malymiki Opublikowano 16 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2012 Przyjarało się sporo, chociaż zapach nie jest odpychający. Teraz nie wiem czy to słód wędzony tak pachnie czy spalenizna, a może to i to ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 16 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2012 Skoro już zatarłeś... może warto spróbować co z tego wyjdzie? Potraktował bym to jako eksperyment... albo/albo czasem może wyjść coś dobrego niekoniecznie w stylu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 16 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2012 Wylać zawsze zdążysz :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malymiki Opublikowano 16 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2012 I tego się trzymam ! Dokończyłem, chociaż nie wróżę temu piwu nic dobrego. Dzięki ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CIESIEL Opublikowano 17 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 Witam Mam mały problem właśnie zacząłem zacierać pszeniczne z zestawu BA i źle przeczytałem instrukcję, mianowicie myślałem że słód należy 10 minut przetrzymać w 47 stopniach więc podgrzałem wodę do 50 i wsypałem. Jak się okazało 47 stopni to była temperatura do której należało wsypać słód a potem w 45 trzymać 10 minut. Czy lepiej poczekać aż temp spadnie i wtedy 10 minut czy 10 minut w takiej jaka była a potem do kolejnej przerwy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 17 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 Dolej zimnej wody i licz od momentu, jak osiągnie 45°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 17 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 rób następna w 62* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CIESIEL Opublikowano 17 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 Czyli przerwę w 53 ominąć jak w instrukcji? Przez 10 minut temperatura utrzymywała się w okolicy 50 ostatnie 5 minut było poniżej. Zauważyłem bardzo dużą bezwładność temperatury, znacznie większą niż w poprzednich warkach, pewnie ze względu na pogodę. Myślałem żeby zimnej dolać ale miałbym chyba żadki zacier bo już 15 litrów jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 17 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 Spoko, ja często zacieram w 18l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CIESIEL Opublikowano 17 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 Ok niestety przeczytałem jak już było po 10 minutach podgrzałem do 53 na 10 minut a teraz grzeję do 62 wielkie dzieki za pomoc mam nadzieję, że nie spaprałem za bardzo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jurek Opublikowano 18 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2012 (edytowane) Jestem w trakcie warzenia Barleywine Premium 26Blg zestaw z Piwodzieja. Jeden z chmieli w recepturze to Cascade. Niestety nie jest podane kiedy go wrzucić. Pomoże ktoś, bo właśnie mi się warka zaraz zacznie gotować. Ech...zapomniałem że dzisiaj niedziela i każdy śpi o tej porze :-). Edytowane 18 Marca 2012 przez Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AgaL Opublikowano 18 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2012 Jestem w trakcie warzenia Barleywine Premium 26Blg zestaw z Piwodzieja. Jeden z chmieli w recepturze to Cascade. Niestety nie jest podane kiedy go wrzucić. Pomoże ktoś, bo właśnie mi się warka zaraz zacznie gotować. Ech...zapomniałem że dzisiaj niedziela i każdy śpi o tej porze :-). 7-10 minut przed końcem gotowania, ok. 30 gramów. Można też użyć Cascade do chmielenia na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jurek Opublikowano 18 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2012 Dzięki :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 18 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2012 Do IPA z zestawu HB chcę dołożyć 1kg wędzonego Weyermana,zmieni się w jakiś sposób sposób zacierania i chmielenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 18 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2012 Sposób zacierania się nie zmieni, ale można dołożyć trochę chmielu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 18 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2012 Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 28 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2012 Warzenie w toku http://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg a tu niespodzianka zamiast Danstar Windsor okazało się że mam Danstar Nottingham saszetkę , w lodówce miesięczna gęstwę S-04. Fermentować chcę w około 16C. Co wybrać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2012 Nottingham Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 28 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2012 Użyj Danstar Nottingham , S-04 w 16C mogą mieć problem z poprawną fermentacją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 28 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2012 Dzięki , jeszcze jedno pytanie mogę tą saszetkę podzielić na 2 warki 20l czy lepiej nie kombinować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 28 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2012 Daj całą. Po tygodniu będziesz miał gęstwę na 2-3 warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ovietz Opublikowano 29 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2012 Czy koniecznie trzeba kleikować pszenicę do witbiera? A jeśli tak to ile minut i w jakiej temperaturze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 29 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2012 niekoniecznie,robiłem parę razy bez i nic strasznego nie wynikło,teraz kleikuje(możne jest większa wydajność,a może dal świetego spokoju),to znaczy wsypuje do wrzątku i pewnie z 10 minut,warto to mieszać na początku bo zamieni się w grudę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ovietz Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 niekoniecznie,robiłem parę razy bez i nic strasznego nie wynikło,teraz kleikuje(możne jest większa wydajność,a może dal świetego spokoju),to znaczy wsypuje do wrzątku i pewnie z 10 minut,warto to mieszać na początku bo zamieni się w grudę. Mam pytanie, czy brak skleikowania 1,8 kg pszenicy mógł wpłynąć na obniżenie wydajności? Z zasypu 2 kg pilzneńskiego + 0,4 kg płatków owsianych + wspomniana wcześniej pszenica wyszło 17,5l - 11,5 blg. Zacieranie w 15l, 30' w 62 i 40' w 72, próba jodowa po 70' negatywna. Pszenica wyglądała na dość grubo ześrutowaną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 pszenica niesłodowana i płatki mają niższą wydajność niż słód bo mają więcej wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi