dori Opublikowano 22 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 W nocy warka 57 (w zamierzeniach tripel) po 2 tygodniach burzliwej została przelana na cichą. Odfermentowała zaledwie do 7Blg, mam nadzieję, że na cichej jeszcze dofermentuje. Chyba jednak Wyeast 3944 Belgian Witbier nie nadają się do tripla Ale ktoś to musiał wreszcie sprawdzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 22 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 Cześć. Daj im jeszcze trochę czasu, pracują naprawdę wolno, ale może dadzą rady, mi odfermentowały z 13,5°Blg na 3°Blg czyli naprawdę nisko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 22 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 Cześć. Daj im jeszcze trochę czasu, pracują naprawdę wolno, ale może dadzą rady, mi odfermentowały z 13,5°Blg na 3°Blg czyli naprawdę nisko. Oczywiście, że poczekam, poleży sobie na cichej jakieś 2 tygodnie i zobaczymy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 22 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 Dziś Dubbel (warka 58) powędrował na cichą. Z 17,5Blg przez 10 dni burzliwej zszedł do 5,5Blg. Nagle i mnie dopadł problem braku płatków pszenicznych, a jutro mam ochotę coś uwarzyć. Jedyne drożdże jakimi dysponuje to Witbiery. Uwarzę chyba jakieś kombinowane piwo z płatkami owsianymi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 23 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2009 Cześć. W Kauflandzie w Cieszynie powinny być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 23 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2009 W Kauflandzie w Cieszynie powinny być. Pewnie są, bo są wszędzie, a jest ich 3 rodzaje: pszeniczne, jęczmienne, owsiane, a ryżowe też widziałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 23 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2009 Cześć. W Kauflandzie w Cieszynie powinny być. Wiem, że są, ale jakoś mi tam dzisiaj nie po drodze. Szkoda mi czasu na stanie w gigantycznym korku na Stawowej. Przeprowadzę eksperyment: 2,3kg pilzneńskiego 1,0kg pszenicznego 1,0kg płatków owianych Dodam może kolendrę i skórkę pomarańczy. Może wyjdzie coś ciekawego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 23 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2009 Cześć. Przeprowadzę eksperyment:2,3kg pilzneńskiego 1,0kg pszenicznego 1,0kg płatków owianych nie chce krakać ............ ale jakbys miała problemy z filtracją to zawsze mozesz do mnie zadzwonić i na mnie nakrzyczeć ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 23 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2009 nie chce krakać ............ ale jakbys miała problemy z filtracją to zawsze mozesz do mnie zadzwonić i na mnie nakrzyczeć ;-) Moje super wiadro z dziurami da radę no chyba żeby nie Ostatnio przy tym zasypie: 2,0kg słód pilzneński1,5kg płatki pszeniczne błyskawiczne 0,5kg słód pszeniczny jasny 0,1kg słód Biscuit 0,05kg słód zakwaszający nie miałam najmniejszych problemów z filtracją. Płatki owsiane mogą się trochę gorzej filtrować, ale mam nadzieję, że tragedii nie będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 23 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2009 Przeprowadzę eksperyment: 2,3kg pilzneńskiego 1,0kg pszenicznego 1,0kg płatków owianych Może lepiej daj większy procent pszenicznego, tylko czy filtrator poradzi.... Albo z 1/2-1 kg mąki pszennej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 23 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2009 Może lepiej daj większy procent pszenicznego, tylko czy filtrator poradzi....Albo z 1/2-1 kg mąki pszennej. No to mnie nastraszyliście W praktyce, czy dużo gorsza jest filtracja z użyciem płatków owsianych w stosunku do pszenicznych? Tak jak pisałam nie miałam żadnych problemów z filtrowaniem zacieru z użyciem 36% płatków pszenicznych, teraz przewidziałam udział tylko 23% płatków owsianych, może jednak da radę? Mąki trochę się boję, ze względu właśnie na filtrację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seta Opublikowano 23 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2009 Coderowi chyba bardziej chodziło o zgodność ze stylem (witbier). Pszenica zamiast owca, bo nie sądzę żeby mąkę filtrowało się łatwiej niż płatki. Płatki owsiane wiele osób daje do stoutów i nie słyszałem o większych problemach. Jak to ma być eksperyment a nie kolejny wit - daj koniecznie owsiane! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 23 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2009 Może lepiej daj większy procent pszenicznego' date=' tylko czy filtrator poradzi....Albo z 1/2-1 kg mąki pszennej.