dori Opublikowano 21 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 A w założeniu co to ma być? Przymiarki do piwa szampańskiego. Tylko przymiarki, bo nie mam czasu, ani weny twórczej do bawienia się w korkowanie, wymrażanie itp. Receptura wzorowana na piwie od mojego czeskiego kolegi. Piwo było objawieniem na naszych cieszyńskich spotkaniach Piwowarów Tustela Zobaczymy co wyjdzie Pokażesz recepturę na CDA? Nie pokażę, bo jej nie zapisałam,szkoda, bo piwo wyszło całkiem przyjemne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 21 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 (edytowane) A w założeniu co to ma być? Przymiarki do piwa szampańskiego. Tylko przymiarki, bo nie mam czasu, ani weny twórczej do bawienia się w korkowanie, wymrażanie itp. Receptura wzorowana na piwie od mojego czeskiego kolegi. Piwo było objawieniem na naszych cieszyńskich spotkaniach Piwowarów Tustela Zobaczymy co wyjdzie o, ja też się przymierzam na pierwsze piwo sezonu a kolega degorżował? Edytowane 21 Września 2014 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 21 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 Wydaje mi się że nie, ale spytam przy okazji. Mnie do warzenia prawdziwego piwa szampańskiego zniechęcił Michael Jackson, jak przeczytałam jak produkowany jest DeuS i Malheur, to stwierdziłam że to jednak zbyt skomplikowane, dlatego na razie droga na skróty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 21 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 Też jeszcze nie wiem czy będę się w to bawił, piwo uwarzę a później się zobaczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 21 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 WARKA 184 BELGIJSKIE ALE - na rozruszanie drożdży Zasyp: 4,0kg pale ale 0,2kg karmelowy 300 Zacieranie: 40 minut w 63C 30 minut w 72C Gotowanie 60 minut Chmielenie: 50g Styrian Goldings na 60 minut 40g Saaz na 2 minuty 15g kolendry 2 minuty 5g mchu irlandzkiego na 10 minut Wybicie 20l brzeczki o ekstrakcie 12,3Blg. Zadane starterem z 3522 Belgian Ardennes. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 31 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 Ze swojego testowego "szampańskiego" jestem jak na razie mega zadowolona. Drożdże szampańskie zrobiły fajną robotę. Jak na razie piwo jest młodziutkie, słabo nagazowane, ale do Sylwestra powinno dojrzeć i będzie moc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samael Opublikowano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zapasy w piwnicy topnieją, więc trzeba się było zabrać za warzenie. Wczoraj powstała: WARKA 46 KOŹLAK Zasyp: 3,5 kg Monachijski II 1,5 kg Pilzneński 0,6 kg Carared 0,4 kg Melanoidynowy 0,2 kg Caraaroma Przerwy: 10 minut w 53°C 30 minut w 64°C 50 minut w 72°C Gotowanie 80 minut Chmielenie: 40g Marynki (szyszki) na początku gotowania 30g Lubelski (granulat) na 20 minut przed końcem gotowania Wyszło 20l o ekstrakcie 17°Blg. Zadane drożdżami Bavarian Lager po Marcowym. Dori jakie suche drozdze do tego kozlaczka bys polecila ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 27 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2016 Dori, warzysz coś jeszcze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 27 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2016 Dori jakie suche drozdze do tego kozlaczka bys polecila ?? Według wątku jest tylko jedna sucha opcja. Mam małe oświadczenie z dolna ale 34/70 wydają się najsensowniejszą opcją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samael Opublikowano 27 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2016 Dzieki kolego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 27 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2016 Dori, warzysz coś jeszcze? Pewnie, że warzę, w fermentorach na chwilę obecną mam: 1 x porter bałtycki, 2 x foreign extra stout, 2 x american rye, 1x belgian tripel Dori jakie suche drozdze do tego kozlaczka bys polecila ?? Według wątku jest tylko jedna sucha opcja. Mam małe oświadczenie z dolna ale 34/70 wydają się najsensowniejszą opcją. Ostatnimi czasy oferta suchych drożdży znacznie się poszerzyła, ale chyba faktycznie W34/70 pozostaje najlepszą opcją do fermentacji koźlaków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 27 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2016 Na W34/70 siadaja dobre piwka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 6 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 Hmmm, dwa lata mnie tu nie było, w tym czasie powstało sporo nowych warek, kartki z zapiskami ciągle gdzieś mi giną, więc chyba pora powrócić do zapisków na piwo.org. Nawet nie wiem ile warek już uwarzyłam, zacznijmy więc od okrągłych dwustu, choć w rzeczywistości pewnie sporo więcej. 01.11.2016 WARKA 201 DZIKI SAISON Zasyp: - pilzneński - 3kg - wiedeński - 1kg - pszeniczny - 1kg - zakwaszający - 0,2kg - biscuit - 0,2kg - aroma 150 - 0,2kg Wszystkie słody wsypane do 15l wody o temperaturze 67C 20 minut w 66C 40 minut w 73C Gotowanie 60 minut 30g Marynki (granulat) na 60 minut 30g Saaz (granulat) na 2 minuty 20g curacao na 5 minut Ekstrakt 12,6Blg Zadane 2l starterem FM25 Temperatura fermentacji 20-21C. Jak przefermentuje odpuszczę drożdże szlachetne i zadam brettami. olo333 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 6 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 WARKA 202 AMERICAN BARLEY WINE z ekstraktów 25l 9kg ekstrakt płynny ciemny Profimator 60g Citra 40g Mosaic 40g Simcoe 2 saszetki T-58 2kg ekstraktu rozpuszczone w 4l wody. Doprowadzone do wrzenia, wrzucone 60g Citry, po 50minutach dodane reszta ekstraktu i chmiele Mosaic i Simcoe, doprowadzone do wrzenia. Przelane do fermentora i uzupełnione zimną kranówką do 25l. Ekstrakt 22Blg. Zadane uwodnionymi drożdżami T-58. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 6 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 WARKA 203 SAISON 100% BRETT Zasyp: - pilzneński - 3kg - wiedeński - 1kg - pszeniczny - 1kg - biscuit - 0,5kg Wszystkie słody wsypane do 16l wody o temperaturze 67C 30 minut w 65C 30 minut w 72C Gotowanie 60 minut 30g Marynki (granulat) na 60 minut 30g Saaz (granulat) na 2 minuty 30g curacao na 5 minut 200g glukozy na 20 minut Ekstrakt 15,2Blg Schlodzone do 17C Zadane 3l starterem WLP 650 Brettanomyces Bruxellensis Temperatura fermentacji 20-21C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kentaki Opublikowano 6 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 Zapowiada się ciekawe, aczkolwiek skazane na cierpliwość piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 6 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 (edytowane) Też jestem ciekawy tego piwa... W zeszłym sezonie robiłem eksperymenty z saison na WLP650 i muszę przyznać że byłem trochę zawiedziony. Przy 100% brett sama fermentacja trwała niewiele dłużej niż przy zwykłych drożdżach saisonowych a i tych "brett-owych" smaczków było niewiele. Ale druga część warki którą zrobiłem na saisonach i dałem WLP650 na cichą na 2 miesiące... mmm... tu bretty były górą. Szkoda Dori że nie podzieliłaś tej warki na dwie części... Naprawdę, bretty na cichej robią robotę. Edytowane 6 Listopada 2016 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 6 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 ...Szkoda Dori że nie podzieliłaś tej warki na dwie części... Naprawdę, bretty na cichej robią robotę. Poprzednie piwo, które warzyłam we wtorek mam zamiar przefermentować Brettami, teraz swoją robotę robią w nim