Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

W tym wątku można wpisywać proste pytania wymagające pilnej odpowiedzi.

Ja sobie go zasubskrybuję i bedę traktował priorytetowo, innych piwowarów też do tego zachęcam.

 

 

PROSZĘ O UWAGĘ !!!

 

Jak sama nazwa wskazuje jest to: "OSTRY DYŻUR".  Jest taki wątek jak:

http://www.piwo.org/topic/10089-dla-poczatkujacych-czuj%C4%99-si%C4%99-ca%C5%82kowicie-zagubiony/

 

i tutaj zadawajcie pytania, na które odpowiedzi można poczekać chwilę dłużej. Skoro ktoś np. chce zlać piwo na cichą i nie wie czy jutro czy za 3 dni to chyba nie jest to pytanie na ostry dyżur, nie uważacie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W sumie 3 dni powinny wystarczyć na przefermentowanie, dziwne sa tylko wartości pomiaru, jesteś pewnien , że to aż 7?

 

Na razie nie ma sensu dodawać nowych drożdży, pokołysz fermentorem i ew. przestaw w nieco cieplejsze miejsce.

 

EDIT: jeszcze link do kompleksowej wiedzy:

 

http://www.wiki.piwo.org/index.php/Fermentacja_brzeczki#Problem:_niedoko.C5.84czona_fermentacja

Edytowane przez coder
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za szybką odpowiedz.

Tak zrobię natlenię brzeczkę i poniosę temp. (obecna to 19,5).

Jeśli za dwa dni nic się nie zmieni to będą następne kroki. Myślę, że w pierwszej kolejności dodam cukru, jeśli nie będzie rezultatów

dodam gęstwy. Jestem zdziwiony taką sytuacją bo to nie pierwsze warki, a stosuje zawsze te same warunki sterylności.

W tym wypadku stawiam na złą jakość drożdży ( były rehydrowane). Gdy stosowałem płynne to byłem zdziwiony ich płodnością i pracowitością natomiast suche spisują się o wiele wiele gorzej (albo ja na takie trafiałem).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

Mam taki problem zrobiłem dwie warki na s33 ładnie ruszyły,

Ale dziś ( trzeci dzień ) piana opadła i wyglada na infekcje.

Blg z 12 na 7, drugie z 15 na 7 ( to w smaku ma mniejsza kwaskowosc)

Pytanie czy czekać czy zapodać innych drożdży ?

Tylko 3 dni to trochę zbyt mało, by ocenić faktyczną kondycję drożdzy. Ponadto użyte drożdże S-33 są w ścisłej czołówce drożdży słabo odfermentujących - przeglądnij fora, znajdziesz mnustwo wpisów o odfermentowaniu tych drozdzy z 12 do 4 - 5 Blg. Przy drożdżach słabo odfermentujących, dobrze przeciągnąć w czasie fermentacje burzliwa, gdyż nigdy nie wiadomo, czy fermentacja spowolniła, czy ustała. Ja lubię piwa idące w kierunku wytrawności i dlatego nie lubię tych drożdży, przez wiele lat prób nie udało mi się uzyskać na nich dobrego odfermentowania, toleruję je tylko w piwach o niskim Blg (10 lub mniej Blg)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Też tak myślę. Aczkolwiek temat uważam za konieczny i za to plusik dla Codera.

 

Trzeba by pomyśleć o jakimś konkretnym moderowaniu takiego tematu.Powtarzające się pytania i tematy jakoś trzeba uporządkować albo moim zdaniem najlepiej czyścić temat co kilka dni . Ale jak skoro nie usuwamy tematów ? Może przenosić je do zamkniętego osobnego tematu ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hej właśnie zabieram się za Alta wg receptury Marka:

http://www.piwo.org/forum/t4093-Alt-Z-Markus-Brauhaus.html

Niestety nie ma chmielu Mittelfruh, aromatyczne którymi dysponuje:

Tettnanger 20g

Hersbrucker 65g

Hallertauer Tradition 65g

Saaz 100g

Lubelski: 45g

Drożdże zgodne z recepturą 1007

Ile i jakiego chmielu użyc w zamian ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli teraz zamówię parę paczuszek drożdży Wyeast, czy będę je mógł bezpiecznie aktywować dopiero w okolicach września/października? Głupio by było, gdyby paczki samoczynnie napuchły w lodówce po jakimś czasie. Czy bezpieczniej będzie złożyć zamówienie bezpośrednio przed sezonem?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja trzymam od listopada zeszłego roku i są dobre. Czasem potrzebują trochę więcej czasu na start. Ogółem jak jeszcze liczyła się dla mnie cena to polowałem na takie po terminie ze sklepów - tańsze, start nieco dłuższy ale wychodziło na to samo. Zamawiaj teraz, potem może nie być :ble:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Szybkie pytanie, liczę na szybką odpowiedź.

 

Z racji plotki odnośnie drożdży Danstar Nottingham, i tym że czasami nie startują mam pytanie czy ktoś brał je ostatnio z Centrum Piwowarstwa.

Nie chce się naciąć bo wezmę 3-4 opakowania na raz.

 

Sorry że nie piszę w dziale Surowce ale zależy mi na jednej prostej odpowiedzi "ta partia jest / nie jest OK", nic więcej, a od tego jest ten wątek.

Pozdrawiam :smilies:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szybkie pytanie, liczę na szybką odpowiedź.

 

Z racji plotki odnośnie drożdży Danstar Nottingham, i tym że czasami nie startują mam pytanie czy ktoś brał je ostatnio z Centrum Piwowarstwa.

Nie chce się naciąć bo wezmę 3-4 opakowania na raz.

 

Sorry że nie piszę w dziale Surowce ale zależy mi na jednej prostej odpowiedzi "ta partia jest / nie jest OK", nic więcej, a od tego jest ten wątek.

Pozdrawiam :smilies:

Nigdy nie będziesz maił 100% pewności. Bo dana paczka może utknąć gdzieś zostać porządnie przegrzana i ilość drożdży spada dramatycznie w krótkim czasie. Jestem pewny, że drożdże opuszczając producenta są w idealnym stanie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szybkie pytanie, liczę na szybką odpowiedź.

 

Z racji plotki odnośnie drożdży Danstar Nottingham, i tym że czasami nie startują mam pytanie czy ktoś brał je ostatnio z Centrum Piwowarstwa.

Nie chce się naciąć bo wezmę 3-4 opakowania na raz.

 

Sorry że nie piszę w dziale Surowce ale zależy mi na jednej prostej odpowiedzi "ta partia jest / nie jest OK", nic więcej, a od tego jest ten wątek.

Pozdrawiam :smilies:

Ostatnio kupowałem Danstary w CP w tym tygodniu i 2 miesiące temu...

W przypadku tych starszych zrobiłem na nich 2 warki 20L (po pół saszetki na każdą) w odstępie czasu 3 tygodni i obie odfermentowały bez zastrzeżeń...

Te najnowsze były zaplanowane na nadchodzącą sobotę, ale właśnie mnie zaskoczyłeś :beer: Byłbym wdzięczny za linka do tych 'plotek' :rolleyes:

pzdr

 

#edit - literówka

Edytowane przez zepol
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Od dwóch lat je kupuję i nigdy nie miałem problemów takich jak pisał Scooby. Po raz kolejny powiem że to są"Żarłacze szare" , uwaga jedzą nawet plastik z fermentora :smilies: Właśnie w tym momencie warzę dla nich brzeczkę.Lepiej warzyć bardziej na słodko. Najlepsza temp. fermentacji to od 14-19°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.