RapTom Opublikowano 15 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2016 Ups.. sorry pomyliłem z WLP028. Za dużo piwa. Wysłane z mojego ASUS_Z00AD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2016 (edytowane) Przygotowania do nowego sezonu trwają, we wrześniu pierwsza warka. Między czasie cały czas pracuję nad małym upgrade - w trochę innej konfiguracji wracam do prób z pompką i pompowaniem gorącej brzeczki przez wymiennik. Jak się sprawdzi pomkpę wykorzystam do kilku innych obiegów. Tym samym nie muszę mieć już konstrukcji pod gar tak aby był wyżej oraz lepiej będzie chłodzić do hop stand. Pompka chińska z aliexpress na około 15$, powinna dać radę, niby jest do 100°C ale i tak brzeczka tak naprawdę kilka minut po wyłączeniu palnika to około 95°C. Konstrukcja z rurek PCV, w większość miałem jakieś resztki w domu, dokupiłem tylko rurkę i kolanka, jakby policzyć to całość mieści się na pewno poniżej 50 zł. Wymiennik tylko położony i zblokowany tak aby się nie przemieszczął, można go szybko wyciągnać jeśli zachodzi ku temu potrzeba. Szybkozłacza na kamlokach plastikowych, teoretycznie są do około 90-95°C. Te z gwintami są dość tanie ~4 zł / szt, z króćcem na waż droższe bo około ~13 zł / szt. Zostało do zrobienia podłączenia prądowe, mam zasilacz 12V 1A kwestia tylko jak to spiąć z jakimś wyłącznikiem który byłyby pod ręką (na konstrukcji) ? Edytowane 17 Sierpnia 2016 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Do regulacji szybkości pompki użył bym czegoś takiego gdyby za szybko przelatywało przez wymiennik i temperatura na wyjściu była by za wysoka. Nie wiem jaki masz zasilacz i gdzie chcesz go umieścić ale ja użyłbym przełącznika przelotowego gdzieś na kablu zasilacza. WiHuRa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Do regulacji szybkości pompki użył bym czegoś takiego gdyby za szybko przelatywało przez wymiennik i temperatura na wyjściu była by za wysoka. Nie wiem jaki masz zasilacz i gdzie chcesz go umieścić ale ja użyłbym przełącznika przelotowego gdzieś na kablu zasilacza. a ja zaworu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Też myślałem o regulacji pompki, póki co spróbuje regulować przepływ zaworem na wylocie wymiennika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2016 ja tam ekspertem nie jestem w dziedzinie owej ale zawór do regulacji powinien być chyba ZA pompom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2016 No przecie jest za pompą, tylko trochę dalej Z kolei na formach amerykańskich widziałem wiele instalacji z zaworem przed pompą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2016 ja do końca nie wiem czemu ma być tu a nie tu - ty masz tu i tu - nikt się przyczepić nie może! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Szybkozłacza na kamlokach plastikowych, teoretycznie są do około 90-95°C. Te z gwintami są dość tanie ~4 zł / szt, z króćcem na waż droższe bo około ~13 zł / szt Gdzie kupiłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Tutaj: http://www.intertech24.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 3 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 (edytowane) Idzie ochłodzenie, temperatura w pomieszczeniach 19-20°C i będzie lecieć więc czas na otwarcie sezonu w weekend, a i jest dodatkowa okazja - 5 urodziny browaru (7.10.2011). Tym razem wariacja IPA, niski ekstrakt, angielskie drożdże, chmielone Mosaic, Simcoe, Amarillo. Receptura po warzeniu. 6 sezon zapowiada się z bardzo małą ilością warek (<10), trwa i trwać będzie dość pracowity okres i nie będę miał zbytnio czasu na warzenie, ograniczę się tylko to tych najlepszych dla mnie styli. Będzie na pewno jeszcze Coffee Stout, Torfowe, Pilzner, Zlotowe, Witbier i piwo do Akcji beczka. Edytowane 3 Października 2016 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 5 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2016 6 sezon zapowiada się z bardzo małą ilością warek (<10), trwa i trwać będzie dość pracowity okres i nie będę miał zbytnio czasu na warzenie, ograniczę się tylko to tych najlepszych dla mnie styli. Uuu.. to będzie słabo w tym roku z degustacją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 5 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2016 Będzie też zastrzyk z drugiego źródełka więc piwa nie zabraknie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 5 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2016 Chyba, że tak, W razie czego służę pomocą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 24 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 (edytowane) Piwa jednak nie uwarzyłem - jest okienko czasowe w długi weekend listopadowy więc może wtedy się uda. A weekend w końcu zająłem się warka #77 Kriek uwarzoną w październiku 2015, po kilku miesiącach z wiśniami poszedł w butelki. To mój drugi Lambic, pierwszy wyszedł strasznie octowy przez kilka popełnionych błędów. Teraz jest o wiele lepiej - a aromacie mocno końska derka, lacto, wiśnie, w smaku wykręca, mocno kwaśne, a jednocześnie owocowe, lekki ocet, jak dla mnie niezłe, 9°Blg też robi swoje piwo jest lekkie i rześkie, będzie idealne na ugaszenie pragnienia w ciepłe dni na następne lato. Edytowane 24 Października 2016 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 jak jest dobre to lata nie doczeka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 24 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Kto wie W odwodzie jeszcze Oud bruin z tarniną (już mam świeży zbiór po przymrozkach) także będzie trochę wykręcających piw na stanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 8 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2016 (edytowane) Jutro starter z Wyeast 1469 West Yorkshire Ale, saszetka z 13.04.2016 więc się zestarzała, ale napuchła w 3 dni więc nie jest źle. 11.11.2016, w piątek warzenie - sesyjne, lekkie ale - #104 Nova IPA - około 11,5°Blg, oprócz pale ale dużo pszenicy, garść owsa, szczypta biscuit, chmielenie Amarillo, Simcoe, Mosaic w technice hop burst oraz oczywiście na zimno. Jak widać drożdże dość estrowe i raczej słodowe, za to zasyp "na odwrót" - głównie słody podstawowe z dużym udziałem pszenicy, garść owsa dla zrównoważenia szorstkości techniki hop burst. Goryczka około 45 IBU i ma być wyraźna. Będzie też test mojej nowej konstrukcji z pompką i wymiennikiem. Trochę zdjęć po warzeniu. Edytowane 8 Listopada 2016 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 12 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2016 (edytowane) Otwarcie 6 sezonu! Warka #104 Nova IPA o ekstrakcie 11,6°Blg już fermentuje! Jak zwykle coś nowego w sprzęcie przyplątało mi się na nowy sezon. Inspirowany różnymi zdjęciami z pinterest.com zrobiłem sobie konstrukcje na wymiennik, do tego przeszedłem całkowicie na KO (wywaliłem drobne złączki i przejściówki mosiężne), doszły szybkozłączki z PP, kamloki sprawdzają się super. Doszła także tania pompka, póki co nie ma żadnych zarzutów, świetnie daje sobie radę, trzeba jej zamontować tylko kontroler obrotów (już mam) tak aby lepiej kontrolować przepływ, aczkolwiek pierwszej chłodzenie bez niego, praktycznie bez skręcenia kranu na wyjściu wymiennika okazało się bardzo skuteczne, w bardzo szybkim czasie bo na szybkim przepływie schłodziłem 19l do 17°C! Obroty jednak trzeba będzie kontrolować bo pod koniec brzeczka już nie płynie tak szybko i pompa się dławi, utknęło mi przez to około 2l w warzelnym. Pompa też na początku zaciągnęła trochę błota ale może dlatego że hopstoper nie był dobrze ściśnięty na rurce i w trackie gotowanie coś dostało się pod hopstoper, albo właśnie za duża moc pompki. Przyda się także wyłącznik bezpośrednio przy pompce (praktyczne). Tak czy siak chłodzenie do hop stand to teraz przyjemność. Samo mycie tej małej instalacji też przyjemne, osobne wiaderko podłączam i w trakcie sprzątanie samo się przepłukuje NaOH, później woda, dezynfekcja, trzeba tylko zmienić medium w wiaderku. Minusem to że przy przełączaniu, odłączaniu, pozostała ciecz się wylewa z różnych miejsc i jest ślisko, co prawda w garażu to nie problem bo zbieram wodę gumową zbieraczką do kratki ale jakaś tam dodatkowa robota, na szczęście lekka. Kilka drobnych zmian i usprawnień, pomalowałem w końcu blaty tak aby zachowały trwałość, obniżyłem półkę na kadź gorącej wody (lepiej się nalewa), przesunąłem lekko kapslownice bo ocierała o ścianę. Muszę zmontować sobie jeszcze jakieś lepsze dodatkowe oświetlenie. Edytowane 12 Listopada 2016 przez WiHuRa zielony07 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 14 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 Fajna konstrukcja ! Widać że nie przejąłeś się zaleceniem aby montować wymiennik pionowo. A rury PCV są zgrzewane ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 14 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 Ten PCV się montuje na klej - ale póki co nie kleiłem bo nie wiedziałem czy nie trzeba będzie zrobić jakiś przeróbek, na razie wszystko zmontowane jest na wcisk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 14 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 (edytowane) #104 Nova IPA Warzenie: 11.11.2016 | Estymacja z BS: 11,46°Blg | warka 23l | IBU 43 | EBC 8 | Zakładana wyd.: 80% Zasyp: 4,35 kg Pale Ale Bestmalz - 2,00 kg (46,0%) Pszeniczny Weyermann - 2,00 kg (46,0%) Owsiany Fawcett - 0,25 kg (5,7%) Biscuit CM - 0,10 kg (2,3%) Woda i jej modyfikacje: Całość woda RO, profil Yellow Ballanced Do zacieru (z wodą do infuzji): CaSO4 | MgSO4 | NaCl | CaCl2 - 1,6g | 1,0g | 0,2g | 1,9g Do gotowania: CaSO4 | MgSO4 | NaCl | CaCl2 - 1,6g | 0,9g | 0,2g | 1,7g Zacieranie, filtracja i wysładzanie: woda do zasypu 11,3l o temperaturze 75°C 90 min - 67-60°C próba jodowa negatywna dolanie 6l wrzątku 15 min - 70°C Pomiar PH 5,6. Wysładzanie 15,2l gorącej wody (~75°C). Gotowanie: 75 min 20 min - 12g Amarillo 8,8% 20 min - 12g Mosaic 11,7% 20 min - 12g Simcoe 13,2% 15 min - 05g mech irlandzki 15 min - 05g pożywka CP hop stand 10 min / 65°C - 15g Amarillo 8,8% hop stand 10 min / 65°C - 15g Mosaic 11,7% hop stand 10 min / 65°C - 15g Simcoe 13,2% Fermentacja: Wyszło 19l - 13,7°Blg, rozcieńczyłem 3l przegotowanej wody, doszedł też 1,5 starter, finalnie 23,5l - 11,6°Blg Około 2l brzeczki utknęło w warzelnym, pompa za bardzo ciągnęła a przepływu dobrego pod koniec już nie było. Chłodzenie 19l w około 15 min do 17°C. Drożdże zadane w tej temperaturze, Starter z W1469 kręcony około 48h, ładnie zmętniał i piana w trakcie więc dość żywy. Szczegóły fermentacji i log temperaturowy prowadzony analogicznie. Chmielenie na zimno: 4 dni, 19-20°C - 15g Amarillo 8,8%, 15g Mosaic 11,7%, 15g Simcoe 13,2% Rozlew: 04.12.2016 Wyszło 40 butelek 0,5l, 100g cukru do refermentacji w 0,5l wody. FG 2,5°Blg, alkohol 4,8%, odfermentowanie 79%. Komentarz: - coś za szybko wystygł zacier w lodówce ale zrobiłem próbę jodową i było ok, wygrzew wyszedł przez to tylko do 70°C, to jeszcze zostawiłem chwile i dałem czas a-amylazie na pracę; - chłodzenie do hop stand z pompą to już przyjemność; Edytowane 7 Grudnia 2016 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 29 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 (edytowane) Jutro wolny dzień więc wykorzystam na warzenie. Powtórka Stouta w wersji Coffee - kawa będzie tylko w postaci cold brew, w planie 2-3 różne kawy. Cała warka pójdzie w butelki. #105 Coffee Stout Warzenie: 30.11.2016 | Estymacja z BS: 12,89°Blg | warka 20l | IBU 29 | EBC 91 | Zakładana wyd.: 82,5% Zasyp: 4,30 kg Woda i jej modyfikacje: Całość kranówka Zacieranie, filtracja i wysładzanie: woda do zasypu 13l o temperaturze 75°C 90 min - 66-64°C dolanie 6l wrzątku oraz palone słody 05 min - 70°C Pomiar PH bez słodów palonych - 6,2, po dodaniu słodów - 5,8. Wysładzanie 15l gorącej wody (~80°C), woda zakwaszone 2ml kwasu mlekowego. Gotowanie: 75 min 60 min - 50g Tradition 4,5% 15 min - 05g mech irlandzki 15 min - 05g pożywka CP Fermentacja: Wyszło na 20l - 12,3°Blg Schłodzone w 12 min do 15°C, ekspres Zadane 160ml dwukrotnie przemytej gęstwy Wyeast 1469 West Yorkshire (I pokolenie). Temperatura otoczenia 16°C, po 1-2 dniach przeniosę do 18°C. Szczegóły fermentacji i log temperaturowy prowadzony analogicznie. Coffee Cold Brew: Tanzania AA Kusini - 50g na 5lKawa o aromacie owocowo- śmietankowym. W smaku wyraźnie wyczuwalne nuty rabarbaru, łączące się ze słodyczą dojrzałych mirabelek. Daje orzeźwiający napar o owocowej kwasowości.Farma: plantacje region ‘Kusini’Region: południe TanzaniiOdmiana: Bourbon KentObróbka: Pulped Natural suszone na łóżkachWysokość: 1550-1650m n.p.m. Guatemala Finca El Morito Natural - 50g na 5lKawa o bogatym owocowym aromacie. W smaku nuty truskawek i jagód. Pozostawia lekko winny posmak. Daje napar o lekkiej, orzeźwiającej kwasowości i aksamitnej cielistości. Idealna do metod alternatywnych.Farma: El MoritoWłaściciel: José Roberto MonterrosoMiasto: Municipio VillaRegion: Jalapa , MataquescuintlaOdmiana: CatuaiObróbka: Natural , suszone na patioWysokość: 1400-2000m n.p.m. Rozlew: 22 i 23.12.2016 Wyszło 18,5l podstawowego piwa (50g cukru do refermentacji), z kawą po 4,5l (40g cukru do refermentacji). Brak pomiarów. Komentarz: - znowu przy chłodzeniu 2l brzeczki utknęło garze, po warzeniu zrobiłem kontrolę obrotów pompki i mam nadzieję, że przy następnej warce będzie lepiej Edytowane 27 Grudnia 2016 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kentaki Opublikowano 29 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 Wojtku ja chcę to ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 29 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 No problem, będą "zestawy testowe" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się