sebek Opublikowano 18 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 Cascade w szyszce 7,9% a-k. Na cichej było 100g zebrałem prawie wszystko, zamroziłem i chmieliłem połową z tego. Przed chmieleniem odmroziłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 18 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 Ile litrów brzeczki tym chmieliłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 18 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 Ok. 22l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pan_czarny Opublikowano 18 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 Dobra panowie, juz mnie cholera bierze, ale moze z Wasza pomoca dowiem sie, co tu jest grane . Warke spisalem na straty, ale przezornie robilem ja tylko z polowy slodow, wiec niebawem mam nadzieje uwarzyc kolejna, poprawna. Gestwa do teraz nie wystartowala. Lacznie wyladowalo w fermentorze (na 11 litrow brzeczki) 2,5 czubatej lyzki stolowej gestwy, wg roznych porad wystarczajaca ilosc (mam nadzieje). Temperatura to stale 21 stopni. Zastanawiam sie, czy do kolejnej warki nie zamowic po prostu saszetki suchych drozdzy - w jaki sposob najlepiej sprawdzic, czy ta gestwa w ogole sie do czegos nadaje? Nakarmic drozdze np. woda z cukrem? Jesli tak, to ile wody, ile cukru i ile gestwy polecacie? Drugie pytanie. Jesli zadam do nowej warki ta gestwe i takze nie ruszy, to czy piwo straci na smaku, jesli w dalszej kolejnosci wsypie saszetke? Nie wiem, czy gestwa po prostu osiadzie na dnie, czy moze powinienem klarowac brzeczke? Dzieki z gory za odpowiedzi. Musze powiedziec, ze rzadko kiedy trafia sie tak pomocna spolecznosc na jakimkolwiek forum - szacunek! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mapak Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 Im później zadasz nowe drożdże, tym większe prawdopodobieństwo że masz infekcję Może za słaby starter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 (edytowane) w jaki sposob najlepiej sprawdzic, czy ta gestwa w ogole sie do czegos nadaje Od pięciu warek używam wyłącznie gęstwy. Przed zadaniem jej, przede wszystkim podnoszę jej temperaturę do poziomu brzeczki. Następnie do pożywki dodaję gęstwy- ja akurat mam zapas w zapasteryzowanych butelkach 0,5 jakieś 10°Blg (kiedyś uwarzyłem mini warkę z 1kg słodu i mam zapas na startery). Po dodaniu właściwej ilości przechowywanej gęstwy obserwuję co się dzieje; jak pojawia się piana - zadaję i do tej pory żadnych problemów z rozpoczęciem fermentacji. Na forum są kalkulatory gęstwy i w nich wyliczysz właściwą ilośc gęstwy w zależności od jej wieku, ilości brzeczki i jej Blg - używam akurat tego i działa Ilość gęstwy.xlsx Edytowane 19 Marca 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pan_czarny Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 Dzieki za link. A co, jesli nie wystartuje i bede zadawal suche drozdze - pogorszy mi to smak warki, czy raczej nie zauwazy sie roznicy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 bede zadawal suche drozdze - pogorszy mi to smak warki, czy raczej nie zauwazy sie roznicy? "Gorszy" smak gotowego piwa powodują inne czynniki niż same drożdże piwowarskie - np. za wysoka temp. fermentacji dla danego szczepu/stylu, infekcja, itd. Suche nie są gorsze technicznie od płynnych. Pomijam oczywiście takie kurioza jak zastosowanie weizenowych do fermentacji lagerów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 Pomijam oczywiście takie kurioza jak zastosowanie weizenowych do fermentacji lagerów Hehe, to tak jakby żur z ryżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 Dzieki za link. A co, jesli nie wystartuje i bede zadawal suche drozdze - pogorszy mi to smak warki, czy raczej nie zauwazy sie roznicy? Są szczepy drożdży suchych, które jakościowo są zbliżone do podobnych szczepów drożdży płynnych. Generalnie chwalone są US-05 w przypadku zastosowania do piw amerykańskich, jak też S-04 użyte do piw angielskich. Nieco inaczej sprawa wygląda w przypadku piw pszenicznych, można uwarzyć bardzo dobre piwo na WB-06, ale moim zdaniem dużo lepsze efekty dają płynne 3068 lub też 3638. Podobnie jest w przypadku piw belgijskich, tutaj płynne (THG, Belgian Strong Ale itp.) są bezkonkurencyjne, jeśli chodzi np. o porównanie z suchymi T-58. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pan_czarny Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 (edytowane) Mialem na mysli, czy dodanie gestwy, ktora nie wystartuje (zapewne martwej) nie wplynie na smak piwa? Fermentacje bym robil, jesli gestwa nie ruszy, dosypujac suchych drozdzy - czy jej obecnosc wplynie na smak? Edytowane 19 Marca 2013 przez pan_czarny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 Mialem na mysli, czy dodanie gestwy, ktora nie wystartuje (zapewne martwej) nie wplynie na smak piwa? Fermentacje bym robil, jesli gestwa nie ruszy, dosypujac suchych drozdzy - czy jej obecnosc wplynie na smak? Niestety są marne szanse na dobre piwo, po takich problemach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pan_czarny Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 Mialem na mysli, czy dodanie gestwy, ktora nie wystartuje (zapewne martwej) nie wplynie na smak piwa? Fermentacje bym robil, jesli gestwa nie ruszy, dosypujac suchych drozdzy - czy jej obecnosc wplynie na smak? Niestety są marne szanse na dobre piwo, po takich problemach. Hehe, ciagle mam wrazenie ze sie nie rozumiemy do konca, net ma swoje wady . Ta warke leje w kanal i robie nowa, bo zachowalem przezornie polowe skladnikow. Jak juz bede mial nowa brzeczke, chce sprobowac zadac gestwe i normalnie fermentowac. Pytanie brzmi: jesli gestwa nie wystartuje i bede musial dosypac swiezych, to czy obecnosc tej trefnej gestwy pogorszy mi jakosc gotowego piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 Mialem na mysli, czy dodanie gestwy, ktora nie wystartuje (zapewne martwej) nie wplynie na smak piwa? Fermentacje bym robil, jesli gestwa nie ruszy, dosypujac suchych drozdzy - czy jej obecnosc wplynie na smak? Niestety są marne szanse na dobre piwo, po takich problemach. Hehe, ciagle mam wrazenie ze sie nie rozumiemy do konca, net ma swoje wady . Ta warke leje w kanal i robie nowa, bo zachowalem przezornie polowe skladnikow. Jak juz bede mial nowa brzeczke, chce sprobowac zadac gestwe i normalnie fermentowac. Pytanie brzmi: jesli gestwa nie wystartuje i bede musial dosypac swiezych, to czy obecnosc tej trefnej gestwy pogorszy mi jakosc gotowego piwa? Prosta odpowiedź: Tak. Bardziej skomplikowana: tak, ale może nie aż tak mocno by nie dało się wypić. Z tym że każda godzina bez drożdży to ryzyko infekcji. Jeśli masz drożdże to możesz przygotować starter by mieć pewność że drożdże są w dobrej kondycji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pan_czarny Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 O, i tak zrobie. Jesli nie dadza oznak zycia w starterze, to pies je tracal i sypie suche. Dzieki za cierpliwosc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 22 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 jaki jest przelicznik granulatu na szyszkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 22 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 Za wiki: "Szyszek daje się ok. 10% więcej niż takiego samego granulatu." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banita12 Opublikowano 22 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 Trzeba dać ok 10 - 15 % więcej niż granulatu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danielson83 Opublikowano 22 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 10 % więcej szyszki w porównaniu do granulatu przy założeniu tego samego chmielu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gelhrid Opublikowano 23 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2013 kolesh robie i wychodzi mi jodowa proba pozytywna caly czas(czarna) a juz ponad godzine dluzej trzymam ostatnia przerwe temperaturowa i nie wiem co robic bo niby jest powiedziane ze trzymac az proba sie nie zmieni ale godzina dodatkowo to juz sporo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 23 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2013 Hmm. Przypadkiem podczas zacierania nie podskoczyła Ci za wysoko temperatura? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gelhrid Opublikowano 23 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2013 (edytowane) na chwilke, zaraz obnizylem temperature, da sie to jakos uratowac , co robic ? Edytowane 23 Marca 2013 przez Gelhrid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gelhrid Opublikowano 23 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2013 nieiwem co robic wysladzac / wylac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 23 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2013 Ja bym dodał trochę pilzneńskiego i scukrzał do skutku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ijon Opublikowano 23 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2013 Do ilu stopni skoczyła Ci temperatura? na jak długo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi