CERNUNNOS Opublikowano 30 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2019 Jak by ktoś szukał prostego kalkulatora do BIAB (ilość wody, wielkość gara, temp. wody itp.) to pod tym adresem http://www.biabcalculator.com/index.htm można znaleźć przydatne informacje. Jeszcze nie testowałem, za jakieś 4 tyg. dam znać czy wyliczenia są poprawne. Mr.Fal 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Witam. Możecie napisać mi, czy macie sprawdzone proporcje wody do zacierania w stosunku do wagi słodu użytego podczas zacierania? Kalkulator pokazuje mi ok. 4 litry wody na 1 kg słodu użytego do zacierania. Sądzicie, że będzie w porządku? Celuję w piwo o ekstrakcie ok. 16,5 blg i w ilość 18 litrów piwa, przy 6 kg słodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2019 W dniu 25.04.2019 o 19:48, markus383 napisał: Witam. Możecie napisać mi, czy macie sprawdzone proporcje wody do zacierania w stosunku do wagi słodu użytego podczas zacierania? Kalkulator pokazuje mi ok. 4 litry wody na 1 kg słodu użytego do zacierania. Sądzicie, że będzie w porządku? Celuję w piwo o ekstrakcie ok. 16,5 blg i w ilość 18 litrów piwa, przy 6 kg słodu. Ja sypię 5-6 litrów wody na 1 kg słodu i po godzinie zacierania zawsze wszystko było zatarte. Wydajność jest niska, ale zależy głównie od ekstraktu piwa. Dla lekkich które mają mniej niż 10 Blg około 78%, 12-14 Blg to 70% powyżej już tylko 60% liczone po amerykański. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2019 W dniu 5.02.2018 o 14:02, c64club napisał: dirk_gently wspominał w temacie, że tak czynił, ale nie sprecyzował jak wysładzał. Wysładzam normalną ilością wody, tylko że idzie bez porównania szybciej niż przy fałszywym dnie. Wydajność mam taką jak przy tradycyjnej metodzie jeśli wysładzam taką samą ilością wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 5 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2019 Jakby ktoś szukał wora w odpowiednim rozmiarze, to może worki nylonowe Biowin do moszczu. Od 10 litrów w górę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 13 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2019 (edytowane) mam możliwość zakupu przez znajomego w stanach takiego worka https://www.brewinabag.com/products/the-brew-bag-for-kettles Gar mam 70 litrowy. Doczytałem w opiniach, że dla recyrkulacji brzeczki, a taki wariant warzenia BIAB chcę uruchomić, najlepiej zamówić o otworkach 400 mikronów (https://www.brewinabag.com/products/the-brew-bag-for-kettles?variant=489067393 16 strona z opiniami). Widziałem też na aliexspress worki w cenie 7 $ ale są bez wzmocnień. Ma ktoś z Was doświadczenie z takim workiem? Widziałem też instrukcje szycia samemu takiego worka z tkaniny woalowej, ale wiadomo jak z takim rękodziełem - może wyjść albo nie, a 30$ to nie jakiś kosmos. Edytowane 14 Maja 2019 przez Kurt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grześ Opublikowano 24 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2020 Dzień dobry. Po raz pierwszy stosuję metodę biab. Czy to normalne, że brzeczka jest znacznie mętniejsza niż po wysładzaniu tradycyjnym? Używam orginalnego wora od tego pana amerykańca ze spinaczami biurowymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 24 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2020 Tak, to normalne. Grześ 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 24 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2020 10 minut temu, Grześ napisał: Dzień dobry. Po raz pierwszy stosuję metodę biab. Czy to normalne, że brzeczka jest znacznie mętniejsza niż po wysładzaniu tradycyjnym? Używam orginalnego wora od tego pana amerykańca ze spinaczami biurowymi. Tak. Nie przejmuj się tym. Grześ 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grześ Opublikowano 24 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2020 4 minuty temu, Gawron napisał: Tak. Nie przejmuj się tym. Dzieki za info. A można to parzyć we wrzatku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 24 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2020 18 minut temu, Grześ napisał: Dzieki za info. A można to parzyć we wrzatku? Nie wiem. Nigdy nie miałem potrzeby wrzucania do wrzątku, ale chyba gotują też w tym chmiele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grześ Opublikowano 24 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2020 1 minutę temu, Gawron napisał: Nie wiem. Nigdy nie miałem potrzeby wrzucania do wrzątku, ale chyba gotują też w tym chmiele. Poprostu chce przelać przez to wrzącą brzeczkę żeby trochę chmielu oddzielić przed chłodzeniem. Jak w tym chmielą to chyba się nie stopi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 24 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2020 29 minut temu, Grześ napisał: Dzieki za info. A można to parzyć we wrzatku? Jeśli to nylon, to tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 24 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2020 8 minut temu, Grześ napisał: Poprostu chce przelać