kosimazaki Opublikowano 14 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2012 Każde piwo warzone w warunkach domowych ma mniejszą lub większą "infekcję". Butelkuj i spróbuj za dwa tygodnie. Jeżeli będzie pijalne, to pij. Jeżeli nie, to wylewaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
underoak Opublikowano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2012 Yo! Właśnie zacieram coś na kształt pale ale, 4kg pale ale 1kg karmelowy jasny Słody wsypane do 15l wody, zacierane w okolicach 66-68*, przez godzine, następnie 30 minut w 72* Ciągle mam skrobie w zacierze - wysładzać, czy trzymać dalej, i w jakiej temperaturze? Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosek Opublikowano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2012 Trzymać dalej w 72°C. Możesz też sprawdzić w wodzie z lodem czy termometr Ci nie przekłamuje i czy nie zabiłeś enzymów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
underoak Opublikowano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2012 Masz racje, przekłamywał, ale w drugą stronę . Odpaliłem termometr z ikei i okazuje się, ze temperatura była ciągle w okolicach 60*. Jaki to może mieć wpływ na smak później? pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosek Opublikowano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2012 Będzie mocniej odfermentowane i przez co mocniejsze i bardziej wytrawne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2012 Nie piwo, a cydr, ale proszę o pomoc! Postanowiliśmy z kolegą spróbować nastawić właśnie cydra, surowiec: Słoneczna Tłocznia 5L jabłko - gruszka (proporcje 50:50) + jabłka (soku wyszło niewiele, jakieś dodatkowe 1-2L). Proces: Nie mieliśmy sokownika, więc jabłka się skroiło, porozbijało i dodało cukru, żeby puściły sok. Do takiego "moszczu" dodaliśmy Tłocznię, zadaliśmy drożdże (zwykłe z marketu, do wina białego) i zostawiliśmy na burzliwą (10 dni). Przy przelewaniu na cichą odcisnęliśmy sok z jabłek i zamknęliśmy na dalsze 3,5tyg - trochę długo, ale wcześniej nie było okazji na zlanie do butelek. Po otwarciu dość tragiczny widok: http://tinypic.com/r/14a9mb/6 . Na powierzchni znajdują się takie białe grudki. Z kolei zapach nie jest jakiś odpychający, nie wiem jak powinno pachnieć, ale wydaje się ok. Wylewać? Czy można coś z tym robić? Czy właśnie tak wygląda infekcja? Może to złe forum, ale czytając o cydrach nie do końca jabłkowych natknąłem się na termin fermentacji mlekowej, występującej przy zbyt długim trzymaniu nastawu z gruszek właśnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2012 Wygląda średnio ciekawie. Z tym, że infekcji na żywo nie widziałem jeszcze (odpukać ). Z kolei zapach nie jest jakiś odpychający, nie wiem jak powinno pachnieć, ale wydaje się ok. A jak ze smakiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamaneq Opublikowano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2012 Witam!!! Pilnie potrzebna kapslownica do kapsli 26 mm w okolicach Lubina/Legnicy. Piwko czeka na butelkowanie a kapslownica została we Wrocławiu Jeśli ktoś mógłby użyczyć, lub wskazać miejsce, gdzie jeszcze można jeszcze kupić o tej porze, to baardzo proszę o pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
awakening Opublikowano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2012 Witam, 7 dni temu nastawiłem fermentację Milk Stouta, drożdże S-04 temperatura fermentacji 20C, brzeczka wyszła mi dosyć gęsta, miała ok. 17 BLG, po 7 dniach balingometr wskazuję 8 BLG. Zastanawiam się czy przelewać już na cicha czy jeszcze poczekać, dodam, że wczorajszy pomiar był taki sam. Według receptury brzeczka nastawna powinna mieć BLG 14,5 i odfermentować do 6 BLG, ja dodałem trochę więcej laktozy, a brzeczka nastawna miała większe BLG, więc chyba 8 BLG jest w porządku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2012 Wylewać? Czy można coś z tym robić? Czy właśnie tak wygląda infekcja? Może to złe forum, ale czytając o cydrach nie do końca jabłkowych natknąłem się na termin fermentacji mlekowej, występującej przy zbyt długim trzymaniu nastawu z gruszek właśnie. Tak to jest "piękny" przykład infekcji tlenowcami, z wyglądu przypomina "krę" tak, że to przypuszczalnie jakiś Lactobacillus (mlekowiec). Cydr do szybkiego wypicia, albo wylania - w zależności od smaku. Będzie kwaśniał z czasem. Jeżeli jest dobry w smaku, to możesz spróbować pasteryzacji, po schłodzeniu nie zapomnij dodać świeżych drożdży, żeby się nagazowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
awakening Opublikowano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2012 (edytowane) Postanowiłem przelać piwo na fermentację cichą, wszystko przebiegło w miarę ok, jednak zmartwił mnie wygląd piwa po otworzeniu fermentatora, czyżby infekcja? Na zdjęciu wygląd gorzej niż w rzeczywistości, wyglądało to jak pianka, która tworzy się w szklance po opadnięciu pierwszej piany. Zapach ok, kolor ok, jedynie w smaku mam wrażenie, że wyczuwam lekką kwasowość i dość mocną gorycz, ale nie są to jakieś odrzucające mocno smaki. Co o tym sądzicie, będzie jeszcze coś z tego piwa? Edytowane 15 Grudnia 2012 przez awakening Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2012 Cześć. Będzie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2012 lej śmiało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 16 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zaraz bębe zaczynał robić dunkel weizena i zawsze sam słód pszeniczny wrzucałem na przerwę ferulikową. Wczoraj przy śrutowaniu się zapomniałem i wrzuciłem to worka wszystkie słody razem. Miałem zrobić ferulikowa w 40°C przez 60 min. Mogę tak zrobić wrzucając cały zasyp na ferulikową? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 16 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 Spokojnie możesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 16 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 Dzięki Zgoda. W sumie i tak nie miałem wyjścia, ale się zastanawiałem czy nie pominąć ferulikowej ale w końcu ją zrobiłem. Niuanse pszenic i przerwy ferulikowej zgłębiałem prawie rok temu :-) i dziś nie wiedziałem czy oddzielne wsypywanie słodu pszenicznego to moje "widzimisię" czy gdzieś wyczytałem, że ma to jakieś pozytywne aspekty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 16 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 Chodzi o to, żeby ograniczyć straty białek przy przechodzeniu przez temperaturę przerwy białkowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karawela Opublikowano 20 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2012 Witam, dostałem drożdże suche Danstar Nottingam i nie są one sypkie, lecz zbite i twarde. Nie rozpakowywałem ich jeszcze i nie wiem czy w ogóle rozpakowywać. Warzę teraz i lepiej się zapytać czy są dobre, czy to może poprzez złe przechowywanie, a w razie czego mam też inne drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 20 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2012 Od niedawna drozdze te sa pakowane prozniowo. Z tego powodu sa twarde i zbite. Jesli byloby odwrotnie, to bylby wiekszy problem. Pamietaj o prawidlowym uwodnieniu drozdzy przed uzyciem. karawela 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AgaL Opublikowano 20 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2012 Może po prostu zapakowane próżniowo i tak Ci się wydaje. Otwórz i zobaczysz, powinny być sypkie, nawodnij, będzie ok. karawela 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karawela Opublikowano 20 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2012 Zawsze dostawałem sypkie więc stąd małe zakłopotanie. Dzięki wielkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 22 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2012 Mam problem: filtracja stanęła a ja muszę wychodzić. Czy piwo szlag trafi, jeśli przełożę to wszystko do gara, potem znów podgrzeję zacier do 76°C i zacznę filtrację/wysładzanie jutro? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 22 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2012 Moim zdaniem będzie ok, z tym, że dzisiaj dokonałem odkrycia, że młóto pozostawione samo sobie bardzo szybko kiśnie, nie wiem jak z zacierem, ale zacząłbym z samego rana na Twoim miejscu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 22 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2012 dmuchnij powietrze w kranik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 22 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2012 na to już było niestety za późno. miałem wybór: piwo albo związek;-) podgrzalem jeszcze raz, wrócę po północy to znów podgrzeje, rano jeszcze raz i zacznę znowu.... cóż, no risk no fun;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi