WiHuRa Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 #25 Witbier 11,5°Blg po 25 dniach fermentacji zeszła do 2°Blg i poszła do kega z 0,8l rezerwy oraz do 4x0,5l butelek z 3g cukru na butelkę. Pozostał mi już tylko do zabutelkowania Porter Bałtycki ale to będziesz gdzieś w połowie maja. Również wtedy odbędzie się w browarze premiera piwa z kija. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 (edytowane) #26 Porter Bałtycki 22,5°Blg na WLP 833 Bock German Lager zakończył fermentację, skończył na 5°Blg, Wyeast 2206 Bavarian Lager są na 6°Blg więc jeszcze czekam, próbka gazuje więc coś się jeszcze chyba dzieje. Przedwczoraj przeniosłem oba wiadra do 18°C na dofermentowanie. Gdzieś w tygodniu przeleje na lagerowanie. Edytowane 27 Kwietnia 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 pewnie uwalania Ci się gaz rozpuszczony w piwie, wątpię, że jeszcze niżej zejdą, chyba że o jakieś 0,1-0,2blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Pewnie tak, na poprzedniej warce widziałem, że Bavarian Lager dłużej pracowały niż WLP 833 więc jeszcze poczekam kilka dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 mam dokładnie takie same spostrzeżenia, u mnie leciało kilka warek symultanicznie na obu szczepach i zauważyłem też, że bavariany zawsze kończą o 0,5-1,5blg wyżej niż german bock Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 1 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2013 (edytowane) Miałem jednak nosa, choć to raczej zasługa wiedzy z FFT (warto było go zrobić). #26 Porter Bałtycki 22.5°Blg na Bavarian Lager zszedł jeszcze 0,5°Blg do poziomu 5,5°Blg. Przelałem na lagerowanie na około 2 tygodnie, może dłużej, ale raczej będę chciał zwolnić zamrażalnik w miarę wcześnie żeby schłodzić kegi i odpalić piwo z kija. Edytowane 1 Maja 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 2 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 Zaległe ety: elroy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 2 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 Widzę, że grafiki ciągle ewoluują. Także marzą mi się nieprostokątne etykiety, ale moja gilotyna nie chce się do nich przekonać więc zostają prostokątne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 2 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 Kleje ety tylko dla piw "na wynos" więc mogę wycinać nawet gwiazdki Szukam złotego rozwiązania na "stałą" etykietę a tylko na piwa tzw. okolicznościowe robiłbym coś extra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nysander Opublikowano 2 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 na jakim papierze drukujesz etykiety? zwykły biały samoprzylepny czy jakiś specjalny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 2 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 Zwykły A4 + klej w sztyfcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 2 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 Zwykły A4 + klej w sztyfcie. Spróbuj na najgorszym fotograficznym - ja drukuję w opcji matowej, (na Allegro wyszło mi ok. 25gr za arkusz z przesyłką). Jakość w stosunku do najlepszych "zwykłych papierów (120g)" skoczyła o 100%, i ma jeszcze jedną, dla mnie, zaletę - wydruk nie rozmazuje się na takim papierze nawet w kontakcie z wodę (drukuję na atramencie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 2 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 Drukuję ety na wysokiej jakości laserówce kolorowej, tu nie ma żadnego problemu z rozmazywaniem. A taki papier foto nawet chyba mam, może spróbuję, ale tak jak pisałem, naklejam ety tylko dla piw rozdawanych, czasem wypiję warkę zanim zdążę wydrukować etykietę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 2 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 Drukuję ety na wysokiej jakości laserówce kolorowej, tu nie ma żadnego problemu z rozmazywaniem. A taki papier foto nawet chyba mam, może spróbuję, ale tak jak pisałem, naklejam ety tylko dla piw rozdawanych, czasem wypiję warkę zanim zdążę wydrukować etykietę To faktycznie nie ma tematu. Ja korzystam z tuszy, bo drukuję średnio ok. 2000 stron miesięcznie - przerobiłem swoje Brother'y na system stałego zasilania i mam koszt wydruku na poziomie 1-2gr/str. A4 + papier. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 6 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 W garażu, gdzie leżakują piwa, jest już 18-20°C i zaczyna męczyć mnie pamiętanie o chłodzeniu butelek, czas już chłodzić kegi Z wstępnych przymiarek wychodzi mi, że do mojego zamrażalnika, oprócz 3 kegów i butli co2 (1,5kg), wejdzie jeszcze około ~25 butelek. W związku z powyższym #26 Porter Bałtycki będzie lagerowany tylko do końca tygodnia, w sumie będzie to 12 dni lagerowania. Jutro/pojutrze do jednego wiadra dodam eksperymentalnie około 1kg mrożonych owoców (mix - śliwa, truskawka, wiśnia - z przewagą wiśni) oraz płatki dębowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 Nie żebym się chwalił, ale mam "pielęgnowane" pomieszczenie w którym panuje teraz 8° i przy tych temp. na zewnątrz i przestrzeganiu zasad utrzymaj je jeszcze przez dwa, trzy tygodnie zanim zacznie się w min ocieplać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 6 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 Lucky you ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 Ma to też swoja drugą stronę - sezon grzewczy jeszcze w pełni, a na krótki rękawek to jeszcze poczekam. Jestem dopiero na etapie wczesnego przedwiośnia - właśnie zaczyna się ledwo ledwo zielenić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 6 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 A to nie miło, ja już klapki przyszykowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 9 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 Sezon zakończony więc mogę pochwalić mój keezer - czyli zamrażalnik i sterownik, spisały się genialnie. Polecam! W sumie koszt był niewielki, 100 zł zamrażalnik Mors, 110 zł sterownik ES-10. Przeglądnąłem zużycie w kWh z zeszłej zimy i z tej. Suma za 6 miesięcy w stosunku do poprzedniego roku niewiele większa także na szczeście nie uderzyło mnie to po kieszeni. Oczywiście samo urządzanie uruchamia się w na krótki czas i tylko kilka razy dziennie, ale mimo to miałem lekkie obawy jak to będzie wyglądało później na rachunkach. W zamrażalniku przefermentowałem kilka piw, wylagerowałem prawie wszystkie dolniaki. Aktualnie jeszcze lageruje #26 Porter Bałtycki (akurat w małych 15l wiaderkach z LM) ale wnet wskoczą tam kegi W niższej części będą stały 3 kegi, w wyższej butelki. Na wakacjach planuje jeszcze modernizację zamrażalnika jak to robią za wielką wodą - nadbudowa wokół i podniesienie klapy, montaż kranów, wmontowanie sterownika itp. Zastanawiam się jeszcze jak wysoką nadbudowę zrobić aby zbytnio nie utrudnić sobie później wkładania kegów czy pełnych fermentatorów. Z drugiej strony odpowiednio wysoka nadbudowa (+20cm) sprawi ze na wyżej półce wejdą np. zamiast butelek kolejne 3 kegi (razem weszłoby wtedy 6 kegów). CZEJEN 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 9 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 Wojtek w przyszłym sezonie prawdopodobnie zainwestuję w kegi - będę wdzięczy jak byśmy się spotkali przy jakiejś okazji i pokazałbyś co i jak zrobić. A może nawet byśmy zmontowali jakiś film o obsłudze corneliusów ? "D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 9 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 Oczywiście, nie ma problemu, przekaże co i jak aczkolwiek narazie w temacie kegów sam jeszcze raczkuje. Po pierwszym sezonie będę być może mądrzejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 11 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 (edytowane) Premiera piwa z kija w browarze - Witbier! Pycha. Edytowane 13 Maja 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 12 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 #26 Porter Bałtycki 22,5°Blg poszedł dziś do butelek. W smaku zapowiada się pięknie, dodałem świeżej gęstwy do refermentacji. Pierwsze testy pewnie gdzieś za pół roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 12 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 (edytowane) W końcu zapakowałem piwem swój keezer. Edytowane 13 Maja 2013 przez WiHuRa elroy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się