Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 tygodnie później...

Witam! Mam problem. Przygotowywałem roztwór glukozy do butelkowania 12 litrow Krika z brewkita i w między czasie robilem drugi do warzenia warki...Niestety pomyliłem naczynia i dodałem na butelkowanie litr roztworu z 500g glukozy...zamiast 90g...Czy da się jeszcze uratować to piwo? Butelkować sie nie odważę.. Co ewentualnie zrobić? Zamknąć ponownie fermentor i czekać aż drożdze przerobią ten cukier?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam, właśnie warzę z ekstraktów. BA Prawdziwy dubbel.

Za 45min muszę wsyp[ać chmiel. i jest bład w instrukcji.

Dostarczono w sumie 30g chmielu Lubelski a z instrukcji wynika ze chmielę 20g 60' + 19g 70' ... to daje 39g. 

 

PYTANIE:

 

Jak wg Was powinienem podać proporcje?

Załączam błędną instrukcję.

 

PS. Mam nadzieję że dobry trafiłem wątek... z nożem na gardle :)

post-19145-0-72091800-1503083883_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 20.08.2017 o 06:42, n3uro napisał(a):

Witam . Gęsty zacier bo jakieś 2.4 litra na kg słodu . Po godzinie wygląda tak. Co dalej . Czekać tylko ile ? Zacieram na lenia 65 - 64 stopnie.

A jaki zasyp?

 

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 20.08.2017 o 12:01, n3uro napisał(a):

10 kg pale ale . Potrzymalem jeszcze 20 minut . Później wygrzew do 77 stopni i już było dobrze. Znaczy się mam taką nadzieję ;-)

Przy takim zasypie,nie powinno tak długo się zacierać. Może termometr ci przekłamuje.

 

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 9.07.2017 o 18:45, Bellon napisał(a):

Mija druga doba jak nastawiłem na fementacje 25 litrów RIS'a 24Blg zaszczepionego gęstwą 250ml FM52.

Zrobiłem sobie też lekkiego stouta z wysłodków, 25 litrów na drożdżach S-04 zadanych bezpośrednio z saszetki "na sucho".

Oby dwa piwa stoją w jednakowych warunkach w temperaturze 16 stopni.

Problem jest taki, że RIS nie rusza, nie widać żadnych oznak fermentacji a na stoucie po kilku godzinach pojawiła się piana i teraz jest już całkiem spora czapa.

Chciałbym ratować RIS'a i zastosować piane ze stouta.

Nigdy nie stosowałem tej metody zaszczepiania, ile dać łyżek tej piany?

Dałem całą pianę z tego Dry Stouta do tego RIS'a. Okazało się to dobrą metodą zaczepiania mocnego piwa. Nawet pierwszy raz nie miałem problemów z refermentacją, Risa 24Blg po 3 tygodniach fermentacji zabutelkowałem i elegancko się nagazował, to na gęstwach miałem czasem problemy. Chyba tak będę robił, na cienkuszu po RISie wystartować saszetkę drożdży, po maks 24h mamy pełno piany, i to sruu do RISa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

  W dniu 21.08.2017 o 20:09, Bellon napisał(a):
Nawet pierwszy raz nie miałem problemów z refermentacją, Risa 24Blg po 3 tygodniach fermentacji zabutelkowałem i elegancko się nagazował

zapewne "elegancko", ale jak długo już jest w tych butelkach?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 22.08.2017 o 07:19, Dr2 napisał(a):

 

  W dniu 21.08.2017 o 20:09, Bellon napisał(a):
Nawet pierwszy raz nie miałem problemów z refermentacją, Risa 24Blg po 3 tygodniach fermentacji zabutelkowałem i elegancko się nagazował

zapewne "elegancko", ale jak długo już jest w tych butelkach?

 

dla mnie bomba 

 

znaczy granat 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

  W dniu 21.08.2017 o 20:09, Bellon napisał(a):
Chyba tak będę robił, na cienkuszu po RISie wystartować saszetkę drożdży, po maks 24h mamy pełno piany, i to sruu do RISa.
 

 

Nie wiem czy dobrze rozumiem, podpowiedz. RIS bedzie czekal az namnozysz drozdze na cienkuszu  :wallbash:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 22.08.2017 o 10:33, Przemas.IE napisał(a):

 

  W dniu 21.08.2017 o 20:09, Bellon napisał(a):
Chyba tak będę robił, na cienkuszu po RISie wystartować saszetkę drożdży, po maks 24h mamy pełno piany, i to sruu do RISa.
 

 

Nie wiem czy dobrze rozumiem, podpowiedz. RIS bedzie czekal az namnozysz drozdze na cienkuszu  :wallbash:

 

 

a jak zbierze całość z cienkusza to jeszcze może zostać z niedofermentowanym, że o jest-szansa-na-zakażonym RISie nie wspomnę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podobno zbieranie z góry nie grozi niedofermentowaniem, bo w brzeczce jest dość drożdży (zdaniem Pana z FM). Gorzej z tym czasem, nie zawsze w 24h szuchary się dość rozpędza.

 

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 22.08.2017 o 13:35, tauruss napisał(a):

Podobno zbieranie z góry nie grozi niedofermentowaniem, bo w brzeczce jest dość drożdży (zdaniem Pana z FM). Gorzej z tym czasem, nie zawsze w 24h szuchary się dość rozpędza.

 

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka

 

no właśnie próbowałem coś znaleźć na poparcie swoich słów bo jestem pewien że kilka razy się na taką relację w sprawozdaniach natknąłem, ale coś mi opornie idzie. wiki też nic nie mówi...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No ma tym szkoleniu FM podawali że zbieranie z góry w razie wysokich krążków to najlepsza metoda pozyskiwania drożdży z innego piwa, bo jest ich dużo i są w tym momencie najmocniejsze, tym że jeżeli dobrze pamiętam, to powinna być gdzieś 3 doba fermentacji.

 

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.