[/quote'] No to mnie nastraszyliście W praktyce, czy dużo gorsza jest filtracja z użyciem płatków owsianych w stosunku do pszenicznych? Tak jak pisałam nie miałam żadnych problemów z filtrowaniem zacieru z użyciem 36% płatków pszenicznych, teraz przewidziałam udział tylko 23% płatków owsianych, może jednak da radę? Mąki trochę się boję, ze względu właśnie na filtrację. Płatki owsiane bardzo zwiększają lepkość brzeczki - sugerowałbym więc mash out w 76°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 23 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2009 Coderowi chyba bardziej chodziło o zgodność ze stylem (witbier). Pszenica zamiast owca, bo nie sądzę żeby mąkę filtrowało się łatwiej niż płatki. Płatki owsiane wiele osób daje do stoutów i nie słyszałem o większych problemach. Jak to ma być eksperyment a nie kolejny wit - daj koniecznie owsiane! No pewnie, że eksperyment Z resztą kolejny na tych drożdżach, aż się boję co z tych eksperymentów mi wyjdzie. Pocieszam się, że zapewne będzie to piwo Kopyr mash-out zawsze robię, więc i tym razem będę pamiętać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 23 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2009 Tak, słyszałem, że słód pszeniczny może do pewnego stopnia zastąpić pszenicę, ale trzeba go dać dużo więcej. Co do mąki - w przepisie na Witbiera z książki 'Znakomite piwa' jest bodaj 1/2kg mąki, robiłem go 2 razy i filtracja szła bez problemów, nawet w wiaderku. Teraz mam świetny filtrator, robiłem piwa w których było tylko 25% słodu z łuską i szło. Zresztą, są metody na poprawę filtracji np. gałązki jałowca ułożone na dnie kadzi. Na Profesjonaliach ktoś mi podał jakąś świetną metode na polepszenie filtracji i.... zapomniałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2artur2 Opublikowano 23 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2009 Wogosz używa drobnego żwirku sypanego na dno kadzi filtracyjnej. Tego żwirku jest tak ze 4cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 23 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2009 Wogosz używa drobnego żwirku sypanego na dno kadzi filtracyjnej. Tego żwirku jest tak ze 4cm. Tylko żwirek chyba ma na celu odfiltrowanie tego co młóto nie dało rady, a nie pomóc w szybkości filtracji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 23 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2009 Cześć. Tylko żwirek chyba ma na celu odfiltrowanie tego co młóto nie dało rady, a nie pomóc w szybkości filtracji. Nie sądzę zeby żwirek o grubszej gradacji niz młóto był w stanie odfiltrować to czego młóto nie dało rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seta Opublikowano 23 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2009 Wogosz używa drobnego żwirku sypanego na dno kadzi filtracyjnej. Tego żwirku jest tak ze 4cm. http://sklep.osmoza.pl/zwir-p-393.html ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 23 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2009 Wogosz używa drobnego żwirku sypanego na dno kadzi filtracyjnej. Tego żwirku jest tak ze 4cm. http://sklep.osmoza.pl/zwir-p-393.html ? Seta, komentarz by się przydał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seta Opublikowano 23 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2009 jest na końcu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 23 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2009 I jak Dori eksperyment? Cieszę się że eksperymentujesz bo dobrze Ci wychodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 23 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2009 I jak Dori eksperyment? Cieszę się że eksperymentujesz bo dobrze Ci wychodzi. Eksperyment jak na razie jest na dobrej drodze, żeby się udać WARKA 60 BEZSTYLOWIEC BIAŁY Zasyp: 2,3kg słód pilzneński 1,0kg słód pszeniczny 1,0kg płatki owsiane Zacieranie: Płatki skleikowane w 4l wody 63°C - 50 minut (próba jodowa pozytywna) 72°C - 40 minut (próba jodowa negatywna) Filtracja bez żadnych problemów. Proszę więc uznać poczciwe (acz ulepszone) wiadro z BA za całkiem dobry filtrator Gotowanie: 65 minut Chmielenie: 30g Sladka (granulat) w 5 minucie gotowania 15g kolendry i skórka starta z dwóch, dużych pomarańczy dodana tuż przed wyłączeniem palnika Teraz się chłodzi Oastry 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 23 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2009 Wyszło 20l o ekstrakcie 13°Blg. Zadane Wyeast 3944 Belgian Witbier zebranymi z warki 58. Przy okazji zlałam na cichą Stouta (warka 59). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seta Opublikowano 23 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2009 Dori, a kolendrę to stosujesz jakąś specjalną? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się