przez to wrzącą brzeczkę żeby trochę chmielu oddzielić przed chłodzeniem. Jak w tym chmielą to chyba się nie stopi. Nic się nie stanie, ale pytanie brzmi po co przelewać? Zdekantuj po chłodzeniu. Szkoda roboty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grześ Opublikowano 24 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2020 Poliester Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 24 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2020 Weź pod uwagę, że przy przelewaniu bardzo się to spieni (przynajmniej u mnie tak było) co przekłada się na konieczność wyciśnięcia. Jeśli będziesz to robił na gorąco to zastanów się jak to zrobić żeby się nie poparzyć, jeśli na zimno to całość powinna być dobrze zdezynfekowana. Grześ 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grześ Opublikowano 24 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2020 4 minuty temu, Hary86 napisał: Weź pod uwagę, że przy przelewaniu bardzo się to spieni (przynajmniej u mnie tak było) co przekłada się na konieczność wyciśnięcia. Jeśli będziesz to robił na gorąco to zastanów się jak to zrobić żeby się nie poparzyć, jeśli na zimno to całość powinna być dobrze zdezynfekowana. No no. Dlatego myślalem też żeby to wyparzyć. Godzinę temu, Gawron napisał: Nic się nie stanie, ale pytanie brzmi po co przelewać? Zdekantuj po chłodzeniu. Szkoda roboty. Chłodzę w wanience z lodem w docelowym fermentorze. Warnik by sie mogł popsuć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 24 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2020 Godzinę temu, Grześ napisał: Warnik by sie mogł popsuć. Uuu. Prund i woda. To nie przejdzie. Grześ 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Das Breslauer Kwas Opublikowano 17 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2021 Pytanie do używających BIAB-a , do jakiego stopnia staracie się wycisnąć z worka "uwięzioną" w młócie brzeczkę ? Zbyt mocne "wykręcanie" podobno może uwolnić niepożądane garbniki. Ja osobiście bardziej obawiam się uszkodzenia worka. Czy jest jakiś przelicznik ile brzeczki bezpowrotnie pozostanie w młócie i tym sposobem obliczymy do ilu litrów "wyciskamy" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
330ml Opublikowano 17 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2021 17 minut temu, Das Breslauer Kwas napisał: Czy jest jakiś przelicznik ile brzeczki bezpowrotnie pozostanie w młócie i tym sposobem obliczymy do ilu litrów "wyciskamy" ? Według moich zapisków ustaliłem że 1 kg słodu zatrzymuje ok 0,7 litra wody, z tym że nie używam Biab tylko grawitacyjna filtracja wężykiem z oplotu do czasu aż przestanie lecieć brzeczka. Natomiast 1 kg słodu wsypany do wody powoduje wzrost ilości zacieru też o ok 0,7 litra. Ale to moje ustalenia, czasem mi pomagają przy wyliczeniu czy zacier zmieści się w garze Das Breslauer Kwas 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 17 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2021 Ja zakładam podobnie przy biab, czyli 0,6-0,7 litra na kilogram słodu i wyciskam, ale tylko delikatnie, żeby nie kapało za dużo przy przenoszeniu worka. Nic na siłę, ale nie ze względu na garbniki, tylko po prostu mi się nie chce w wyciskanie bawić. Zawsze robię tym pełno syfu. vmario i Das Breslauer Kwas 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 22 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2021 5 minut temu, waldi1 napisał: razem to wszystko gotuję Nie cały wężyk jest z nierdzewki. Mogą być tam resztki gumy, mosiądz itp. Nie gotował bym tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 22 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2021 42 minuty temu, waldi1 napisał: wątek stary ale możesz uszczegółowić co miałeś na myśli pisząc o przyśpieszonym wysładzaniu w wątku kolegi. Im szybciej woda przejdzie przez młóto tym mniej cukrów będzie w stanie wypłukać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Das Breslauer Kwas Opublikowano 30 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2021 W dniu 17.01.2021 o 17:06, Gawron napisał: Nic na siłę, ale nie ze względu na garbniki, tylko po prostu mi się nie chce w wyciskanie bawić. Zawsze robię tym pełno syfu. Przy drugim warzeniu z Biab-em zaopatrzony w rękawice wyciskałem nad garem aż przestało mocno lecieć .Przełożyłem worek do innego wiadra. W czasie podgrzewania do 100* rozpocząłem extra wyciskanie. Potwierdzam nie warto się bawić , naleciało max 200 ml. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tatasek Opublikowano 3 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2021 W dniu 30.03.2019 o 22:32, CERNUNNOS napisał: Jak by ktoś szukał prostego kalkulatora do BIAB (ilość wody, wielkość gara, temp. wody itp.) to pod tym adresem http://www.biabcalculator.com/index.htm można znaleźć przydatne informacje. Jeszcze nie testowałem, za jakieś 4 tyg. dam znać czy wyliczenia są poprawne. Pamiętasz, czy sprawdził Ci się ten kalkulator? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się