wena Opublikowano 18 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2008 Jakie słabe? Jak Ci zejdzie do 3 blg to będziesz miał ok 5%. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemak Opublikowano 18 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2008 No wlasnie - moze byc 5%, byle bylo dobre Efekty mojej dotychczasowej pracy ponizej: Fermentacji na razie brak, prawdopodobnie za wczesnie. Bede informowal o postepach lub bardziej zadawal pytanie, jakie mi sie nasuna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemak Opublikowano 19 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2008 A dzisiaj rano juz tak: Chyba dobrze, tylko te paprochy... chyba nie zaszkodza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 19 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2008 Na moje oko wszystko ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 19 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2008 Ja bym nie wietrzyl tak tego piwa Czym mniej dostepu powietrza i kurzu tym bezpieczniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemak Opublikowano 19 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2008 Ja bym nie wietrzyl tak tego piwa Czym mniej dostepu powietrza i kurzu tym bezpieczniej. Ja je tylko tak do zdjecia - caly czas przykryte! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 19 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2008 Ja bym nie wietrzyl tak tego piwa Czym mniej dostepu powietrza i kurzu tym bezpieczniej. Ja je tylko tak do zdjecia - caly czas przykryte! Praktyka pokazuje jednak, że otwarta fermentacja nie wpływa ujemnie na piwo, ani mu nie szkodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemak Opublikowano 19 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2008 Ja bym nie wietrzyl tak tego piwa Czym mniej dostepu powietrza i kurzu tym bezpieczniej. Ja je tylko tak do zdjecia - caly czas przykryte! Praktyka pokazuje jednak' date=' że otwarta fermentacja nie wpływa ujemnie na piwo, ani mu nie szkodzi.[/quote'] Teraz jest taka piana: trudno by bylo, zeby sie przez nia cos dostalo do "piwa wlasciwego". To na wierzchu, takie brazowe, to drozdze, tak? To one nie pracuja teraz? Mam nadzieje, ze to normalne, i reszta nadal dziala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemak Opublikowano 22 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2008 Witam, Wczoraj zmierzylem stopien odfermentowania, jest 3-4 Blg. Chyba dobrze, choc troche szybko (sobota -> poniedzialek). W smaku OK, nawet bardo OK. Butelkuje i tak w sobote, czy moze postac dluzej w fermentorze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemak Opublikowano 8 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2008 Witam, Dwa tygodnie po butelkowaniu - musze zdac relacje! Piwo jest bardzo dobre, nie liczylem szczerze mowiac na taki smak, myslalem, ze bedzie gorzej. W zasadzie o to dokladnie mi chodzilo - a jest to przeciez piwo z brewkita! Teraz kolejna warka - tym razem ciemne (dla zony) - i zbieram butelki zeby miec na dwie albo nawet trzy warki. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 8 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2008 Ciekawe jak szybko dojrzejesz do zacierania, osobiście gorąco polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemak Opublikowano 9 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2008 Ciekawe jak szybko dojrzejesz do zacierania, osobiście gorąco polecam. No wlasnie, tez sie zastanawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 9 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2008 Ja też gorąco polecam zacieranie Dużo zabawy i przyjemności, no może poza sprzątaniem Ale jaka radość, gdy zacieranie przebiegnie poprawnie, zwłaszcza to pierwsze No i jeszcze można kombinować z różnymi słodami, ekstrakty nie dają takiej możliwości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 10 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2008 Najlepsze jest to jak wymyślisz recepturę i po fermentacji przy przelewaniu na cichą kosztujesz czy dobre. Jest to jednorazowe i mogą to spróbować tylko nieliczni. Tacy jak my. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemak Opublikowano 21 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2008 Na razie drugi raz - bez zacierania, z brewkita. Tym razem piwo ciemne, Muntons Yorkshire Bitter, ekstrakt slodowy ciemny z WESa. Specjalnie daje zdjecie, dla pamieci - rzeczywiscie ciemniejsze niz poprzedni Pils. Pils zreszta rewelacyjny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 21 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2008 No PRZEMAK do trzech razy sztuka. Trzecie już z zacieraniem?. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 22 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2008 No PRZEMAK do trzech razy sztuka. Trzecie już z zacieraniem?. JK Nie popędzaj wena, nie popędzaj. Moje pierwsze zacierane to była warka 7. Choć mój uczeń, czyli Opal zaciera już od 1. warki, a 7. warką zajął 2 miejsce na WWP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 22 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2008 (edytowane) Szczerze mówiąc, a właściwie pisząc to miałem podobną kolejność. No, ale w większości dochodziłem do wszystkiego sam. Teraz młodsi starzem koledzy mogą liczyć na większą pomoc. JK No i jeszcze jedno nie trzeba kadzi filtracyjnej wystarczy oplot za kilka złotych. Edytowane 22 Listopada 2008 przez wena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemak Opublikowano 22 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2008 No wlasnie - czyli, jak zrobie kolejna warke z brewkita (bo pilsa musze zrobic jeszcze raz, dobry byl), to co? Jaki konkretnie zestaw surowcow i procedure polecacie? Czy moze jeszcze jako etap przejsciowy cos z ekstraktu i chmielu? Najpierw na przyklad z plynnych ekstraktow, a potem... No wlasnie, co? Nie chcialbym rzucic sie od razu na gleboka wode, zeby nie zepsuc. W dodatku wbrew pozorom takie warzenie nawet z brewkita uczy, i druga warka pokazala, ze jeszcze zdarzaja mi sie rozne niespodzianki - tu ostudzic, tu przelac, tu za gorace, tu za duzo wody... Wiec spokojnie jeszcze raz z brewkita a potem - co polecacie? Dziekuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 22 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2008 a potem - co polecacie? Ja, a pewnie wena się przyłączy , to najbardziej polecam CZYTAĆ. A tak serio, to warto ze dwie warki z ekstraktów zrobić. Ja bym na Twoim miejscu następnego brewkita nie robił - nie ma sensu. W swoim życiu zrobiłem tylko jednego brewkita i jest to najsłabsze niezepsute piwo z mojego browaru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemak Opublikowano 22 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2008 Czytam sporo, ale wszystko, co czytam, wydaje mi sie "za wysoka polka" ;-) Tutaj na forum wszystko jest proste, w praktyce wiem, ze jest conajmniej roznie. Czyli, tak jak myslalem, nasepne powinno byc cos takiego: http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Prawdziwe_quotAlequot_10Blg_-_zestaw_surowcow&przedm=184116&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164394%2F183249%2F1594577&sortuj=kod No to sprobuje, raz sie zyje! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemak Opublikowano 22 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2008 W sumie to warka z ekstraktu wydaje sie byc dosc prosta i niewiele rozniaca sie od brewkitowej, czyli tak jak myslalem, to dobrze Ale jeszcze jeden pils z brewkita musi powstac - raz, ze juz zamowilem, a dwa, ze byl dobry i juz go nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 22 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2008 Dobry pomysł, ale jak masz możliwość zrób następne z gotowego zestawu BA. Możliwości są duże. Wszystko zależy od Twoich warunków w domu. Gdy masz możliwość utrzymania temp w okolicach 8-12°C to koniecznie jakiegoś dolniaka jak nie to coś z góry. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemak Opublikowano 23 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2008 Gdy masz możliwość utrzymania temp w okolicach 8-12°C to koniecznie jakiegoś dolniaka jak nie to coś z góry. JK No wlasnie na pilsa mam ochote i czekam na zime, zeby sprawdzic, jaka bede mial temperature w piwnicy. Na razie raczej zdecydowanie za coeplo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szarek2 Opublikowano 17 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2011 Witam Panów a pro po piwka "10,5" chce ktoś kupić nalewak w kształcie hydrantu, elementy miedzi i mosiądzu no i oczywiście logo. Cena do uzgodnienia jak cos to na maila szarek2@o2.pl Kiedyś to było Piwo!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się