coder Opublikowano 15 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2008 Jakie męczarnie przy zacieraniu masz na myśli? Dekokcję czy mieszanie zacieru? W tym sezonie zamierzam zacierać wyłącznie infuzujnie w lodówce, jedna temperatura + mash-out. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 15 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2008 Ja tak zacieram od blisko 2 lat. Przez to duzo latwiej mi jest utrzymac czystosc w kuchni podczas warzenia, nie ma mieszania co kilka minut, wyjmowania klejacych sie lych, bieganie z termoemtrem kapanie zacieru na meble . Wszystko odbywa sie na krzesle zawiniete w spiworek, miedzyczasie mam czas na doprcowanie receptury, umycie fermentow, przygotowanie obiadu , odmierzenie chmili i mchu. Przy skroconym zacieraniu czyli 60 minutach i przygotowaniu sie logistycznym, calosc zajmuje mi niecale 5h wraz z posprzataniem kuchni i lazienki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 15 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2008 W tym sezonie zamierzam zacierać wyłącznie infuzujnie w lodówce, jedna temperatura + mash-out. Jak robisz mash-out? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 15 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2008 W tym sezonie zamierzam zacierać wyłącznie infuzujnie w lodówce' date=' jedna temperatura + mash-out.[/quote']Jak robisz mash-out? Infuzyjnie - dolewam 7-8L wrzątku; traktuję to przy okazji jako 1 etap wysładzania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 15 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2008 A jakie proporcie wody do slody uzywasz do zacierania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 15 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2008 A jakie proporcie wody do slody uzywasz do zacierania? 1:2.6 i czasem jeszcze trochę dolewam w trakcie zacierania, dla utrzymania temperatury Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 15 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2008 (edytowane) ... dla utrzymania temperatury Zauwazylem, ze lodowki turystyczne (no przynajmniej moja) ma bardzo slabo izolowane dno, i zacier wychladza sie od spodu, dlatego lepiej nie klasc jej na zimnej podlodze. Ja osobiscie zawijam lodowke dodatkowo w spiorek i klade na krzesle. W ten sposob ostatnio temperatura w ciagu godziny spadla mi o okolo 2 stopnie celcjusza, z 68 do 66. Edytowane 15 Października 2008 przez Makaron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cafekot Opublikowano 15 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2008 Możecie napisać coś więcej o tej lodówce - temat ciekawy i watry zastanowienia, myślę że w lodówce też wysładzacie-filtrujecie ? Zastanawiam się czy lodówkę można zastąpić termosem wojskowym (takim samyma- co Gustlika postrzelili). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cafekot Opublikowano 15 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2008 Sorki - teraz zobaczyłem że, jest osobny temat lodówkowy który wyczerpuje zagadnienie, chyba przysposobie w/w termos. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yemu Opublikowano 15 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2008 Zobacz http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?id=157&p=3 post #64 i http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?id=566&p=2 #38 . Istotne są przy tej średnicy dodatkowe radiatory które ułatwiają odprowadzanie ciepła i zarazem utrzymują rurkę w równych odstępach. dzięki za odpowiedź, wchodzę w rurę 6mm, jak mi się uda dołożę jakiś kawałek blachy? jakiej grubości jest Twoja? aha, i jak lutować miedż? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 15 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2008 Zobacz tu http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?pid=6928#p6928 #78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 15 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2008 Zobacz tu http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?pid=6928#p6928 #78 Wtrącę tylko małą informację techniczną - bezpośredni link do postu można łatwo dodać klikając w datę zaraz nad nazwą użytkownika i avatarem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 15 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2008 (edytowane) Dzięki tak na pewno jest prościej Edytowane 15 Października 2008 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yemu Opublikowano 16 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2008 dzięki za info, a co myślicie o usztywnieniu konstrukcji drutem miedzianym? tzn dolutowanie w pionie drutu miedzianego, i oplecenie go dookoła każdej z rurek. myślę o dodaniu kilu(nastu) takich drutów, które mogłyby działać na zasadzie radiatora i dodatkowo usztywniać konstrukcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 16 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2008 dzięki za info,a co myślicie o usztywnieniu konstrukcji drutem miedzianym? tzn dolutowanie w pionie drutu miedzianego, i oplecenie go dookoła każdej z rurek. myślę o dodaniu kilu(nastu) takich drutów, które mogłyby działać na zasadzie radiatora i dodatkowo usztywniać konstrukcję. Sróbuj na początek, jak to działa bez usztywnień - mnie one bardzo denerwują, bo ciężko doczyścić te zakamarki i na pewno są siedliskiem zarazków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 16 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2008 Drut nie spełni roli radiatora. Ja bym też nic nie robił. Schłodzisz jedną warkę to zaobserwujesz co się dzieje. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yemu Opublikowano 16 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2008 jutro będę miał rurke to będę kombinował :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 16 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2008 Drut może jedynie pomóc zachowaniu równych odstępów między zwojami, co nie jest moim zdaniem bez znaczenia i ma wpływ na szybkość chłodzenia. Tak sobie zrymowałem . Podejrzewam że nie trzeba lutować, tylko tak jak piszesz oplecenie go dookoła każdej z rurek wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yemu Opublikowano 18 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2008 niestety koleś z warsztatu wyskoczył z jakąś kosmiczną ceną za rurkę, więc na razie się wstrzymałem. zastanawiam się czy nie kupić na allegro, czy np 6m rurki 12 albo 15tki by wystarczyło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cafekot Opublikowano 29 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2008 Taki gar sobie wymyśliłem i zrobiłem : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 29 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2008 ładna rzecz , ile litrów mieści ten garnek ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 29 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2008 Piękny, a masz dodatkową pokrywkę, czy jakoś wyciągasz wężownicę do zacierania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cafekot Opublikowano 29 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2008 (edytowane) Zacieram w lodówce turystycznej, ale chłodnicę można wyciągnąć a otwory zatkać gumowymi uszczelkami. Wychodzące rurki od wężownicy są przecięte i połączone wężykiem wzmocnionym zaciskiem. Edytowane 29 Października 2008 przez cafekot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cafekot Opublikowano 29 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2008 Gar ma 29 litrów, taki zesraw pasuje do większego gara np. 50 - kiedyś się przełamię i zwiększe gabaryty. Ten na dole ma 50 i jest z kranikiem w sprzegaży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 29 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2008 Piękna robota. Skąd wziąłeś kranik i jak go mocowałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się