Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

Ale oxi z biedry zostawia nalot na butelkach ktorego mi sie udalo pozbyc tylko szczotka ...

 Dlatego nie zostawiam go dłużej niż godzinę i staram się zalać butelkę do pełna. Takiego nalotu wtedy nie ma :P Dobra to nie temat na to ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WY2206 BL - aktywowane jakieś 5-6 dni temu. Data produkcji: wrzesień 2014.

 

Problem - chciałem wkrótce nastawić starter, aby był na jutro na wieczór, ale saszetka jeszcze nie napuchła zbyt mocno. Koniecznie czekać, czy można jechać z tymi drożdżami w takim stanie na mieszadło? Starter planowałem ok. 1,5-2 litrów - do Pilsa 12 Blg 22 litry. Kalkulatory głupieją przy tak starych drożdżach i nie potrafią wyliczyć nic sensownego :P

Edytowane przez ThoriN
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WY2206 BL - aktywowane jakieś 5-6 dni temu. Data produkcji: wrzesień 2014.

 

Problem - chciałem wkrótce nastawić starter, aby był na jutro na wieczór, ale saszetka jeszcze nie napuchła zbyt mocno. Koniecznie czekać, czy można jechać z tymi drożdżami w takim stanie na mieszadło? Starter planowałem ok. 1,5-2 litrów - do Pilsa 12 Blg 22 litry. Kalkulatory głupieją przy tak starych drożdżach i nie potrafią wyliczyć nic sensownego :P

 

A kiedy warzysz? Generalnie zależy co to znaczy nie napuchła zbyt mocno... Czasem jest tak że saszetka puchnie delikatnie, czasem tak jakby miała się rozerwać. Możesz poczekać, ale jak robisz starter to bym spokojnie zaczął je kręcić.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

WY2206 BL - aktywowane jakieś 5-6 dni temu. Data produkcji: wrzesień 2014.

 

Problem - chciałem wkrótce nastawić starter, aby był na jutro na wieczór, ale saszetka jeszcze nie napuchła zbyt mocno. Koniecznie czekać, czy można jechać z tymi drożdżami w takim stanie na mieszadło? Starter planowałem ok. 1,5-2 litrów - do Pilsa 12 Blg 22 litry. Kalkulatory głupieją przy tak starych drożdżach i nie potrafią wyliczyć nic sensownego :P

 

A kiedy warzysz? Generalnie zależy co to znaczy nie napuchła zbyt mocno... Czasem jest tak że saszetka puchnie delikatnie, czasem tak jakby miała się rozerwać. Możesz poczekać, ale jak robisz starter to bym spokojnie zaczął je kręcić.

 

Dzięki.

Warzę jutro popołudniu - skończę wieczorem, zanim jednak zbiję temperaturę brzeczki do 8C to zejdzie jeszcze nocka. W niedzielę rano potrzebowałbym gotową do zadania gęstwę, więc zakładam, że powinienem zacząć kręcić starter najpóźniej jutro z samego rana, a najlepiej jeszcze dziś wieczorem.

 

Saszetka spuchła trochę, ale da się ją wgnieść i tak pozostawić - generalnie jak już kupiłem te drożdże, to paczka była dosyć pękata, ale na pewno woreczek z aktywatorem był cały, bo jak go rozgnitłem to koncertowo strzelił :) Z kolei w poprzednich WY kupioną paczkę miałem płaską, ale po 7 dniach spuchła jak balon.

Edytowane przez ThoriN
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Starter należy zacząć robić z 2 dniowym zapasem. Dużo wcześniej niż zamierzasz go wlać do brzeczki, takie moje zadnie. Z płynnymi różnie bywa. Chcą zrobić starter z drożdży płynnych nie trzeba czekać, aż paczka napuchnie. Szkoda czasu, lepiej je przekręcić o 2 dni dłużej.

 

Przykład: Wlewam starter do brzeczki w piątek, to zadaję paczkę płynnych do startera w niedzielę wcześniej. Czyli 5-6 dni.

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

Chciałem dziś rozlać do butelek moje piwo w stylu AIPA. Wyszła mi mała warka ok 8 litrów.