FM25. Stasiek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 7 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2016 ...Szkoda Dori że nie podzieliłaś tej warki na dwie części... Naprawdę, bretty na cichej robią robotę. Poprzednie piwo, które warzyłam we wtorek mam zamiar przefermentować Brettami, teraz swoją robotę robią w nim FM25. Ano faktycznie - ślepy wczoraj chyba byłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 8 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2016 ... Szkoda Dori że nie podzieliłaś tej warki na dwie części... Naprawdę, bretty na cichej robią robotę. Poprzednie piwo, które warzyłam we wtorek mam zamiar przefermentować Brettami, teraz swoją robotę robią w nim FM25.Jaki jest zamysł wstępnej fermetacji "klasycznymi" drożdżami? Czy chodzi o uzyskanie większej ilości "stajni", a może coś innego? Wysłano z Commodore 64 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 8 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2016 Ooo reaktywacja jednego z bardziej inspirujacych tematow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosolis Opublikowano 8 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2016 Ja też chciałbym podziękować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 11 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2016 WARKA 204 IMPERIALNY PORTER BAŁTYCKI Zasyp: wiedeński 3,5kg monachijski I 3,5kg caramunich II 0,5kg Carahell 0,8kg Chocolate Thomas Fawcett 1100-1250EBC 0,3kg Carafa II 0,1kg + ekstrakt słodowy ciemny Bruntal 1,7kg do gotowania Słody (oprócz czekoladowego i carafy) wrzucone do 17l wody o temperaturze 73C, temperaturę starałam się ustalić na około 66C. Zacier strasznie gęsty, bo ograniczała mnie pojemność garnka. Generalnie temperatura wahała się od 64-68C. Po 50 minutach niestety próba jodowa wyszła pozytywnie, więc zacier podgrzałam do 72C i po następnych 15minutach po skrobi nie było już śladu. Dodałam słody ciemne i potrzymałam jeszcze 10 minut w 72C. Następnie zacier podgrzany do 76C i przeniesiony do filtracji. Filtracja poszła całkiem sprawnie. Gotowanie 90minut W 10 minucie gotowania 40g Marynki granulat W 70 minucie gotowania 30g Lubelskiego granulat i 1,7kg ekstraktu ciemnego Bruntal Schłodzone do około 12C i zadane 3 uwodnionymi saszetkami Mangrove Jacks M76 Bavarian Lager i powędrowało do lodówki. Wyszło 20l o ekstrakcie 25Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 15 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 (edytowane) WARKA 205 AUSTRALIAN RYE ALE Zasyp: 3kg słód pilzneński 2kg słód żytni Słody wsypane do 13l wody o temp. 67C. Przerwa 40 minut w 64C Przerwa 20 minut w 72C Wygrzew do 77C Do filtracji dodałam 100g łuski ryżowej. Filtracja poszła bardzo sprawnie. Gotowanie 60 minut 15g chmielu Galaxy (13,3%aa) na 60 minut 15g chmielu Galaxy na 15 minut 30g chmielu Galaxy na 0minut Schłodzone do 17C, zadane dwoma fiolkami FM50 Kłosy Kansas. Wyszło 20l brzeczki o ekstrakcie 13,5Blg. Edytowane 15 Stycznia 2017 przez dori Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzans Opublikowano 17 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 Dzień dobry mam pytanie do: WARKA 59FOREIGN EXTRA STOUTZasyp:4,4kg pilzneński0,3kg Caraaroma0,2kg jęczmień palony0,1kg Carafa I0,4kg płatki jęczmiennePrzerwy:40 minut w 64°C 30 minut w 72°C Gotowanie:60 minutChmielenie:40g Marynki (szyszki) w 10 minucie gotowania40g Lubelskiego (granulat T45) w 40 minucie gotowaniaWyszło 20l czarnej brzeczki o ekstrakcie około 17Blg. Zadane drożdżami S-04Dziecko usnęło pół godziny temu... jak tak dalej pójdzie to chyba sobie dam spokój z warzeniem... Czy dodała Pani wszystkie składniki na początku zacierania czy jęczmień palony pod koniec zacierania? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się