Skocz do zawartości

Raczkowy browar


Raczek

Rekomendowane odpowiedzi

przy wysładzaniu zastosowałem wężyk na kranik którego dotąd nie stosowałem przez co moje piwa miały jeden wspólny mianownik = utlenienie.

hmmm.... jakoś ta teoria nie pasuje mi do obrazu całego procesu. Wężyk używam, ale z innych przyczyn.

Nie znam się na tej całej chemii więc może coś więcej na ten temat byś napisał?

Do tej pory żyję w przekonaniu, że tlen piwu szkodzi, ale raczej od momentu jak drożdżaki zaczną pracować.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

hmmm.... jakoś ta teoria nie pasuje mi do obrazu całego procesu. Wężyk używam, ale z innych przyczyn.

Nie znam się na tej całej chemii więc może coś więcej na ten temat byś napisał?

 

Poczytaj o procesie oksydacji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

o procesie oksydacji.

yhhh...

przecież pisałem, że się nie znam i fajnie by było jakby to móc w 2-3 zdaniach przeczytać.

BTW, przepraszam za bajzel w wątku.

Edytowane przez Dr2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Napowietrzenie zacieru-zle, napowietrzenie brzeczki przedniej-zle, napowietrzenie po chmieleniu i przed rozpoczęciem fermentacji -dobrze, napowietrzenie podczas i po fermentacji-zle, podczas rozlewu-źle. Tak w skrócie;-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

napowietrzenie po chmieleniu i przed rozpoczęciem fermentacji -dobrze,

 

Też nie za dobrze, ale że drożdże potrzebują tego tlenu to musimy im go dostarczyć. Ja muszę spróbować z oliwą zamiast napowietrzania (ponoć drożdże pożywią się olejem i się odpowiednio namnożą, ale muszę jeszcze trochę literatury na ten temat przeżuć) i zostawić jasnego ejla na dłuższy czas i zobaczę jaki ma wpływ napowietrzenie po chmieleniu na utlenianie się piwa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Też nie za dobrze, ale że drożdże potrzebują tego tlenu to musimy im go dostarczyć.

 

W niskich temperaturach (a w takich napowietrzamy) oksydacja zachodzi bardzo wolno, do tego tlen zostanie zużyty przez drożdże i nie będzie miał zbyt wiele czasu aby bardzo zaszkodzić brzeczce.

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wczoraj na cichą przelałem nr.62 Polish IPA po 2 tygodniach burzliwej reflaktometr wskazał 9,2Brix czyli 4,4BLG słabe drożdże z Gozdawy zdecydowanie nie tego się spodziewałem. Zaokrąglają smak piw mocno chmielonych robiąc z nich słodkie zaokrąglone piwa.... Chyba już nie sięgnę po West Coast z gozdawy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

PIPA goryczka na ponad 70IBu a w smaku taka multiwitamina odfermentowanie słabe, przez co goryczka nie daje się wyczuć w stopniu w jakim bym jej oczekiwał no ale cóż wiem że te drożdże do mocno chmielonych piw się nie nadają.... może do Milda... mam jeszcze saszetkę więc może jakiś mild powstanie w fazie testów

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

PIPA dostała 100g Sybilli w szyszce niestety nic się nie zmieniło z odfermentowaniem. 9,2brix (4,4Blg) piwo młode jest zbyt pełne słodkie i treściwe żeby porwało goryczką która jest średnia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Zapomniałem wpisać że PIPA trafiła 9.I.2015 do 38 butelek 0,5l z dodatkiem 107g cukru rozpuszczonego w litrze wody, po dodaniu chmielu na zimno spadło o 0,6BLG i nie wiem czy coś się nie zaczęło niedobrego dziać z tym piwem......

