Skocz do zawartości

browar radwanicki


amap

Rekomendowane odpowiedzi

no i dupa - bitter sie skwasił na cichej :) a miałem go zabutelkowac wcześniej...

ech... na wszelki wypadek rozlałem do 20 butelek - moze smak się ułoży i bedzie sie dało wypic :rolleyes: wtej chwili rachej nie jesto to możliwe....

na szczęście magazyn nie jest pusty :(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

źle sie kończy ten rok - druga połowa warki #16 wylądowała w kanale - nie do spożycia :(, w międzyczasie małżonka szukając czegoś w pomieszczeniu technicznym gdzie trzymam cały sprzęt zawadziła o wajchę od kranu, który nie odbił do pierwotnej pozycji... szczęściem w nieszczęściu jest fakt, że wróciła po 3 minutach i narobiła rabanu - co by było jakby wróciła po 30 min? parę litrów IPA ścierałem ręcznikami z półek i podłogi

po skończeniu IPA musze rozebrać kranik i sprawdzić sprężynę

:cool:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

Dzisiaj ruszam ponownie. Pierwszy raz w tym roku :D Na początek :

28.01.12 - #17? - Belgian Blond Ale

Zasyp

* słód pilzneński 3,60kg

* słód pszeniczny 0,70kg

* słód wiedeński 0,50kg

* słód biscuit 0,20kg

* miód 0,15kg

 

Zacieranie

* 57°C - 10 min

* 62°C - 45 min

* 72°C - 20 min

 

Gotowanie 70'/chmielenie

* 10g Hallertau Tradition + 10g Marynka - 60min

* 5g East Kent Goldings + 7g Saaz - 25min

 

Drożdże

* S-33

Edytowane przez amap
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

29.01 - #18 - Radwanickie Ale II:

 

Zasyp

 

* słód melanoidowy - 0,5 kg

* słód strzegomski 1,3 kg

* słód pszeniczny 1kg

* słód wiedeński 0,4 kg

* słód carahell 0.4 kg

* płatki owsiane - 0.2 g

 

Zacieranie

 

* 90' - 65°C

* 10' - 72°C

* wygrzew - 76°C

 

Gotowanie 60'/chmielenie

 

* 60' - 15g Saaz 4.3%ak

* w 45' - 7g East Kent Golding (granulat) 5.5%ak

* w 55' - 6g Hallertauer Tradition (granulat) 6.2%ak

 

Drożdże

* Danstar Nottingham - Ale Yeast

 

Pierwszy raz na tych drożdżach, mam nadzieję że dadzą radę...

Edytowane przez amap
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

26.02/28.02 - #19 - Eksperymentalny mild na IHP 2012:

 

Zasyp

 

* słód pale ale - 5 kg

 

Zacieranie

 

* 120' - 66°C

* wygrzew - 76°C

 

Gotowanie 90'/chmielenie

 

* 90' - 25g Saaz (granulat) 4.3%ak

* 90' - 25g East Kent Golding (granulat) 5.5%ak

* 90' - 25g Hallertauer Tradition (granulat) 6.2%ak

 

* 20' - 50g Fuggles (granulat) 4.5%ak

* 20' - 27g Marynka (granulat) 5%ak

 

na zimno 30g lubelski (granulat) 3.8%ak

 

Drożdże

* S-04

 

NIestety z braku czasu nie bedzie to mild wg recepty i wytycznych zgody.

 

Warka robiona przeze mnie od niedzieli do wtorku :D

zacieranie masakra - wyszła gęsta breja którą trzeba było często mieszać ale o dziwo filtrowanie poszło całkiem gładko

w niedzielę był tylko czas na zacieranie i filtrowanie - po filtrowaniu miałem 11l z 24° BLG (hurra!!!!) ale niestety nie zakręciłem dobrze zaworu i spłynęła dodatkowa porcja zacieru mocno rozwodnionego - w efekcie przed gotowaniem miałem ok. 14l z 15° BLG :monster: - jak sie człowiek spieszy to sie diabel cieszy...

dzisiaj gotowanie 90' z dodatkiem różnych chmieli - to co miałem pod ręką....

aby otrzymać pożądane BLG dodałe 2kg cukru rozpuszczonego w 1.5l wody :smilies: a co tam, niech drożdżaki mają co jeść

po gotowaniu mam 14l i 30° BLG :roll:

muszę zrobić sobie przerwę bo nie ograniam tego wszystkiego... :/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

- po filtrowaniu miałem 11l z 24° BLG (hurra!!!!)

- w efekcie przed gotowaniem miałem ok. 14l z 15° BLG

- dodałem 2kg cukru[...] po gotowaniu mam 14l i 30° BLG

 

Coś mi się tu nie zgadza... Gdzieś masz błędy w pomiarze...

Jeśli do 11l 24°Blg wlelesz 3litry wody to będziesz miał 14litrów ok 19°Blg a nie 15. To spora różnica. Tym bardziej że tu się wlała lekka brzeczka a nie woda.

Dalej: same 2kg cukru (strasznie dużo!) w 14l roztworu to ok. aż 14°Blg!. A tzn że przed dodaniem cukru brzeczka miała tylko 16°Blg? Coś kiepsko z wydajnością...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Coś mi się tu nie zgadza... Gdzieś masz błędy w pomiarze...

Jeśli do 11l 24°Blg wlelesz 3litry wody to będziesz miał 14litrów ok 19°Blg a nie 15. To spora różnica. Tym bardziej że tu się wlała lekka brzeczka a nie woda.

Dalej: same 2kg cukru (strasznie dużo!) w 14l roztworu to ok. aż 14°Blg!. A tzn że przed dodaniem cukru brzeczka miała tylko 16°Blg? Coś kiepsko z wydajnością...

to nie było kiepsko z wydajnością, to było tragicznie :mad: !!! o obliczenia mnie nie pytaj, podałem jak było, jak będę miał chwilkę to sprawdzę i skalibruję sprzęt, ale na ta chwilę nie prędko będę zacierał następnego milda...

 

:beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

lambic został przelany do butelek z dodatkiem ksylitolu i suchego ekstraktu.

końcowe odfermentowanie wyniosło minus 1,5oBLG - zapach skunksowy czy też końskiej derki, w smaku mocno wytrawne, cierpkie, kwaskowate z lekką goryczką i mocne....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wreszcie chłodnica z prawdziwego zdarzenia :)

- rura z miękkiej miedzi 10m (http://autogaz-marke...dziana-fi8.html)

- wąż z tworzywa fi8mm (castorama.pl)

- obejma metalowa (castorama.pl)

- taśma teflonowa (castorama.pl)

- złączka kątowa (castorama.pl)

- nypel (castorama.pl)

Sposób montażu:

1. końcówki rury miedzianej owijamy taśma teflonową:

post-1886-0-73856200-1335022539_thumb.jpg

2. na końce rury miedzianej nakładamy końcówki węża i zaciskamy obejmą:

post-1886-0-11725700-1335022539_thumb.jpg

3. do wylotu węża 'wkręcamy' złączkę

post-1886-0-36873800-1335022540_thumb.jpg

4. do złączki dokręcamy nypel opleciony wcześniej taśmą teflonową:

post-1886-0-49854000-1335022541_thumb.jpg

5. łączymy z wężem od prysznica (odkręcając wcześniej 'słuchawkę' :))

post-1886-0-27981600-1335022542_thumb.jpg

w najbliższym czasie będzie testowanie na produkcie końcowym :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Połączenie jak na zdjęciu 2 - też tak miałem, niestety po jakimś czasie zaczęło cieknąć. Teraz kupiłem z pneumatyki złącze/zacisk na rurę miedzianą z gwintem 1/2 z drugiej strony, w Leroy też widziałem takie, bardzo skuteczne rozwiązanie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Posiadam złącze z firmy Pneumat, z fi8 na 3/8 a nie 1/2 jak napisałem wyżej.

 

10500NO/GO - Złączka skręcana prosta do rurek miedzianych z gwintem wewnętrznym

http://www.pneumat.c...rek_miedzianych

 

Zdjęcie podeśle jutro wieczorem.

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

28.04 - #20 - Witbier 3.0:

 

Zasyp

 

* słód pilzneński 2 kg

* pszenica niesłodowana 1,8 kg

* słód zakwaszający 0,5 kg

* słód pszeniczny 0,2kg

* płatki owsiane 0,4 kg

 

Zacieranie

 

* 60' - 50°C

* 60' - 62°C + płatki

* 45' - 72°C

 

Gotowanie 60'/chmielenie

 

* 60' - łyżka gipsu

* 60' - łyżka mąki

* 60' - 25g Lubelski (szyszka) 4%ak

 

* 10' - 30g starta skórka pomarańczy

* 10' - 8g kolendry indyjskiej

* 10' - 10g curacao

 

* 3' - 8g kolendry indyjskiej

* 3' - 10g curacao

* 3' - 30g starta skórka pomarańczy

 

 

Drożdże

* Brewferm Blanche

Edytowane przez amap
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.