Undeath Opublikowano 12 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 Ale oxi z biedry zostawia nalot na butelkach ktorego mi sie udalo pozbyc tylko szczotka ... Dlatego nie zostawiam go dłużej niż godzinę i staram się zalać butelkę do pełna. Takiego nalotu wtedy nie ma Dobra to nie temat na to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester87 Opublikowano 12 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 A to i ja dopytam, mam zamiar zrobic małą warkę, powiedzmy 10l, można to w dużym fermentować (30l)? Czy chodzi poprostu o wygodę i oszczędność miejsca przy małych pojemnikach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 12 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 Teoretycznie można, bo i tak wyprodukowany CO2 powinien wypchnąć większość tlenu z fermentora. Robiłem tak 3 razy i nie ma w gotowym produkcie oznak utlenienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 13 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 (edytowane) WY2206 BL - aktywowane jakieś 5-6 dni temu. Data produkcji: wrzesień 2014. Problem - chciałem wkrótce nastawić starter, aby był na jutro na wieczór, ale saszetka jeszcze nie napuchła zbyt mocno. Koniecznie czekać, czy można jechać z tymi drożdżami w takim stanie na mieszadło? Starter planowałem ok. 1,5-2 litrów - do Pilsa 12 Blg 22 litry. Kalkulatory głupieją przy tak starych drożdżach i nie potrafią wyliczyć nic sensownego Edytowane 13 Listopada 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 13 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 Ja bym poczekał, jak napuchną to zawsze będą troszkę bardziej rozruszane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 13 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 WY2206 BL - aktywowane jakieś 5-6 dni temu. Data produkcji: wrzesień 2014. Problem - chciałem wkrótce nastawić starter, aby był na jutro na wieczór, ale saszetka jeszcze nie napuchła zbyt mocno. Koniecznie czekać, czy można jechać z tymi drożdżami w takim stanie na mieszadło? Starter planowałem ok. 1,5-2 litrów - do Pilsa 12 Blg 22 litry. Kalkulatory głupieją przy tak starych drożdżach i nie potrafią wyliczyć nic sensownego A kiedy warzysz? Generalnie zależy co to znaczy nie napuchła zbyt mocno... Czasem jest tak że saszetka puchnie delikatnie, czasem tak jakby miała się rozerwać. Możesz poczekać, ale jak robisz starter to bym spokojnie zaczął je kręcić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 13 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 (edytowane) WY2206 BL - aktywowane jakieś 5-6 dni temu. Data produkcji: wrzesień 2014. Problem - chciałem wkrótce nastawić starter, aby był na jutro na wieczór, ale saszetka jeszcze nie napuchła zbyt mocno. Koniecznie czekać, czy można jechać z tymi drożdżami w takim stanie na mieszadło? Starter planowałem ok. 1,5-2 litrów - do Pilsa 12 Blg 22 litry. Kalkulatory głupieją przy tak starych drożdżach i nie potrafią wyliczyć nic sensownego A kiedy warzysz? Generalnie zależy co to znaczy nie napuchła zbyt mocno... Czasem jest tak że saszetka puchnie delikatnie, czasem tak jakby miała się rozerwać. Możesz poczekać, ale jak robisz starter to bym spokojnie zaczął je kręcić. Dzięki. Warzę jutro popołudniu - skończę wieczorem, zanim jednak zbiję temperaturę brzeczki do 8C to zejdzie jeszcze nocka. W niedzielę rano potrzebowałbym gotową do zadania gęstwę, więc zakładam, że powinienem zacząć kręcić starter najpóźniej jutro z samego rana, a najlepiej jeszcze dziś wieczorem. Saszetka spuchła trochę, ale da się ją wgnieść i tak pozostawić - generalnie jak już kupiłem te drożdże, to paczka była dosyć pękata, ale na pewno woreczek z aktywatorem był cały, bo jak go rozgnitłem to koncertowo strzelił Z kolei w poprzednich WY kupioną paczkę miałem płaską, ale po 7 dniach spuchła jak balon. Edytowane 13 Listopada 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 13 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 (edytowane) Starter należy zacząć robić z 2 dniowym zapasem. Dużo wcześniej niż zamierzasz go wlać do brzeczki, takie moje zadnie. Z płynnymi różnie bywa. Chcą zrobić starter z drożdży płynnych nie trzeba czekać, aż paczka napuchnie. Szkoda czasu, lepiej je przekręcić o 2 dni dłużej. Przykład: Wlewam starter do brzeczki w piątek, to zadaję paczkę płynnych do startera w niedzielę wcześniej. Czyli 5-6 dni. Edytowane 13 Listopada 2015 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichałW Opublikowano 15 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 Witam, Chciałem dziś rozlać do butelek moje piwo w stylu AIPA. Wyszła mi mała warka ok 8 litrów. Kalkulator podaje, że powinienem dodać 17,9 g cukru. (wybrałem minimalną ilość nasycenia z proponowanego przedziału) Pytanie. W jakiej ilości gorącej wody mam to rozpuścić żeby nie było niespodzianek? Zaraz po rozlamniu zabieram się za warzenie NZ IPA. Dzięki i pozdrawiam, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 15 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 W jakiej ilości gorącej wody mam to rozpuścić żeby nie było niespodzianek? 