Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

Szybkie pytanie. Fermentuję właśnie IPA 15,5 blg, zacieranie 65/40min 70/40min + szybki dojazd do 78 stopni. W tej chwili piwo jest po 7 dniach burzliwej i 6 dniach cichej. Blg spadło do ok 3,5 - 4. Wczoraj zrobiłem fast ferment test na drożdżach piekarskich. Po 24 godzinach blg ok 3.5, więc niby ok. Zastanawiam się, czy dosyć wysokie stężenie alkoholu (ponad 6%) w piwie mogło mieć wpływ na to, że próbka niedofermentowała tak nisko, jak by mogła... Pytanie, czy butelkować jutro, czy jeszcze poczekać? Jeżeli nie jutro, to dopiero za tydzień... Co myślicie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szybkie pytanie. Fermentuję właśnie IPA 15,5 blg, zacieranie 65/40min 70/40min + szybki dojazd do 78 stopni. W tej chwili piwo jest po 7 dniach burzliwej i 6 dniach cichej. Blg spadło do ok 3,5 - 4. Wczoraj zrobiłem fast ferment test na drożdżach piekarskich. Po 24 godzinach blg ok 3.5, więc niby ok. Zastanawiam się, czy dosyć wysokie stężenie alkoholu (ponad 6%) w piwie mogło mieć wpływ na to, że próbka niedofermentowała tak nisko, jak by mogła... Pytanie, czy butelkować jutro, czy jeszcze poczekać? Jeżeli nie jutro, to dopiero za tydzień... Co myślicie?

Gdzie ty masz wysokie stężenie ;)

Być może to kwestia zasypu, użycia słodów karmelowych.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a co ci się spieszy i tak musi w butelkach dojrzeć,niech sobie poleży jeszcze parę dni na cichej.

No bo chce robić następną warkę i fermentor potrzebny! :D Napaliłem się jak szczerbaty na suchary. A właśnie, zapomniałem dodać - drożdże US-05.

Edytowane przez kosimazaki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj o 21.00 zaałem S-05 do brzeczki 13 Blg 21C i przestawiłem do schłodzenia do docelowej temp. fermentacji.

Dziś (16C), po 18 godzinach od zadania żadnych oznak fermentacji. Zero piany, choćby lekkiego zapaszku....

Przestawiłem do cieplejszego pomieszczenia i czekam... Myślicie, żeby przygotować sobie nowe drożdże i ile jeszcze czekać - czy wogóle czekać, czy już uwadniać?

U mnie US-05 nigdy nie ruszały szybciej niż po 30 godzinach, nawet w wyższych temperaturach. Poczekaj.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wit z zestawu CP 12BLG drożdże Brewferm Blanche zacierany 13 dni temu bez przelewania na cicha . Otwieram dziś dekiel a tu tylko czapę brązową widać nic nie osiadło. Zlewać na cichą , czekać dalej. Właściwie to chciałem jutro butelkować. Fermentacja w 20C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jestem na forum nowy, więc witam wszystkich.

 

Mam mały problem. Uwarzyłem belgijskiego tripela z drożdżami Wyeast 1214 (moje pierwsze doświadczenie z płynnymi drożdżami). Aktualnie w 9 dni zszedł mi z 19Blg na 3Blg, ale do rzeczy:

 

Wczoraj zajrzałem do fermentora, a moim oczom ukazała się taka mała piana:

http://img37.imagesh...1/img0182ts.jpg

Więc pomyślałem sobie, że potrzymam jeszcze jeden dzień i może piana opadnie.

 

Dzisiaj zaglądam do fermentora, a tu piana większa niż wczoraj:

http://img80.imagesh.../img0186phu.jpg

 

I co tu dalej robić? Przelewać na cichą, czy potrzymać jeszcze na burzliwej?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jestem na forum nowy, więc witam wszystkich.

