Mołot Opublikowano 4 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2015 W jaki sposób to jest ostry problem? Kwiatki nie znikną w godzinę czy dzień i piwo w kanał? No ja cię proszę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nomad Opublikowano 4 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2015 W jaki sposób to jest ostry problem? Kwiatki nie znikną w godzinę czy dzień i piwo w kanał? No ja cię proszę...a w taki ze nie wiem czy marnowac chmiel, ktory chce dodac na cichą. czy cokolwiek z tymi estrami zrobi czy tylko go zmarnuje. w kanal? no ja Cię proszę:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 4 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2015 Ale to pytanie nie nadaje się do ostrego dyżuru, wsypanie chmielu na cicha to nie NAGŁA PALĄCA SPRAWA. Przenieś się do innego wątku, np.http://www.piwo.org/topic/10089-dla-poczatkujacych-czuj%C4%99-si%C4%99-ca%C5%82kowicie-zagubiony/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nomad Opublikowano 4 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2015 Ale to pytanie nie nadaje się do ostrego dyżuru, wsypanie chmielu na cicha to nie NAGŁA PALĄCA SPRAWA. Przenieś się do innego wątku, np.http://www.piwo.org/topic/10089-dla-poczatkujacych-czuj%C4%99-si%C4%99-ca%C5%82kowicie-zagubiony/ ok sorry nie bylo pytania.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 5 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2015 Z tego co widzę po zapiskach innych piwowarów to 2ml (żeby było w sumie 6ml) możesz dać, a czy większa ilość będzie miała wpływ na smak - nie wiem. Zresztą witbier może być lekko kwaskowy;) Spokojnie można i więcej - ja praktycznie na każdą warkę muszę dać ok. 8-9ml kwasu fosforowego 85%, żeby odpowiednio zbić twardość i pH. Natomiast kwas mlekowy ponoć potrafi wnosić jakieś posmaki w większych ilościach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 5 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2015 W jaki sposób kwas fosforowy zmniejsza twardość wody? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 5 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2015 Tfu, chodziło mi o zasadowość i zasadowość resztkową (A i RA). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart_lag Opublikowano 6 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2015 Miałem właśnie butelkować Old Ale, które leżało przez miesiąc z płatkami dębowymi, ale zaniepokoiło mnie, że podczas tego leżakowania fermentacja znów ruszyła, chociaż oddzieliłem piwo od większości drożdży po burzliwej. Parę razy zdarzyło mi się zakażenie prawdopodobnie dzikimi drożdżami. Drugą niepokojącą sprawą jest duża cierpkość piwa, przy tamtych zakażeniach też tak miałem. Ktoś może mi doradzić czy ładować to do butelek czy wylać? Trochę mi szkoda, ale nie chcę mieć granatów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Msciwor Opublikowano 6 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2015 Miałem właśnie butelkować Old Ale, które leżało przez miesiąc z płatkami dębowymi, ale zaniepokoiło mnie, że podczas tego leżakowania fermentacja znów ruszyła, chociaż oddzieliłem piwo od większości drożdży po burzliwej. Parę razy zdarzyło mi się zakażenie prawdopodobnie dzikimi drożdżami. Drugą niepokojącą sprawą jest duża cierpkość piwa, przy tamtych zakażeniach też tak miałem. Ktoś może mi doradzić czy ładować to do butelek czy wylać? Trochę mi szkoda, ale nie chcę mieć granatów. Sprawdzales blg? Miałem właśnie butelkować Old Ale, które leżało przez miesiąc z płatkami dębowymi, ale zaniepokoiło mnie, że podczas tego leżakowania fermentacja znów ruszyła, chociaż oddzieliłem piwo od większości drożdży po burzliwej. Parę razy zdarzyło mi się zakażenie prawdopodobnie dzikimi drożdżami. Drugą niepokojącą sprawą jest duża cierpkość piwa, przy tamtych zakażeniach też tak miałem. Ktoś może mi doradzić czy ładować to do butelek czy wylać? Trochę mi szkoda, ale nie chcę mieć granatów. Sprawdzales blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mołot Opublikowano 6 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2015 Jak Msciwor prawi - Blg się rusza? Cierpkość może być od dębu, a ruszenie, bo ciepło ostatnio. I tego Ci życzę, a Blg prawdę powie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart_lag Opublikowano 6 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2015 Miałem właśnie butelkować Old Ale, które leżało przez miesiąc z płatkami dębowymi, ale zaniepokoiło mnie, że podczas tego leżakowania fermentacja znów ruszyła, chociaż oddzieliłem piwo od większości drożdży po burzliwej. Parę razy zdarzyło mi się zakażenie prawdopodobnie dzikimi drożdżami. Drugą niepokojącą sprawą jest duża cierpkość piwa, przy tamtych zakażeniach też tak miałem. Ktoś może mi doradzić czy ładować to do butelek czy wylać? Trochę mi szkoda, ale nie chcę mieć granatów. Sprawdzales blg? 19 -> 4,5, drożdże S-04, temp. około 20 st. C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel.bond86 Opublikowano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Witam niewiem czu bylo to