Skocz do zawartości

Dori z piwem zmagania


dori

Rekomendowane odpowiedzi

Powiedz Dori jak nowe fermentory stożkowe sprawdzają się w praktyce ?

Przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam, jakoś mi to umknęło... a fermentory sprawdzają się bardzo dobrze :) Po fermentacji można spokojnie odpuścić drożdże, wzierniki pozwalają obserwować pianę. Generalnie bardzo fajna rzecz :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

I jeszcze jedno pytanko, jeżeli można:

 

ile wody na powyższą recepturkę i czy to jest ta receptura, jesli tak to czemu się różni?

 

Pozdrawiam

To jest ta sama receptura, tylko dostosowana do zacierania w Speidlu, a w nim wydajności są sporo niższe. Do zacierania użyłam standardowo 55l wody, kilka litrów do wysładzania. Wyszło 40l brzeczki o ekstrakcie 13Blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

WARKA 168

AMERYKAŃSKA PSZENICA

 

 

Jako, że bardzo sobie chwale Robust Portera i Saisona na bazie zestawów surowców z HB to uprasza się o wprowadzenie takiego zestawu na 20 litrow do oferty :D Z chęcią zakupię ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 168

AMERYKAŃSKA PSZENICA

 

 

Jako, że bardzo sobie chwale Robust Portera i Saisona na bazie zestawów surowców z HB to uprasza się o wprowadzenie takiego zestawu na 20 litrow do oferty :D Z chęcią zakupię ;)

Pomyślimy :)

 

WARKA 171

IRISH RED ALE

 

Zasyp:

- pale ale 11kg

- carared 0,75kg

- caraamber 0,75kg

- jęczmień palony 0,18kg

 

Zacieranie:

- 10 minut w 55C

- 40 minut w 63C

- 40 minut w 72C

 

Gotowanie 65 minut

Chmielenie:

42g Perle w 5 minucie gotowania

45g East Kent Goldings w 62 minucie gotowania

 

Wybicie 46l o ekstrakcie 13,1Blg. 1/2 zadana S-04, reszta Danstar Windsor.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

WARKA 168

 

AMERYKAŃSKA PSZENICA

Po raz kolejny warzyłem i znowu mam wrażenie, że 13 Blg to za dużo. Całość jest rewelacyjna, ale jednak chyba zbyt mocna.

Dziś, więc trochę lżejsza wersja :)

 

WARKA 173

AMERYKAŃSKA PSZENICA

 

5kg słód pilzneński Bruntal

5kg słód pszeniczny Weyermann

 

Zacieranie:

15 minut w 44C

5 minut w 55C

40 minut w 64C

20 minut w 72C

 

Gotowanie: 65 minut

 

Chmielenie:

30g Cluster w 5 minucie

50g Cascade w 55 minucie

50g Amarillo w 65 minucie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 174 to warka z ekstraktów, a dziś czas na coś belgijskiego :)

 

WARKA 175

DUBBEL

 

Zasyp:

pilzneński 10kg

monachijski II 1,5kg

Caramunich II 0,5kg

Special B 0,5kg

Biscuit 0,5kg

 

Zacieranie:

5 minut w 55C

40 minut w 64C

40 minut w 72C

 

Gotowanie 65 minut

Chmielenie:

70g Styrian Goldings na 60 minut

30g Styrian Goldings na 10 minut

450ml ciemnego syropu cukrowego Brewferm i 1kg cukru na 15 minut przed końcem gotowania.

 

Wybicie: 40l, ekstrakt 17,9Blg

1/2 zadana 3538 Leuven Pale, reszta 3787 Trappist High Gravity

 

Liczę, że wyjdzie z tego dobre piwo :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 168

 

AMERYKAŃSKA PSZENICA

Po raz kolejny warzyłem i znowu mam wrażenie, że 13 Blg to za dużo. Całość jest rewelacyjna, ale jednak chyba zbyt mocna.

Dziś, więc trochę lżejsza wersja :)

 

WARKA 173

AMERYKAŃSKA PSZENICA

 

5kg słód pilzneński Bruntal

5kg słód pszeniczny Weyermann

 

Zacieranie:

15 minut w 44C

5 minut w 55C

40 minut w 64C

20 minut w 72C

 

Gotowanie: 65 minut

 

Chmielenie:

30g Cluster w 5 minucie

50g Cascade w 55 minucie

50g Amarillo w 65 minucie

A ja chyba znam tą recepturę ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 168

 

AMERYKAŃSKA PSZENICA

Po raz kolejny warzyłem i znowu mam wrażenie, że 13 Blg to za dużo. Całość jest rewelacyjna, ale jednak chyba zbyt mocna.

Dziś, więc trochę lżejsza wersja :)

 

WARKA 173

AMERYKAŃSKA PSZENICA

 

5kg słód pilzneński Bruntal

5kg słód pszeniczny Weyermann

 

Zacieranie:

15 minut w 44C

5 minut w 55C

40 minut w 64C

20 minut w 72C

 

Gotowanie: 65 minut

 

Chmielenie:

30g Cluster w 5 minucie

50g Cascade w 55 minucie

50g Amarillo w 65 minucie

A ja chyba znam tą recepturę ;)

 

Z receptury smakuje jak hey now? :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z receptury smakuje jak hey now? :D

W końcu byłam w browarze, więc nie wypadało czegoś nie wynieść ;):D

Ile tych receptur wyniosłaś ? Czyżby następne w Twoim wątku będzie Brown Ale, IPA Witbier itd ? :) Zwłaszcza receptura na Plant-T by się przydała, uwarzyłbym coś takiego dla swojej luby :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

eeech, bo jeszcze ktoś uwierzy ;) z Pracowni wyniosłam tylko wiedzę i miłe wspomnienia :)

a Tieroo pomagał nam w opracowaniu receptury na ostatnią amerykańską pszenicę, co nie znaczy, że jest ona klonem Hey Now :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z receptury smakuje jak hey now? :D

W końcu byłam w browarze, więc nie wypadało czegoś nie wynieść ;):D

Ile tych receptur wyniosłaś ? Czyżby następne w Twoim wątku będzie Brown Ale, IPA Witbier itd ? :) Zwłaszcza receptura na Plant-T by się przydała, uwarzyłbym coś takiego dla swojej luby :)

Plan T wraca do pubow juz za 2 tygodnie, receptura .. Hmm myśle ze da sie załatwic, jak znajde chwile to wrzuce Ci na priv

 

Sory Dori za prywate w Twoim temacie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

WARKA 176

WEIZEN

 

Zasyp:

6,0kg słód pszeniczny

4,0kg słód pilzneński

0,3kg Carapils

0,2kg melanoidynowy

 

Zacieranie:

15 minut w 44C

5 minut w 55C

40 minut w 64C

20 minut w 72C

 

Gotowanie 60 minut

Chmielenie:

40g Hallertauer Mittelfruh na 60 minut

30g Hallertauer Mittelfruh na 17 minut

 

Ekstrakt brzeczki podstawowej 12,1Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

a jakie drożdże do amerykańskiej pszenicy? bo się właśnie zastanawiam nad następnym warzeniem :D

Najlepsze efekty do tej pory uzyskałam na Wyeast 1010 American Wheat i Danstar Nottingham.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wtrącę się niepytany: do pszenicy amerykańskiej zgodnej z "kanonem", poza dedykowanymi to drożdże górnej fermentacji o czystym profilu (US-05, D. Nottingham) lub do piw hybrydowych (Koelsch).

Edit. UPS, Dori mnie ubiegła :)

Edytowane przez JacekKocurek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Trochę mnie tu nie było, ale to nie znaczy że próżnowaliśmy. W ramach testów powstało w miedzy czasie kilka warek z ekstraktów i brewkitów oraz jedna zacierna - lekki stout na rozruszanie drożdży.

 

WARKA 178

FOREIGN EXTRA STOUT

 

Zasyp:

- 5kg słodu pilzneńskiego

- 0,3kg Caraaroma

- 0,2kg jęczmień palony

- 0,1kg Carafa I

- 0,4kg płatki jęczmienne

 

Zacieranie:

Płatki zostały skleikowane w 2l wody, do nich dolałam 14l wody, podgrzałam do 66C. Wsypałam wszystkie słody. Temperatura ustalona na 64C. Przerwa 45 minut. Podgrzałam do 72C, przerwa 30 minut.

 

Gotowanie 65 minut

Chmielenie:

35g Aurora w 10 minucie gotowania

45g Styrian Goldings w 55 minucie gotowania

 

Teraz się chłodzi. Gęstwa z Wyeast 1581 Belgian Stout już czeka w gotowości :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Całkiem fajne drożdże, ale mało "belgijskie". Po samym profilu smakowym powiedziałbym że brytyjskie, a jeszcze ta flokulacja, całkiem wyspiarska. Dubbel na nich smakuje jak jakiś scotch ale. :)

Dlatego fermentowałam nimi stouty :)

 

Małe uzupełnienie - wybicie 21l o ekstrakcie 14,4Blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.