 

Mam mały problem. Uwarzyłem belgijskiego tripela z drożdżami Wyeast 1214 (moje pierwsze doświadczenie z płynnymi drożdżami). Aktualnie w 9 dni zszedł mi z 19Blg na 3Blg, ale do rzeczy:

 

Wczoraj zajrzałem do fermentora, a moim oczom ukazała się taka mała piana:

http://img37.imagesh...1/img0182ts.jpg

Więc pomyślałem sobie, że potrzymam jeszcze jeden dzień i może piana opadnie.

 

Dzisiaj zaglądam do fermentora, a tu piana większa niż wczoraj:

http://img80.imagesh.../img0186phu.jpg

 

I co tu dalej robić? Przelewać na cichą, czy potrzymać jeszcze na burzliwej?

 

Mierzyłeś blg wczoraj i dziś?

Jeśli blg jeszcze spada możesz przetrzymać jeszcze na kilka dni

ale myślę że drożdże poradzą sobie z tą resztą również na cichej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

EDIT: Nieaktualne ;)

 

 

 

 

Było:

 

 

Witam

 

OK pisze na ostry dyżur bo czasu na reakcję niewiele :)

 

Miesiąc temu kupiłem słody do jakiejś receptury... ale gdzieś mi ją wcięło... Teraz mam nastawione 10l wody która ma już ok 35stopni i nie wiem czego ile sypać :).

 

Ktoś wymyśli coś ciekawego dla zestawu słodów:

 

5kg pilzneńskiego

1,75kg Carahell

0,5kg Cara Crystal

 

Do tego do dyspozycji

chmiel Marynka granulat 30g

chmiel Lubelski szyszka 80g

 

i drozdze safale US-05

 

Czyli górna fermentacja, fajnie gdyby coś średnio chmielonego... jakieś propozycje ile czego sypać i w jakich temperaturach zacierać?

 

o... woda już 50stopni :) ale i tak pewnie doleje do zacierania więcej...

 

 

Słody były przygotowane na przepis Kobra Indyjska Joanny Tumanów Tumańskiej i Macieja Moczyńskiego

 

pozdrawiam!

Edytowane przez archivi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

sztyft jakbym sobie jaja robil to w sposob zdecydowanie bardziej z jajem ;).

 

Widzisz cos w tym zlego? zycie w biegu :) poczatek zawsze jest taki sam - nastawiasz wode... potem szukasz przepisu - a tu ZONK... przepis przepadl... wiec szukasz przepisu na szybko gotujac wode... zawsze mozna przerwac gotowanie wody... nie no nie widze tutaj nic zlego ;) co innego jakbym juz przygotowywal sie do chmielenia i szukał chmielu - to by byly jaja ale wszystko do zrobienia! :D

 

pozdrawiam

 

 

EDIT:

sztyft - ha! i tu sobie troszke wykrakalem :) zaczynaja sie jaja... Przepis zwiekszylem z 20l gotowej brzeczki do prawie 40l gotowej brzeczki (skladniki x2) i tu pojawia sie problem w postaci zbyt malej ilosci drozdzy... ale mysle ze jeden telefon zalatwi sprawe ;)

Edytowane przez archivi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oryginalny przepis na "Kobrę..." wygląda tak:

 

18l/13,5°Blg

 

pils - 3,5kg

carahell - 1,0kg

cara - 0,3

 

zacieranie:

 

64°C - 40'

72°C - 30'

mashout

 

Marynka 15g na 60'

Lubelski 15g na 15'

 

miłego obliczania :okey:

Edytowane przez Porter
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Porter dzięki ;)

 

przy przemnożeniu x1,7 wychodzi:

 

 

pilznenski 5,95

carahell 1,7

karmelowy jasny 0,51

chmiel marynka granulat 25,5

chmiel lubuski szysz 25,5

 

obj koncowa powinna wyjsc ok 36l ;)

 

pozdrawiam!

Edytowane przez archivi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.