Skocz do zawartości

Dori z piwem zmagania


dori

Rekomendowane odpowiedzi

WARKA 156

SAISON

 

Zasyp:

7,5kg pilzneński

2,0kg wiedeński

2,0kg pszeniczny

0,5kg Carahell

0,3kg Caraaroma

0,2kg zakwaszający

 

Zacieranie

10 minut w 53C

40 minut w 64C

20 minut w 72C

 

Gotowanie 65 minut

Chmielenie:

60g Marynki na 65 minut

40g Saaz na 20 minut

20g Saaz na 3 minuty

 

dodatkowo:

20g curacao na 9 minut

20g curacao na 1 minutę

10g mech irlandzki na 7 minut

600g glukozy na 5 minut

 

Ekstrakt brzeczki podstawowej 16,2Blg. 1/2 zadana Wyeast 3711 French Saison, reszta T-58.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 157

ROBUST PORTER

 

Zasyp:

9,5kg pale ale Muntons

2,0kg monachijski II Weyermann

0,5kg Cara Crystal 150 Muntons

0,2kg palony Litovel

0,2kg czekoladowy Muntons

0,2kg czekoladowy pszeniczny Weyermann

0,2kg czekoladowy żytni Weyermann

 

Zacieranie:

5 minut w 55C

40 minut w 64C

45 minut w 72C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj powstała:

WARKA 158

WIT

 

Zasyp:

5,5kg pilzneński bruntal

4,0kg płatki pszeniczne

1,5kg płatki owsiane

0,2kg słód zakwaszający

 

Zacieranie:

Płatki wylądowały bez kleikowania w garze równocześnie ze słodem

50 minut w 64C

40 minut w 72C

 

Gotowanie 65minut

Chmielenie

55g Fuggles w 5 minucie gotowania

30g kolendry i 50g curacao- dozowane w równych porcjach w 55', 60' i 65 minucie

 

Wybicie 40l, ekstrakt 13,8Blg. Zadane drożdżami Brewferm Blanche. Dziś już burzliwie fermentuje :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

WARKA 159

RUSSIAN IMPERIAL STOUT

 

8,5kg pale ale Strzegom

1,0kg pszeniczny Strzegom

1,0kg jęczmień prażony Strzegom

1,0kg karmelowy 600 Strzegom

0,4kg czekoladowy jasny Strzegom

 

Zacieranie:

5 minut w 55C

50 minut w 64C

30 minut w 72C

 

Gotowanie 90 minut

Chmielenie;

110g Marynki w 30 minucie gotowania

50g East Kent Goldings po wyłączeniu ogrzewania

 

Zacieranie i gotowanie w Speidlu, więc możliwości mamy trochę ograniczone, dlatego też do zwiększenia gęstości zastosujemy ekstrakty słodowe.

 

c.d.n.

post-10-0-61355100-1356900660_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

RIS ciąg dalszy:

Brzeczka po gotowaniu miała 14,5Blg. Część brzeczki odebrałam do rozpuszczenia i gotowania ekstraktów i cukru, i tak do jednego fermentora powędrował dodatkowo ekstrakt bursztynowy WES 1,7kg i ekstrakt jasny Bruntal 1,7Blg, a do drugiego ekstrakt bursztynowy WES 1,7kg i 1kg cukru lekko karmelizowanego. Ekstrakty nie wymieszały się za bardzo z brzeczką... i dobrze - drożdże miały lżejszy start :) Pomieszam jutro.

Ekstrakt zatem nieznany.

Drożdże: gęstwa Wyeast 1084 Irish Ale.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 160

BELGIAN BLOND

 

Zasyp:

10,5kg pale ale Strzegom

1,0kg pszeniczny Strzegom

0,5kg karmelowy czerwony Strzegom

0,4kg bursztynowy Strzegom

 

Zacieranie:

5 minut w 52C

45 minut w 64C

35 minut w 72C

 

Gotowanie 65 minut

Chmielenie:

60g Brewers Gold w 5 minucie

60g Styrian Goldings po wyłączeniu palnika

 

0,4kg cukru białego kandyzowanego i 10g mchu irlandzkiego w 50 minucie gotowania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

WARKA 161

BELGIAN BLOND

Zasyp:

10kg pilzneński klepiskowy Bruntal

2,0kg wiedeński Strzegom

0,6kg Bisciut Brewferm

 

Zacieranie:

5 minut w 52C

45 minut w 64C

35 minut w 72C

 

Gotowanie 65 minut

Chmielenie:

60g Tettnager w 5 minucie

30g Saaz w 50 minucie

30g Saaz w 64 minucie

0,625kg cukru białego kandyzowanego i 10g mchu irlandzkiego w 50 minucie gotowania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka 162

ROBUST PORTER

 

Zasyp:

- słód pale ale Strzegom 9,5kg

- słód monachijski typ II Strzegom 2kg

- słód karmelowy 300 Strzegom 0,4kg

- słód karmelowy 600 Strzegom 0,4kg

- słód czekoladowy ciemny Strzegom 0,2kg

 

Zacieranie:

5 minut w 52C

45 minut w 64C

35 minut w 72C

 

Gotowanie 65 minut

Chmielenie:

40g Mosaic na 60 minut

25g Mosaic na 15 minut

60g Mosaic na 0 minut

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Znów troszkę opuściłam się w zapiskach, przez ostatni miesiąc powstały dwie warki, jedna z ekstraktów (sprzątanie magazynu), a druga ze słodu pale ale z niewielkim dodatkiem słodu karmelowego - lekkie piwo do grilla :)

 

A wczoraj uwarzyliśmy Alta :)

 

WARKA 165

ALTBIER

 

Zasyp:

5,0kg Monachijski I Strzegom

2,0kg Monachijski II Strzegom

2,0kg Pilzneński Strzegom

1,0kg Pszeniczny Strzegom

0,8kg Karmelowy Czerwony Strzegom

0,1kg Carafa I Weyermann

 

Zacieranie:

10 minut w 53C

50 minut w 64C

20 minut w 72C

5 minut w 76C

 

Gotowanie 70 minut

Chmielenie

Northern Brewer 50g na 60 minut

Hallertauer Mittelfruh 25g na 15 minut

Hallertauer Mittelfruh 50g na 3 minut

 

Wybicie:

40l o ekstrakcie 12Blg. Zadane starterem Wyeast 1007 German Ale. Fermentacja w 18C. Cichą zamierzam przeprowadzić w chłodni w 4C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.