coder Opublikowano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 Zastanowimy się jak to zrobić za rok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 15 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 a za rok to co będzie? :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 15 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 Będzie można spróbować, czy gotowe. Zresztą do tego czasu błonka już się raczej pojawi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 18 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 no i dupa - bitter sie skwasił na cichej a miałem go zabutelkowac wcześniej... ech... na wszelki wypadek rozlałem do 20 butelek - moze smak się ułoży i bedzie sie dało wypic :rolleyes: wtej chwili rachej nie jesto to możliwe.... na szczęście magazyn nie jest pusty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 27 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2011 źle sie kończy ten rok - druga połowa warki #16 wylądowała w kanale - nie do spożycia , w międzyczasie małżonka szukając czegoś w pomieszczeniu technicznym gdzie trzymam cały sprzęt zawadziła o wajchę od kranu, który nie odbił do pierwotnej pozycji... szczęściem w nieszczęściu jest fakt, że wróciła po 3 minutach i narobiła rabanu - co by było jakby wróciła po 30 min? parę litrów IPA ścierałem ręcznikami z półek i podłogi po skończeniu IPA musze rozebrać kranik i sprawdzić sprężynę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 26 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 (edytowane) tymczasem w oczekiwaniu na słody... jest sasion i jest lato... [media]dtzLmtv9v_E[/media] (btw jak wkleić podgląd filmu z yt???) Edytowane 28 Stycznia 2012 przez amap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Mniam. Drożdże od Ciebie poszły do kolejnego piwowara, więc Twój saison będzie miał rodzeństwo w dwóch miejscach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 26 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 mam nadzieję, że będą sie dalej rozmnażać a sam saison pomału dochodzi - jeszcze z miesiąc i osiągnie pełnie smaku.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 mam nadzieję, że będą sie dalej rozmnażać Tak się mnożą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 28 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 (edytowane) Dzisiaj ruszam ponownie. Pierwszy raz w tym roku Na początek : 28.01.12 - #17? - Belgian Blond Ale Zasyp * słód pilzneński 3,60kg * słód pszeniczny 0,70kg * słód wiedeński 0,50kg * słód biscuit 0,20kg * miód 0,15kg Zacieranie * 57°C - 10 min * 62°C - 45 min * 72°C - 20 min Gotowanie 70'/chmielenie * 10g Hallertau Tradition + 10g Marynka - 60min * 5g East Kent Goldings + 7g Saaz - 25min Drożdże * S-33 Edytowane 28 Stycznia 2012 przez amap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 29 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 (edytowane) 29.01 - #18 - Radwanickie Ale II: Zasyp * słód melanoidowy - 0,5 kg * słód strzegomski 1,3 kg * słód pszeniczny 1kg * słód wiedeński 0,4 kg * słód carahell 0.4 kg * płatki owsiane - 0.2 g Zacieranie * 90' - 65°C * 10' - 72°C * wygrzew - 76°C Gotowanie 60'/chmielenie * 60' - 15g Saaz 4.3%ak * w 45' - 7g East Kent Golding (granulat) 5.5%ak * w 55' - 6g Hallertauer Tradition (granulat) 6.2%ak Drożdże * Danstar Nottingham - Ale Yeast Pierwszy raz na tych drożdżach, mam nadzieję że dadzą radę... Edytowane 29 Stycznia 2012 przez amap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 29 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Bez wygrzewu? Tak specjalnie, czy zapomniałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 29 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 nie podaje, wygrzew tak jakoś automatycznie potem wychodzi... że nie pamiętam by dopisać, ale dla uczących się 'wyedytuje' posta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 29 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 BBA wyszło 19l i 15 BLG, drożdże dodane rano zaczęły juz pracę pełna parą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 5 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 dzisiaj zlewanie na cichą - BBG odfermentowało do 4,5° BLG, ale do 1,5° BLG - danstary spisały się wyśmienicie. troche sie martwię BBG, zobaczymy po cichej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 28 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 dawno nie pisałem więc dziś nadrabiam BDA i ale zlane do kegów z dodaniem 100g suchego ekstraktu do refermentacji. w chwili obecnej leżakują w spokoju.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 28 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 26.02/28.02 - #19 - Eksperymentalny mild na IHP 2012: Zasyp * słód pale ale - 5 kg Zacieranie * 120' - 66°C * wygrzew - 76°C Gotowanie 90'/chmielenie * 90' - 25g Saaz (granulat) 4.3%ak * 90' - 25g East Kent Golding (granulat) 5.5%ak * 90' - 25g Hallertauer Tradition (granulat) 6.2%ak * 20' - 50g Fuggles (granulat) 4.5%ak * 20' - 27g Marynka (granulat) 5%ak na zimno 30g lubelski (granulat) 3.8%ak Drożdże * S-04 NIestety z braku czasu nie bedzie to mild wg recepty i wytycznych zgody. Warka robiona przeze mnie od niedzieli do wtorku zacieranie masakra - wyszła gęsta breja którą trzeba było często mieszać ale o dziwo filtrowanie poszło całkiem gładko w niedzielę był tylko czas na zacieranie i filtrowanie - po filtrowaniu miałem 11l z 24° BLG (hurra!!!!) ale niestety nie zakręciłem dobrze zaworu i spłynęła dodatkowa porcja zacieru mocno rozwodnionego - w efekcie przed gotowaniem miałem ok. 14l z 15° BLG - jak sie człowiek spieszy to sie diabel cieszy... dzisiaj gotowanie 90' z dodatkiem różnych chmieli - to co miałem pod ręką.... aby otrzymać pożądane BLG dodałe 2kg cukru rozpuszczonego w 1.5l wody a co tam, niech drożdżaki mają co jeść po gotowaniu mam 14l i 30° BLG muszę zrobić sobie przerwę bo nie ograniam tego wszystkiego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 2 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2012 - po filtrowaniu miałem 11l z 24° BLG (hurra!!!!) - w efekcie przed gotowaniem miałem ok. 14l z 15° BLG - dodałem 2kg cukru[...] po gotowaniu mam 14l i 30° BLG Coś mi się tu nie zgadza... Gdzieś masz błędy w pomiarze... Jeśli do 11l 24°Blg wlelesz 3litry wody to będziesz miał 14litrów ok 19°Blg a nie 15. To spora różnica. Tym bardziej że tu się wlała lekka brzeczka a nie woda. Dalej: same 2kg cukru (strasznie dużo!) w 14l roztworu to ok. aż 14°Blg!. A tzn że przed dodaniem cukru brzeczka miała tylko 16°Blg? Coś kiepsko z wydajnością... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 3 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 Coś mi się tu nie zgadza... Gdzieś masz błędy w pomiarze... Jeśli do 11l 24°Blg wlelesz 3litry wody to będziesz miał 14litrów ok 19°Blg a nie 15. To spora różnica. Tym bardziej że tu się wlała lekka brzeczka a nie woda. Dalej: same 2kg cukru (strasznie dużo!) w 14l roztworu to ok. aż 14°Blg!. A tzn że przed dodaniem cukru brzeczka miała tylko 16°Blg? Coś kiepsko z wydajnością... to nie było kiepsko z wydajnością, to było tragicznie !!! o obliczenia mnie nie pytaj, podałem jak było, jak będę miał chwilkę to sprawdzę i skalibruję sprzęt, ale na ta chwilę nie prędko będę zacierał następnego milda... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 lambic został przelany do butelek z dodatkiem ksylitolu i suchego ekstraktu. końcowe odfermentowanie wyniosło minus 1,5oBLG - zapach skunksowy czy też końskiej derki, w smaku mocno wytrawne, cierpkie, kwaskowate z lekką goryczką i mocne.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2012 wreszcie chłodnica z prawdziwego zdarzenia - rura z miękkiej miedzi 10m (http://autogaz-marke...dziana-fi8.html) - wąż z tworzywa fi8mm (castorama.pl) - obejma metalowa (castorama.pl) - taśma teflonowa (castorama.pl) - złączka kątowa (castorama.pl) - nypel (castorama.pl) Sposób montażu: 1. końcówki rury miedzianej owijamy taśma teflonową: 2. na końce rury miedzianej nakładamy końcówki węża i zaciskamy obejmą: 3. do wylotu węża 'wkręcamy' złączkę 4. do złączki dokręcamy nypel opleciony wcześniej taśmą teflonową: 5. łączymy z wężem od prysznica (odkręcając wcześniej 'słuchawkę' ) w najbliższym czasie będzie testowanie na produkcie końcowym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Połączenie jak na zdjęciu 2 - też tak miałem, niestety po jakimś czasie zaczęło cieknąć. Teraz kupiłem z pneumatyki złącze/zacisk na rurę miedzianą z gwintem 1/2 z drugiej strony, w Leroy też widziałem takie, bardzo skuteczne rozwiązanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Mozesz podesłać zdjęcie? Szukałem czegoś takiego ale nie znalazłem... Wysłane z mojego MB525 za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2012 (edytowane) Posiadam złącze z firmy Pneumat, z fi8 na 3/8 a nie 1/2 jak napisałem wyżej. 10500NO/GO - Złączka skręcana prosta do rurek miedzianych z gwintem wewnętrznym http://www.pneumat.c...rek_miedzianych Zdjęcie podeśle jutro wieczorem. Edytowane 23 Kwietnia 2012 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2012 (edytowane) 28.04 - #20 - Witbier 3.0: Zasyp * słód pilzneński 2 kg * pszenica niesłodowana 1,8 kg * słód zakwaszający 0,5 kg * słód pszeniczny 0,2kg * płatki owsiane 0,4 kg Zacieranie * 60' - 50°C * 60' - 62°C + płatki * 45' - 72°C Gotowanie 60'/chmielenie * 60' - łyżka gipsu * 60' - łyżka mąki * 60' - 25g Lubelski (szyszka) 4%ak * 10' - 30g starta skórka pomarańczy * 10' - 8g kolendry indyjskiej * 10' - 10g curacao * 3' - 8g kolendry indyjskiej * 3' - 10g curacao * 3' - 30g starta skórka pomarańczy Drożdże * Brewferm Blanche Edytowane 28 Kwietnia 2012 przez amap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się