0,2l będzie OK chyba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orcen92 Opublikowano 15 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 Wyszła mi mała warka ok 8 litrów. Kalkulator podaje, że powinienem dodać 17,9 g cukru. (wybrałem minimalną ilość nasycenia z proponowanego przedziału) Jesteś pewien? Ja daję 40g/10l i to jest niskie nagazowanie. Przy 2,25g na litr wyjdzie Ci bardzo niedogazowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazio123 Opublikowano 15 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 (edytowane) Witajcie. Wczoraj ok 13 uwodnione S-05 zadałem do 24 litrów (uwodnienie i brzeczka 20C), mija 24 godziny a w rurce cisza, zerkam pod pokrywę oznak fermentacji brak, Blg to samo co wczoraj, stoi w 20C. Czekać, czy jechać szukać do obi/leroy -kiedyś mieli jakieś drożdże biowinu? Edytowane 15 Listopada 2015 przez kazio123 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 15 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 (edytowane) czekać, nie ruszać, zapasowe neutralne suchary w lodówce to zawsze dobry pomysł. Edytowane 15 Listopada 2015 przez jaras Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 15 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 zerkam pod pokrywę oznak fermentacji brak W sensie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazio123 Opublikowano 15 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 zerkam pod pokrywę oznak fermentacji brak W sensie? piany nie widać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Msciwor Opublikowano 15 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 zerkam pod pokrywę oznak fermentacji brak W sensie? piany nie widać. Nie zerkac, nie pomoże, a moze zaszkodzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mpyrkosz Opublikowano 15 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 Witam, Dzisiaj zdarzyla mi sie dziwna dla mnie rzecz. Przyszedl czas na butelkowanie. Dzisiaj zrobilem to troche w inny sposob niz zawsze. Tzn najpierw zrobilem syrop, pozniej przelalem piwo i odstawilem na jakies 2 godziny ( w tym czasie mylem butelki itp.) i dopiero po tym czasie zaczalem rozlewac. Teraz pojawil sje moj problem, a mianowicie kapsle na butelkach (oczywiscie przed zakapslowaniem) zaczely podskakiwac (bylo to tylko slychac, a nie widac). Czy to mozliwe ze zaczela sie przez te 2 godziny refermentacja juz ruszyla i dlatego sie co2 wydzielalo? Zawsze najpierw przygotowywalem butelki i kapslowalem je zaraz po wymieszaniu piwa z syropem. Ps. Przepraszam za brak polskich znakow ale pisze z telefonu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 15 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 (edytowane) Czy to mozliwe ze zaczela sie przez te 2 godziny refermentacja juz ruszyla i dlatego sie co2 wydzielalo? nie no, drożdże miały czekać aż butelki umyjesz. Trzeba było im o tym powiedzieć to może by Cię posłuchały. Edytowane 15 Listopada 2015 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 15 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 To normalne i zdarza się - w piwie jest rozpuszczone CO2, nawet jak fermentacja aktualnie nie trwa. Szczególnie z młodego piwa lubi się takie CO2 wydzielać. A nawet jeśli to Ci już tak szybko drożdże ruszyły - to i tak nic złego się nie stało, piwo będzie ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mpyrkosz Opublikowano 15 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 Czy to mozliwe ze zaczela sie przez te 2 godziny refermentacja juz ruszyla i dlatego sie co2 wydzielalo? nie no, drożdże miały czekać aż butelki umyjesz. Trzeba było im o tym powiedzieć to może by Cię posłuchały. Przyznam się szczerze, że dzisiaj zrobiłem to w taki sposób, bo miałem nadzieję, że przez ten czas syf mi siądzie na dnie (w sumie to trochę zostało na dnie). Dziękuję za pomoc.! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joe Opublikowano 21 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2015 Witam mam pytanie o ten przepis http://www.piwo.org/topic/19410-dunkelweizen-pierwszy/ Wlasnie gotuje jestem po filtracji i wyszedl mi strasznie czarny i pachnie palonym co nie bylo zamierzone dopiero teraz wrzucilem do arkusza i sie okazalo ze mialo byc barwiacego 0,1 a ja zadalem 0,2 i to ciemnego zapach jak dla mnie jest powalajacy. I tu moje pytanie czy da sie cos z tym zrobic pomyslalem o chmielu moze na aromat jakas Citre wrzucic? Z gory dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 21 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2015 Jak bym zostawil tak jak jest. Skorygujesz nast razem. z regoly takie naprawianie tylko pogarsza sprawe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joe Opublikowano 21 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2015 ok dzieki profik a tak sie cieszylem pierwsza dekokcja wszystko bylo ok i takiego babola walnąłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 21 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2015 Bez przesady, 0.2kg barwiącego to nie jakoś strasznie dużo. Tak jak radzi Profik - nic bym z tym nie kombinował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramnic Opublikowano 29 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2015 (edytowane) Witam Uwarzyłem piwo, zadałem drożdże i teraz mam dylemat. Posiadam komórkę lokatorską, w której temperatura w ciągu dnia waha się między 15-18C i to raczej w niej wolałbym trzymać fermentujące piwo. Mój dylemat polega na tym, czy może nie zostawić piwa w mieszkaniu (temp 23-25C) do rozpoczęcia fermentacji i dopiero potem umieszczenia go w komórce. Co o tym sądzicie? Drożdże to US-05. Edytowane 29 Listopada 2015 przez Ramnic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi