Skocz do zawartości

Dori z piwem zmagania


dori

Rekomendowane odpowiedzi

A w założeniu co to ma być?

Przymiarki do piwa szampańskiego. Tylko przymiarki, bo nie mam czasu, ani weny twórczej do bawienia się w korkowanie, wymrażanie itp. Receptura wzorowana na piwie od mojego czeskiego kolegi. Piwo było objawieniem na naszych cieszyńskich spotkaniach Piwowarów Tustela :)

Zobaczymy co wyjdzie :)

 

Pokażesz recepturę na CDA?

Nie pokażę, bo jej nie zapisałam,szkoda, bo piwo wyszło całkiem przyjemne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A w założeniu co to ma być?

Przymiarki do piwa szampańskiego. Tylko przymiarki, bo nie mam czasu, ani weny twórczej do bawienia się w korkowanie, wymrażanie itp. Receptura wzorowana na piwie od mojego czeskiego kolegi. Piwo było objawieniem na naszych cieszyńskich spotkaniach Piwowarów Tustela :)

Zobaczymy co wyjdzie :)

 

o, ja też się przymierzam na pierwsze piwo sezonu

a kolega degorżował?

Edytowane przez sziszi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wydaje mi się że nie, ale spytam przy okazji. Mnie do warzenia prawdziwego piwa szampańskiego zniechęcił Michael Jackson, jak przeczytałam jak produkowany jest DeuS i Malheur, to stwierdziłam że to jednak zbyt skomplikowane, dlatego na razie droga na skróty ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 184

BELGIJSKIE ALE - na rozruszanie drożdży

 

Zasyp:

4,0kg pale ale

0,2kg karmelowy 300

 

Zacieranie:

40 minut w 63C

30 minut w 72C

 

Gotowanie 60 minut

 

Chmielenie:

50g Styrian Goldings na 60 minut

40g Saaz na 2 minuty

15g kolendry 2 minuty

5g mchu irlandzkiego na 10 minut

 

Wybicie 20l brzeczki o ekstrakcie 12,3Blg. Zadane starterem z 3522 Belgian Ardennes.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Ze swojego testowego "szampańskiego" jestem jak na razie mega zadowolona. Drożdże szampańskie zrobiły fajną robotę. Jak na razie piwo jest młodziutkie, słabo nagazowane, ale do Sylwestra powinno dojrzeć i będzie moc :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Zapasy w piwnicy topnieją, więc trzeba się było zabrać za warzenie. Wczoraj powstała:

 

WARKA 46

KOŹLAK

 

 

Zasyp:

3,5 kg Monachijski II

1,5 kg Pilzneński

0,6 kg Carared

0,4 kg Melanoidynowy

0,2 kg Caraaroma

 

Przerwy:

10 minut w 53°C

30 minut w 64°C

50 minut w 72°C

 

Gotowanie 80 minut

Chmielenie:

40g Marynki (szyszki) na początku gotowania

30g Lubelski (granulat) na 20 minut przed końcem gotowania

 

Wyszło 20l o ekstrakcie 17°Blg.

Zadane drożdżami Bavarian Lager po Marcowym.

 

Dori jakie suche drozdze do tego kozlaczka bys polecila ??

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Dori, warzysz coś jeszcze? :)

Pewnie, że warzę, w  fermentorach na chwilę obecną mam: 1 x porter bałtycki, 2 x foreign extra stout, 2 x american rye, 1x belgian tripel

 

 

Dori jakie suche drozdze do tego kozlaczka bys polecila ??

Według wątku jest tylko jedna sucha opcja.

Mam małe oświadczenie z dolna ale 34/70 wydają się najsensowniejszą opcją.

 

Ostatnimi czasy oferta suchych drożdży znacznie się poszerzyła, ale chyba faktycznie W34/70 pozostaje najlepszą opcją do fermentacji koźlaków.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...

Hmmm, dwa lata mnie tu nie było, w tym czasie powstało sporo nowych warek, kartki z zapiskami ciągle gdzieś mi giną, więc chyba pora powrócić do zapisków na piwo.org. Nawet nie wiem ile warek już uwarzyłam, zacznijmy więc od okrągłych dwustu, choć w rzeczywistości pewnie sporo więcej.

 

01.11.2016

WARKA 201

DZIKI SAISON

 

Zasyp:

- pilzneński - 3kg

- wiedeński - 1kg

- pszeniczny - 1kg

- zakwaszający - 0,2kg

- biscuit - 0,2kg

- aroma 150 - 0,2kg

Wszystkie słody wsypane do 15l wody o temperaturze 67C

20 minut w 66C

40 minut w 73C

 

Gotowanie 60 minut

30g Marynki (granulat) na 60 minut

30g Saaz (granulat) na 2 minuty

20g curacao na 5 minut

 

Ekstrakt 12,6Blg

Zadane 2l starterem FM25

 

Temperatura fermentacji 20-21C.

Jak przefermentuje odpuszczę drożdże szlachetne i zadam brettami.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 202

AMERICAN BARLEY WINE z ekstraktów 25l

 

9kg ekstrakt płynny ciemny Profimator

60g Citra

40g Mosaic

40g Simcoe

2 saszetki T-58

 

2kg ekstraktu rozpuszczone w 4l wody. Doprowadzone do wrzenia, wrzucone 60g Citry, po 50minutach dodane reszta ekstraktu i chmiele Mosaic i Simcoe, doprowadzone do wrzenia. Przelane do fermentora i uzupełnione zimną kranówką do 25l. Ekstrakt 22Blg. Zadane uwodnionymi drożdżami T-58.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 203

SAISON 100% BRETT

 

Zasyp:

- pilzneński - 3kg

- wiedeński - 1kg

- pszeniczny - 1kg

- biscuit - 0,5kg

 

Wszystkie słody wsypane do 16l wody o temperaturze 67C

30 minut w 65C

30 minut w 72C

 

Gotowanie 60 minut

30g Marynki (granulat) na 60 minut

30g Saaz (granulat) na 2 minuty

30g curacao na 5 minut

200g glukozy na 20 minut

 

Ekstrakt 15,2Blg

Schlodzone do 17C

Zadane 3l starterem WLP 650 Brettanomyces Bruxellensis

 

Temperatura fermentacji 20-21C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Też jestem ciekawy tego piwa... :)

W zeszłym sezonie robiłem eksperymenty z saison na WLP650 i muszę przyznać że byłem trochę zawiedziony. Przy 100% brett sama fermentacja trwała niewiele dłużej niż przy zwykłych drożdżach saisonowych a i tych "brett-owych" smaczków było niewiele. Ale druga część warki którą zrobiłem na saisonach i dałem WLP650 na cichą na 2 miesiące... mmm... tu bretty były górą. :)

Szkoda Dori że nie podzieliłaś tej warki na dwie części... Naprawdę, bretty na cichej robią robotę. ;)

Edytowane przez Stasiek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...

Szkoda Dori że nie podzieliłaś tej warki na dwie części... Naprawdę, bretty na cichej robią robotę. ;)

Poprzednie piwo, które warzyłam we wtorek mam zamiar przefermentować Brettami, teraz swoją robotę robią w nim FM25.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

...

Szkoda Dori że nie podzieliłaś tej warki na dwie części... Naprawdę, bretty na cichej robią robotę. ;)

Poprzednie piwo, które warzyłam we wtorek mam zamiar przefermentować Brettami, teraz swoją robotę robią w nim FM25.

 

Ano faktycznie - ślepy wczoraj chyba byłem. :):okey:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

...

Szkoda Dori że nie podzieliłaś tej warki na dwie części... Naprawdę, bretty na cichej robią robotę. ;)

Poprzednie piwo, które warzyłam we wtorek mam zamiar przefermentować Brettami, teraz swoją robotę robią w nim FM25.
Jaki jest zamysł wstępnej fermetacji "klasycznymi" drożdżami? Czy chodzi o uzyskanie większej ilości "stajni", a może coś innego?

 

Wysłano z Commodore 64

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

WARKA 204

IMPERIALNY PORTER BAŁTYCKI

 

Zasyp:

wiedeński 3,5kg

monachijski I 3,5kg

caramunich II 0,5kg

Carahell 0,8kg

Chocolate Thomas Fawcett 1100-1250EBC 0,3kg

Carafa II 0,1kg

+ ekstrakt słodowy ciemny Bruntal 1,7kg do gotowania

 

Słody (oprócz czekoladowego i carafy) wrzucone do 17l wody o temperaturze 73C, temperaturę starałam się ustalić na około 66C. Zacier strasznie gęsty, bo ograniczała mnie pojemność garnka. Generalnie temperatura wahała się od 64-68C. Po 50 minutach niestety próba jodowa wyszła pozytywnie, więc zacier podgrzałam do 72C i po następnych 15minutach po skrobi nie było już śladu. Dodałam słody ciemne i potrzymałam jeszcze 10 minut w 72C. Następnie zacier podgrzany do 76C i przeniesiony do filtracji.

Filtracja poszła całkiem sprawnie.

 

Gotowanie 90minut

W 10 minucie gotowania 40g Marynki granulat

W 70 minucie gotowania 30g Lubelskiego granulat i 1,7kg ekstraktu ciemnego Bruntal

 

Schłodzone do około 12C i zadane 3 uwodnionymi saszetkami Mangrove Jacks M76 Bavarian Lager i powędrowało do lodówki.

Wyszło 20l o ekstrakcie 25Blg :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

WARKA 205

AUSTRALIAN RYE ALE

 

Zasyp:

3kg słód pilzneński

2kg słód żytni

 

Słody wsypane do 13l wody o temp. 67C.

Przerwa 40 minut w 64C

Przerwa 20 minut w 72C

Wygrzew do 77C

 

Do filtracji  dodałam 100g łuski ryżowej. Filtracja poszła bardzo sprawnie.

 

Gotowanie 60 minut

15g chmielu Galaxy (13,3%aa) na 60 minut

15g chmielu Galaxy na 15 minut

30g chmielu Galaxy na 0minut

 

Schłodzone do 17C, zadane dwoma fiolkami FM50 Kłosy Kansas. Wyszło 20l brzeczki o ekstrakcie 13,5Blg.

Edytowane przez dori
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dzień dobry mam pytanie do: 

 

 

WARKA 59
FOREIGN EXTRA STOUT


Zasyp:
4,4kg pilzneński
0,3kg Caraaroma
0,2kg jęczmień palony
0,1kg Carafa I
0,4kg płatki jęczmienne

Przerwy:
40 minut w 64°C 
30 minut w 72°C 

Gotowanie:
60 minut

Chmielenie:
40g Marynki (szyszki) w 10 minucie gotowania
40g Lubelskiego (granulat T45) w 40 minucie gotowania

Wyszło 20l czarnej brzeczki o ekstrakcie około 17Blg. Zadane drożdżami S-04

Dziecko usnęło pół godziny temu... jak tak dalej pójdzie to chyba sobie dam spokój z warzeniem... 

Czy dodała Pani wszystkie składniki na początku zacierania czy jęczmień palony pod koniec zacierania?

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.