Skocz do zawartości

browar radwanicki


amap

Rekomendowane odpowiedzi

może faktycznie ciut za dużo ale zobaczy się :) w poprzednich wersjach witek był bardziej mdły, więc tm razem bedzie wyrazisty, idealny na lato :D

a jak za bardzo będzie wykrzywiał to dosłodzę ksylitolem.....

:beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

saison jest do dupy - zostało i pare butelek i wszystkie są przegazowane, a w smaku dominuje goryczka... wydawało mi sie że we wszystkie butelki tak samo ładowałem suchego ekstraktu....

ale skąd ta goryczka?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Poszalałeś trochę z tym zakwaszającym... Nie będzie za bardzo "kwaskowe"? :)

sprawdziłem stan witka - BLG zeszło do 2°, zapach cytrusowy ze wskazaniem na pomarańcze, pełny smak ale jeszcze jest wyraźna goryczka, spore nasycenie, kolor jasno słomkowy;

będzie git majonez :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

26.02/28.02 - #19 - Eksperymentalny mild na IHP 2012:

jak na pierwszy tego typu eksperyment nie jestem zbyt zadowolony, po dodaniu drożdży do refermentacji okazało sie, że tylko jedna butelka jest nagazowana (a nawet przegazowana). prawdopodobnie źle wymieszałem po dodaniu uwodnionych drożdźy.... teraz chyba pozdejmuję kapsle, wsypię pare ziarenek nowych drożdży i zakapsluje ponownie, może coś z tego jeszcze wyjdzie....

teraz po otwarciu jest tylko piekny zapach - nasycenie i piana zerowe...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

witbier 2.0 poddany degustacji - pomimo 0,5 kg słodu zakwaszającego w smaku rewelacja - są pomarańcze i jest impreza :D

zaskoczony jestem smakiem indyjskiej kolendry - bardzo sie różni od tej co poprzednio użyłem. szkoda, że nie mam nalewarki przeciwciśnieniowej (następny zakup) - wysłałbym do żywca i może dostałbym fajna metryczkę... :roll:

Edytowane przez amap
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dla tych co niewiedzieli (ja nie wiedziałem): glukoza dodana do refermentacji do kega powoduje powstanie gęściejszej i drobniejszej piany -_-

 

Wysłane z mojego MB525 za pomocą Tapatalk

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

02.06 - #21 - Kölsch:

 

Zasyp

 

* słód pilzneński - 3,2 kg

* słód pszeniczny 0,8kg

* słód wiedeński 0,2 kg

 

Zacieranie

 

* 90' - 64°C

 

Gotowanie 60'/chmielenie

 

* 60' - 30g Spalt Spalter 4.6%ak

* w 55' - 10g Spalt Spalter 4.6%ak

 

Drożdże

* S33

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

02.06 - #22 - Pszenica-nie-pszenica:

 

Zasyp

 

* słód zakwaszający - 0,73 kg

* słód karmelowy jasny 0,3 kg

* słód pszeniczny 0,5kg

* słód wiedeński 0,3 kg

* płatki pszenne 0,4 kg

 

Zacieranie

 

* 30' - 42°C

* 30' - 64°C

* 30' - 72°C

 

Gotowanie 60'/chmielenie

 

* 60' - 10g Spalt Spalter 4.6%ak

 

Drożdże

* WB06

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

13.07 - #23 - Nunc est bibendum!:

 

Zasyp

 

* słód pilzneński 2.2 kg

* słód pszeniczny 1.8 kg

* słód pale ale 0.8 kg

* płatki owsiane 0.4 kg

* słód melanoidowy 0.2 kg

 

Zacieranie

 

* 30' - 54°C + płatki sklekowane w 66°C przez 20 min

* 60' - 64°C

* 15' - 72°C

 

Gotowanie 70'/chmielenie

 

* 70' - łyżka mąki

* 70' - 15g Sybilla (granulat) 6.2%ak

* 5' - 10g Spalt Spalter (granulat) 4.6%ak

 

* 10' - 15g starta skórka cytryny

* 10' - 15g kolendry indyjskiej

* 10' - 15g curacao

* 10' - 10g lukrecji

 

* 3' - 10g kolendry indyjskiej

* 3' - 5g curacao

* 3' - 5g starta skórka cytryny

 

Drożdże

* Wyeast 3942 Belgian Wheat

Edytowane przez amap
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

16.07.12 - #24 - Labores pariunt honores:

 

Zasyp

* słód pilzneński - 2 kg

* słód monachijski - 1,2 kg

* słód owsiany - 0.5kg

* słód karmelowy 150 - 0,3 kg

* słód barwiący - 0,2 kg i

* jęczmień palony - 0,2 kg

* słód czekoladowy 1200 - 0,4kg

* candi sugar (kawa) - 0.4kg

 

zacieranie

* 25' - 51°C

* 90' - 68°C

* 20' - 72°C

 

chmielenie

* 60' Sybilla 19g 6.2%AK

* 30' East Kent Goldings 27g 5.5%AK

 

drożdże

Wyeast 1318 London Ale III

Edytowane przez amap
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.