kentaki Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Panowie smakuje coraz lepiej, sour stał się przyjacielem , w pokalu piana niczym bita śmietana Nie pauzuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kentaki Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Chorizo się skończyło, ale gorzka czekolada namiętnie pieści przełyk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 23 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Nie dasz se rady z tymi 5l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kentaki Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Wiem, ale się nie poddaje Jutro Wam powiem jak było Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 24 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 (edytowane) Wiem, ale się nie poddaje Jutro Wam powiem jak było Jakie wieści ? Kurde kusi kusi. Miałem nie robić mocnych piw ale kusi mnie żeby jednak mocnego Portera ponownie uwarzyć. Muszę mu znaleźć tylko jakieś zimne miejsce na lato. Edytowane 24 Stycznia 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 A może takie zimne miejsce http://jerkbait.pl/t...ieje/?p=1601100 WiHuRa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kentaki Opublikowano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Obudziłem się w opakowaniu ale delikatnie i konsekwentnie zbliżam się do dna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Czy będzie podejście do peated dostarczonego od Fawcett? Czyli Bairds Malting plant in Scotland. Wachales juz? Ponoć zawodowy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 24 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 (edytowane) Będzie, na wiosnę w wersji v.4. Obudziłem się w opakowaniu ale delikatnie i konsekwentnie zbliżam się do dna. Twardyś Edytowane 24 Stycznia 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 27 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 (edytowane) [receptura przeniesiona] Edytowane 16 Lutego 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 27 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 (edytowane) Kilka dni temu rozlewałem do kegów #59 Schwarzbier i przy okazji małe, krótkie wstępne porównanie Wyeast 2001 vs Wyeast 2042. W2042 zdecydowanie bardziej podkreślają słodowość, dały już całkiem zbalansowane piwo, na W2001 wyraźna paloność i goryczka, słodowość schowana. Odfermentowanie mają praktycznie takie samo. Edytowane 27 Stycznia 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 27 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 (edytowane) W ramach pogłębiania w sobie chęci uwarzenia jednak jakiegoś mocarza, otworzyłem sobie dziś swojego "pępkowego" Portera, warka #26, piwo zabutelkowałem 12.05.2013. Jest moc, alkohol się lepiej ułożył aczkolwiek wciaż go wyraźnie czuć (10,9%), grzeje wyraźnie w przełyku. W aromacie czuć już utlenienie ale w sumie w pozytywny sposób, zaczynam się do niego przekonywać, wysycenie wysokie ale piwo nie jest przegazowane. Piana marna ale przy tej ilości alkoholu nie spodziewałem się rewelacji. W smaku czekoladowe, gorzkie, wytrawne i alkoholowe. Kolejna degustacja za parę miesięcy. W planie na kolejne mocne piwo jest nowa wizja - raczej coś krągłego, owsianego, oleistego ... i wędzonego, a jakże, wyjdzie na to że połowa moich piw w tym sezonie będzie wędzona. Do tego jakieś delikatne taniny z drewna, wysoki balling (26-27°Blg) i długie leżakowanie. Zalega mi sporo słodu palonego żywieckiego więc raczej będzie to Stout niż stricte Porter Bałtycki. Edytowane 27 Stycznia 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 29 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 (edytowane) Kolejne wymiana z GB.. otwieranie paczki od Grześka zawsze jest ekscytującym zajęciem, kto tam wie co jest w środku Jeszcze przed zdarciem papieru z paczki w powietrzu uniósł się poteżny oscypkowy zapach. Tym razem to nie kiełbasa a wędzony, własny słodowany jęczmień (robiony na moje zamówienie ) plus parę dodatków, piwo oraz korespondecja listowna pisana odręcznie, old school w najlepszym rozumieniu tego słowa. Słód wędzony w całości pewnie pójdzie do planowenego mocnego piwa typu Imperial Stout. W zamyśle chciałem z niego zrobić 100% zasypu ale, przynajmniej chwilowo, plany się zmieniły. Dziękuje za paczkę, ocena piwa będzie w swoim czasie. Edytowane 29 Stycznia 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 2 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 (edytowane) #62 American Pale AleWarzenie: 31.01.2015Estymacja z BS: 10,7°Blg, warka 20l, IBU 33, EBC 11Zasyp:Pale Ale Weyermann* - 3,00 kg (89,6%)Bursztynowy Strzegom - 0,25 kg (7,5%)Karmel 30 Strzegom - 0,10 kg (3,0%)Woda i jej modyfikacje:Całość kranówkaZacieranie, filtracja i wysładzanie:woda do zasypu 9l o temperaturze 75°C90 min - 67-65°Cdolanie 4,5l wrzątku05 min - 73°CBrak pomiar PH, dodałem około 3ml kwasu mlekowegoWysładzanie 16,5l gorącej wody bez korekty PHGotowanie: 80 min60 min - 15g Iunga 11,9%30 min - 05g Cascade 6,9%30 min - 05g Centennial 8,5%00 min - 20g Cascade 6,9%00 min - 20g Centennial 8,5%Fermentacja:Wszyło 17l - 14,7°Blg, rozcieńczyłem 3l do 20l i 12,6°BlgSchłodzone w 20 min do temperatury 18°C, brzeczka jeszcze schłodziła się do wieczora do dworze do około 16°C.Zdane uwodnionym US-05. Temperatura otoczenia dla fermentacji to 10°C. Nadęta pokrywa po 12h, po 24h pojawiła się piana fermentacyjna:Komentarz:*sklep dał mi na pewno więcej niż 3 kg pale ale bo wydajnośc wyszła zbyt wysoka, zresztą już podczas zacierania widziałem, że zacier jest zbyt gęsty- sponatniczna warka na potrzeby pokazu- ogromny przełom w postaci długich klusek jak do spaghetti- ekstremalne warunki dla US-05 ale dają radzę- będzie chmielenie na zimno, Cascade i Centennial po 25g--------------07.02.2015Przeniosłem fermentor do około 17-18°C otoczenia. --------------22.02.2015Przelałem na cichą oraz dodałem po 25g Centennial oraz Cascade. --------------25.02.2015 W całości poszła do kega, bez pomiaru. Edytowane 14 Kwietnia 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 4 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 (edytowane) W zeszłym tygodniu dokonałem "przeglądu" piw w garażu w celu uzbierania odpowiedniej ilości butelek na nadchodzącą operacje zlewu m.in. Lambika. Od jakiego czasu #46 Ciemny Żytni Sasion zrobił się już bardzo nieciekawy, dość mdły i kiepski aromat, do tego drożdżaki dojadły jeszcze coś w butelce bo wszystkie już uciekały prawie w całości. Tym samym nastąpiła utylizacja resztki tej warki. Odgazowałem również swojego Urbocka, mam jeszcze sporo butelek. Mam wrażenie, że wędzonka w końcu coraz bardziej wychodzi i robi się całkiem przyjemnie intensywna. Podobnie odgazowałem kilka ostatnich butelek #45 Portera Bałtyckiego. Edytowane 4 Lutego 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grisha Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Gotowanie: 80 min 30 min - 05g Cascade 6,9% 30 min - 05g Centennial 8,5% Na pewno ma być 05g, a nie 50g? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 WiHuRa ma wagę jubilerską, kalibrowana do 0.01 gr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 4 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 (edytowane) Na pewno po 5g. Taka ilość aby nadać ledwie nutki chmielowe w smaku i pozostawić dominante słodowości. Edytowane 4 Lutego 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grisha Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Nie no w porządku. Po prostu forma "05g" zamisat "5g" sugerowała literówkę. Swoją drogą ciekawe czy takie "śladowe" ilości chmielu będą wyczuwalne w smaku. Chociaż jak planujesz chmielenie na zimno, to ciężko będzie ocenić. Może odlej z 1-2L z warki bez chmielenia na zimno celem sprawdzenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 5 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 (edytowane) Stosowałem już chmielenie na smak w ilości 20g/20l i jest wyraźnie dla mnie wyczuwalny. Zwłaszcza w lekkich piwach (10-11°Blg) a takie głównie robię. 10g/20l zatem też będzie tylko odrobinę mniejszy do czego właśnie dążę. Chmielenie na zimno tego nie zaburzy. Edytowane 5 Lutego 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 5 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 (edytowane) Rozpoczynam, choć właściwie to już rozpocząłem (przemianowałem #50), nową serię piw o nazwie Dziki Gon. Nazwa pochodzi z wiedźminskiego świata. Pewnie i etykiety będa w tym klimacie. W założeniu będzie to gon w różne dziwne eksperymenta, nieszablonowe receptury, szalone pomysły, piwa głównie o dzikim charakterze czyli z udziałem "dzikich" drożdży. Na dniach będę butelkował pierwszą wersję (#50 Dziki Gon), tylko wrzucę jeszcze na kilka dni chmiel na zimno. Druga warka z tej serii na wiosnę, wstępna receptura już rodzi się w główie. Edytowane 5 Lutego 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 nazwa przednia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 9 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 (edytowane) Zabutelkowałem w końcu swojego pierwszego Lambica, warka#35. Historia: 11.11.2013 - warzenie 17.11.2013 - przelanie na cichą i dodanie blendu Wyeast 3278 oraz płatki dębowe 01.06.2014 - zlanie do większego słoja i dodanie 3,5kg mrożonych truskawek 08.02.2015 - butelkowanie Kolor żółty, spodziewałem się więcej barwnika od truskawek. Aromat nieźle "wali". Winne, stajniane, truskawkowe, w smaku kwaśność jest wyczuwalna co mnie cieszy bo przed owocami tego nie było. Nie dodałem świeżej gęstwy, piwo i tak będzie u mnie długo leżakować więc tak czy siak się nagazuje. Edytowane 9 Lutego 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 9 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 Apropo klimatów wiedzminskich, u mnie w kolejce do warzenia czeka takie piwo: http://www.piwo.org/topic/4073-agro-browar-zebrzydowskie/page__st__720#entry306376 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 16 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 (edytowane) #63 Czeski PilznerWarzenie: 15.02.2015Estymacja z BS: 12,1°Blg, warka 44l, IBU 35, EBC 7Zasyp:Pilzneński Bruntal & Weyermann - 8,10 kg (91,0%)Monachijski Litovel - 0,80 kg (9,0%)Woda i jej modyfikacje:Całość woda RO, profil Yellow BalancedDo zacieru: gips, epsom, sól kuchenna, chlorek wapnia - 3,3g, 1,6g, 0,3g, 3,6gDo gotowania: gips, epsom, sól kuchenna, chlorek wapnia - 3,5g, 1,8g, 0,4g, 3,9gZacieranie, filtracja i wysładzanie:woda do zasypu 28,5l o temperaturze 69°C (3,2:1 - woda:słód)15 min - 62°Codebranie 7,5l dekotu15 min - 72°C10 min - 100°Czwrot dekotu15 min - 69°Cdolanie 4l wrzątku05 min - 74°CBrak pomiar PHWysładzanie 35l gorącej wody bez korekty PHGotowanie: 90 min60 min - 50g Premint 7,5%30 min - 50g Sladek 5,0%01 min - 100g Saaz 2,6%Fermentacja:Wyszło 43l - 14,7°Blg, rozcieńczyłem 8l zimnej wody do 51l - 12,5°BlgBrzeczka schłodza przez około 1h do 16-17°C. Wiadra wystawiłem na dwór i chłodziły się do wieczora. W sumie brzeczka została schłodzona do 12°C i w tej temperaturze zadane drożdże. Temperatura otoczenia w garażu to 10°C.Fermentor 1: 25,5l, 160-170ml bardzo gęstej gęstwy Wyeast 2124 Bohemian LagerFermentor 2: 25,5l, 160-170ml średnio gęstej gęstwy Wyeast 2124 Bohemian LagerPo 12h już lekko podniósł się dekiel, po 24h zaczęła się fermentacja w pełni.Komentarz:- kolejny mega przełom i to jeszcze przed chmieleniem,- dalsze próby z dekokcją, zawaliłem ze zbyt niską startową temperaturą zacieru i później dekotem nie wyszedłem na 72°C, za to wyszło, że przy takim wybiciu i OG do 12,5°Blg, w swiom coolerze dam rady zrobić jeszcze z mash out poprzez infuzje- troszkę zabrakło mi gęstwy, miałobyć około 180-190ml na jedno piwo, ale 160-170ml też nie jest źle- jakaś cholendarnie wysoka wydajność, rozumie, że dzięki dekokcji ale chyba też słodu było coś więcej --------------08.03.2015 Przelałem na lagerowanie. --------------28.03.2015 Przelałem do kegów, 2x19l i 1x10l. Nie sprawdzałem odfermentowania. Ostatni tydzień defacto temperatura była 10-12°C bo między czasie padł zamrażarnik. Edytowane 14 Kwietnia 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się