Msciwor Opublikowano 17 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2016 Cześć, właśnie fermentuje mi się Barleywine od niedzieli. Trzymam fermentor w skrzyni, temperatura brzeczki skoczyła mi do 21C. Teraz w skrzyni jest 14C ale temp. brzeczki dalej ma 21C. Czy piwo wyjdzie za bardzo estrowe? Postarać się jeszcze schłodzić? To malo informacji. Np. Jakie drozdze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrM Opublikowano 17 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2016 Sorki, drożdże S-04, ekstrakt 30blg, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 17 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2016 21 to jeszcze nie jakaś wielka tragedia, ale mógłbyś trochę zejść chociaż na te 17-18 stopni. Przy czym nie za gwałtowanie żeby nie rozleniwić drożdży i nie zatrzymać fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrM Opublikowano 17 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2016 (edytowane) Właśnie się bałem zatrzymania fermentacji. Wrzuciłem wszystkie wkłady z zamrażalnika i temp. powoli opada około 1C na 3 godziny. W skrzyni mam teraz 12C Edytowane 17 Października 2016 przez PiotrM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wasyli Opublikowano 21 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 Witam serdecznie. Taka sprawa mała, obecne piwo które warze odfermentowało do odpowiedniego BLG po burzliwej. Przyszedł czas zlania na cichą a tu niespodzianka... w fermentorze dalej po powierzchni pływa czapa drożdżowa. I pytanie teraz co poradzić?? Odstawić jeszcze na dwa dni (fermentowało na burzliwej 8 dni) czy nie patrzyć na nią i zlewać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 21 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 Po pierwsze - czapa z drożdży czasami zostaje, np. przy US-05 to częste zjawisko. Po drugie - zadaj sobie pytanie czy w ogóle potrzebujesz zlewać znad drożdży, ma to sens jedynie jeśli chcesz chmielić na zimno, a będziesz zbierał gęstwę (lub jeśli piwo ma czekać długo w wiadrze na rozlew, przez długo mam na myśli z 6+ tygodni przynajmniej). Po trzecie i najważniejsze - zlewanie znad drożdży po 8 dniach to proszenie się o wady w piwie, więc tak czy siak póki co zostaw. wasyli 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wasyli Opublikowano 21 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 (edytowane) Dzięki za pomoc, na przyszłość będę pamiętał o możliwych wadach. Dobrze wiedzieć o tej czapie. I potrzebuje zlać bo będę dodawał owoców. Edytowane 21 Października 2016 przez wasyli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 21 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 (edytowane) Witam serdecznie. Taka sprawa mała, obecne piwo które warze odfermentowało do odpowiedniego BLG po burzliwej. Przyszedł czas zlania na cichą a tu niespodzianka... w fermentorze dalej po powierzchni pływa czapa drożdżowa. I pytanie teraz co poradzić?? Odstawić jeszcze na dwa dni (fermentowało na burzliwej 8 dni) czy nie patrzyć na nią i zlewać? Odstawić jeszcze na 6 dni, chyba że to piwo 15+Blg to nawet na 13 dni. Jak chcesz mieć wadliwe piwo z dodatkiem owoców to zlewaj teraz. Edytowane 21 Października 2016 przez Oskaliber wasyli 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 21 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 Dzięki za pomoc. Dobrze wiedzieć o tej czapie. I potrzebuje zlać bo będę dodawał owoców. Wciąż jeszcze nie pora, więc poczekaj z tydzień. wasyli 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 21 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 Us-05 ? Poza tym robiłeś dwa pomiary w odstępie kilku dni ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wasyli Opublikowano 21 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 Tak pomiary zrobione. Dzięki panowie za szybką pomoc. Punkty poleciały. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AreS Opublikowano 27 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2016 (edytowane) Witam, musiałem edytować post, ponieważ rozwiałem wątpliwości co do kropeczek na pierwszych dwóch zdjęciach. Prosiłbym o radę czy pęcherzyk powietrza widoczny na zdjęciu trzecim 'z ręki' całkowicie dyskwalifikuje butelkę? Edytowane 27 Października 2016 przez AreS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joonecky Opublikowano 27 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2016 Ja bym się nie przejmował. AreS 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bezczynność II kwartału Opublikowano 27 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2016 Witam, musiałem edytować post, ponieważ rozwiałem wątpliwości co do kropeczek na pierwszych dwóch zdjęciach. Prosiłbym o radę czy pęcherzyk powietrza widoczny na zdjęciu trzecim 'z ręki' całkowicie dyskwalifikuje butelkę? A ja bym wyrzucił. Jedna butelka tylko. Jeżeli szkło ma jakąś wadę i zrobi się przez przypadek granat to w najlepszym razie strzeli w skrzynce. W najgorszym jak go weźmiesz do ręki. Po co ryzykować dla jednej podejrzanej butelki? AreS 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bezczynność II kwartału Opublikowano 28 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 Jestem w trakcie warzenia APA(12 blg, ok 26 l brzeczki) i zastanawiam się co będzie jak zadam brzeczkę do całości gęstwy, której zebrało się w fermentorze ok 1 l? Czy mogą wyjść niepożądane posmaki? Lepiej dodać do piwa tylko 300 ml gęstwy jak mówi książka a resztę wylać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 28 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 (edytowane) Czy mogą wyjść niepożądane posmaki? Lepiej dodać do piwa tylko 300 ml gęstwy jak mówi książka a resztę wylać? Lepiej się lepiej przygotować teoretycznie do warzenia A jak już wiedzy nie masz do zadaj tyle ile trzeba, a nie całość "bo tak". Więcej nie piszę bo pewnie i tak masz masz czasu na czytanie Edytowane 28 Października 2016 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joonecky Opublikowano 28 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 Czy mogą wyjść niepożądane posmaki?Mogą i wyjdą. Bezczynność II kwartału 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 28 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 Lepiej dodać do piwa tylko 300 ml gęstwy jak mówi książka a resztę wylać? Do 12stki 26l nawet 300ml to będzie zdecydowanie za dużo. Bezczynność II kwartału 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bezczynność II kwartału Opublikowano 28 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 Lepiej dodać do piwa tylko 300 ml gęstwy jak mówi książka a resztę wylać? Do 12stki 26l nawet 300ml to będzie zdecydowanie za dużo. Dzieki za odpowiedzi. Kilka warek zrobiłem tak, że wlalem schołodzą brzeczkę do gęstwy a zazwyczaj bylo jej sporo. Teraz sie poprawię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 2 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2016 (edytowane) Pomyłka. Post do usunięcia. Edytowane 2 Listopada 2016 przez Versaar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasq Opublikowano 3 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 Właśnie wyspałem chmiele na cichą (IPA16blg), coś mnie zamroczylo i wyspałem 200g!!! (100g Citra i 100g Mosaic). Co czynić teraz? 1 łowić puki pływają po powierzchni? 2 zostawić będzie dobre (osad chmiel owy wykorzystać pod koniec gotowania w następnym mocno chmielonym piwie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 3 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 Zostawić, będzie ładnie dawało po nozdrzach. Ja bym już tego ponownie nie wykorzystał, nie wiem co miałyby dać takie chmieliny pod koniec gotowania? Trawiastość? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasq Opublikowano 3 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 To zostawiam Recycling chmielu na początek gotowania... Bliżej nieokreślona gorycz. Czy porostu go wywalić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 3 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 Czy mogą wyjść niepożądane posmaki?Mogą i wyjdą.Mogą, czy wyjdą? Tego nawet księga ulicy nie wie. Skutki jakie moze za soba zadanie zbyt duzej ilosci gestwy to miedzy innymi: - płaski profil - nie dofermentowanie - wyzsze alkohole - nie klarowne piwo - autoliza - szybki i gwałtowny start ... Można robić wszystko - byle z glowa i w miare swiadomie, a na pewno z gotowoscia na konsekwencje. PS> może nie znaczy że tak będzie. W większości wypadków efekt jest zadowalający, czy zauważalny? Pasowało by test zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filip_gd Opublikowano 5 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2016 Panowie krótkie pytanie Ile litrów piwa zrobię w garze 50L? Garnek nowy i zastanawiam się jaki jest maksymalny rozsądny zasyp. Piwo 14blg Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi