coder Opublikowano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 W tym wątku można wpisywać proste pytania wymagające pilnej odpowiedzi.Ja sobie go zasubskrybuję i bedę traktował priorytetowo, innych piwowarów też do tego zachęcam. PROSZĘ O UWAGĘ !!! Jak sama nazwa wskazuje jest to: "OSTRY DYŻUR". Jest taki wątek jak: http://www.piwo.org/topic/10089-dla-poczatkujacych-czuj%C4%99-si%C4%99-ca%C5%82kowicie-zagubiony/ i tutaj zadawajcie pytania, na które odpowiedzi można poczekać chwilę dłużej. Skoro ktoś np. chce zlać piwo na cichą i nie wie czy jutro czy za 3 dni to chyba nie jest to pytanie na ostry dyżur, nie uważacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 Można by go podlinkować jako Ważne: w piaskownicy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lambert704 Opublikowano 24 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2011 Witam Mam taki problem zrobiłem dwie warki na s33 ładnie ruszyły, Ale dziś ( trzeci dzień ) piana opadła i wyglada na infekcje. Blg z 12 na 7, drugie z 15 na 7 ( to w smaku ma mniejsza kwaskowosc) Pytanie czy czekać czy zapodać innych drożdży ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 24 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2011 (edytowane) W sumie 3 dni powinny wystarczyć na przefermentowanie, dziwne sa tylko wartości pomiaru, jesteś pewnien , że to aż 7? Na razie nie ma sensu dodawać nowych drożdży, pokołysz fermentorem i ew. przestaw w nieco cieplejsze miejsce. EDIT: jeszcze link do kompleksowej wiedzy: http://www.wiki.piwo.org/index.php/Fermentacja_brzeczki#Problem:_niedoko.C5.84czona_fermentacja Edytowane 24 Czerwca 2011 przez coder Bartek_097 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lambert704 Opublikowano 24 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2011 Dzięki za szybką odpowiedz. Tak zrobię natlenię brzeczkę i poniosę temp. (obecna to 19,5). Jeśli za dwa dni nic się nie zmieni to będą następne kroki. Myślę, że w pierwszej kolejności dodam cukru, jeśli nie będzie rezultatów dodam gęstwy. Jestem zdziwiony taką sytuacją bo to nie pierwsze warki, a stosuje zawsze te same warunki sterylności. W tym wypadku stawiam na złą jakość drożdży ( były rehydrowane). Gdy stosowałem płynne to byłem zdziwiony ich płodnością i pracowitością natomiast suche spisują się o wiele wiele gorzej (albo ja na takie trafiałem). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 24 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2011 WitamMam taki problem zrobiłem dwie warki na s33 ładnie ruszyły, Ale dziś ( trzeci dzień ) piana opadła i wyglada na infekcje. Blg z 12 na 7, drugie z 15 na 7 ( to w smaku ma mniejsza kwaskowosc) Pytanie czy czekać czy zapodać innych drożdży ? Tylko 3 dni to trochę zbyt mało, by ocenić faktyczną kondycję drożdzy. Ponadto użyte drożdże S-33 są w ścisłej czołówce drożdży słabo odfermentujących - przeglądnij fora, znajdziesz mnustwo wpisów o odfermentowaniu tych drozdzy z 12 do 4 - 5 Blg. Przy drożdżach słabo odfermentujących, dobrze przeciągnąć w czasie fermentacje burzliwa, gdyż nigdy nie wiadomo, czy fermentacja spowolniła, czy ustała. Ja lubię piwa idące w kierunku wytrawności i dlatego nie lubię tych drożdży, przez wiele lat prób nie udało mi się uzyskać na nich dobrego odfermentowania, toleruję je tylko w piwach o niskim Blg (10 lub mniej Blg) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztyft Opublikowano 24 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2011 Myslę że z czasem w tym temacie będzie niezły bałagan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 28 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2011 Też tak myślę. Aczkolwiek temat uważam za konieczny i za to plusik dla Codera. Trzeba by pomyśleć o jakimś konkretnym moderowaniu takiego tematu.Powtarzające się pytania i tematy jakoś trzeba uporządkować albo moim zdaniem najlepiej czyścić temat co kilka dni . Ale jak skoro nie usuwamy tematów ? Może przenosić je do zamkniętego osobnego tematu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spotter Opublikowano 28 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2011 Może głupie, ale potrzebuje szybkiej odp... Jak jest po angielsku Weizen Bier? Jak to przetłumaczyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogodar Opublikowano 28 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2011 Wheat beer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spotter Opublikowano 28 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2011 Dziękuję bardzo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 29 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2011 i oto chodzi szybkie pytanie szybka odpowiedź , uważam że to jest bardzo dobry wątek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemyss Opublikowano 3 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2011 Hej właśnie zabieram się za Alta wg receptury Marka: http://www.piwo.org/forum/t4093-Alt-Z-Markus-Brauhaus.html Niestety nie ma chmielu Mittelfruh, aromatyczne którymi dysponuje: Tettnanger 20g Hersbrucker 65g Hallertauer Tradition 65g Saaz 100g Lubelski: 45g Drożdże zgodne z recepturą 1007 Ile i jakiego chmielu użyc w zamian ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 3 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2011 Jak nie masz Spaltera, to dowolny niemiecki - Hersbrucker albo Tettnanger. Inna rzecz, że altbierów raczej nie chmieli się na aromat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 3 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2011 Najbliższy do Mittelfruh jest Hersbuecker Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemyss Opublikowano 3 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2011 Dzięki za odpowiedzi mam nadzieję, że wyjdzie z tego dobry Alcik, Wasze zdrowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 Jeśli teraz zamówię parę paczuszek drożdży Wyeast, czy będę je mógł bezpiecznie aktywować dopiero w okolicach września/października? Głupio by było, gdyby paczki samoczynnie napuchły w lodówce po jakimś czasie. Czy bezpieczniej będzie złożyć zamówienie bezpośrednio przed sezonem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 ja trzymam od listopada zeszłego roku i są dobre. Czasem potrzebują trochę więcej czasu na start. Ogółem jak jeszcze liczyła się dla mnie cena to polowałem na takie po terminie ze sklepów - tańsze, start nieco dłuższy ale wychodziło na to samo. Zamawiaj teraz, potem może nie być Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 Często kupuję drożdże po terminie. Cena dobra i jak na razie jeszcze nie miałem problemów. Trzeba tylko pamiętać o starterze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 4 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 Możesz spokojnie kupić teraz, ale ja bym wolał kupić świeże drożdże we wrześniu Krzys 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1024 Opublikowano 28 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2011 Szybkie pytanie, liczę na szybką odpowiedź. Z racji plotki odnośnie drożdży Danstar Nottingham, i tym że czasami nie startują mam pytanie czy ktoś brał je ostatnio z Centrum Piwowarstwa. Nie chce się naciąć bo wezmę 3-4 opakowania na raz. Sorry że nie piszę w dziale Surowce ale zależy mi na jednej prostej odpowiedzi "ta partia jest / nie jest OK", nic więcej, a od tego jest ten wątek. Pozdrawiam MaxiKing 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 28 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2011 Szybkie pytanie, liczę na szybką odpowiedź. Z racji plotki odnośnie drożdży Danstar Nottingham, i tym że czasami nie startują mam pytanie czy ktoś brał je ostatnio z Centrum Piwowarstwa. Nie chce się naciąć bo wezmę 3-4 opakowania na raz. Sorry że nie piszę w dziale Surowce ale zależy mi na jednej prostej odpowiedzi "ta partia jest / nie jest OK", nic więcej, a od tego jest ten wątek. Pozdrawiam Nigdy nie będziesz maił 100% pewności. Bo dana paczka może utknąć gdzieś zostać porządnie przegrzana i ilość drożdży spada dramatycznie w krótkim czasie. Jestem pewny, że drożdże opuszczając producenta są w idealnym stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopez Opublikowano 28 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2011 (edytowane) Szybkie pytanie, liczę na szybką odpowiedź. Z racji plotki odnośnie drożdży Danstar Nottingham, i tym że czasami nie startują mam pytanie czy ktoś brał je ostatnio z Centrum Piwowarstwa. Nie chce się naciąć bo wezmę 3-4 opakowania na raz. Sorry że nie piszę w dziale Surowce ale zależy mi na jednej prostej odpowiedzi "ta partia jest / nie jest OK", nic więcej, a od tego jest ten wątek. Pozdrawiam Ostatnio kupowałem Danstary w CP w tym tygodniu i 2 miesiące temu... W przypadku tych starszych zrobiłem na nich 2 warki 20L (po pół saszetki na każdą) w odstępie czasu 3 tygodni i obie odfermentowały bez zastrzeżeń... Te najnowsze były zaplanowane na nadchodzącą sobotę, ale właśnie mnie zaskoczyłeś Byłbym wdzięczny za linka do tych 'plotek' :rolleyes: pzdr #edit - literówka Edytowane 28 Lipca 2011 przez zepol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 28 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2011 Od dwóch lat je kupuję i nigdy nie miałem problemów takich jak pisał Scooby. Po raz kolejny powiem że to są"Żarłacze szare" , uwaga jedzą nawet plastik z fermentora Właśnie w tym momencie warzę dla nich brzeczkę.Lepiej warzyć bardziej na słodko. Najlepsza temp. fermentacji to od 14-19°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 28 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2011 Z racji plotki odnośnie drożdży Danstar Nottingham, i tym że czasami nie startują ... Skąd ta plotka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi