WiHuRa Opublikowano 7 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 (edytowane) Dobrze wiedzieć, że ktoś czasem czyta te wypociny Właśnie odważyłem słód. Jutro z okazji dnia ten tego, powstaną dwie urocze (mam nadzieję) warki - Ur i Mai. Przy okazji sprawdziłem jak się miewa Czeski Pils z warki #19. Pycha Edytowane 9 Marca 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 7 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 Ważysz swoje uwarzone piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 7 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 Sprawdzałem ile jest alk. wag. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 10 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 Testy nowej chłodnicy wypadły bardzo zadowalająco, chłodziłem 22l. Bez mieszania w trakcie chłodzenia: Z 100°C do 20°C - 9 min Z 20°C do 11°C - 10 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 11 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2013 (edytowane) 08.03.2013 warka #23 Maibock, 15,5°Blg BS2 IBU - 28, BS2 EBC - 15, wydajność estymowana BS2 - 85% SKŁAD: Pilzneński 3,2 EBC Litovel - 2,80 kg, 58,3% Monachijski 18 EBC Litovel - 1,20 kg 25,0% Wiededeński 6 EBC Weyermann - 0,50 kg 10,4% Caraamber 70 EBC Weyermann - 0,30 kg 6,3% Magnum 14%AA - 15g Saaz 3,0%AA - 35g WLP 833 German Bock Lager - starter 1,5l ZACIERANIE I WYSŁADZANIE: woda do zasypu - 14l 45 min - 67°C 3,5l wrzątku 15 min - 71°C wysładzanie 12l o temperaturze około 65°C Zacieranie w izolowany fermentatorze z weżykim, bez mash-out (nie było czasu), filtracja raz się przytkała, po zamieszniu ruszyła, strasznie się ślimaczyła, po ponad 1h uzyskałem 27l. GOTOWANIE 70': 60 min - Magnum 10g (szyszka) 5 min - Saaz 35g 21l - 15,5°Blg do fermentacji 1l odzyskany z chmielin na refermentację / FFT WYDAJNOŚĆ ZMIERZONA BS2 - 92,8% FERMENTACJA: Temperatura zadania: 11°C Temperatura otoczenia: 11-12°C Starter 1l był robiony tydzień wcześniej, później zdekantowałem płyn i dzień przed warzeniem zrobiłem ponownie starter, tym razem 1,5l. Fermentacja ruszyła około 4h po zadaniu drożdży, czego się nie spodziewałem, raz że to jednak starter a dwa że wysoka gęstość. ---------------- 30.03.2013 Przelanie na lagerowanie Temperatura burzliwej: 11-12°C, ostatnie 6 dni w 15-16°C Gęstość: 3,5°Blg ---------------- 16.04.2013 Butelkowanie Rozlew do butelek 0,5l Refermentacja z 60g cukru Nagazowanie 2,3 v/v Edytowane 17 Kwietnia 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 11 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2013 (edytowane) 08.03.2013 warka #24 Urbock, 17°Blg BS2 IBU - 27, BS2 EBC - 30, wydajność estymowana BS2 - 82,5% Słód wędzony Steinbach to prawdziwa wędzonka, czuć nią mocno podczas śrutowania, zacierania, gotowania, będzie jej na pewno sporo w piwie. Podczas gotowania uraczyłem się również aromatem dymu SKŁAD: Wędzony 5 EBC Steinbach - 3,00 kg, 53,1% Wiededeński 6 EBC Weyermann - 1,50 kg 26,5% Monachijski 18 EBC Litovel - 0,50 kg 8,8% Pszeniczny 4 EBC Weyermann - 0,25kg 4,4% Carabohemian 195 EBC Weyermann - 0,20 kg 3,5% Karmelowy ciemny 333 EBC Litovel - 0,20 kg 3,5% Sybilla 6,2%AA - 25g Perle 8%AA - 25g Wyeast 2206 Bavarian Lager - gęstwa z I zbioru ZACIERANIE I WYSŁADZANIE: woda do zasypu - 16l 30 min - 65°C 30 min - 72°C wygrzew 78°C i przeniesienie do filtracji wysładzanie 15l o temperaturze około 65°C Filtracja w mojej skrzynce z filtratorem rurkowym, filtracja marzenie. W 30 min uzyskałem 27l do gotowania. GOTOWANIE 70': 60 min - Sybilla 25g 8 min - Perle 25g 21l - 17°Blg do fermentacji 1l odzyskany z chmielin na refermentację / FFT WYDAJNOŚĆ ZMIERZONA BS2 - 88,3% FERMENTACJA: Temperatura zadania: 14°C Temperatura otoczenia: 11-12°C Gęstwa Bavarian okazała się być zasyfiona chmielinami, nie zauważyłem tego wcześniej, wybrałem łyżką z wiadra co czystsze części, nie było czasu na płukanie. Fermentacja ruszyła po około 5h. Czas pracy obuwa warek to 7h, myślałem, że bedzie dłużej, ale urobiłem się po pachy, dobrze że zdecydowałem się na produkcję 40l warek a nie 2x20l. ---------------- 01.04.2013 Przelanie na lagerowanie Temperatura burzliwej: 11-12°C, ostatnie 4-5 dni w 16-17°C Gęstość: 4°Blg ---------------- 16.04.2013 Butelkowanie Rozlew do butelek 0,5l Refermentacja z 0,5l rezerwy Nagazowanie 2,3 v/v Edytowane 17 Kwietnia 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil80 Opublikowano 11 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2013 Zacieranie w izolowany fermentatorze z weżykim, bez mash-out (nie było czasu), filtracja raz się przytkała, po zamieszniu ruszyła, strasznie się ślimaczyła, po ponad 1h uzyskałem 27l. Czy fermentor masz zaizolowany matą zagrzejnikową? Jak to trzyma temperaturę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 11 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2013 Przy okazji piątkowego warzenia #22 Czeski Pils poszła do lagerowania. Testy smakowe próbek były zaskakujące. Bavarian Lager odfermentowały do 3,5°Blg a goryczka o wiele wyższa niż na Urquell Lager, które odfermentowały do 3°Blg. Sprawa się szybko wyjaśniła, w fermentatorze z Bavarianami było sporo chmieli z dekantacji po chłodzeniu, jakimś cudem to przeoczyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 11 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2013 Czy fermentor masz zaizolowany matą zagrzejnikową? Jak to trzyma temperaturę? W sumie to nie wiem, bo wiadro służyć ma do grzajania wody do wysładzania (zamontowana w nim jest grzałka 2kW od czajnika) a posłużyło, wyjątkowo, po raz pierwszy, do zacierania. Ocieplenie jest z grubej karimaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
depesz Opublikowano 11 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2013 Testy nowej chłodnicy wypadły bardzo zadowalająco, chłodziłem 22l. Bez mieszania w trakcie chłodzenia: Z 100°C do 20°C - 9 min Z 20°C do 11°C - 10 min Jaki przepływ?? Bo skoro taki wynik, to chyba na maksa?;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 11 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2013 Na maksa, zawsze chłodzę na maksa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
depesz Opublikowano 12 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 A masz jakieś orientacyjne dane, ile wody Ci schodzi na takie chłodzenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 12 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 Nie liczyłem, następnym razem zrobię pomiar z licznika, odebrałem dwa pełne wiadra 31l do mycia, pewnie drugie tyle poszło do kratki kanalizacyjnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 12 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 Filtracja chmielin po gotowaniu, później zagotowywuję jeszcze raz i do słoika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 13 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 (edytowane) Testy FFT z ostatniego warzenia, dawno nie robiłem ale to mocniejsze piwa na nowych drożdżach więc byłem ciekaw czego się można spodziewać. #23 Maibock - 15,5°Blg -> 3,5°Blg (WLP 838 German Bock Lager) #24 Urbock - 17°Blg -> 4°Blg (Wyeast 2206 Bavarian Lager) Edytowane 13 Marca 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 17 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 (edytowane) Zdrowie wszystkich piwowarów z okazji Dnia Świętego Patryka. Edytowane 18 Marca 2013 przez WiHuRa lolo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 25 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2013 (edytowane) Jeszcze oszołomiony po wrażeniach z Karpackiego KPD wróciłem do pracy w browarze. #22 Czeski Pils pójdzie w tym tygodniu do kega i butelek. Dziś rano #23 Maibock 15,5°Blg przeniosłem na kilka dni do 16°C, piwo ładnie odfermentowało do 3,5°Blg (zgodnie z FFT), pójdzie za kilka dni na lagerowanie. O dziwo WLP 833 okazały się niezwykle szybkimi robalami a spodziewałem się długiej mozolnej fermentacji. Pomiar #24 Urbock 17°Blg wykazał ~5°Blg więc pozostawiłem na fermentacji, oczekiwane są okolice 4°Blg. Cały czas wali wędzonką Jutro/pojutrze zmierzę się #25 Witbier'em. Starter z Belgian Abbey kręci się na mieszadle. Dziś czeka mnie śrutowanie ... pszenicy. To będzie moja druga warka w tym stylu, z większym bagażem doświadczenia liczę na bardziej udane piwo. Edytowane 25 Marca 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 26 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 Dziś wymieniłem butle, gaz potaniał szok! O 2 zł na butli. Wychodzi na to że na jednej butli zrobiłem 8 warek 40l i 2 warki 20l, całkiem nieźle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 27 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 (edytowane) 26-27.03.2013 warka #25 Witbier, 11,5°Blg BS2 IBU - 12, BS2 EBC - 6, wydajność estymowana BS2 - 85% SKŁAD: Pilzneński 3,2 EBC Litovel - 1,80 kg, 52,9% Pszenica - 1,00 kg 29,4% Płatki pszenne - 0,60 kg 17,6% Lubelski 3,2%AA - 25g skórka świeża z 4 pomarańczy - 110g skórka świeża z 2 cytryn - 20g kolendra - 6g łuska ryżowa - 50g Wyeast 1214 Belgian Abbey - starter 1 ZACIERANIE I WYSŁADZANIE: kleikowanie pszenicy w 5l wody z 100g słodu pilzneńskiego 20 min - 48-50°C 20 min - 64-66°C Dosypanie słodu i płatków i dodanie 5l wody 30 min - 65°C 45 min - 72°C próba jodowa negatywna podgrzanie do 78°C i przełożenie do filtracji wysładzanie 22l o temperaturze około 65°C Do filtracji użyłem 50g łuski ryżowej (wcześniej namoczonej). Spełniła swoje zadanie. GOTOWANIE 70': 60 min - Lubelski 25g 5 min - skórka świeża z 4 pomarańczy 110g 5 min - skórka świeża z 2 cytryn 20g 5 min - kolendra 6g 21,5l - 11,5°Blg do fermentacji (w tym starter 1l) 1l odzyskany z chmielin na refermentację WYDAJNOŚĆ ZMIERZONA BS2 - 94% FERMENTACJA: Temperatura zadania: 18°C Temperatura otoczenia: 17°C Warka rozłożona po praz pierwszy na 2 dni, wczoraj wieczorem zacieranie, filtracja i wysładzanie oraz podgrzanie brzeczki >80°C. Rano gotowanie i reszta. Brzeczka przez 8 godzin ostygła do około 40°C. W sumie wyszło 5,5h roboty. ---------------- 20.04.2013 Przelania do kega i 4x0,5l butelek Temperatura burzliwej: 18°C->20°C, ostatnie 2 tygodnie 18°C Gęstość: 2°Blg Refermantacja keg: 0,8l rezerwy Refermentacja butelka: 3g cukru na 0,5l Edytowane 29 Kwietnia 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 27 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 A masz jakieś orientacyjne dane, ile wody Ci schodzi na takie chłodzenie? Dane z dzisiejszej warki: Przepływ na maks, chłodzenie około 14 min z 100°C do 18°C. Zużycie wody około 160l (z tego odebrałem dwa pełne wiadra do mycia). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 31 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2013 (edytowane) Zgodnie z zapowiedzią, 29.03 w piątek, po 21 dniach lagerowania #22 Czeski Pils 13°Blg poszedł do butelek (Urquell Lager) i kega (Bavarian Lager). Na Bavarianach piwo na początku jakieś mdłe ale z mocną goryczką na finiszu, chyba piwo na tych drożdżach musi się ułożyć, Urquell za to dały już dość dobrze zbalanowane piwo. 30.03, w sobotę, po 22 dniach fermentacji #23 Maibock 15,5°Blg poszedł na lagerowanie. Edytowane 31 Marca 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 A dziś, po 23 dniach fermentacji #24 Urbock 17°Blg również poszedł na lagerowanie. Kilka dni wcześniej wstawiłem go do 16°C. Skończył w okolicach 4°Blg. Po świętach ostatnia warka sezonu, Porter Bałtycki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 (edytowane) Pożegnanie sezonu. 02.04.2013 warka #26 Porter Bałtycki, 22,5°Blg - pępkowy BS2 IBU - 35, BS2 EBC - 75, wydajność estymowana BS2 - 80% SKŁAD: Pilzneński 3,2 EBC Litovel - 3,40 kg, 46,6% Wiedeński 8 EBC Weyermann - 1,50 kg 20,5% Monachijski 18 EBC Litovel - 0,89 kg 12,2% Karmelowy ciemny 333 EBC Litovel - 0,38 kg 5,2% Carabohemian 195 EBC Weyermann - 0,30 kg 4,1% Carafa III 1300 EBC Weyermann - 0,25 kg 3,4% Pszeniczny 4 EBC Weyermann - 0,18 kg 2,5% Cukier - 0,40 kg 5,5% Sybilla 6,2%AA - 45g Lubelski 3,2%AA - 25g WLP 833 Bock German Lager - gęstwa z I zbioru Wyeast 2206 Bavarian Lager - gęstwa z II zbioru ZACIERANIE I WYSŁADZANIE: Woda do zacierania 24l 30 min - 65°C 30 min - 72°C próba jodowa negatywna dodanie Carafa III podgrzanie do 78°C i przełożenie do filtracji wysładzanie 10l o temperaturze około 65°C GOTOWANIE - 90 min: 60 min - Sybilla 45g 10 min - Lubelski 25g Cukier pod koniec gotowania 20l - 22,5°Blg do fermentacji 0,8l odzyskany z chmielin na FFT WYDAJNOŚĆ ZMIERZONA BS2 - 85,6% FERMENTACJA: Temperatura zadania: 12°C Temperatura otoczenia: 12-14°C Podzieliłem na dwa fermentatory (po 10l), jeden zadany WLP 833 Bock German Lager, drugi Wyeast 2206 Bavarian Lager. -------- 01.05.2013 Przelałem na lagerowanie Fermentacja burzliwa 12-15°C, 16-27.04 w 14,5°C (zamrażarka), 27.04-01.05 w 18°C WLP 833 Bock German Lager zeszły do 5°Blg Wyeast 2206 Bavarian Lager zeszły do 5,5°Blg -------- 12.05.2013 Butelkowanie:0,5l i 0,33l Refermentacja: 40g cukru na każdy fermentator Nagazowanie: 2,4 v/v ABV: 10,9% / 10,6% --------- 27.01.2015 Degustacja: http://www.piwo.org/topic/5480-browar-czarny-rys/page__st__1020#entry329013 Edytowane 27 Stycznia 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 #26 Porter Bałtycki 22,5°Blg, testy FFT: WLP 833 Bock German Lager - 22,5°Blg -> 5°Blg Wyeast 2206 Bavarian Lager - 22,5 Blg -> 5,5°Blg Próbki spite, miłe grzanie w gardle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 (edytowane) Po 2 tygodniach lagerowania #23 Maibock 15,5°Blg i #24 Urbock 17°Blg poszły w butelki. O tydzień wcześniej niż planowałem ale temperatura w garażu doszła już do 14-15°C i będzie rosnąć a #26 Porter Bałtycki 22,5°Blg jest dopiero w połowie fermentacji i musiał wskoczyć do fermentowni. Edytowane 16 Kwietnia 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się