Afghan Opublikowano 13 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2012 (edytowane) Zlewaj na cichą. Koniec burzliwej Już?! Po praktycznie dwóch dniach burzliwej na cichą? Czyli te płatki na wierzchu to nie jest żadna infekcja? Edytowane 13 Lutego 2012 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 13 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2012 Jakie masz w tej chwili Blg? Pomiar rozwieje wątpliwości, albo i nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pastaga Opublikowano 13 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2012 @Afghan ja na S-33 miałem identyczne "płatki" i też miałem chwilę zawahania czy to czasem nie jakieś "zło" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czesiek1102 Opublikowano 13 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2012 mam marcowe palone, blg z 14 zeszło na 4, ile cukru do refermentacji, żeby nie przegazować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 13 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2012 Jakie masz w tej chwili Blg? Pomiar rozwieje wątpliwości, albo i nie Nie przyszło mi do głowy po dwóch dniach mierzyć, ale jutro pewnie zmierzę, a później za dwa dni. @Afghan ja na S-33 miałem identyczne "płatki" i też miałem chwilę zawahania czy to czasem nie jakieś "zło" Właśnie też użyłem S-33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 13 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2012 mam marcowe palone, blg z 14 zeszło na 4, ile cukru do refermentacji, żeby nie przegazować aż tak trudno znaleźć na forum kalkulator nagazowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pucek Opublikowano 14 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2012 Hej Dwa tyg. temu nastawiłem Weizenbocka 16°Blg. Nie pilnowałem go za bardzo, a że były mrozy temp. spadła i przez jakiś czas stało w 12°C. Piwo zeszło do 5°Blg, więc nieźle, ale na powierzchni jest całkiem spora piana. Teraz stoi w trochę cieplejszym miejscu (teraz ma koło 18°C). Drożdże to Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen, 1. zbiór, zaszczepiane ze świeżej gęstwy. Czy to możliwe, żeby tak duża piana została po fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztyft Opublikowano 14 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2012 One tak maja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 14 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2012 Robią dużo piany, ale aż tyle nie zostaje. Poczekaj jeszcze kilka dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chmiel Opublikowano 14 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2012 Witam. Właśnie zakończyłem zacieranie grodziskiego. Niestety moja pomocnica wodę, która miała pójść na podbicie (5 l o temp. 50°C) wlała do gara z zacierem. Bawić się dalej z tym zacierem, czy dać sobie spokój? Pomiary chyba będą zafałszowane. Pomocnica dostała już pochwałę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 14 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2012 Wodę na podbicie? Nie bardzo łapię, ale ja bym się nie przejmował rozrzedzonym ponad miarę zacierem. Filtruj normalnie, jak za dużo wyjdzie najwyżej odparuj, podczas gotowania zanim zadasz chmiel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chmiel Opublikowano 14 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2012 Wodę na podbicie? Nie bardzo łapię, ale ja bym się nie przejmował rozrzedzonym ponad miarę zacierem. Filtruj normalnie, jak za dużo wyjdzie najwyżej odparuj, podczas gotowania zanim zadasz chmiel. Po prostu - w jednym garze zacierałem, w innym grzała się woda na podbicie do filtratora. Chwila nieuwagi i moja pomocnica wlała wodę do zacieru zamiast do filtratora. Dzięki za odpowiedź filtracja rozpoczęta - one kozie death. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosimazaki Opublikowano 14 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2012 Chyba "one goat death" Prawdopodobnie będziesz miał po prostu nieco niższą wydajność, ze względu na obniżoną temperaturę zacieru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 14 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2012 (edytowane) Napisałeś że właśnie zakończyłeś zacieranie. Pomyślałem że woda została dolana już po zacieraniu. Jeśli w trakcie, to nie wiem czy dobrze robisz że posłuchałeś i wysładzasz. Robiłeś próbę jodową? Ewentualnie napisz jaki był plan zacierania i w którym momencie dolano wody? A, już łapię, woda miała iść pod podbicie. Edytowane 14 Lutego 2012 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 14 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2012 Wleje zatem wszystko jak leci ze słoika. Jeśli zebrałeś wszystkie lub większość drożdży z fermentatora to zadanie całości to nie jest za dobry pomysł. Wystarczy max połowa tego co zebrałeś a nawet mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chmiel Opublikowano 14 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2012 Napisałeś że właśnie zakończyłeś zacieranie. Pomyślałem że woda została dolana już po zacieraniu. Jeśli w trakcie, to nie wiem czy dobrze robisz że posłuchałeś i wysładzasz. Robiłeś próbę jodową? Ewentualnie napisz jaki był plan zacierania i w którym momencie dolano wody? A, już łapię, woda miała iść pod podbicie. Zacieranie zakończone, woda miała iść pod podbicie. Próba jodowa ok., ale zrobiona po dolaniu wody. Właśnie będzie odbywało się wysładzanie - bez pomocników!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AgaL Opublikowano 14 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2012 Zacieranie zakończone, woda miała iść pod podbicie. Próba jodowa ok., ale zrobiona po dolaniu wody. Właśnie będzie odbywało się wysładzanie - bez pomocników!!! Już tak nie zwalaj na pomocniczkę.... Jaki Pan taki kram... ...musiałam zareagować... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chmiel Opublikowano 14 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2012 Już tak nie zwalaj na pomocniczkę.... Jaki Pan taki kram... ...musiałam zareagować... Po części masz rację... Akurat w drugim pomieszczeniu przygotowywałem filtrator i wtedy powiedziałem sam do siebie (czasem tak mam) "dobra teraz dolewamy tutaj wody" i chyba zostałem źle zrozumiany. Zanim się zorientowałem usłyszałem tylko plusk wody wlewanej w kuchni do zacieru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 14 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2012 Wystarczy jak najpierw wlejesz rzadkie, które utworzy podbicie, a potem dopiero młóto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 Witam. Właśnie zakończyłem zacieranie grodziskiego. Niestety moja pomocnica wodę, która miała pójść na podbicie (5 l o temp. 50°C) wlała do gara z zacierem. Bawić się dalej z tym zacierem, czy dać sobie spokój? Pomiary chyba będą zafałszowane. Pomocnica dostała już pochwałę. Przejdź na wężyk to nie będziesz miał takich problemów Dlaczego ta woda miała tylko 50°C? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 15 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 Ile ta pomocnica ma lat? Ja dzieci izoluję od zabaw z wrzątkiem. Chyba, że mówisz o żonie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chmiel Opublikowano 15 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 Przejdź na wężyk to nie będziesz miał takich problemów Dlaczego ta woda miała tylko 50°C? Kiedyś myślałem o wężyku, ale zdecydowałem się na wkład filtracyjny. Teraz żałuję. Woda miała tylko 50 stopni ze względu na małą efektywność starej kuchenki elektrycznej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chmiel Opublikowano 15 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 (edytowane) Ile ta pomocnica ma lat? Ja dzieci izoluję od zabaw z wrzątkiem. Chyba, że mówisz o żonie? Pomocnica ma 68 lat i nigdy nie robiła piwa. Chyba jest przyzwyczajona po prosu do gotowania, więc z przyzwyczajenia wlała wodę do gara. Przy warzeniu piwa staram się wszystkich izolować od gara. Żony nie posiadam... Wyszło mi 23l i 7Blg. Edytowane 15 Lutego 2012 przez chmiel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 Kiedyś myślałem o wężyku, ale zdecydowałem się na wkład filtracyjny. Teraz żałuję. Woda miała tylko 50 stopni ze względu na małą efektywność starej kuchenki elektrycznej. Do zacierania też tyle miała? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chmiel Opublikowano 15 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 Do zacierania też tyle miała? Temperatury zacierania były w porządku. Standardowa kuchenka gazowa, jaką mam w kuchni ma wystarczającą moc. Problem w tym, że jak postawie na niej gar do zacierania nic innego już na nią nie wejdzie (no, może jeszcze mały czajniczek). Stąd musiałem się wspomagać starą, małą elektryczną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi