Soyero Opublikowano 16 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 (edytowane) Zgadza się, nie czytałem o tym. Do tej pory z automatu waliłem jedną saszetkę. Do AIPA mam dokładnie US-05. Wracając do tego Pilsa...może być problem jak rozumiem. Powinienem jechać dokupić drugą saszetkę? Poszukam kalkulatorów ---------------------- edit no dobra a co z tą temperaturą przy PILSie? Edytowane 16 Lutego 2016 przez Soyero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 16 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 edit no dobra a co z tą temperaturą przy PILSie? No nic Ci to nie pomoże, a wahania temperatury jeszcze dodatkowo mogą Ci zestresować drożdże. Powiem tak, pewnie ruszą w końcu ale lag będziesz miał spory, a piwo też może zostawiać dużo do życzenia. Zgadza się, nie czytałem o tym. Do tej pory z automatu waliłem jedną saszetkę. Do AIPA mam dokładnie US-05. Do AIPA 16 blg -20 litrów też minimum 2 saszetki. Dlatego warto robić lekkie piwo i zbierać gęstwy. A tej tajemnej wiedzy nie trzeba szukać nie wiadomo gdzie wystarczy zajrzeć do wiki: http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki#Obliczenie_ilo.C5.9Bci_dro.C5.BCd.C5.BCy_do_zadania A jak chcesz więcej to wpisujesz w google i czytasz z zrozumieniem: https://www.google.pl/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=kalkulator+dro%C5%BCd%C5%BCy+do+piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 16 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 (edytowane) Ok, czyli zostawić w tej temp 8 i czekać na start nie dodając dodatkowej paczki Brzeczka była dobrze napowietrzona i rehydratacja drożdży przeprowadzona prawidłowo. Mam nadzieję, że będzie ok Edytowane 16 Lutego 2016 przez Soyero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 16 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 (edytowane) Ok, czyli zostawić w tej temp 8 i czekać na start nie dodając dodatkowej paczki Brzeczka była dobrze napowietrzona i rehydratacja drożdży przeprowadzona prawidłowo. Mam nadzieję, że będzie ok Możliwe Ale mówiłem nikt Ci tego na 100% nie potwierdzi. Otwieranie teraz wiadra i dodawanie drugiej saszetki średnio widzę, ale powiem tak nie zaszkodzi. Mi ostatnio Wędzony Lager 14 blg -20 litrów z 250 ml gęstwy (trochę więcej niż kalkulator wyliczył) Munich Lager (tego samego dnia zbieranej) w 8C zaczął fermentować dopiero po 18 h taki jest lag nawet na świeżych drożdżach. Na jednej saszetce to może potrwać nawet 72h. Edytowane 16 Lutego 2016 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 16 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 ok dziękuję za pomoc, pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 16 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 Mi ostatnio Wędzony Lager 14 blg -20 litrów z 250 ml gęstwy (trochę więcej niż kalkulator wyliczył) Munich Lager (tego samego dnia zbieranej) w 8C zaczął fermentować dopiero po 18 h taki jest lag nawet na świeżych drożdżach. Na jednej saszetce to może potrwać nawet 72h. Dla odmiany dodam jeszcze, że u mnie z kolei w 8C na WY 2206 Bavarian Lager już trzy piwa ruszały po ok. 4-5h od zadania Drożdże z datą produkcji 09.2014! Czeski Pils 12 Blg - starter 1,5 litra 10Blg Schwarzbier 12,5 Blg - gęstwa I p. ~220 ml Marzen 13,0Blg - gęstwa II p. ~250 ml W zeszłym roku ten sam szczep mi z kolei ruszał do ok 36h jeżeli dobrze pamiętam. Ciężko nadążyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d_j Opublikowano 19 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 WitamMam nietypowy problem, otóż w ten weekend zamierzałem uwarzyć rauchbocka, na gęstwie po marcowym, które zakończyło burzliwą dopiero po 4 tygodniach. I teraz zauważyłem że mam za mało chmielu, brakuje mi 80gr Lubelskiego (warka na 40l), pozostałe mam – 20gr Saaz + 50gr Mittelfruch (przepis ze strony : http://festiwal-birofilia.pl/zwycieska-receptura-8.html ). Co lepiej teraz zrobić, zamówić chmiel i niech marcowe poczeka kolejny tydzień? Marcowe mógłbym zlać do leżakowania, ale zależy mi żeby do Rauchbocka zadać jak najświęższą jednodniową gęstwę. Czy zamiast lubelskiego zadać ok 30 gr któregoś z amerykańskich chmieli – Equinox, Athanum, Citra - które mam w zamrażarce...Oczywiście zdaję sobie sprawę że te chmiele kompletnie nie pasują do tego stylu stąd pytanie. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 19 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 Tak długa fermentacji (4 tygodnie) Marcowego (choć nie znam temp. fermentacji ani OG ale zakładam że Twoje Marcowe nie ma >16-17°Blg) wskazuje raczej na zbyt ślimaczącą się fermentację (nawet jak na lagera), co z kolei prowadzi do wątpliwości czy aby taka gęstwa nadaje się na kolejne piwo. Z moich doświadczeń wyniki, że problemy z odfermentowaniem piwa na takiej gęstwie przeniosą się również na następne piwo, czasem jeszcze z gorszymi skutkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d_j Opublikowano 19 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 Ciekawe co mówisz. Też mnie to zastanawiało, marcowe to była trzecia warka - drożdże to wyeast 2007, w każdej poprzedniej warce na tych drożdżach wyczuwam mocno aldehyd w takim stopniu że w zasadzie przykrywa normalny aromat piwa i również tak długo fermentowały w od 8°C do 12* na koniec, smak raczej normalny, chociaż jeszcze do końca się nie ułożyły. Ta warka jeszcze nie jest zlana ale wydaje mi się że też czuć zielone jabłuszko. Marcowe ma 15°Blg, teraz zeszło do 3*. Sugerujesz żeby jednak zakończyć pasaż z tymi drożdżami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 19 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 (edytowane) Generalnie długo utrzymujący się wysoki poziom aldehydu w lagerach wskazuje na problemu z pracą drożdży lub fermentacją. Problem może być złożony (nie na ten wątek) ale tak, zastanowiłbym się na zakończeniem pasażu i nowymi drożdżami. Zwłaszcza, że czekałoby je teraz jeszcze mocniejsze piwo i większe wymagania związane z wyższym ekstraktem. Edytowane 19 Lutego 2016 przez WiHuRa d_j 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rumcajs Opublikowano 23 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 Hm... Uwarzyłem właśnie Flandersa. Zadam go Roeselare Ale Blend. Napowietrzać brzeczkę czy nie? (przypominam, że te drożdże służą zarazem do fermentacji burzliwej i cichej). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 23 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 Napowietrzać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rumcajs Opublikowano 23 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 Ok, dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszM Opublikowano 29 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 Diacetyl. Robię właśnie Stout owsiany. Po tygodniu fermentacji blg zeszło z 14 do 5,5. Zacieranie było na słodko, ale spodziewam się, że powinno jeszcze dofermentować do 4 blg. Pierwsze 3 dni fermentowało w temp 15 stopni potem w temp 18-19. Podczas pierwszej degustacji bardzo mocno czuć diacetyl w aromacie, natomiast nie czuć go kompletnie w smaku. Podejrzewam, że za długo trzymałem piwo w temp 15 stopni. Mam pytanie, co zrobić, aby zredukować diacetyl? Chce powalczyć o to piwo bo namęczyłem się przy filtracji z 25% udziałem owsa i smak jest bardzo obiecujący. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 29 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 Za wiki: http://www.wiki.piwo.org/Diacetyl Możliwości eliminacji wydłużyć fermentację i/lub leżakowanie, przyśpieszyć chłodzenie brzeczki użycie wystarczająco dużej ilości zdrowych drożdży, mniej flokującego szczepu podniesienie temperatury w końcowym etapie fermentacji (przerwa diacetylowa) unikanie zakażeń/ utrzymywanie higieny zmniejszyć udział surowców niesłodowanych w zasypi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voytech Opublikowano 29 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 (edytowane) Odzyskuję drożdże z dwóch butelek. Tutaj opis dokładnie o co chodzi. Dzisiaj mam warkę i muszę się zdecydować na jedne z nich. Te w mniejszej kolbie pokazały pianę i widać bąbelki CO2. Te w większej nie pracują tak ładnie, mimo wszystko widać osad na dnie. Te w mniejszej są z piwa 9,5% ABV, te z prawej z 6,5% ABV. Które wybrać? Edytowane 29 Lutego 2016 przez voytech Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 29 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 Diacetyl. Robię właśnie Stout owsiany. Po tygodniu fermentacji Co jest dziwnego w tym, że w tygodniowym piwie jest jeszcze diacetyl? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voytech Opublikowano 29 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 Odzyskuję drożdże z dwóch butelek. Tutaj opis dokładnie o co chodzi. Dzisiaj mam warkę i muszę się zdecydować na jedne z nich. Te w mniejszej kolbie pokazały pianę i widać bąbelki CO2. Te w większej nie pracują tak ładnie, mimo wszystko widać osad na dnie. Te w mniejszej są z piwa 9,5% ABV, te z prawej z 6,5% ABV. Które wybrać? Wybrałem mniejszą kolbę - zawartość miała zdecydowanie lepszy smak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszM Opublikowano 1 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 Diacetyl. Robię właśnie Stout owsiany. Po tygodniu fermentacji Co jest dziwnego w tym, że w tygodniowym piwie jest jeszcze diacetyl? Dla mnie dziwna jest intensywność tego zapachu. Nigdy z tak intensywnym diacetylem się nie spotkałem. Obawiam się, że do końca się nie zredukuje. Podniosłem temperaturę ale drożdże opadły na dno i chyba burzliwa fermentacja się skończyła. Ma ktoś pomysł, co jeszcze można w tej sytuacji zrobić? adamski_68 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 1 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 Za wiki: http://www.wiki.piwo.org/Diacetyl Możliwości eliminacji wydłużyć fermentację i/lub leżakowanie, przyśpieszyć chłodzenie brzeczki użycie wystarczająco dużej ilości zdrowych drożdży, mniej flokującego szczepu podniesienie temperatury w końcowym etapie fermentacji (przerwa diacetylowa) unikanie zakażeń/ utrzymywanie higieny zmniejszyć udział surowców niesłodowanych w zasypi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 1 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 (edytowane) Dla mnie dziwna jest intensywność tego zapachu. Nigdy z tak intensywnym diacetylem się nie spotkałem. Obawiam się, że do końca się nie zredukuje. Podniosłem temperaturę ale drożdże opadły na dno i chyba burzliwa fermentacja się skończyła. Ma ktoś pomysł, co jeszcze można w tej sytuacji zrobić? Używać drożdży w dobrej kondycji, wybierać szczepy które produkują mało diacetylu, zadbać o poziom FAN, zwłaszcza jak masz np. dużo niesłodowanego owsa, etc... Przeczytaj sobie mój wpis: http://www.beerfreak.pl/diacetyl-czyli-maslo-piwie/ Edytowane 1 Marca 2016 przez Oskaliber TomaszM 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk.B Opublikowano 1 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 (edytowane) Wczoraj uwarzylem kozlaka, wszystko szło ok oczywiście do czasu. Najpierw córka pobiła mi refraktometr, tak więc blg znam w przybliżeniu bo zdążyłem zbadać tylko filtrat ale tylko przed wysladzaniem. Tak więc na oko ma ok 14-16blg. Później już wydawałoby się że nic już gorzej być nie może, skończyłem chmielenia wstawiłem na studzenie i jak termometr wskazał 20c zadałem drożdże, no i moje zdziwienie gdy przypadkiem włączyłem termometr i w domu wskazał mi 11C. Użyłem drugiego termometru a ten wskazał 21C. Okazało się że w tym pierwszym bateria była na wykończeniu i wskazywał błędna temp. Po raz kolejny zadałem Brzeczke i wyszło 29C. Fakt dziś rano fermentacji ruszyła choć mało energicznie. Drożdże to s-23. Moje pytanie czy może być ze drożdże się nieco ugotowany? Może zadac drugą porcję? Edytowane 1 Marca 2016 przez Patryk.B Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 1 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 Samo zadanie dolniaków w 20°C to niedobrze wróży. Jak zadałeś w 29°C to drożdże powinny przeżyć, ale piwo stylowe na pewno nie wyjdzie. Ja bym to schłodził jak najszybciej do dolniakowej temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk.B Opublikowano 1 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 No poszło w fermentatoze do wody, bo już chłodnicy bałem się zanurzyć. Teraz stoi w 14C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 1 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 (edytowane) Teraz stoi w 14C. A powinno w kilka °C niższej. Edytowane 1 Marca 2016 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi