Enethion Opublikowano 19 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 Hej. Pomożecie? Nabyłem FD. Wsadziłem je do gara, wlałem wodę, podgrzałem, wsypalem śrutę. No i teraz mam jakieś 15l gęstej śruty nad FD i 5l wody pod... Pierwszy raz używam FD. Pomożecie? Jak Wy to robicie? Ktoś ma gar z fd?Ale gar ma kran/zawór? Pytam dla pewności, bo z opisu to niezbyt wynika. A robi się to normalnie, jak przy sraczwężyku. Rozwiń swój problem Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Westvleteren Opublikowano 19 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 Tak, ma zawór, aż takim idiotą nie jestem:). Ale pod dnem w trakcie zacierania jest 5l wody... mam się tym nie martwić? Co potem? Skończę zacieranie, młóto będzie na górze, jak rozumiem, zawrócić 5l pierwszego filtratu? Pomijam fakt, że mam nad dnem w trakcje zacierania b. gęsty zacier... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 19 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 Skończysz zacieranie , zrobisz wygrzew to się rozluźni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Westvleteren Opublikowano 19 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 Dzięki. BTW: ktoś ma gar z dnem i tak właśnie to robi? Czy powinno się dawać do zacierania więcej wody wtedy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 19 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 Ja nie mam fd. Ale z tego co wiem, daje się więcej wody. Ale coś strasznie dużo Ci tej wody pod FD wchodzi, 5l? To jakiej pojemności masz garnek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Westvleteren Opublikowano 19 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 50L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Nawrocki Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Panowie i Panie nastąpił przy robocie mały problem, mianowicie właśnie przegrzałem słód ( miało byc 73C) ale się zagapiłem a na kotle ustawiłem więcej C - zeby szybciej, wywaliło mi 85a na kika minut , jakie sa tego skutki, właśnie wychłodziłem do 73 i po 50 minutach próba jodowa wyszła ok, pytam bo juz nie wiem czy po przegraniu powinna wyjść negatywa próba jodowa, juz tyle czytam ze zgłupiałem, proszę o pomoc, sprawdziłem blg kolo 20 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Widocznie się wcześniej zatarło. Pewnie te 73 to było na dekstrynującą tylko i wcześniej była scukrzająca czy jak to się tam pisze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 a z jaką szybkością podnosiła się temperatura? tzn. ile minut zacier przebywał w zakresie powiedzmy 63- 73? A jaki dokładnie to słód był? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Nawrocki Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Widocznie się wcześniej zatarło. Pewnie te 73 to było na dekstrynującą tylko i wcześniej była scukrzająca czy jak to się tam pisze. czyli powinno byc ok ? albo w miarę ok ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Jak próba słodowa jest OK to powinno być OK. Ile wcześniej zacierałeś? Bo nie wiadomo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Będzie ok, filtruj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 W sumie racja. Filtruj bo ci wystygnie i tyle z tego wyjdzie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Nawrocki Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 W sumie racja. Filtruj bo ci wystygnie i tyle z tego wyjdzie! wczesniej ok 40 minut zacierania i czas ktory doprowadzil do podskoczenia temperatury, dzieki pozdrawiam, filtruje sie już, ale opornie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 wczesniej ok 40 minut zacierania i czas ktory doprowadzil do podskoczenia temperatury, dzieki pozdrawiam, filtruje sie już, ale opornie No to masz odpowiedź . Powodzenia bo już puźno a tu jeszcze gotowanie . Ja robię na odwrót - zaczynam o 5 rano . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mina obelżywa Opublikowano 24 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 (edytowane) Witam jutro zamierzam upichcić belgijskiego tripla z dodatkiem cukru kandyzowanego kruszonego, suszonej skórki ze słodkiej pomarańczy i kolendry W jaki sposób i kiedy je dorzucić ? Obawiam się że cukier może się lekko przykarmelizować w garze i zastanawiam się czy nie zrobić jakiegoś syropu który wleje np w 3 dniu fermentacji. Odnośnie skórki i kolendry to najlepiej chyba na 10 minut gotowania, pytanie tylko czy wyjąć po zgaszeniu palnika, czy przy przelewaniu schłodzonej brzeczki do fermentora. Edytowane 24 Marca 2017 przez mina obelżywa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 24 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 Poświęć nockę na czytanie i daj spokój Ostremu Dyżurowi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mina obelżywa Opublikowano 24 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 24 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 (edytowane) Dowiedz się do czego służą odpowiednie działy forum.Ten na przykład: PROSZĘ O UWAGĘ !!! Jak sama nazwa wskazuje jest to: "OSTRY DYŻUR".Jest taki wątek jak: http://www.piwo.org/topic/10089-dla-poczatkujacych-czuj%C4%99-si%C4%99-ca%C5%82kowicie-zagubiony/i tutaj zadawajcie pytania, na które odpowiedzi można poczekać chwilę dłużej. Skoro ktoś np. chce zlać piwo na cichą i nie wie czy jutro czy za 3 dni to chyba nie jest to pytanie na ostry dyżur, nie uważacie? Edytowane 24 Marca 2017 przez bart3q Pun kOmora 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mina obelżywa Opublikowano 24 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 (edytowane) dzięki na normalne i nie prostackie zwrócenie uwagi jak użytkownik "Pun kOmora". Dostosuję się w przyszłości. Edytowane 26 Marca 2017 przez mina obelżywa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coffeelover Opublikowano 25 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2017 Cześć, planowałem na dzisiaj mrożenie drożdży (1l startera od wczoraj czeka w lodówce) ale nie mogę nigdzie dostać gliceryny 99%, wszędzie mają tylko taką 85% do skóry. Czy ktoś zna miejsce w Poznaniu, gdzie dostanę glicerynę roślinną 99%? Ewentualnie, choć nie sądzę, czy mogę użyć tej 85%? Z góry dzięki za poradę! Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 25 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2017 google -> gliceryna poznań site:allegro.pl i lecisz po kolei z linkami aż znajdziesz sprzedawcę który ma odbiór osobisty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 25 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2017 Co złego jest w tej 86% że nie można jej użyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coffeelover Opublikowano 25 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2017 google -> gliceryna poznań site:allegro.pl i lecisz po kolei z linkami aż znajdziesz sprzedawcę który ma odbiór osobisty Albo nie umiem korzystać z google/allegro, albo nie na aktualnie takiej oferty - sprawdzałem przed wrzuceniem posta... Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coffeelover Opublikowano 25 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2017 Co złego jest w tej 86% że nie można jej użyć? Nie jestem przekonany, bo ostatecznie trafi to do piwa a nie wiem co jest w tych pozostałych 15% - zwłaszcza, że na butelce jest dopisek o stosowaniu na skórę Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi