zbynieks Opublikowano 15 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 próbuję ustawić starter na mieszadle. Jednak za diabła rdzeń nie chce mi się ustawić w środku kolby i zrobić wiru, tylko jakoś się szamocze przy samej ściance. a) coś mogę zrobić na szybko? b) to kwestia mieszadła czy rdzenia? c) jeśli rdzenia to za mały czy za duży? Rdzeń 3 cm podłużny, kolba 2 litry kula Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 15 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 To chyba kwestia niedopasowanie rdzenia do mieszadła, swego czasu jak zajechałem do hurtowni sprzętu lab. to kupiłem dwa rdzenie jeden większy i jeden mniejszy. Mniejszy mam do dziś, natomiast większy za cholerę nie trzymał się na mieszadle, skakał po magnesie, aż w końcu wypadał na boki. Jeśli dobrze pamiętam to ten za duży miał właśnie trzydzieści parę mm, natomiast ten 26mm działa idealnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 15 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 próbuję ustawić starter na mieszadle. Jednak za diabła rdzeń nie chce mi się ustawić w środku kolby i zrobić wiru, tylko jakoś się szamocze przy samej ściance. a) coś mogę zrobić na szybko? b) to kwestia mieszadła czy rdzenia? c) jeśli rdzenia to za mały czy za duży? Rdzeń 3 cm podłużny, kolba 2 litry kula to jest chyba kwestia magnesu/ ustawienia magnesów. Dobrze jest wypróbować działanie mieszadła na wodzie, a nie od razu starter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nostradamus Opublikowano 16 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2016 14 stopni w oczekiwaniu na start US-05 to nie za nisko (18 Blg) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 16 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2016 próbuję ustawić starter na mieszadle. Jednak za diabła rdzeń nie chce mi się ustawić w środku kolby i zrobić wiru, tylko jakoś się szamocze przy samej ściance. a) coś mogę zrobić na szybko? b) to kwestia mieszadła czy rdzenia? c) jeśli rdzenia to za mały czy za duży? Rdzeń 3 cm podłużny, kolba 2 litry kula Sprawdź prędkość silniczka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 16 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2016 14 stopni w oczekiwaniu na start US-05 to nie za nisko (18 Blg) ?Nie idealnie, ale te drożdże pracują w takich temperaturach z dobrym efektem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beu Opublikowano 16 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2016 14 stopni w oczekiwaniu na start US-05 to nie za nisko (18 Blg) ? Ruszyły mi kiedyś z 12 stopni, więc jest niezła szansa, że i u Ciebie dadzą radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 16 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2016 Mam problem, w związku z dużymi mrozami temperatura w piwnicy w której fermentuje z 16 stopni spadła mi do 12 stopni.Mam w niej stouta na S-04, który fermentuje od tygodnia i nie wiem czy go ewakuować do mieszkania z temperaturą w najzimniejszym miejscu ok 17 stopni? Co się mogło wydarzyć w takiej temperaturze z drożdżami? A wczoraj uwarzyłem aipa na California Ale WLP001, i tę warkę trzymam w mieszkaniu bo boję się że w tej temperaturze w ogóle nie ruszy.Jak rozumiem lepiej trzymać je w mieszkaniu niż przenosić do piwnicy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 16 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2016 Ja bym dał oba do 17C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 16 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2016 17C to jest całkiem okej temperatura. Też bym oba tam trzymał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 16 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2016 próbuję ustawić starter na mieszadle. Jednak za diabła rdzeń nie chce mi się ustawić w środku kolby i zrobić wiru, tylko jakoś się szamocze przy samej ściance. a) coś mogę zrobić na szybko? b) to kwestia mieszadła czy rdzenia? c) jeśli rdzenia to za mały czy za duży? Rdzeń 3 cm podłużny, kolba 2 litry kula Miałem podobny problem ze swoim mieszadłem. Zaczęło działać prawidłowo dopiero jak wymieniłem magnesy na mocniejsze i zwiększyłem dystans między magnesami, a kolbą o 2cm. Wciąż nie wiem co należało zrobić, wiem tylko co ostatecznie pomogło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lentek91 Opublikowano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 Mam pilny problem, właśnie robię Rye IPA i filtracja mi w ogóle nie rusza. Zacier podgrzałem do 80 stopni i przeniosłem do pojemnika filtracyjnego, ale po odkręceniu kranika nic nie leci. Filtrator to wężyk kiblowy. Przerwy jakie robilem to: 62 i 72 stopnie. Jak moge to przefiltrować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 Pociągnij, zassij ten wężyk, nawet ustami. Pewnie się zapowietrzył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lentek91 Opublikowano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 Próbowałem, ale też nie idzie. 30% tyle dałem żyta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 bez przerwy betaglukanowej żytnie piwo? ile tego żyta w zasypie ? zamieszać poczekać 15minut i próbować znowu i tak będzie trzeba po trochę spuszczać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lentek91 Opublikowano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 Zasysanie ustami też nie daje żadnego rezultatu. Może sracz-wężyk nie jest dobry do tego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 Do piwa z żytem powinieneś zastosować przerwę beta-glukanową, w celu zmniejszenia powstania gęstego "kisielu". Ja filtrowałem wężykiem zasyp 68% żyta i szło wolno ale bez przerwy. Jak nadal nic nie leci, to poszukaj o wysładzaniu przez worek, albo o dekantacji znad młóta - tylko to mi przychodzi do głowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 Spróbuj dmuchnąć w wężyk. Zamieszaj też górną warstwę młóta, być może bardzo się zbiło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 można jeszcze próbować nacinać złoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lentek91 Opublikowano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 Dzięki za podpowiedzi, ale dmuchanie, nacinanie nic nie pomogło, ale zastosowałem pomysł z wysładzaniem przez durszlak wyłożony gazą. Nie mam pomysłu dlaczego nie chciało nic ruszyć, ale ważne że się udało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 ale ważne że się udało przed gotowaniem/chmieleniem wszystkie chwyty dozwolone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Msciwor Opublikowano 22 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 Jestem w trakcie robienia pierwszego startera na mieszadle magnetycznym (takim: http://piwoszarnia.pl/mieszadlo-magnetyczne-12v-p-763.html).Przez chwilę miałem wir, a potem zatrzymał się. Czy tak powinno być? Czy ten wir powinien być całe 24h bez przerwy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 Po to się używa mieszadła, żeby wir był cały czas - czasem 2-3 dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 na mieszadle magnetycznym (takim: http://piwoszarnia.p...2v-p-763.html).Przezchwilę miałem wir, a potem zatrzymał się. ło, "Błąd 404 Strona o podanym adresie nie istnieje." czyżby po Twoim wpisie usunęli wadliwy towar ? A w temacie to wir ma być cały czas, a że znikł to wina sprzętu/regulacji obrotów itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 22 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 na mieszadle magnetycznym (takim: http://piwoszarnia.p...2v-p-763.html).Przezchwilę miałem wir, a potem zatrzymał się. ło, "Błąd 404 Strona o podanym adresie nie istnieje." czyżby po Twoim wpisie usunęli wadliwy towar ? A w temacie to wir ma być cały czas, a że znikł to wina sprzętu/regulacji obrotów itd. nawias sie przykleil do urla Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi