leszcz007 Opublikowano 1 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2013 trzeba było mówić, podrzucił bym petainera albo butelkę po wodzie mineralnej 5gal, jak coś to butelkę jeszcze dzisiaj Ci podwiozę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 1 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2013 No właśnie. Jak czegoś jest mniej to ma większą wartość, tylko dlatego, że jest mniej. Warzycie w miesiącu po 200 l piwa, a potem się dziwicie, że nie ma efektu WOW przy otwieraniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 1 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2013 kto warzy po 200l miesięcznie? Poza tym jak jest więcej, to zwykle pozwala to na dobre wyleżakowanie piwa, jak by było mnie, to na same testy poszła by połowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 1 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2013 Ogólnie to było pół żartem Oczywiście wyolbrzymiłem skalę. Po prostu przynajmniej ja tak mam, że jak robiłem mało wyrobów domowych (wino, cydr, nalewki), to przy ostatniej butelce łapałem się na tym jakie to było wspaniałe i czemu tak mało. Co dawało bodziec do jak najszybszego powtórzenia trunku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 1 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2013 Poza tym jak jest więcej, to zwykle pozwala to na dobre wyleżakowanie piwa Tu się zgadzam w 100% - wybicie 20 litrów jest za małe - zanim zdąży dojrzeć już się kończy . Warząc raz w miesiącu przyszedł chyba czas na warki 30 litrowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 1 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2013 tak też żartowałem w tym miesiącu, licząc zacier na Whiskey, uwarzyłem 320l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 1 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2013 10 litrów lambica spokojnie na moje potrzeby wystarczy - nie mam zamiaru nikogo obdarowaywać tym piwem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 1 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2013 się zobaczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 2 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2013 i tak niezauważenie stuknął mi tysiączek :tort: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 10 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2013 (edytowane) Non nova, sed novae przelana do szklanego balona przy 2,5° BLG - dodano "leszcz lambic blend" bulkanie rozpoczęte na nowo Edytowane 11 Czerwca 2013 przez amap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 10 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2013 (edytowane) po prostu trzeba było napisać, że dodałeś "leszcz lambic bland" [edit] i walnąłem 1000 post w twoim temacie zamiast w swoim Edytowane 10 Czerwca 2013 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 11 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2013 napiszę, pod warunkiem, że ty zrobisz to samo z moimi patentami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2013 że niby jakimi - chodzi Ci o pudełko na ser Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 11 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2013 na przykład Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2013 Jak będę gdzieś to opisywał, to na pewno napiszę, że od Cienie odgapiłem Nazwę to "amapowe pudełeczko" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2013 przeprasza że się wtrącam w miłą pogawędkę, ale czemu ma służyć "amapowe pudełeczko"?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2013 amapowe pudełeczko służy przechowywaniu serów miękkich samo prasujących w trakcie dojrzewania - u mnie obecnie camembert i gorgonzola. Pozwala na zachowanie odpowiedniej wilgotności i czystości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2013 Tak podejrzewałem. Póki co nie dojrzewam serów (ale jestem ich zagorzałym wielbicielem - wszystkich serów właściwie), ale może i na sery znajdę czas. Ja od wielu lat do przechowywania serów używam tego patentu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 11 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2013 Jak będę gdzieś to opisywał, to na pewno napiszę, że od Cienie odgapiłem Nazwę to "amapowe pudełeczko" no, wyedytowałem mój wpis - będzie linkował do Twojego postu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 11 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2013 Tak podejrzewałem. Póki co nie dojrzewam serów (ale jestem ich zagorzałym wielbicielem - wszystkich serów właściwie), ale może i na sery znajdę czas. Ja od wielu lat do przechowywania serów używam tego patentu ale te pudełeczka nadaja się do przechowywania całych serów czy pokrojonych w plasterki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2013 (edytowane) No to chyba muszę podpisać Malwinie pudełko że to Amapowy patent Widziałem te pudełka w sklepie kosztują powyżej 25 zł/szt. ale pojedyncze krążki sera powinny się w nie zmieścić. Edytowane 11 Czerwca 2013 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2013 (edytowane) Mam kilka odmian poszczególnych segmentów różniących się wysokością (najwyższe ma 55mm wysokości na produkty), wiec miejsca może być wystarczająco. Materiał to pewnie jak każdy inny. Patentem jest pofalowane dno (podobnie jak w Twoim), natomiast jest jeszcze taka dodatkowa zółta tacka na nóżkach (wysokich na 3-5mm), która odsuwa całość "towaru", od dna powodujące pewnie także przewietrzenia spodu. Producent Tupperware PS a tu widzę opcja wysoka na sery w kawałku Edytowane 11 Czerwca 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 11 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2013 No to chyba muszę podpisać Malwinie pudełko że to Amapowy patent Widziałem te pudełka w sklepie kosztują powyżej 25 zł/szt. ale pojedyncze krążki sera powinny się w nie zmieścić. troche dużo - ja za całość dałem 25PLN - mieści się tam z 8 krążków '20cm Patentem jest pofalowane dno (podobnie jak w Twoim), natomiast jest jeszcze taka dodatkowa zółta tacka na nóżkach (wysokich na 3-5mm), ja mam płaskie dno, ale zamiast tego dokupiłem matę bambusową (4PLN), która idealnie wypełnia dno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2013 troche dużo - ja za całość dałem 25PLN - mieści się tam z 8 krążków '20cm Moje pudełka są zdecydowanie mniejsze i zdecydowanie droższe, ale je dostałem, więc niech już zostaną Zachęciliście mnie do spróbowania wyrobu własnych serów. Na "wsi" mieszkam, to pewnie i żywa krowa się znajdzie, a gdzie krowa tam i mleko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 23 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 (edytowane) 23.06 - #34 - Fames est optimus coquus Zasyp Ilość Nazwa 1,58 kg Pszeniczny (3,0 EBC) 1,00 kg Pilzneński (3,2 EBC) 0,45 kg Pale Ale (5,5 EBC) 0,25 kg Monachijski typ I (12,0 EBC) 0,25 kg Płatki owsiane (2,0 EBC) Zacieranie 90' - 65°C 5' - 73°C Gotowanie 60'/chmielenie 20,00 g Magnum [4,00 %] - Gotowanie 60,0 min 30,00 g Skórki pomarańczy (Gotowanie 15,0 min) 100,00 g Skórki pomarańczy (Gotowanie 3,0 min) 10,00 g Kolendra (gotowanie (15,0 min) 10,00 g Kolendra (gotowanie (3,0 min) Drożdże 1,0 pkg French Saison (Wyeast Labs #3711) Edytowane 23 Czerwca 2013 przez amap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się