poruszane ale czy ktos prubowal robic piwo na raty to znaczy jednego dnia przerobic slody do filtracji a drogego zagotowac i chmielic podejzewam ze zbytnio sie nie oplaca bo warka wystygnie i zagotowac od 20°C do 100 to troche zezre gazu ale niemam w wekendy czasu a w tygodniu moge poswiecic max 5godzin i jakos kombinuje chyba ze w niedziele lub sobote bedzie padac ale dajcie znac czy ktos cos takiego prubowal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel.bond86 Opublikowano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Bart_lag ja bym poczekal i sprawdzil blg za 2 do 3 dni i smak jak bedzie kwas to i tak musisz wylac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiuszm Opublikowano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Witam niewiem czu bylo to poruszane ale czy ktos prubowal robic piwo na raty to znaczy jednego dnia przerobic slody do filtracji a drogego zagotowac i chmielic podejzewam ze zbytnio sie nie oplaca bo warka wystygnie i zagotowac od 20°C do 100 to troche zezre gazu ale niemam w wekendy czasu a w tygodniu moge poswiecic max 5godzin i jakos kombinuje chyba ze w niedziele lub sobote bedzie padac ale dajcie znac czy ktos cos takiego prubowal Następnego dnia będziesz gotować, więc ewentualne zakażenia powinny się zniwelować, myślę więc że można, ale lepiej sobie darować i zamiast tracić czas przez 2 dni i rozbijać warkę, uwarzyć z ekstraktów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mołot Opublikowano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Kurka, to jest pilny problem? Serio? Chyba czas wyłączyć śledzenie tego wątku Pa pa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Kurka, to jest pilny problem? Serio? Chyba czas wyłączyć śledzenie tego wątku Pa pa. A może po prostu równoległy temat "Czuję się całkowicie zagubiony" gorzej oddaje odczucia pytającego? Może trzeba to przemianować to na "Nieostry dyżur - wątek dla potrzebujących niekoniecznie pilnej pomocy"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel.bond86 Opublikowano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Dla jednych to pilne a dla innych nie ja tu pisze bo jak jest napisane w tytule pilne to szybciej otrzymam odpowiedz niz na czacie bo oststnio tam pisali o samochodach a nie o piwie a jak zadalem pytanie to mnie wyslali na forum to jak kogos urazilem to sorki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 jeżeli to pilne, ale nie wyjątkowe tylko w Twoim przypadku, to użyj szukaczki. temat przerabiany kilka dni temu. a chodzi o to, że niektórzy są tak mili, że śledzą wątek aktywnie - każdy nowy post wzbudza alarm. kilka alarmów w takich sprawach i mają dosyć. w ten sposób wątek przestanie istnieć i każdy z pilną potrzebą będzie zakładał swój topic. dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 Weyerman zakwaszający - gdzie w W-wie najlepiej po prawej stronie Wisły kupię od ręki 200g ? może być nieśrutowany. A może ktoś ma i odsprzeda 200g - potrzebuję na jutro ... okazało się że w zestawie kupionym w sklepie nie było go ... a warzyć chcę Saisona. A może pominąć zakwaszający ? Help Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 lepiej kup kwas i zakwaś zamiast szukać na siłę weyermanna. możesz też spróbować z przerwą zakwaszającą, ale nie robiłem, więc nie wiem jaka skuteczność tej operacji i jakie szkody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 @@Cezary Daniluk, Pomiń. Nie jest niezbędny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 Spoko, dzięki za info Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
birek03 Opublikowano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 Hej mam pytanie mam teraz amerykańską pszenicę z tb.pl juz 7dni w ferm. i w przepisie podane jest żeby trzymać na burzliwej 12-14 dni zrobic tak czy lepiej 7dni burzliwej i 7cichej? I jaki chmiel do namielenia na zimno byłby najlepszy do pszenicy? Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 (edytowane) Hej mam pytanie mam teraz amerykańską pszenicę z tb.pl juz 7dni w ferm. i w przepisie podane jest żeby trzymać na burzliwej 12-14 dni zrobic tak czy lepiej 7dni burzliwej i 7cichej? I jaki chmiel do namielenia na zimno byłby najlepszy do pszenicy? Pozdr Lepiej nie przelewać na cichą, ona tylko niepotrzebnie sklaruje piwo, które ma być mętne. Po co na zimno chcesz chmielić? Użyłeś na pewno już chmieli odpowiednich dla tego piwa, nie ma potrzeby dodatkowo sypać chmielu. Jeżeli się upierasz, to polecam Citrę na zimno. Edytowane 11 Czerwca 2015 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiuszm Opublikowano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 (edytowane) Jeżeli nie chcesz używać drugi raz tych samych drożdży, to nie przelewaj na cichą. Jeżeli nie będziesz dodawać chmieli na zimno, nie przelewaj na cichą. Jeżeli będziesz dodawać chmieli na zimno i chcesz użyć gęstwy, przelej na cichą. I oczywiście jeszcze jak chcesz użyć gęstwy i nie chmielisz na zimno, to też nie przelewaj na cichą. Edytowane 11 Czerwca 2015 przez arkadiuszm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi