misiuzeb Opublikowano 9 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Jak nie będziesz zaglądał co pół godziny do środka to nic jej nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosimazaki Opublikowano 9 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Szybkie pytanie. Fermentuję właśnie IPA 15,5 blg, zacieranie 65/40min 70/40min + szybki dojazd do 78 stopni. W tej chwili piwo jest po 7 dniach burzliwej i 6 dniach cichej. Blg spadło do ok 3,5 - 4. Wczoraj zrobiłem fast ferment test na drożdżach piekarskich. Po 24 godzinach blg ok 3.5, więc niby ok. Zastanawiam się, czy dosyć wysokie stężenie alkoholu (ponad 6%) w piwie mogło mieć wpływ na to, że próbka niedofermentowała tak nisko, jak by mogła... Pytanie, czy butelkować jutro, czy jeszcze poczekać? Jeżeli nie jutro, to dopiero za tydzień... Co myślicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 9 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Szybkie pytanie. Fermentuję właśnie IPA 15,5 blg, zacieranie 65/40min 70/40min + szybki dojazd do 78 stopni. W tej chwili piwo jest po 7 dniach burzliwej i 6 dniach cichej. Blg spadło do ok 3,5 - 4. Wczoraj zrobiłem fast ferment test na drożdżach piekarskich. Po 24 godzinach blg ok 3.5, więc niby ok. Zastanawiam się, czy dosyć wysokie stężenie alkoholu (ponad 6%) w piwie mogło mieć wpływ na to, że próbka niedofermentowała tak nisko, jak by mogła... Pytanie, czy butelkować jutro, czy jeszcze poczekać? Jeżeli nie jutro, to dopiero za tydzień... Co myślicie? Gdzie ty masz wysokie stężenie Być może to kwestia zasypu, użycia słodów karmelowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 9 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 a co ci się spieszy i tak musi w butelkach dojrzeć,niech sobie poleży jeszcze parę dni na cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosimazaki Opublikowano 9 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 (edytowane) a co ci się spieszy i tak musi w butelkach dojrzeć,niech sobie poleży jeszcze parę dni na cichej. No bo chce robić następną warkę i fermentor potrzebny! Napaliłem się jak szczerbaty na suchary. A właśnie, zapomniałem dodać - drożdże US-05. Edytowane 9 Lutego 2012 przez kosimazaki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pk3 Opublikowano 9 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Wczoraj o 21.00 zaałem S-05 do brzeczki 13 Blg 21C i przestawiłem do schłodzenia do docelowej temp. fermentacji. Dziś (16C), po 18 godzinach od zadania żadnych oznak fermentacji. Zero piany, choćby lekkiego zapaszku.... Przestawiłem do cieplejszego pomieszczenia i czekam... Myślicie, żeby przygotować sobie nowe drożdże i ile jeszcze czekać - czy wogóle czekać, czy już uwadniać? U mnie US-05 nigdy nie ruszały szybciej niż po 30 godzinach, nawet w wyższych temperaturach. Poczekaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 No bo chce robić następną warkę i fermentor potrzebny! Napaliłem się jak szczerbaty na suchary. A właśnie, zapomniałem dodać - drożdże US-05. To dokup wiadro i nie poganiaj natury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosimazaki Opublikowano 10 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 Tak chyba właśnie zrobię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 10 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 Wit z zestawu CP 12BLG drożdże Brewferm Blanche zacierany 13 dni temu bez przelewania na cicha . Otwieram dziś dekiel a tu tylko czapę brązową widać nic nie osiadło. Zlewać na cichą , czekać dalej. Właściwie to chciałem jutro butelkować. Fermentacja w 20C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 10 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 przelej na cichą,będzie wygodniej później,nie zaciągniesz tyle drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwer2991 Opublikowano 11 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 Jestem na forum nowy, więc witam wszystkich. Mam mały problem. Uwarzyłem belgijskiego tripela z drożdżami Wyeast 1214 (moje pierwsze doświadczenie z płynnymi drożdżami). Aktualnie w 9 dni zszedł mi z 19Blg na 3Blg, ale do rzeczy: Wczoraj zajrzałem do fermentora, a moim oczom ukazała się taka mała piana: http://img37.imagesh...1/img0182ts.jpg Więc pomyślałem sobie, że potrzymam jeszcze jeden dzień i może piana opadnie. Dzisiaj zaglądam do fermentora, a tu piana większa niż wczoraj: http://img80.imagesh.../img0186phu.jpg I co tu dalej robić? Przelewać na cichą, czy potrzymać jeszcze na burzliwej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 11 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 Jestem na forum nowy, więc witam wszystkich. Mam mały problem. Uwarzyłem belgijskiego tripela z drożdżami Wyeast 1214 (moje pierwsze doświadczenie z płynnymi drożdżami). Aktualnie w 9 dni zszedł mi z 19Blg na 3Blg, ale do rzeczy: Wczoraj zajrzałem do fermentora, a moim oczom ukazała się taka mała piana: http://img37.imagesh...1/img0182ts.jpg Więc pomyślałem sobie, że potrzymam jeszcze jeden dzień i może piana opadnie. Dzisiaj zaglądam do fermentora, a tu piana większa niż wczoraj: http://img80.imagesh.../img0186phu.jpg I co tu dalej robić? Przelewać na cichą, czy potrzymać jeszcze na burzliwej? Mierzyłeś blg wczoraj i dziś? Jeśli blg jeszcze spada możesz przetrzymać jeszcze na kilka dni ale myślę że drożdże poradzą sobie z tą resztą również na cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwer2991 Opublikowano 11 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 (edytowane) Mierzyłem. Wczoraj było 3,5Blg, a dzisiaj 3Blg. Dodam, że w książce jest napisane aby trzymać na burzliwej do 3Blg. Edytowane 11 Lutego 2012 przez qwer2991 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 11 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 Mierzyłem. Wczoraj było 3,5Blg, a dzisiaj 3Blg. Dodam, że w książce jest napisane aby trzymać na burzliwej do 3Blg. To daj im jeszcze przez weekend popracować . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 11 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 z przeterminowanego activatora(6 miesięcy) trzeba robić starter,czy wystarczy jak solidnie napuchnie ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 11 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 zawsze warto robić starter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
archivi Opublikowano 11 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 (edytowane) EDIT: Nieaktualne Było: Witam OK pisze na ostry dyżur bo czasu na reakcję niewiele Miesiąc temu kupiłem słody do jakiejś receptury... ale gdzieś mi ją wcięło... Teraz mam nastawione 10l wody która ma już ok 35stopni i nie wiem czego ile sypać . Ktoś wymyśli coś ciekawego dla zestawu słodów: 5kg pilzneńskiego 1,75kg Carahell 0,5kg Cara Crystal Do tego do dyspozycji chmiel Marynka granulat 30g chmiel Lubelski szyszka 80g i drozdze safale US-05 Czyli górna fermentacja, fajnie gdyby coś średnio chmielonego... jakieś propozycje ile czego sypać i w jakich temperaturach zacierać? o... woda już 50stopni ale i tak pewnie doleje do zacierania więcej... Słody były przygotowane na przepis Kobra Indyjska Joanny Tumanów Tumańskiej i Macieja Moczyńskiego pozdrawiam! Edytowane 11 Lutego 2012 przez archivi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztyft Opublikowano 11 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 (edytowane) Jaja sobie robisz?Woda wstawiona,a Ty sie o przepis pytasz? Edytowane 11 Lutego 2012 przez sztyft Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
archivi Opublikowano 11 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 (edytowane) sztyft jakbym sobie jaja robil to w sposob zdecydowanie bardziej z jajem . Widzisz cos w tym zlego? zycie w biegu poczatek zawsze jest taki sam - nastawiasz wode... potem szukasz przepisu - a tu ZONK... przepis przepadl... wiec szukasz przepisu na szybko gotujac wode... zawsze mozna przerwac gotowanie wody... nie no nie widze tutaj nic zlego co innego jakbym juz przygotowywal sie do chmielenia i szukał chmielu - to by byly jaja ale wszystko do zrobienia! pozdrawiam EDIT: sztyft - ha! i tu sobie troszke wykrakalem zaczynaja sie jaja... Przepis zwiekszylem z 20l gotowej brzeczki do prawie 40l gotowej brzeczki (skladniki x2) i tu pojawia sie problem w postaci zbyt malej ilosci drozdzy... ale mysle ze jeden telefon zalatwi sprawe Edytowane 11 Lutego 2012 przez archivi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 11 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 (edytowane) Oryginalny przepis na "Kobrę..." wygląda tak: 18l/13,5°Blg pils - 3,5kg carahell - 1,0kg cara - 0,3 zacieranie: 64°C - 40' 72°C - 30' mashout Marynka 15g na 60' Lubelski 15g na 15' miłego obliczania Edytowane 11 Lutego 2012 przez Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
archivi Opublikowano 11 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 (edytowane) Porter dzięki przy przemnożeniu x1,7 wychodzi: pilznenski 5,95 carahell 1,7 karmelowy jasny 0,51 chmiel marynka granulat 25,5 chmiel lubuski szysz 25,5 obj koncowa powinna wyjsc ok 36l pozdrawiam! Edytowane 11 Lutego 2012 przez archivi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 11 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 1,7 carahella sprawi, że to piwo będzie bardzo słabo pijalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
archivi Opublikowano 11 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 (edytowane) jacer czemu? taka receptura przeciez... no niestety juz poszlo Właśnie tego mi brakuje - nie wiem do końca jaki słód co dokładnie robi w warce... Edytowane 11 Lutego 2012 przez archivi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 11 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 jacer czemu? taka receptura przeciez... no niestety juz poszlo Przegiąłeś z karmelowym słodem, max 20% zasypu to dobra proporcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 11 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 Przegiąłeś z karmelowym słodem, max 20% zasypu to dobra proporcja. I tyle też w oryginalnym przepisie jest... no, 22%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi