amap Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2012 wyszło 20l i 11°BLG chłodnica spisała sie doskonale - po ok. 25 min. brzeczka zeszła do 22°C. polecam jeszcze dobrze zaizolować garnek - o wiele szybciej się nagrzewa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2012 w kręgosłupie mnie nap...la, musze koniecznie zainwestowac w pompę, już nie te lata i nie to zdrowie.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2012 w kręgosłupie mnie nap...la, musze koniecznie zainwestowac w pompę, już nie te lata i nie to zdrowie.... Po 20 litrach łupie Cię kręgosłup? To nie tak źle ze mną. Mnie pokonały dopiero 43 litry w kegu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Garnki mam ciężkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2012 * słód zakwaszający 0,5 kg Poszalałeś trochę z tym zakwaszającym... Nie będzie za bardzo "kwaskowe"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2012 może faktycznie ciut za dużo ale zobaczy się w poprzednich wersjach witek był bardziej mdły, więc tm razem bedzie wyrazisty, idealny na lato a jak za bardzo będzie wykrzywiał to dosłodzę ksylitolem..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 2 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2012 saison jest do dupy - zostało i pare butelek i wszystkie są przegazowane, a w smaku dominuje goryczka... wydawało mi sie że we wszystkie butelki tak samo ładowałem suchego ekstraktu.... ale skąd ta goryczka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 3 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2012 Poszalałeś trochę z tym zakwaszającym... Nie będzie za bardzo "kwaskowe"? sprawdziłem stan witka - BLG zeszło do 2°, zapach cytrusowy ze wskazaniem na pomarańcze, pełny smak ale jeszcze jest wyraźna goryczka, spore nasycenie, kolor jasno słomkowy; będzie git majonez Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 3 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2012 26.02/28.02 - #19 - Eksperymentalny mild na IHP 2012: jak na pierwszy tego typu eksperyment nie jestem zbyt zadowolony, po dodaniu drożdży do refermentacji okazało sie, że tylko jedna butelka jest nagazowana (a nawet przegazowana). prawdopodobnie źle wymieszałem po dodaniu uwodnionych drożdźy.... teraz chyba pozdejmuję kapsle, wsypię pare ziarenek nowych drożdży i zakapsluje ponownie, może coś z tego jeszcze wyjdzie.... teraz po otwarciu jest tylko piekny zapach - nasycenie i piana zerowe... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 3 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2012 Obiecane zdjęcie: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 29 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2012 (edytowane) witbier 2.0 poddany degustacji - pomimo 0,5 kg słodu zakwaszającego w smaku rewelacja - są pomarańcze i jest impreza zaskoczony jestem smakiem indyjskiej kolendry - bardzo sie różni od tej co poprzednio użyłem. szkoda, że nie mam nalewarki przeciwciśnieniowej (następny zakup) - wysłałbym do żywca i może dostałbym fajna metryczkę... Edytowane 29 Maja 2012 przez amap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 30 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 Cześć witbier 2.0 poddany degustacji - Nie powinno być 3.0 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 30 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 Oczywiście że 3.0, dzięki za czujność Wysłane z mojego MB525 za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 30 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 Dla tych co niewiedzieli (ja nie wiedziałem): glukoza dodana do refermentacji do kega powoduje powstanie gęściejszej i drobniejszej piany -_- Wysłane z mojego MB525 za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 30 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 Mild z warki #19 poszedł do kega prosto z butelek, niestety nie udało mi się nagazować go naturalnie za to z kega daje w dekiel Wysłane z mojego MB525 za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 2 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 02.06 - #21 - Kölsch: Zasyp * słód pilzneński - 3,2 kg * słód pszeniczny 0,8kg * słód wiedeński 0,2 kg Zacieranie * 90' - 64°C Gotowanie 60'/chmielenie * 60' - 30g Spalt Spalter 4.6%ak * w 55' - 10g Spalt Spalter 4.6%ak Drożdże * S33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 2 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 02.06 - #22 - Pszenica-nie-pszenica: Zasyp * słód zakwaszający - 0,73 kg * słód karmelowy jasny 0,3 kg * słód pszeniczny 0,5kg * słód wiedeński 0,3 kg * płatki pszenne 0,4 kg Zacieranie * 30' - 42°C * 30' - 64°C * 30' - 72°C Gotowanie 60'/chmielenie * 60' - 10g Spalt Spalter 4.6%ak Drożdże * WB06 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 4 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 23 litry Kölscha i 12 BLG - więcej się nie zmieściło , burzliwa szaleje.... Resztkowe wyszło do dupy więc nie przerabiałem Sezon 2011/2012 wydaje sie być zakończony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 10 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2012 (edytowane) Kölsch odfermentowany do 2,6°BLG i przelany na cichą. W trakcie meczu na życzenie małżonki degustacja lambika (#15) Edytowane 10 Czerwca 2012 przez amap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 19 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 Kölsch zabutelkowany z dodatkiem 190g glukozy. Dzisiaj zrobiłem Belgian Candi Sugar - super się robi, już nie mogę sie doczekać efektów z jego wykorzystaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 13 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2012 (edytowane) 13.07 - #23 - Nunc est bibendum!: Zasyp * słód pilzneński 2.2 kg * słód pszeniczny 1.8 kg * słód pale ale 0.8 kg * płatki owsiane 0.4 kg * słód melanoidowy 0.2 kg Zacieranie * 30' - 54°C + płatki sklekowane w 66°C przez 20 min * 60' - 64°C * 15' - 72°C Gotowanie 70'/chmielenie * 70' - łyżka mąki * 70' - 15g Sybilla (granulat) 6.2%ak * 5' - 10g Spalt Spalter (granulat) 4.6%ak * 10' - 15g starta skórka cytryny * 10' - 15g kolendry indyjskiej * 10' - 15g curacao * 10' - 10g lukrecji * 3' - 10g kolendry indyjskiej * 3' - 5g curacao * 3' - 5g starta skórka cytryny Drożdże * Wyeast 3942 Belgian Wheat Edytowane 13 Lipca 2012 przez amap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 16 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 (edytowane) 16.07.12 - #24 - Labores pariunt honores: Zasyp * słód pilzneński - 2 kg * słód monachijski - 1,2 kg * słód owsiany - 0.5kg * słód karmelowy 150 - 0,3 kg * słód barwiący - 0,2 kg i * jęczmień palony - 0,2 kg * słód czekoladowy 1200 - 0,4kg * candi sugar (kawa) - 0.4kg zacieranie * 25' - 51°C * 90' - 68°C * 20' - 72°C chmielenie * 60' Sybilla 19g 6.2%AK * 30' East Kent Goldings 27g 5.5%AK drożdże Wyeast 1318 London Ale III Edytowane 16 Lipca 2012 przez amap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 19 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2012 #23 odfermentowało do 3.1°BLG - smakując mogę stwierdzić że już jest pijalne to grand crue - zleję jutro na cichą #24 odfermentowało do 8°BLG - leniwe te drożdże.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 30 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2012 Do ilu Ci zeszła warka #24? Moje "leniwce" stoją na 4.5°Blg i ani drgnął. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 30 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2012 Do ilu Ci zeszła warka #24? Moje "leniwce" stoją na 4.5°Blg i ani drgnął. do 6°Blg - przeniosłem nawet do 25°C i nic to nie dało więc zlałem na cichą tak profilaktycznie.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się