wdzięczny będe za szybka pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemas.IE Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Zrobiłeś mashout ? Przy takiej gęstości należy podgrzać zacier do tych 78 stopni . Spróbuj ponacinać nożem złoże, jeśli to nie pomoże to raczej od nowa . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qba W Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Tak, zrobiłem wygrzew, złoże wziąłem juz nawet powywracałem łygą i dupa. Więc chyba faktycznie jeszcze raz będzie trzeba grzać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2015 jeśli jest tak źle i jak lecisz na dwa fermentory to dodaj wodę do wysładzania już teraz, co by zmniejszyć lepkość. warto byłoby dodać wodę tak, by całość po przemieszaniu osiągnęła te 70 stopni co najmniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qba W Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Juz tak zrobilem, złoże się układa, wygrzew zrobiłem do 76 st. Całość jest ładna płynna więc powinno wszystko gładko się przefiltrować. Za chwilę puszczam brzeczkę przednią i zdam relację. Dzięki za pomoc i wesołych jajek! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qba W Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Idzie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiechu Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Panowie, potrzebna mi Wasza pomoc. Otóż - mam infekcję. (widoczna na zdjęciach - przepraszam za jakość, ale robiłem kartoflem). piwo to zacierane na pilzneńskim i monachijskim, drożdże S-33. Chmielone Citrą, i Sybillą, w tym także w trakcie schładzania. Inne dodatki to herbata i kolendra. Infekcja pojawiła się po zlaniu na cichą (przez wyparzoną rurkę) do wyparzonego i potraktowanego Oxy fermentatora. Kraniki i uszczelki również były przed zlaniem wyparzone. A oto mój problem - - czy jest sens jeszcze ratować to co na zdjęciach? Jeśli tak, to co sugerujecie? - to 4 z kolei warka, która ma infekcję i powoli bierze mnie najzwyklejsza w świecie jasna cholera. Nawet piwo z brewkita złapało jakiegoś syfa. Prawdopodobnie coś wlazło mi w fermentatory i nie chce wyleźć. Inna opcja to to, że coś po domu fruwa w powietrzu. Jak wysterylizować fermentatory tak, aby mieć względną pewność, że nic się w nich nie gnieździ? Rozważałem już m.in. zakup lampy sterylizującej UVC, potraktowanie wiader wodorotlenkiem sodu a nawet wykąpanie wszystkich domowników w pirosiarczynie (desperate times call for desperate measures...) Jakieś sugestie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krugerius Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2015 (edytowane) http://www.piwo.org/topic/14975-mycie-i-dezynfekcja-najpopularniejsze-srodki-chemiczne-uzywane-w-piwowarstwie/ tutaj masz odpowiedzi na Twoje pytania odnośnie sterylności Edytowane 6 Kwietnia 2015 przez Krugerius Wiechu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiechu Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2015 http://www.piwo.org/topic/14975-mycie-i-dezynfekcja-najpopularniejsze-srodki-chemiczne-uzywane-w-piwowarstwie/ tutaj masz odpowiedzi na Twoje pytania odnośnie sterylności a masz pomysł na to, co zrobić z tym piwem? Kanał, czy bawić się w ratowanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krugerius Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Mi to wygląda na mocną infekcje, lałbym w kanał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2015 http://www.piwo.org/topic/14975-mycie-i-dezynfekcja-najpopularniejsze-srodki-chemiczne-uzywane-w-piwowarstwie/ tutaj masz odpowiedzi na Twoje pytania odnośnie sterylności a masz pomysł na to, co zrobić z tym piwem? Kanał, czy bawić się w ratowanie? W dziale infekcja wpisz ze swoich notatek co robiłeś, tam uzyskasz odpowiedź. Wygląda fatalnie Wiechu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiechu Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2015 http://www.piwo.org/topic/14975-mycie-i-dezynfekcja-najpopularniejsze-srodki-chemiczne-uzywane-w-piwowarstwie/ tutaj masz odpowiedzi na Twoje pytania odnośnie sterylnościa masz pomysł na to, co zrobić z tym piwem? Kanał, czy bawić się w ratowanie?W dziale infekcja wpisz ze swoich notatek co robiłeś, tam uzyskasz odpowiedź. Wygląda fatalnie czyli kicha... Przepraszam, Belgijskie Sour Ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mołot Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Pomocy, za dużo piany! Nastawiłem 24 Blg. Niestety wyszło mi go 24 litry. Do tego poszedł litr gęstwy FM26. O 5:30 piana doszła do pokrywy, zatkała otwór i idstrzeliło pokrywę. Rurki nie było! Fermentor podwyższyłem o ok 25 cm kominkiem z folii alu. Piana już dochodzi do szczytu. Za 45min muszę wyjść do roboty. Co robić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Uchylić pokrywę i "kibel" do miski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mołot Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Dobra, to chyba jedyna opcja. Piana poszła do wyparzonego słoja, najwyżej trafi nazad do fermentora, bo wygląda zdrowo. Ewentualnie w kanał. Się zobaczy. Komin na fermentorze na razie zostaje. Tak na wszelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Piana poszła do wyparzonego słoja, najwyżej trafi nazad do fermentora, bo wygląda zdrowo. Tego raczej nie ma sensu robić, tak na zdrowy rozsądek... wystarczająca ilość drożdży nadal jest w środku, a tak ryzykujesz tylko infekcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mołot Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Miałem na myśli że jeśli fermentacja mi stanie, a w słoju będę miał gęstwę z lodówki. Btw odbierałem pianę już 3 razy... Fermentor stoi na zapasowej pokrywie, ta na szmacie, komin wzmocniony stretchem a ja idę do roboty licząc na cud a ponoć mocne piwa ruszają powoli... Damn, rozlałbym na dwa jakbym się spodziewał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2015 A gdzie wyczytałeś że mocne piwa startują powoli? Właśnie dużo osób opisuje bardzo burzliwą fermentację w nich, przez co też potrafi mocno skoczyć temperatura takiego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi