dori Opublikowano 10 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2013 Powiedz Dori jak nowe fermentory stożkowe sprawdzają się w praktyce ? Przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam, jakoś mi to umknęło... a fermentory sprawdzają się bardzo dobrze Po fermentacji można spokojnie odpuścić drożdże, wzierniki pozwalają obserwować pianę. Generalnie bardzo fajna rzecz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 10 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2013 I jeszcze jedno pytanko, jeżeli można: ile wody na powyższą recepturkę i czy to jest ta receptura, jesli tak to czemu się różni? Pozdrawiam To jest ta sama receptura, tylko dostosowana do zacierania w Speidlu, a w nim wydajności są sporo niższe. Do zacierania użyłam standardowo 55l wody, kilka litrów do wysładzania. Wyszło 40l brzeczki o ekstrakcie 13Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 13 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2013 WARKA 168 AMERYKAŃSKA PSZENICA Jako, że bardzo sobie chwale Robust Portera i Saisona na bazie zestawów surowców z HB to uprasza się o wprowadzenie takiego zestawu na 20 litrow do oferty Z chęcią zakupię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 14 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2013 WARKA 168 AMERYKAŃSKA PSZENICA Jako, że bardzo sobie chwale Robust Portera i Saisona na bazie zestawów surowców z HB to uprasza się o wprowadzenie takiego zestawu na 20 litrow do oferty Z chęcią zakupię Pomyślimy WARKA 171 IRISH RED ALE Zasyp: - pale ale 11kg - carared 0,75kg - caraamber 0,75kg - jęczmień palony 0,18kg Zacieranie: - 10 minut w 55C - 40 minut w 63C - 40 minut w 72C Gotowanie 65 minut Chmielenie: 42g Perle w 5 minucie gotowania 45g East Kent Goldings w 62 minucie gotowania Wybicie 46l o ekstrakcie 13,1Blg. 1/2 zadana S-04, reszta Danstar Windsor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2013 WARKA 168 AMERYKAŃSKA PSZENICA Po raz kolejny warzyłem i znowu mam wrażenie, że 13 Blg to za dużo. Całość jest rewelacyjna, ale jednak chyba zbyt mocna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2013 WARKA 168 AMERYKAŃSKA PSZENICA Po raz kolejny warzyłem i znowu mam wrażenie, że 13 Blg to za dużo. Całość jest rewelacyjna, ale jednak chyba zbyt mocna. Dziś, więc trochę lżejsza wersja WARKA 173 AMERYKAŃSKA PSZENICA 5kg słód pilzneński Bruntal 5kg słód pszeniczny Weyermann Zacieranie: 15 minut w 44C 5 minut w 55C 40 minut w 64C 20 minut w 72C Gotowanie: 65 minut Chmielenie: 30g Cluster w 5 minucie 50g Cascade w 55 minucie 50g Amarillo w 65 minucie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Warka 174 to warka z ekstraktów, a dziś czas na coś belgijskiego WARKA 175 DUBBEL Zasyp: pilzneński 10kg monachijski II 1,5kg Caramunich II 0,5kg Special B 0,5kg Biscuit 0,5kg Zacieranie: 5 minut w 55C 40 minut w 64C 40 minut w 72C Gotowanie 65 minut Chmielenie: 70g Styrian Goldings na 60 minut 30g Styrian Goldings na 10 minut 450ml ciemnego syropu cukrowego Brewferm i 1kg cukru na 15 minut przed końcem gotowania. Wybicie: 40l, ekstrakt 17,9Blg 1/2 zadana 3538 Leuven Pale, reszta 3787 Trappist High Gravity Liczę, że wyjdzie z tego dobre piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 (edytowane) Liczę, że wyjdzie z tego dobre piwo A czy wyszło Pani kiedyś złe piwo? Edytowane 23 Sierpnia 2013 przez GB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Liczę, że wyjdzie z tego dobre piwo A czy wyszło Pani kiedyś złe piwo? Nie raz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2013 WARKA 168 AMERYKAŃSKA PSZENICA Po raz kolejny warzyłem i znowu mam wrażenie, że 13 Blg to za dużo. Całość jest rewelacyjna, ale jednak chyba zbyt mocna. Dziś, więc trochę lżejsza wersja WARKA 173 AMERYKAŃSKA PSZENICA 5kg słód pilzneński Bruntal 5kg słód pszeniczny Weyermann Zacieranie: 15 minut w 44C 5 minut w 55C 40 minut w 64C 20 minut w 72C Gotowanie: 65 minut Chmielenie: 30g Cluster w 5 minucie 50g Cascade w 55 minucie 50g Amarillo w 65 minucie A ja chyba znam tą recepturę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2013 WARKA 168 AMERYKAŃSKA PSZENICA Po raz kolejny warzyłem i znowu mam wrażenie, że 13 Blg to za dużo. Całość jest rewelacyjna, ale jednak chyba zbyt mocna. Dziś, więc trochę lżejsza wersja WARKA 173 AMERYKAŃSKA PSZENICA 5kg słód pilzneński Bruntal 5kg słód pszeniczny Weyermann Zacieranie: 15 minut w 44C 5 minut w 55C 40 minut w 64C 20 minut w 72C Gotowanie: 65 minut Chmielenie: 30g Cluster w 5 minucie 50g Cascade w 55 minucie 50g Amarillo w 65 minucie A ja chyba znam tą recepturę Z receptury smakuje jak hey now? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Z receptury smakuje jak hey now? W końcu byłam w browarze, więc nie wypadało czegoś nie wynieść Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Z receptury smakuje jak hey now? W końcu byłam w browarze, więc nie wypadało czegoś nie wynieść Ile tych receptur wyniosłaś ? Czyżby następne w Twoim wątku będzie Brown Ale, IPA Witbier itd ? Zwłaszcza receptura na Plant-T by się przydała, uwarzyłbym coś takiego dla swojej luby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 eeech, bo jeszcze ktoś uwierzy z Pracowni wyniosłam tylko wiedzę i miłe wspomnienia a Tieroo pomagał nam w opracowaniu receptury na ostatnią amerykańską pszenicę, co nie znaczy, że jest ona klonem Hey Now Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Z receptury smakuje jak hey now? W końcu byłam w browarze, więc nie wypadało czegoś nie wynieść Ile tych receptur wyniosłaś ? Czyżby następne w Twoim wątku będzie Brown Ale, IPA Witbier itd ? Zwłaszcza receptura na Plant-T by się przydała, uwarzyłbym coś takiego dla swojej luby Plan T wraca do pubow juz za 2 tygodnie, receptura .. Hmm myśle ze da sie załatwic, jak znajde chwile to wrzuce Ci na priv Sory Dori za prywate w Twoim temacie Rafek00 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 21 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2013 WARKA 176 WEIZEN Zasyp: 6,0kg słód pszeniczny 4,0kg słód pilzneński 0,3kg Carapils 0,2kg melanoidynowy Zacieranie: 15 minut w 44C 5 minut w 55C 40 minut w 64C 20 minut w 72C Gotowanie 60 minut Chmielenie: 40g Hallertauer Mittelfruh na 60 minut 30g Hallertauer Mittelfruh na 17 minut Ekstrakt brzeczki podstawowej 12,1Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 21 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2013 WARKA 176 WEIZEN, z czystej ciekawości : jakie drożdże Pani użyła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 21 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2013 WARKA 176 WEIZEN, z czystej ciekawości : jakie drożdże Pani użyła? Mauribrew Weiss Chemik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 3 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 a jakie drożdże do amerykańskiej pszenicy? bo się właśnie zastanawiam nad następnym warzeniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 3 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 a jakie drożdże do amerykańskiej pszenicy? bo się właśnie zastanawiam nad następnym warzeniem Najlepsze efekty do tej pory uzyskałam na Wyeast 1010 American Wheat i Danstar Nottingham. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 3 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 (edytowane) Wtrącę się niepytany: do pszenicy amerykańskiej zgodnej z "kanonem", poza dedykowanymi to drożdże górnej fermentacji o czystym profilu (US-05, D. Nottingham) lub do piw hybrydowych (Koelsch). Edit. UPS, Dori mnie ubiegła Edytowane 3 Października 2013 przez JacekKocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 3 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 dziękuje za odpowiedź :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 15 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 Trochę mnie tu nie było, ale to nie znaczy że próżnowaliśmy. W ramach testów powstało w miedzy czasie kilka warek z ekstraktów i brewkitów oraz jedna zacierna - lekki stout na rozruszanie drożdży. WARKA 178 FOREIGN EXTRA STOUT Zasyp: - 5kg słodu pilzneńskiego - 0,3kg Caraaroma - 0,2kg jęczmień palony - 0,1kg Carafa I - 0,4kg płatki jęczmienne Zacieranie: Płatki zostały skleikowane w 2l wody, do nich dolałam 14l wody, podgrzałam do 66C. Wsypałam wszystkie słody. Temperatura ustalona na 64C. Przerwa 45 minut. Podgrzałam do 72C, przerwa 30 minut. Gotowanie 65 minut Chmielenie: 35g Aurora w 10 minucie gotowania 45g Styrian Goldings w 55 minucie gotowania Teraz się chłodzi. Gęstwa z Wyeast 1581 Belgian Stout już czeka w gotowości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 16 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 Całkiem fajne drożdże, ale mało "belgijskie". Po samym profilu smakowym powiedziałbym że brytyjskie, a jeszcze ta flokulacja, całkiem wyspiarska. Dubbel na nich smakuje jak jakiś scotch ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 16 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 Całkiem fajne drożdże, ale mało "belgijskie". Po samym profilu smakowym powiedziałbym że brytyjskie, a jeszcze ta flokulacja, całkiem wyspiarska. Dubbel na nich smakuje jak jakiś scotch ale. Dlatego fermentowałam nimi stouty Małe uzupełnienie - wybicie 21l o ekstrakcie 14,4Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się