Pessos Opublikowano 12 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2016 (edytowane) Stanie się coś jeśli zostawię zacier na 20min przed filtracją? Przez sklerozę musze podjechać po mufę. Edytowane 12 Września 2016 przez Pessos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 12 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2016 Nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pneuropathic Opublikowano 12 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2016 (edytowane) Proszę o pomoc w mojej pierwszej warce ze słodów. Piwo American WIT 12 BLG ze słodów Całą zawartość dodałem na 10 min przed końcem gotowania Chmiel Cascade - 25gChmiel Citra - 10g Kolendra 15g Curacao - 10g Skórki słodkiej pomarańczy - 10gSkórki pomarańczy Bergamotki - 10g Zawartość pozostawiłem w fermentorze czy to dobrze, czy powinienem wyjąć skórki,kolendrę i curacao przed zadaniem drożdży? Drożdże to US05 z 30h startera - obecnie brzeczka od 24h mocno pracuje czy dobrze zrobiłem zostawiając te składniki na fermentację? Edytowane 12 Września 2016 przez pneuropathic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 12 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2016 Przed zadaniem drożdży pozbądź się wszystkiego z brzeczki i dobrze ją natleń. Być może długo moczone skórki cytrusowe wprowadzą specyficzny gorzki posmak. Chmielin też powinieneś się pozbyć przed zadaniem drożdży. Teraz już nic nie kombinuj, będziesz wiedział co zrobić następnym razem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pneuropathic Opublikowano 12 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2016 Ale to już pracuje w całości 24h Piana jest bardzo bujna. Mogę teraz to szybko zlać do drugiego fermentora po zmieszaniu wszystkiego czy już lepiej zostawić i nie kombinować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 12 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2016 Przelewając ryzykujesz że w fermentorze zacznie dziać się coś podejrzanego. Piana bardzo bujna, a w jakiej temperaturze piwo fermentuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pneuropathic Opublikowano 12 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2016 (edytowane) 20-21C Fermentacja jest BARDZO bużliwa wszystko się miesza w trakcie pracy a większość frakcji jest pod pianą która ma około 4cm w warce 20L Edytowane 12 Września 2016 przez pneuropathic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 12 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2016 (edytowane) Jeśli podałeś temperaturę otoczenia to w wiadrze może być 2-3 stopnie więcej. Najlepsze co możesz zrobić to przenieść piwo w miejsce w którym panuje kilka stopni mniej. Edytowane 12 Września 2016 przez Deathhammer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pneuropathic Opublikowano 12 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2016 Wyniosłem na poddasze na 19 stopni, może masz racje nie będę tego dotykał bo jeszcze coś pójdzie nie tak, ąz żąl taką fermentacje przerywać mam nadzieję, że dodatki nie skwaszą piwa ani też nie będzie gorzkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 12 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2016 No teraz to już bym nie ruszał. Ciekawy eksperyment będzie i będziesz pamiętał na przyszłość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pneuropathic Opublikowano 12 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2016 No niestety pierwsze prawdziwe warzenie piwa, oby się udało bo aromat jest niesamowity.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pneuropathic Opublikowano 13 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2016 Niestety, w dniu dzisiejszym o godz. 18 a więc 72 godziny po zadaniu drożdży byłem zmuszony ratować piwo, odcedziłem części stałe za pomocą wężyka łazienkowego, pozostawiając drożdże na dnie do których ponownie wlałem całe piwo bez frakcji. Niestety piwo zaczęło być już za gorzkie. miron 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 13 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2016 (edytowane) masz racje nie będętego dotykał bo jeszcze coś pójdzie nie tak Niestety, w dniu dzisiejszym o godz. 18 a więc 72 godziny po zadaniu drożdży byłem zmuszony ratować piwo Nie dotrzymałeś słowa... Przed czym musiałeś ratować piwo? Przed fermentacją? Skórkami, czy ziarenkami kolendry? Trzeba było poczekać aż zacznie się faza niskich krążków i wtedy przelać do drugiego fermentora. Oddzieliłbyś wtedy ciała stałe od zielonego piwa i piwko na spokojnie by doszło. Tak naprawdę wystarczyłoby 4-5 dni... Poza tym pierwsza warka i takie kombinacje.. Koledzy wyżej pisali NIE RÓB NIC, ZOSTAW W SPOKOJU TO PIWO. PS. Na pewno drożdże górnej fermentacji ostają się na dnie fermentora? Mi się wydaję, że są na górze lub przemieszczają się z CO2 w zielonym piwie.. E1, PS.2: Czyżby za kilka dni pytanie: Piwo zeszło od n blg. Czemu tak wysoko? butelkować? Poza tym goryczka w fermentującym piwie jest inaczej odbierana niż w piwie gotowym. E2, PS.3: Jeśli nie dodałeś tego "białego" od skórek to też nie powinno (ewentualnie w małej ilości) Ci wnieść gorzkich posmaków do fermetującej brzeczki. Edytowane 13 Września 2016 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 14 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2016 Jak wyżej, zdecydowanie przekombinowałeś. Poważne problemy dopiero teraz mogą się zacząć. Te skórki i tak już były wygotowane. Ilość tanin, która by z nich przeszła do piwa w temperaturze pokojowej jest raczej pomijalna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pneuropathic Opublikowano 14 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2016 Nie dotrzymałeś słowa... Przed czym musiałeś ratować piwo? Przed fermentacją? Skórkami, czy ziarenkami kolendry? Trzeba było poczekać aż zacznie się faza niskich krążków i wtedy przelać do drugiego fermentora. Oddzieliłbyś wtedy ciała stałe od zielonego piwa i piwko na spokojnie by doszło. Tak naprawdę wystarczyłoby 4-5 dni... Poza tym pierwsza warka i takie kombinacje.. Koledzy wyżej pisali NIE RÓB NIC, ZOSTAW W SPOKOJU TO PIWO. Piszę i objaśniam po 72 godzinach piana prawie zeszła a musiałem wywalić ciała stałe bo piwo zrobiło się bardzo gorzkie, jeśli bym tego nie zrobił mógłbym je wylać na pewno po 7 dniach a tak może jeszcze je wypije. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 14 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2016 li bym tego nie zrobił mógłbym je wylać na pewno Jesteś zbyt narwany. Nic strasznego by się temu piwu nie stało, a piwa w którym ruszyła fermentacja NIE RUSZAMY. Pewnie zaglądałeś co chwilę do wiadra, albo co gorsza próbowałeś jak smakuje. Piwu nic by się nie stało gdyby te wszystkie składniki w nim pływały. Przelewając naraziłeś drożdże na stres, teraz bym się nie zdziwił jakby piwo przez to przelewanie wyszło wadliwe.A brzeczka przed i w trakcie fermentacji zawsze jest dużo bardziej gorzka niż po fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pneuropathic Opublikowano 14 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2016 Czy Wy czytacie co ja piszę? Curacao - 10g Skórki słodkiej pomarańczy - 10gSkórki pomarańczy Bergamotki - 10g To wszystko sprawiło, że piwo zrobiło się BARDZO gorzkie więc albo piwo wyjdzie albo je wyleje. Na pewno bym je wylał gdybym to wszystko zostawił na dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 14 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2016 Na pewno? Masz praktykę w tym temacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 14 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2016 (edytowane) Wylej już, oszczędzisz sobie nerwów:DTakie ilości by Ci nie zepsuły piwa, o ile nie zepsułeś go na innym froncie. Masz poczytaj: http://www.piwo.org/topic/12953-przestan-juz-tak-kombinowac-piwowarstwo-jest-proste/ Na początek złote rady Edytowane 14 Września 2016 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 14 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2016 Tak jak już ktoś pisał, zielone piwo/fermentująca brzeczka jest dużo bardziej gorzka niż "efekt końcowy" także chyba trochę zbyt pochopnie postąpiłeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domak Opublikowano 14 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2016 Piwo się zrobiło gorzkie bo już nie ma w nim tyle cukrów jak przed fermentacją. Normalnie, że im więcej drożdże zjedzą tym mniejsza kontra dla goryczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pneuropathic Opublikowano 14 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2016 Idę po musztardę i zjem sobie teraz, dzięki za rady niestety nawarzyłem piwa Ale idąc za ciosem na ten weekend robię wersję beta identycznego piwa, mam nadzieję, że teraz niczego nie zepsuje. Dziękuje Panowie za lekcję pokory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Figas Opublikowano 15 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 Cześć wszystkim. Mam szybkie pytanie. Jak wygląda wysyłka piwa za granicę (Hong Kong) ilość 48 butelek. Sprawdzałem dhl i ups i oni nie wysyłają alkoholi. Co z Poczta Polską? Ktos ma doświadczenie w tym temacie? Jak wygląda ta kwestia w przypadku sytuacji - kupuję piwo w Polsce na paragon i chce je wyslac w ww miejsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 15 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 Czy to pytanie na ostry dyżur ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 15 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 Wysyłałem do Grecji. Na jakąś małą wyspę więc i rzucanie paczkami to standard i... Doszła cała! Wysyłałem pocztą polską, nie pamiętam ale jakoś 100zl wyszło, opisałem że w środku jest szkło, butelki, figurka szklana i... drożdże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi