the_doctor Opublikowano 17 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 Fermentor 1: 25,5l, 160-170ml bardzo gęstej gęstwy Wyeast 2124 Bohemian Lager Fermentor 2: 25,5l, 160-170ml średnio gęstej gęstwy Wyeast 2124 Bohemian Lager Widziałem ten sposób zadawania gęstwy też u Czesława. Jest jakiś konkretny powód takiego postępowania? Są jakieś różnice w smaku w zależności od rozrzedzenia gęstwy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 17 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 (edytowane) Takie zadanie było tym razem przypadkowe bo końcówka gęstwy poprostu była rzadsza niż jej początek. Sam opis jest tylko na moje potrzeby aby zidentyfikować później ewentalne skutki takiego zadawania. Efekt już jest zauważalny, rzadsza gęstwa ma opóźnienie kilka godzin w stosunku to gęstej, więc już wiem że było w niej trochę mniej drożdży. Efekt smakowy porównam dopiero za parę miesięcy. Edytowane 17 Lutego 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 17 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 Zabutelkowałem w końcu swojego pierwszego Lambica, warka#35. to syfon z twojbrowar? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 17 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 Tak, kupiłem go w TB. Przydatne urządzenia, w czasie dekantacji można robić coś innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 23 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 Klaruje się v.2. w ramach projektu Dziki Gon. Chyba w tym tygodniu będzie warzenie. Będzie to Imperialny Porter, ~26°Blg, wędzony, owsiany. Chmielenie tylko na goryczkę >90 IBU. W tym nic dziwnego w sumie. Ale po głównej fermentacji poleci na kilka miesięcy w balon z płatkiami dębowymi, które już dobre pół roku leżą w whisky. Wraz z nimi do balona trafią robaczki popularnie zwanymi brettami. Szczegółowa receptura po uwarzeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 25 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 (edytowane) #64 Dziki Gon v.2Warzenie: 26.02.2015Estymacja z BS: 26,7°Blg, warka 15l, IBU 92, EBC 112Zasyp:Pilzneński wędzony* - 5,00 kgPilzneński Weyermann - 1,00 kgPłatki owsiane błyskawiczne - 0,60 kgKarmelowy wędzony* - 0,50 kgPalony żywiecki** - 0,50 kgCzekoladowy jasny 400 Strzegom - 0,15 kgCarafa I Weyermann - 0,10 kgKarmel 600 Strzegom - 0,10 kg Woda i jej modyfikacje:Całość kranówka bez modyfikacjiZacieranie, filtracja i wysładzanie:woda do zasypu 20l o temperaturze 75°C80 min - 67°Cdolanie 5l wrzątku 30 min - 72°C dolanie 5l wrzątkumash-outBez Pomiar PH i bez wysładzania.Gotowanie: 70 min60 min - 50g Columbus 15.5%AA 10 min - cukier kandyzowany 250g Fermentacja:Wyszło 15l - 21°BlgChłodzenie do rana. Rano zadałem 100ml gęstej gęstwy, I pokolenie US-05. Temperatura otoczenia dla fermentacji to 10°C.Komentarz:- piwo warzone na pokazie, jak pokazywać to z grubej rury, - podczas warzenia mocno oscypkowe i szynkowe zapachy w całej sali - słód nie był zbyt ekstraktywny bo wydajność wyszła raczej marna ale to nie problem, po cześci spodziewałem się tego * słód wędzony i karmelowy wędzony od GB.., jest to słód słodowany i wędzony we własnym zakresie, naprawdę wali oscypkiem, tak mocno wędzonego słodu jeszcze nie miałem** palony żywiecki bardziej przypomina w smaku słód czekoladowy niż palony -------------- 17.03.2015 Przełałem na cichą fermentację. Odfermentowało do 7,5°Blg. Jest całkiem fajnie, słodowość, wędzonka głównie ogniskowa, palność i wysoka goryczka. -------------- 15.04.2015 Po otwarciu słoja piwo normalnie śmierdziało naftą, do tego biały nalot, w smaku nie było źle, ale postanowiłem zlać piwo ... do zlewu. Kolejny Sour Ale nie był w planie. Edytowane 17 Grudnia 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 25 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 60 min - Columbus 16%AA ile g? widze że spore IBU zakładasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 25 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 Pamiętaj o próbie jodowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 25 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 Przy 100 ebc próba jodowa to mission imposible Będzie 50g Columbusa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 27 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 (edytowane) #64 Dziki Gon v.2 Zadałem dziś rano gęstwę US-05 (I pokolenie), fermentor stoi w 10°C. Słód wędzony okazał się trochę mniej ekstraktywny, ale to nie szkodzi, w sumie po części się tego spodziewałem. Zacieranie trwało 2h z czego 0,5h w 72°C. Wyszło w sumie 21°Blg, mogłem pogotować dłużej ale nie było na to czasu, zresztą w sumie nie chciałem mieć mniej niż 15l. Za to była moc w zapachu - oscypek i szynka, 100% Steinbacha tak nie walło. Aż się zacząłem zastanawiać czy aby na pewno robić z tego piwa "dzikusa", czy nie lepiej zachować aromat wędzonki w czystej postaci. Edytowane 27 Lutego 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 27 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 Czyli 80% sukcesu jak na tą chwilę? templariusz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 28 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2015 Jest świetny poziom wędzoności, czyt. wysoki. Ale do pełnego sukcesu jeszcze daleka i żmudna droga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 28 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2015 Jest świetny poziom wędzoności, czyt. wysoki. Ale do pełnego sukcesu jeszcze daleka i żmudna droga. Smokedoktoberfest. Jesienią degustacja. Masz jeszcze mojego RISa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 4 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 @@GB..., Wypiłem 1 butelkę Twoje RIS i był całkiem przyzwoity, druga jeszcze sporo poleżakuje. Z racji ogromu różnych innych zajęć dalsza część planu sezonowego może mocno ulec redukcji. Jeszcze chce zrobić w marcu dwa lagery póki jest do tego temperatura, a później to się zobaczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 4 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Zostawiłem dwie szt. Daj znać kiedy otworzysz, może i ja się skuszę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 9 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 (edytowane) Nie mam aktualnie czasu w weekend warzyć więc na tygodniu organizuje w browarze BBD czyli BiG BreW DaY Dwa garnki, dwa palniki, dwa filtratory i dwie podówjne warki a łącznie ponad 90l trafi do 4 wiader. Gęstwa już czeka. Będzie to warka #65 Desitka oraz #66 Boston Lager. W planie obie warki miały być zacierane dekokcyjne ale nie wiem czy dam rady, musze rozpisać dobrze plan dnia. Tym samym zakończe sezon lagerowy, w garażu i tak już 11-12°C, na szczeście końcem tygodnia znowu zapowiadają ochłodzenie, temperatura w garażu powinna wytrzymać jeszcze te 2-3 tygodnie na tym poziomie. Edytowane 9 Marca 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 10 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Test wstawienia receptury: #64 desitka.bsmx #64 Desitka Bohemian Pilsner Parametry: Początkowe blg: 0* (OG 1) Końcowe blg: 0* (FG 1) Alkohol objętościowo: 0% Objętość: 0l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 7kg Pilsner (Bruntal) - (3.2 EBC, 96.3%) 0.17kg Carafoam (Weyermann) - Weyermann (3.9 EBC, 2.3%) 0.1kg Karmelowy 30 - (35 EBC, 1.4%) 30g Iunga 11.9AA (23.1IBU) granulat - Gotowanie 60min 20g Iunga 11.9AA (11.8IBU) granulat - Gotowanie 30min 50g Saphir 3.5AA (4.1IBU) granulat - Gotowanie 10min 100g Hallertauer Mittelfrueh 4.7AA (0IBU) granulat - Gotowanie 0min Zacieranie: Protein Rest (Infuzja 2min) 65°C 40min Dodano 25l wody 70°C Saccharification (Dekokcja 2min) 72°C 20min Saccharification (Infuzja 2min) 75°C 10min Dodano 5l wody 94°C Notatki: FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 18 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 (edytowane) #65 DesitkaWarzenie: 17.03.2015Estymacja z BS: 10,1°Blg, warka 44l, IBU 33, EBC 5Zasyp:Pilzneński Bruntal - 7,00 kg (97,9%)Carapils Weyermann - 0,10 kg (2,1%)Woda i jej modyfikacje:Pół na pół RO i kranówkaZacieranie, filtracja i wysładzanie:woda do zasypu 19l o temperaturze 75°C120 min - 67°Cdolanie 8,5l wrzątku05 min - 75°CBrak pomiar PH zacieru. Wysładzanie 37l gorącej wody bez korekty PHGotowanie: 80 min60 min - 50g Iunga 11,9%20 min - 50g Saphir 3,5% 00 min - 100g Mittelfrueh 4,7% Fermentacja:Wyszło 46l - 10,7°BlgBrzeczka schłodza przez około 30 min do około 30°C. Wiadra wystawiłem na dwór i chłodziły się do wieczora. W sumie brzeczka została schłodzona do 13°C i w tej temperaturze zadane drożdże. Temperatura otoczenia w garażu to 12°C.Fermentor 1: 20l, 150ml średnio gęstej gęstwy Wyeast 2124 Bohemian LagerFermentor 2: 26l, 200ml bardzo gęstej gęstwy Wyeast 2124 Bohemian LagerKomentarz: - robiłem dwie duże warki na raz więc nie było czasu na zabawę z wodą czy też pomiary PH - przedłużone zacieranie ze względu na pracę przy drugiej warce -------------- 28.03.2015 Przelałem do szklanych słoi na cichą, na około 3 tygodnie, nie będzie lagerowania bo padł mi zamrażarnik. -------------- 20.04.2015 Piwo poszło w całości do kegów. Brak pomiaru odfermentowania. Edytowane 20 Kwietnia 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 18 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 (edytowane) #66 Boston LagerWarzenie: 17.03.2015Estymacja z BS: 11,5°Blg, warka 40l, IBU 26, EBC 11Zasyp:Pilzneński Bruntal - 7,00 kg (93,3%) Caramunich I Weyermann - 0,50 kg (6,7%)Woda i jej modyfikacje:Pół na pół RO i kranówkaZacieranie, filtracja i wysładzanie:woda do zasypu 23,5l o temperaturze 70°C30 min - 65°C 30 min - 72°C05 min - 78°CPrzełożenie zacieru do filtracji. Brak pomiar PH zacieru. Wysładzanie 37l gorącej wody bez korekty PHGotowanie: 70 min60 min - 50g Mittelfrueh 4,7%30 min - 50g Saaz 2,6% 10 min - 50g Celeia 3,0% 00 min - 50g Saaz 2,6% Fermentacja:Wyszło 37l - 12,6°BlgBrzeczka schłodza przez około 30 min do około 30°C. Wiadra wystawiłem na dwór i chłodziły się do wieczora. W sumie brzeczka została schłodzona do 13°C i w tej temperaturze zadane drożdże. Temperatura otoczenia w garażu to 12°C.Fermentor 1: 20l, 150ml średnio gęstej gęstwy Wyeast 2124 Bohemian Lager, rozcieńczyłem go 3l wody do 10,8°BlgFermentor 2: 20l, 200ml średnio gęstej gęstwy Wyeast 2124 Bohemian LagerKomentarz: - robiłem dwie duże warki na raz więc nie było czasu na zabawę z wodą czy też pomiary PH - jedno wiadro rozcieńczyłem tak aby mieć w sumie 40l ---------------- 06.04.2015 Przelałem na cichą, na około 2-3 tygodnie, nie będzie lagerowania, nie zmierzyłem FG. ---------------- 20.04.2015 Piwo poszło w całości do kegów. Brak pomiaru odfermentowania. Edytowane 20 Kwietnia 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 18 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Po miesiącu przerwy w końcu jakieś warzenie. Ostatnie warki lagerowe, i tak spóźnione choć jeszcze w garażu 12°C, przez tydzień na pewno taka temperatura się jeszcze utrzyma. Teraz ponowna miesięczna przerwa. A po niej na pewno Grodziskie oraz Witbier, 100% Peated Ale mogę już nie zdążyć zrobić. Tym samym powinnienem napełnić wszystkie kegi i zakończyć spokojnie sezon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 18 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Grodziskie Z atomem chmielowym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 18 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 A jeszcze nie wiem. Najchętniej zrobiłym dwie wersje ale chyba czasu starczy tylko na klasyczną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 19 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 Keezer - R.I.P. Wczoraj klęknął agregat w moim ponad 30-letnim Morsie. Cóż, trzeba szukać czegoś innego bo sezon letni za pasem a wszystkie piwa będą w kegu. Teraz pewnie poszukam jakieś używanej lodówki bo bardziej organizacyjnie będzie mi to pasować. Dla upamiętnienia kilka fot: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 19 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 Czy sprawdziłeś kostkę przy agregacie? Mam Morsa Zamex (najmniejszą) i ten element kiedyś się spalił. 30zł kosztuje, wymiana b.łatwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 20 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 Były już oględziny elektryka. Diagnoza jest jednoznaczna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się