Kalkulator podaje, że powinienem dodać 17,9 g cukru. (wybrałem minimalną ilość nasycenia z proponowanego przedziału)

 

Pytanie. W jakiej ilości gorącej wody mam to rozpuścić żeby nie było niespodzianek?  :)

 

Zaraz po rozlamniu zabieram się za warzenie NZ IPA.

 

Dzięki i pozdrawiam,

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wyszła mi mała warka ok 8 litrów.

Kalkulator podaje, że powinienem dodać 17,9 g cukru. (wybrałem minimalną ilość nasycenia z proponowanego przedziału)

Jesteś pewien? Ja daję 40g/10l i to jest niskie nagazowanie. Przy 2,25g na litr wyjdzie Ci bardzo niedogazowane.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witajcie.

Wczoraj ok 13 uwodnione S-05 zadałem do 24 litrów (uwodnienie i brzeczka 20C), mija 24 godziny a w rurce cisza, zerkam pod pokrywę oznak fermentacji brak, Blg to samo co wczoraj, stoi w 20C. Czekać, czy jechać szukać do obi/leroy -kiedyś mieli jakieś drożdże biowinu?

Edytowane przez kazio123
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

Dzisiaj zdarzyla mi sie dziwna dla mnie rzecz.

Przyszedl czas na butelkowanie. Dzisiaj zrobilem to troche w inny sposob niz zawsze. Tzn najpierw zrobilem syrop, pozniej przelalem piwo i odstawilem na jakies 2 godziny ( w tym czasie mylem butelki itp.) i dopiero po tym czasie zaczalem rozlewac.

Teraz pojawil sje moj problem, a mianowicie kapsle na butelkach (oczywiscie przed zakapslowaniem) zaczely podskakiwac (bylo to tylko slychac, a nie widac). Czy to mozliwe ze zaczela sie przez te 2 godziny refermentacja juz ruszyla i dlatego sie co2 wydzielalo?

Zawsze najpierw przygotowywalem butelki i kapslowalem je zaraz po wymieszaniu piwa z syropem.

Ps. Przepraszam za brak polskich znakow ale pisze z telefonu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy to mozliwe ze zaczela sie przez te 2 godziny refermentacja juz ruszyla i dlatego sie co2 wydzielalo?

nie no, drożdże miały czekać aż butelki umyjesz. ;)

Trzeba było im o tym powiedzieć to może by Cię posłuchały. :smilies:

Edytowane przez Dr2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To normalne i zdarza się - w piwie jest rozpuszczone CO2, nawet jak fermentacja aktualnie nie trwa. Szczególnie z młodego piwa lubi się takie CO2 wydzielać.

A nawet jeśli to Ci już tak szybko drożdże ruszyły - to i tak nic złego się nie stało, piwo będzie ok :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Czy to mozliwe ze zaczela sie przez te 2 godziny refermentacja juz ruszyla i dlatego sie co2 wydzielalo?

nie no, drożdże miały czekać aż butelki umyjesz. ;)

Trzeba było im o tym powiedzieć to może by Cię posłuchały. :smilies:

 

 

Przyznam się szczerze, że dzisiaj zrobiłem to w taki sposób, bo miałem nadzieję, że przez ten czas syf mi siądzie na dnie (w sumie to trochę zostało na dnie).

Dziękuję za pomoc.!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam mam pytanie o ten przepis http://www.piwo.org/topic/19410-dunkelweizen-pierwszy/

Wlasnie gotuje jestem po filtracji i wyszedl mi strasznie czarny i pachnie palonym co nie bylo zamierzone dopiero teraz wrzucilem do arkusza i sie okazalo ze mialo byc barwiacego 0,1 a ja zadalem 0,2 i to ciemnego zapach jak dla mnie jest powalajacy.

I tu moje pytanie czy da sie cos z tym zrobic pomyslalem o chmielu moze na aromat jakas Citre wrzucic?

Z gory dzieki

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Uwarzyłem piwo, zadałem drożdże i teraz mam dylemat. Posiadam komórkę lokatorską, w której temperatura w ciągu dnia waha się między 15-18C i to raczej w niej wolałbym trzymać fermentujące piwo. Mój dylemat polega na tym, czy może nie zostawić piwa w mieszkaniu (temp 23-25C) do rozpoczęcia fermentacji i dopiero potem umieszczenia go w komórce. Co o tym sądzicie? Drożdże to US-05.

Edytowane przez Ramnic
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.