pepo Opublikowano 27 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2011 WARKA 130 JASNY CZESKI LAGER .... Wybicie: 40l, ekstrakt 15Blg. Brzeczka schłodzona do 15C. 17l zadane starterem Wyeast 2000 Budvar Lager, reszta uwodnionymi S-23. Fermentować będzie w chłodni 15Blg? sopro jak na česki ležák chłodnia..... fajna sprawa.... tylko że energia ma znowu podrożeć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 27 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2011 15Blg? sopro jak na česki ležák chłodnia..... fajna sprawa.... tylko że energia ma znowu podrożeć Sporo, bo w sumie nie liczyłam na taką wydajność... Warka była tylko testową, żeby sprawdzić słód i wyszło powyżej oczekiwań Wszystkich którzy będą chcieli liczyć wydajność uprzedzam, że zacierałam w Speidlu, a tam wydajność zawsze jest sporo niższa od zacierania w zwykłym garze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 27 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2011 To możesz uchylisz rąbka tajemnicy i napiszesz kiedy będzie można przetestować ten słód Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 27 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2011 Wychodzę z założenia, że dobrze jest wiedzieć co się sprzedaje A możesz zdradzić co jeszcze będzie w asortymencie, czego nie mają inne sklepy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 27 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2011 Chłopaki, to nie ten wątek Nie chciałabym, aby zrobił się komercyjnym... W drodze wyjątku odpowiem - powolutku dodaję nowe produkty do sklepu, więc już można podglądać. Możliwość składania zamówień uruchomimy przed weekendem, a wysyłki po Nowym Roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 27 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2011 Jeszcze jedno pytanie Czy będą słody z Wlk. Brytanii, drożdże White Labs i kiedy będą chmiele ze zbioru 2011? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 27 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2011 18.12.2011 powrót do ekstraktów WARKA 129 PIWO HORAL - gotowy zestaw ze słodowni i wytwórni ekstraktów słodowych Bruntal 1,7kg ekstrakt słodowy jasny 11g chmiel Premiant 6g drożdże Muntons Gold Ekstrakt rozpuszczony w 10l wody, brzeczka doprowadzona do wrzenia. Na początku gotowania dodany chmiel. Gotowanie 90 minut. Otrzymałam 8,5l brzeczki o ekstrakcie 14Blg. Dziś mam zamiar rozlać do butelek z pominięciem cichej. Sklepowe testy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 27 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2011 (edytowane) Dori,proszę umieść znacznik na mapie piwowarów gdzie będzie znajdował się sklep.Łatwiej będzie trafić. Przpraszam,miało być w innym temacie. Edytowane 27 Grudnia 2011 przez dziadek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 21 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 WARKA 131 PORTER EKSPERYMENTALNY Zasyp: 11,4kg słód pilzneński Litovel Zacieranie: 10 minut w 53C 40 minut w 63C 25 minut w 72C Do gotowania mam zamiar dodać dwie puszki ekstraktu ciemnego Bruntal 1,7kg, a barwę korygować ekstraktem barwiącym w proszku WES. Ciekawe co mi z tego wyjdzie Na razie się zaciera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 21 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 W drugim garze gotuje się kolejna warka: WARKA 132 CZESKI TMAVY LAGER Ekstrakt słodowy jasny 1,7kg Ekstrakt słodowy ciemny 1,7kg Ekstrakty rozpuszczone w 20l. Gotowanie 70 minut. 30g chmielu Premiant na początku gotowania 40g chmielu Saaz po wyłączeniu palnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 21 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 Widzę że pracowity dzień dzisiaj, no i oczywiście testy produktów które są w sklepie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 22 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 Widzę że pracowity dzień dzisiaj, no i oczywiście testy produktów które są w sklepie Ostatnio nie bardzo miałam czas na warzenie, a i dziś jak widać też warzenie "na skróty". Zabawa jednak całkiem fajna, a z efektów też jak na razie jestem zadowolona. Uzupełniając zapiski: Warka 131 Porter Eksperymentalny Gotowanie 90 minut 90g Marynki (granulat) na 75 minut 60g Lubelskiego (granulat) na 10 minut Dodatkowo w trakcie gotowania poleciało do kotła 3,4kg ekstraktu ciemnego Bruntal oraz 0,4kg sproszkowanego ekstraktu barwiącego WES. Wybicie: 40l Ekstrakt: 19,8Blg Kolor: wygląda na porterowy Brzeczka schłodzona do 17C. 1/2 zadana gęstwą Wyeast 2000 Budvar Lager, a pozostała część uwodnionymi W34/70 Warka 132 Czeski Tmavy Lager Wybicie: 20l Ekstrakt: 12,4Blg Brzeczka schłodzona do 20C i zadana uwodnionymi S-23. Wszystkie trzy fermentory za chwilkę trafią do chłodni - temp. 8C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 22 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 Wrzucenie ekstraktu do Speidla to nie był najlepszy pomysł Pompę cieżko było domyć, masę ekstraktu zostało w osadzie. Człowiek uczy sie całe życie... następnym razem ekstrakt dodam dopiero do fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 25 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 Z braku czasu przechodzę ewolucję odwrotną niż większość piwowarów Dwa tygodni temu powstała: WARKA 133 BELGIAN GOLDEN ALE - Brewkit - Brewferm Diabolo 1,5kg - ekstrakt słodowy Bruntal 0,6kg Dziś trafi do butelek Dzisiaj na szczęście udało się uwarzyć coś z zacieraniem WARKA 134 GERMAN PILSNER Zasyp: - 9,5kg pilzneński klepiskowy Bruntal - 0,5kg Carapils Zacieranie: 10 minut w 53C 40 minut w 63C 25 minut w 72C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 25 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 Ewolucja ewolucją a braki zaczynają doskwierać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 25 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 Gotowanie 90 minut Chmielenie: - 80g Perle na 85 minut - 30g Liberty na 30 minut - 20g Spat Select na 15 mint - 30g Spalt Select na 3 minuty - 30g Tettnager podczas chłodzenia. Brzeczka schłodzona do 14C. Wybicie: 40l, ekstrakt 13,9Blg. Część rozcieńczona wodą do wymaganych 12,4Blg i zadana starterem Wyeast 2007 Pilsen Lager. Reszta zadana uwodnionymi Mauribrew Lager. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Troszkę zaniedbałam zapiski. W między czasie w uCiesznym Browarku powstały 3 warki z ekstraktów, między innymi oparte na Horalu, ekstraktach z Bruntala i WESa z użyciem różnych chmieli. Dziś kolej na Wita WARKA 138 WITBIER Zasyp: 5,3kg słodu pilzneńskiego 0,2kg słodu zakwaszającego 4,0kg płatków pszenicznych 1kg płatków owsianych Płatki zostały skleikowane w 15l wody i dodane do 40l wody o temperaturze 48C. Temperatura ustaliła się na poziomie 54C i od razu zacier został podgrzany do 64C. Przerwa 70 minut w 64C, przerwa 25 minut w 72C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Gotowanie 70 minut Chmielenie: 40g East Kent Goldings 6% na 60 minut (240GPH) 30g Saaz 3,5% na 15 minut (105GPH) 7,5g kolendry + 10g suszonej skórki słodkiej pomarańczy + 10g curacao na 9 minut 7,5g kolendry + 10g suszonej skórki słodkiej pomarańczy + 10g curacao na 3 minuty Wybicie: 41l brzeczki o ekstrakcie 11,2Blg. Brzeczka schłodzona do 19C. 20l brzeczki zadane drożdżami Wyeast 3463 Forbidden Fruit ACTIVATOR wprost z saszetki. Pozostałe 21l brzeczki zadane Brewferm Blanche. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Starter z Wyeast 3944 Belgian Witbier przygotowany. Plan na jutro - Witbier i jego mocniejsza wersja czyli Grand Cru. Warzenie przed kamerą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Starter z Wyeast 3944 Belgian Witbier przygotowany. Plan na jutro - Witbier i jego mocniejsza wersja czyli Grand Cru. Warzenie przed kamerą Hej, Dorota co to za kamera ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Jak nie zrobię jakiegoś mega obciachu podczas nagrania, to jutro powiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek63 Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Jak nie zrobię jakiegoś mega obciachu podczas nagrania, to jutro powiem Stary jestem, ale niecierpliwię się jak dziecko! (właśnie zacieram witbiera wg Twojego przepisu z wiki) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2012 No dobra, nie wiem czy obciachu nie było, bo stres niemały.... TVN 24 Czarno na Białym. Emisja prawdopodobnie w poniedziałek o 20:23. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Nie mam tvn24 ale może dadzą w sieci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2012 http://tv-online.strefa.pl/ Sojer 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się