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr. 63 13.I.2015r Smoked Wheat

 

Goryczka: 11,5IBU

Kolor: 9,2EBC

OG: 13,8BLG

FG: 3,5 BLG

 

Surowce:

 

Słód pszeniczny Optima 2,5kg

Słód wędzony Bestmalz 2kg

słód pilzneński 0,3kg

słód zakwaszający 0,2kg

słód monachijski II 0,2

 

 

Chmiele:

 

Tettnanger 25g

 

przeterminowana do XII.2014 paczka WB06

 

Zacieranie:

 

44-45st.C - 40minut

66-67st.C - 30minut

72-73st.C - 30minut

78-st.C - wygrzew

 

Wysładzanie 7+7+6,5l

 

Gotowanie 60minut

 

25g Tetnanger - 60minut

 

Wyszło prawie 23l 13,8BLG (14,4BriX przed korektą) schłodzone chłodnicą zanurzeniową do temp. poniżej 30st.C drożdże zadane zostały w temp. 21st.C. Fermentacja w temp. 15st.C. start fermentacji 13st.C podnoszone o 1st.C codziennie

 

Kiedyś sobie powiedziałem że nie będę warzyć "13", ta warka miała powstać wczoraj ale że za późno wstałem stwierdziłem że zrobię ją dzisiaj i chyba to nie był najlepszy pomysł..... Mam kociołek Lidla sterownik (nie pamel, nie Bolecki) ale zwykły czujnik Eliwell który ma za zadanie trzymać temp i wg. potrzeb włączać lub wyłączać kociołek w razie potrzeby, mieszadło również posiadam więc ja tylko dochodzę żeby podnieść temp. na sterowniku jak się dana przerwa skończy.

Dzisiaj zapodałem sobie Transformersów w 3D i mnie to tak pochłonęło że podczas podnoszenia już do 78st.C zauważyłem że sonda wariuje i temp. w kociołku skacze między 60-78st.C (pokazywał sterowink w każdej sekundzie inną temp.) Po weryfikacji temp. na zwykłym termometrze okazało się że temp. przekroczyła 80st.C a kociołek nadal grzał.....

 

Nie mam pojęcia czy sondę szlag trafił na końcu czy w trakcie zacierania w niższych przerwach temperaturowych (oby nie), ale przy teście na wrzątku przekłamanie sondy wynosiło -10st.C. Najprawdopodobniej rozszczelnił się silikon i sondę szlag trafił.

Ciekaw jestem co w ogóle wyjdzie z tego piwa i czy będzie się nadawało do wypicia ale w mojej dziurze kupić sondę graniczy z cudem (chyba że do bojlera za 400zł).

 

Jedno jest pewne nigdy więcej warzenia "13"

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#63 Somked Wheat wyciągnięta z lodówki skończyła na 3,1BLG (7BriX przed korektą) i raczej już niżej nie zejdzie po jutrze trafi do kega a reszta do butelek fajne banany w zapachu lekko przełamane wędzonką, w smaku wędzonka zaznaczona dość wyraźnie.... fajne piwo się zapowiada

Edytowane przez Raczek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr. 64 26.I.2015r Strong Bitter

Goryczka: 51IBU

Kolor: 20EBC

OG: 13,9BLG

FG: ?? BLG

 

Surowce:

 

Słód Pale Ale 5,3kg

Słód Carared 0,4kg

słód Amber 0,2kg

słód zakwaszający 0,1kg

palone ziarna jęczmienia 0,03kg

 

 

Chmiele:

 

Centennial 20g

EKG 95g

 

FM10 " O czym szumią wierzby"

 

Zacieranie:

 

66-67st.C -70minut

78-st.C - wygrzew

 

Wysładzanie 5+5+5+5l

 

Gotowanie 60minut

 

20g Centennial -60minut

20g EKG -60minut

15g EKG - 45minut

15g EKG - 30minut

15g EKG - 15minut +mech irlandzki 5g

15g EKG - 10minut

15g EKG - podczas chłodzenia < 75st.C

 

Wyszło prawie 22l ponad 14BLG rozcieńczone do 13,9BLG. Ostatecznie 23,5l wyszło. Coś ostanio wydajność podskoczyła nie wiedzieć czemu.

Woda do zacierania RO z filtra, woda do wysładzania z marketu najtańsza w 5l bańkach

Drożdże zadane w temp. 19,4st.C prosto z fiolki bez startera

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr. 65 9.II.2015r Wędzony Porter

Goryczka: 42IBU

Kolor: 59EBC

OG: 13,5BLG

FG: ?? BLG

 

Surowce:

 

Słód wędzony Cherry briess 2,5kg

Słód wędzony Bestmalz 1kg

słód monachijski 1kg

słód CaraPills 0,5kg

słód Crystal 40L 0,5kg

Słód czekoladowy 1200EBC 0,3kg

 

 

Chmiele:

 

Northen Brewer 30g

Cascade 22g

 

Wyeast Lab 1450 Denny's Favorite gęstwa od Fidela (dzięki stary)

 

Zacieranie:

 

64-66st.C -70minut

74-75-st.C - 10minut

78- wygrzew

 

Wysładzanie 7+5+5+5,5l

 

Gotowanie 60minut

 

30g Northern Brewer 30g - 60mint

22g Cascade - 20minut

5g mech Irlandzki - 15 minut

 

Wyszło prawie 21l 13,5BLG, aktualnie dochładza się w lodówce w oczekiwaniu na drożdże.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#64 Strong Bitter 13,9BLG zlany na cichą i znów problem z rozpuszczalnikiem (lekki bo lekki ale gdzieś w tle się pojawia) estry w piwie na wysokim poziomie, bardzo pełne w smaku i słabo odfermentowało 4,4BLG (8,6Brix).

 

#65 Porter Wędzony już ładnie fermentuje (bardzo szybki start drożdży)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

18.II.2015 #64 Strong Bitter 13,9BLG rozlany do butelek nieznacznie dofermentował kończąc na 4,1BLG rozlany do 40 butelek 0,5l i jednej litrowej z dodatkiem 85g cukru rozpuszczonego w litrze wody.

 

19.II.2015 #65 Porter wędzony 13,5BLG zlany na cichą przy 8,2BriX (4,1BLG)

 

Warka nr. 66 19.II.2015r "PROJEKT KROPA" Kolsch 11,9BLG

Goryczka: 26IBU

Kolor: 6EBC

OG: 11,9BLG

FG: ?? BLG

 

Surowce:

 

Słód Pilzneński 3,6kg

Słód Pszeniczny 0,8kg

 

Chmiele:

 

Lubelski 4,5%AK

 

Safbrew S-33

 

Zacieranie:

 

52st.C -10minut

62-64-st.C - 50minut

72st.C - 20minut

Wysładzanie 6+6+6

 

Gotowanie 60minut

 

25g Lubelski - 60mint

15g Lubelski - 10minut

 

 

Wyszło 21l 11,9BLG, chłodzi się w lodówce drożdże zostaną zadane w temp. poniżej 19st.C temp. fermentacji 16-17st.C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr. 67 20.II.2015r "PROJEKT KROPAII" Scotisch Ale 11BLG

Goryczka: 19IBU

Kolor: 25EBC

OG: 11BLG

FG: ?? BLG

 

Surowce:

 

Słód Pilzneński 1,5kg

Słód monachijski 2kg

słód karmelowy jasny 0,3kg

słód wędzony whisky 0,4kg

jęczmień palony 0,05kg

 

Chmiele:

 

EKG 50g

 

Danstar Nottingham

 

Zacieranie:

 

52st.C -10minut

67-69-st.C - 90minut

78st.C - filtracja

Wysładzanie 6+6+6

 

Gotowanie 60minut

 

35g EKG- 60mint

15g EKG - 5minut

 

 

Wyszło 22l 11BLG, drożdże zadane w temp. 22st.C Fermentacja w piwnicy w temp 17-18st.C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.