dori Opublikowano 11 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 WARKA 156 SAISON Zasyp: 7,5kg pilzneński 2,0kg wiedeński 2,0kg pszeniczny 0,5kg Carahell 0,3kg Caraaroma 0,2kg zakwaszający Zacieranie 10 minut w 53C 40 minut w 64C 20 minut w 72C Gotowanie 65 minut Chmielenie: 60g Marynki na 65 minut 40g Saaz na 20 minut 20g Saaz na 3 minuty dodatkowo: 20g curacao na 9 minut 20g curacao na 1 minutę 10g mech irlandzki na 7 minut 600g glukozy na 5 minut Ekstrakt brzeczki podstawowej 16,2Blg. 1/2 zadana Wyeast 3711 French Saison, reszta T-58. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 18 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 WARKA 157 ROBUST PORTER Zasyp: 9,5kg pale ale Muntons 2,0kg monachijski II Weyermann 0,5kg Cara Crystal 150 Muntons 0,2kg palony Litovel 0,2kg czekoladowy Muntons 0,2kg czekoladowy pszeniczny Weyermann 0,2kg czekoladowy żytni Weyermann Zacieranie: 5 minut w 55C 40 minut w 64C 45 minut w 72C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 18 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 Gotowanie 70 minut 70g Brewers Gold na 60 minut 60g Styrian Goldings na 0 minut Ekstrakt 15,0Blg. 1/2 zostanie zadana Wyeast 1084 Irish Ale, 1/2 S-04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 26 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2012 Wczoraj powstała: WARKA 158 WIT Zasyp: 5,5kg pilzneński bruntal 4,0kg płatki pszeniczne 1,5kg płatki owsiane 0,2kg słód zakwaszający Zacieranie: Płatki wylądowały bez kleikowania w garze równocześnie ze słodem 50 minut w 64C 40 minut w 72C Gotowanie 65minut Chmielenie 55g Fuggles w 5 minucie gotowania 30g kolendry i 50g curacao- dozowane w równych porcjach w 55', 60' i 65 minucie Wybicie 40l, ekstrakt 13,8Blg. Zadane drożdżami Brewferm Blanche. Dziś już burzliwie fermentuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 25 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2012 Porterek z warki 131 genialny.Piana trzyma sie i nie chce zejść.Piwko w smaku bardzo dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 26 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2012 Dziękuję, porterek przebywał na burzliwej 5 miesięcy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 Tak gęstej i długo trzymającej się piany jeszcze nie doświadczyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 30 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 WARKA 159 RUSSIAN IMPERIAL STOUT 8,5kg pale ale Strzegom 1,0kg pszeniczny Strzegom 1,0kg jęczmień prażony Strzegom 1,0kg karmelowy 600 Strzegom 0,4kg czekoladowy jasny Strzegom Zacieranie: 5 minut w 55C 50 minut w 64C 30 minut w 72C Gotowanie 90 minut Chmielenie; 110g Marynki w 30 minucie gotowania 50g East Kent Goldings po wyłączeniu ogrzewania Zacieranie i gotowanie w Speidlu, więc możliwości mamy trochę ograniczone, dlatego też do zwiększenia gęstości zastosujemy ekstrakty słodowe. c.d.n. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignac99 Opublikowano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 Kolejny Wania......, aż strach się bać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 30 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 Będzie czym kończyć imprezy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 1 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2013 RIS ciąg dalszy: Brzeczka po gotowaniu miała 14,5Blg. Część brzeczki odebrałam do rozpuszczenia i gotowania ekstraktów i cukru, i tak do jednego fermentora powędrował dodatkowo ekstrakt bursztynowy WES 1,7kg i ekstrakt jasny Bruntal 1,7Blg, a do drugiego ekstrakt bursztynowy WES 1,7kg i 1kg cukru lekko karmelizowanego. Ekstrakty nie wymieszały się za bardzo z brzeczką... i dobrze - drożdże miały lżejszy start Pomieszam jutro. Ekstrakt zatem nieznany. Drożdże: gęstwa Wyeast 1084 Irish Ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 1 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2013 WARKA 160 BELGIAN BLOND Zasyp: 10,5kg pale ale Strzegom 1,0kg pszeniczny Strzegom 0,5kg karmelowy czerwony Strzegom 0,4kg bursztynowy Strzegom Zacieranie: 5 minut w 52C 45 minut w 64C 35 minut w 72C Gotowanie 65 minut Chmielenie: 60g Brewers Gold w 5 minucie 60g Styrian Goldings po wyłączeniu palnika 0,4kg cukru białego kandyzowanego i 10g mchu irlandzkiego w 50 minucie gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 1 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2013 Hehe,sylwester i nowy rok przy garach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 1 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2013 Hehe,sylwester i nowy rok przy garach Niestety w Sylwestra nic nie uwarzyłam Blonda wyszło 43l o ekstrakcie 14,5Blg. Zadane starterem Wyeast 3522 Belgian Ardennes. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 13 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 WARKA 161 BELGIAN BLOND Zasyp: 10kg pilzneński klepiskowy Bruntal 2,0kg wiedeński Strzegom 0,6kg Bisciut Brewferm Zacieranie: 5 minut w 52C 45 minut w 64C 35 minut w 72C Gotowanie 65 minut Chmielenie: 60g Tettnager w 5 minucie 30g Saaz w 50 minucie 30g Saaz w 64 minucie 0,625kg cukru białego kandyzowanego i 10g mchu irlandzkiego w 50 minucie gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 14 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 Wybicie 40l brzeczki o ekstrakcie 14,5Blg. Zadane gęstwą Wyeast 3522 Belgian Ardennes. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 0,625kg cukru białego kandyzowanego i 10g mchu irlandzkiego w 50 minucie gotowania. Masz dokładną wagę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 14 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 hmm, chyba standardową, trzy miejsca po przecinku... Późno już więc może nie łapię o co chodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 Moja miała jeden, ale zainwestowałem w nową i ma dwa miejsca po przecinku. Czyżbym miał znowu zainwestować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 Ale to są kilogramy, czyli dokładność wagi to 1g. Chemik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 10 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 Twoja IPA 148s wyśmienita. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 17 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2013 Warka 162 ROBUST PORTER Zasyp: - słód pale ale Strzegom 9,5kg - słód monachijski typ II Strzegom 2kg - słód karmelowy 300 Strzegom 0,4kg - słód karmelowy 600 Strzegom 0,4kg - słód czekoladowy ciemny Strzegom 0,2kg Zacieranie: 5 minut w 52C 45 minut w 64C 35 minut w 72C Gotowanie 65 minut Chmielenie: 40g Mosaic na 60 minut 25g Mosaic na 15 minut 60g Mosaic na 0 minut Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 18 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 Wybicie 42l, ekstrakt brzeczki podstawowej 14,8Blg. 1/2 zadana S-04, reszta Danstar Windsor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Znów troszkę opuściłam się w zapiskach, przez ostatni miesiąc powstały dwie warki, jedna z ekstraktów (sprzątanie magazynu), a druga ze słodu pale ale z niewielkim dodatkiem słodu karmelowego - lekkie piwo do grilla A wczoraj uwarzyliśmy Alta WARKA 165 ALTBIER Zasyp: 5,0kg Monachijski I Strzegom 2,0kg Monachijski II Strzegom 2,0kg Pilzneński Strzegom 1,0kg Pszeniczny Strzegom 0,8kg Karmelowy Czerwony Strzegom 0,1kg Carafa I Weyermann Zacieranie: 10 minut w 53C 50 minut w 64C 20 minut w 72C 5 minut w 76C Gotowanie 70 minut Chmielenie Northern Brewer 50g na 60 minut Hallertauer Mittelfruh 25g na 15 minut Hallertauer Mittelfruh 50g na 3 minut Wybicie: 40l o ekstrakcie 12Blg. Zadane starterem Wyeast 1007 German Ale. Fermentacja w 18C. Cichą zamierzam przeprowadzić w chłodni w 4C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Dorotko, Janusz do roboty! Siedzicie na górze surowca, a czasu zapewne brak. Więcej luzu na hobby życzę! Chłodnia to nowość czy coś przegapiłem? Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się