Makaron Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 mam taki problem podczas zacierania nie podniosę temperatury do 78 stopni bo nie mam tyle miejsca w fermentatorze. wpierw muszę odfiltrować część czy odfiltrowaną brzeczkę podgrzać do danej temperatury i zwrócić ją do zacieru? czy zostawić ją w spokoju i podnieść do 78stopni wodą do wysładzania? Nie wydaje mi sie, by przy naszych piwach mialo to wieksze znaczenie. Ja czasami w ogole nie wygrzewam zacieru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Odbierz że dwa litry, mocno podgrzej, albo nawet zagotuj, i zawróć, taka mini dekokcja. A zrobiłbym to że względu na potencjalne problemy przy filtracji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 już po ptokach, że tak powiem dzięki za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Sorry, ile się tego mchu irlandzkiego daje na 20 litrów AIPA, bo stoję nad garem i mi się wszystko zapomniało a daję pierwszy raz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 5g pamiętaj żeby zalać to w szklance wrzątkiem na godzinę przed wtedy pod koniec (10min) chmielenia dodajesz tą zawiesinę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 ok. 4g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Jezu, aż mi wstyd, co nie warzenie to ja na ostrym dyżurze :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Szybkie pytanie, w czwartek uwarzyłem swoją pierwszą warkę. Po niej zostało mi ok 13 litrów cienkusza ~6 blg. Miałem na nich zrobić piwko imbirowe ale niestety musiałęm wyjechać i od czwartku ten cienkusz leży sobie w zamkniętym fermentatorze. Można coś jeszcze z nim zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erulogoss Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Jeśli wcześniej nie były zadane drożdże to pogotuj chwile (10-15min) ostudź i rób piwko albo daj do zacierania przy kolejnej warce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 (edytowane) Drożdże nie były zadanane ani nie chmieliłem. Edytowane 20 Kwietnia 2013 przez Wajcha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gagarin Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 cos mi sie wydaje, ze moze splesniec.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Jak nie jest zepsute to przegotuj przez jakiś czas i będzie ok. Jak kwaśnawe czy coś to w kanał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nysander Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 proszę o pomoc. zacieram w kociołku lidla zaizolowanym kocem w temp 72st i gdy nie mieszam (termometr nonstop w kociolku) temp skacze mi do 75 czasem 80 st. ale gdy zamieszam spada do 67 st. termostat wylaczony. jaki zakres tolerancji jest dla zacierania w 72 st. musze nonstop mieszac zeby nie przekroczyc tych 72 st. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Dokładnie musisz mieszać , nikt nie mówił że będzie lekko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nysander Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 no nic w takim razie będę mieszał ... jeszcze 50 minut ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Jak do 80 skoczyła to może być po ptokach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 (edytowane) Tam jest spora bezwładność od grzałki na dnie gara, musisz mieszać przy załączonej grzałce i kilka minut po jej wyłączeniu, jak masz dobrze izolowany gar to jest szansa na chwile oddechu, zanim znów się załączy Edytowane 20 Kwietnia 2013 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nysander Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 włączenia są dosyć rzadkie z tego co zauważyłem, jak zawsze pierwsza warka najtrudniejsza bo nawet nie wiadomo jak ustawić termostat ... skala nie odpowiada temp w kociołku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nysander Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 ok jeszcze jedno pytanie. zacieranie robi się dopóki wskaźnik jodowy nie będzie barwił. zostało mi 10 min wg przepisu i nadal jest mocno barwiący. co w takim przypadku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Poczekaj. Ale jak pisałem wcześniej skok temperatury mógł ubić enzymy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nysander Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 mam nadzieję, że tak się nie stało ;/ ta temp jak była to przy dnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nysander Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 90 min i dalej bez zmian ilość skrobi. czy to znaczy ze przegrzane i sobie trzeba odpuscic i wywalic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Najlepiej rozmieszaj trochę mąki ziemniaczanej z wodą, zrób próbę i porównaj tą z zacieru. Często początkujący maja problem z próba jodową. nysander 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 (edytowane) 90 min i dalej bez zmian ilość skrobi. czy to znaczy ze przegrzane i sobie trzeba odpuscic i wywalic? Niczego nie wywalaj. Poszukaj dobrze na forum, gdzieś zamieściłem zdjęcia pokazujące jak wygląda brzeczka bez i ze skrobią. Trochę zawsze się zabarwi. Znalazłem: http://www.piwo.org/...140#entry199603 Edytowane 20 Kwietnia 2013 przez Jacenty nysander 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nysander Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 po lewej mąka po prawej mój zacier. kolor próby jest taki bordowy b. ciemny mąka fioletowy wchodzący w czarny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi