josefik Opublikowano 20 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 Brakuje mi tego piwa na sklepowej półce, ale wkrótce nowy champion się pokaże - może wynagrodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 20 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 Jesteśmy na szczęście w tej komfortowej sytuacji, że możemy sobie sami uwarzyć własne BPA Co do nowego GCh, to już nie mogę się doczekać premiery PS moim zapiskom stuknęło 1000 postów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 20 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 Brakuje mi tego piwa na sklepowej półce, ale wkrótce nowy champion się pokaże - może wynagrodzi Mam jeszcze buteleczkę w piwnicy na specjalną okazję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 20 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 Wracając do warki 128 - wyszło tego 41l o ekstrakcie 12,9°Blg. 18l zadane paczką S-33 reszta starterem Wyeast1726 Belgian Abbey II. Ciekawa jestem porównania efektów fermentacji tej samej brzeczki dwoma szczepami... to ja uprzejmie poproszę o jak najbardziej pogłębioną recenzję gdyż temat suche vs. płynne szalenie mnie intryguje trochę z uwagi na cenę (w tym wypadku sześć zeta vs trzy, cztery dychy, a to już sporo...) jak również z uwagi na łatwość i szybkość stosowania prawdę mówiąc trzymam kciuki za S-33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 20 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 Wracając do warki 128 - wyszło tego 41l o ekstrakcie 12' date='9°Blg. 18l zadane paczką S-33 reszta starterem Wyeast1726 Belgian Abbey II. Ciekawa jestem porównania efektów fermentacji tej samej brzeczki dwoma szczepami...[/quote']to ja uprzejmie poproszę o jak najbardziej pogłębioną recenzję gdyż temat suche vs. płynne szalenie mnie intryguje trochę z uwagi na cenę (w tym wypadku sześć zeta vs trzy, cztery dychy, a to już sporo...) jak również z uwagi na łatwość i szybkość stosowania prawdę mówiąc trzymam kciuki za S-33 Dam znać jaki będzie efekt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 20 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 AIPA z warki 127 powędrowała na cichą. Do połowy dałam 30g Cascade do drugiej 30g Willamette. Nie mam doświadczenia w chmieleniu na zimno. Nie bardzo chciałam używać jakiś skarpet, wydaje mi się to niezbyt higieniczne, dlatego granulat wsypałam bezpośrednio do piwa, mam nadzieję, że opadnie ładnie na dno. Nie wiem czy chmielu nie będzie za mało, może jeszcze dosypię... Jakieś sugestie od bardziej rozeznanych temacie amerykańskich piw? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 20 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 (edytowane) AIPA z warki 127 powędrowała na cichą. Do połowy dałam 30g Cascade do drugiej 30g Willamette. Nie mam doświadczenia w chmieleniu na zimno. Nie bardzo chciałam używać jakiś skarpet, wydaje mi się to niezbyt higieniczne, dlatego granulat wsypałam bezpośrednio do piwa, mam nadzieję, że opadnie ładnie na dno. Nie wiem czy chmielu nie będzie za mało, może jeszcze dosypię... Jakieś sugestie od bardziej rozeznanych temacie amerykańskich piw? Na razie nachmieliłem na zimno dwa amerykańskie: bursztynowe i pszenicę. Pierwsze na dwadzieścia kilka litrów dodałem 40g i wyszło moim zdaniem rewelacyjnie. Drugie 30g na podobna ilość i też jest ciekawy efekt. Obydwa chmielenia na zasadzie "wrzutu bezpośredniego" granulatu. Edytowane 20 Listopada 2011 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kentaki Opublikowano 20 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 Trochę chmieliłem amerykanami i stwierdzam, że amarillo lub/i citra daje najfajniejsze i wyraźne efekty. Mój wędzony na 100% lager, chmielony właśnie tymi chmielami, którym częstowałem w Żywcu był tak zdominowany tymi chmielami, że nie było czuć wędzonki. Aromat zamaskował nawet dym . Do AIPA to tylko amarillo i citra . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 20 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 Dzięki za uwagi Niestety ani Amarillo, ani Citry w tej chwili nie posiadam Z ciekawości, Kentaki ile dawałeś chmielu do chmielenia na zimno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 21 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2011 AIPA z warki 127 powędrowała na cichą. Do połowy dałam 30g Cascade do drugiej 30g Willamette. Nie mam doświadczenia w chmieleniu na zimno. Nie bardzo chciałam używać jakiś skarpet, wydaje mi się to niezbyt higieniczne, dlatego granulat wsypałam bezpośrednio do piwa, mam nadzieję, że opadnie ładnie na dno. Nie wiem czy chmielu nie będzie za mało, może jeszcze dosypię... Jakieś sugestie od bardziej rozeznanych temacie amerykańskich piw? Chmieliny niestety lubią sobie popływać w całej objętości czasem, ale jest na to sposób. Przy przelewaniu zawiąż na wylotowym końcu wężyka kawałek pończochy. Ja ją moczę ją w piro przed użyciem. Działa świetnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 21 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2011 A ja zrobiłem raz w ten sposób, że 60g (tyle sypałem na cichą) najpierw zalałem gorącą wodą, zrobiła się z tego papka, która wylądowała na dnie fermentora. Na tą papkę zlałem piwo na cichą. Po ciche praktycznie nic nie pływało w piwie chmieliny były na dnie a aromat świetny. Ps na cichą dawałem po 20g amarillo cascade i citra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 21 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2011 AIPA z warki 127 powędrowała na cichą. Do połowy dałam 30g Cascade do drugiej 30g Willamette. Nie mam doświadczenia w chmieleniu na zimno. Nie bardzo chciałam używać jakiś skarpet' date=' wydaje mi się to niezbyt higieniczne, dlatego granulat wsypałam bezpośrednio do piwa, mam nadzieję, że opadnie ładnie na dno. Nie wiem czy chmielu nie będzie za mało, może jeszcze dosypię... Jakieś sugestie od bardziej rozeznanych temacie amerykańskich piw?[/quote']Chmieliny niestety lubią sobie popływać w całej objętości czasem, ale jest na to sposób. Przy przelewaniu zawiąż na wylotowym końcu wężyka kawałek pończochy. Ja ją moczę ją w piro przed użyciem. Działa świetnie. Zamiast pończochy świetnie też się sprawdza filtr z oplotu, zamontowany identycznie jak w kadzi filtracyjnej. Kilka razy chmieliłem na zimno i zawsze sypałem chmiel luzem, nie ma siły żeby całkowicie opadł na dno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kentaki Opublikowano 21 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2011 Dzięki za uwagi Niestety ani Amarillo, ani Citry w tej chwili nie posiadam Z ciekawości, Kentaki ile dawałeś chmielu do chmielenia na zimno? 50g na zimno sypałem do burzliwej - fakt trochę aromatu wyleciało podczas burzliwej emisji CO2 ale ostatecznie chmiel (farfocle) został w gęstwie. Można też zapodać na cichą ,ale wtedy przy zlewaniu chmiel (farfocle) może zassać do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mied_wie Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Witam. Mam pytanie natury ogólnej a propos BPA robionego według receptury dori. Tydzień temu robiłem to piwo tylko, że zastosowałem drożdże Wyeast 3724 Belgian Saison. Sądzicie, że wyjdzie z tego coś ciekawego? Oczywiście poczekam i sam zobaczę ale jako, że jestem żółtodziobem (to moja 4.warka) to ciekawość mnie już zżera... :] I czy uważacie, że na święta bedzie już do picia? :] Pierwsze moje piwo ( BBA ) po kilku dniach od zabutelkowania było już w ciągłej konsumpcji i było wyśmienite. :] ( choć niby powinno ze dwa miesiące leżakować ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 27 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Wyjdzie z tego ciekawe piwo Na pewno o trochę bogatszym bukiecie smakowo-zapachowym niż robione na WPL Belgian Ale lub jego odpowiedniku Wyeast Belgian Ardennes, ale na pewno dobre. Pierwszą degustację myślę, że spokojnie można w Święta przeprowadzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mied_wie Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 To się przed rodziną popisze. Równocześnie z BPA fermentuje Wit z przepisu codera. Tylko, żeby mi wszystkiego nie wypili, BPA'a bede bronił jak lew ( żeby jednak trochę poleżakował ). :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 30 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2011 Wczoraj 1/2 warki 126 Dry Stout powędrowała do butelek, 1/2 już wcześniej trafiła do kega. Warkę 128 BPA przelałam na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 [quote name='dori ]WARKA 122 WEIZEN Zasyp: 5' date='5kg słód pszeniczny 4,5kg słód pilzneński Zacieranie: 20 minut w 44°C 10 minut w 56°C 20 minut w 64°C 40 minut w 72°C Gotowanie 65 minut Chmielenie: 50g Sybilli (granulat) w 5 minucie gotowania. -------------------------- WARKA 123 WEIZEN Zasyp: 6,0kg pszeniczny 3,5kg pilzneński 0,4kg melanoidynowy 0,3kg zakwaszający 0,1kg Carawheat Zacieranie: 20 minut w 44°C 10 minut w 56°C 20 minut w 64°C 40 minut w 72°C Gotowanie 65 minut Chmielenie: 40g Lubelskiego (granulat) w 5 minucie gotowania 20g Lubelskiego (granulat) w 45 minucie gotowania[/quote'] Dori, mam prośbę - czy mogłabyś podzielić się opiniami z porównania obu tych warek? ze składu wynikałoby że to dwa różne weizeny wyszły, a ja jestem właśnie na etapie szukania receptury na najfajniejszego weizena - dwóch nie zrobię wcześniej robiłem hefe-weizen z zestawu BA i wyszło całkiem smaczne, ale to było moje pierwsze piwo zacierane więc popełniłem wszelkie możliwe błedy sprzętowo-techniczne (sam fakt że wogóle wyszło traktuję jako sukces) - teraz jak już jako-tako opanowałem kwestie filtracji i wysładzania chciałbym uwarzyć możliwie najlepszą pszenicę przem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 14 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 Obu pszenic już dawno nie ma, obie bardzo mi smakowały. Jeśli mam coś radzić to zrób zasyp prostszy, czyli np. taki jak ja w warce 122. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 26 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2011 18.12.2011 powrót do ekstraktów WARKA 129 PIWO HORAL - gotowy zestaw ze słodowni i wytwórni ekstraktów słodowych Bruntal 1,7kg ekstrakt słodowy jasny 11g chmiel Premiant 6g drożdże Muntons Gold Ekstrakt rozpuszczony w 10l wody, brzeczka doprowadzona do wrzenia. Na początku gotowania dodany chmiel. Gotowanie 90 minut. Otrzymałam 8,5l brzeczki o ekstrakcie 14Blg. Dziś mam zamiar rozlać do butelek z pominięciem cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 26 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2011 cześć powrót do ekstraktów WARKA 129 PIWO HORAL- gotowy zestaw ze słodowni i wytwórni ekstraktów słodowych Bruntal Rozumiem że to próba przed wprowadzeniem towaru do sprzedaży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 26 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2011 cześć Rozumiem że to próba przed wprowadzeniem towaru do sprzedaży Wychodzę z założenia, że dobrze jest wiedzieć co się sprzedaje bielok 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 26 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2011 Witam. Wychodzę z założenia, że dobrze jest wiedzieć co się sprzedaje I to jest świetne założenie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 26 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2011 WARKA 130 JASNY CZESKI LAGER Zasyp: 11,8kg słód pilzneński klepiskowy Bruntal Zacieranie: 10 minut w 53C 40 minut w 63C 25 minut w 72C Gotowanie 90 minut Chmielenie: 80g Marynki (szyszki) na początku gotowania 30g Żateckiego (granulat) w 75 minucie gotowania 30g Żateckiego (granulat) na koniec gotowania 30g Żateckiego (granulat) przy chłodzeniu w 72C Wybicie: 40l, ekstrakt 15Blg. Brzeczka schłodzona do 15C. 17l zadane starterem Wyeast 2000 Budvar Lager, reszta uwodnionymi S-23. Fermentować będzie w chłodni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 27 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2011 Fermentować będzie w chłodni Gratuluję i zazdroszczę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się