Dr2 Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 przy wysładzaniu zastosowałem wężyk na kranik którego dotąd nie stosowałem przez co moje piwa miały jeden wspólny mianownik = utlenienie. hmmm.... jakoś ta teoria nie pasuje mi do obrazu całego procesu. Wężyk używam, ale z innych przyczyn. Nie znam się na tej całej chemii więc może coś więcej na ten temat byś napisał? Do tej pory żyję w przekonaniu, że tlen piwu szkodzi, ale raczej od momentu jak drożdżaki zaczną pracować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 16 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 hmmm.... jakoś ta teoria nie pasuje mi do obrazu całego procesu. Wężyk używam, ale z innych przyczyn. Nie znam się na tej całej chemii więc może coś więcej na ten temat byś napisał? Poczytaj o procesie oksydacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 16 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 (edytowane) o procesie oksydacji. yhhh... przecież pisałem, że się nie znam i fajnie by było jakby to móc w 2-3 zdaniach przeczytać. BTW, przepraszam za bajzel w wątku. Edytowane 16 Grudnia 2014 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 16 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 Napowietrzenie zacieru-zle, napowietrzenie brzeczki przedniej-zle, napowietrzenie po chmieleniu i przed rozpoczęciem fermentacji -dobrze, napowietrzenie podczas i po fermentacji-zle, podczas rozlewu-źle. Tak w skrócie;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 16 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 napowietrzenie po chmieleniu i przed rozpoczęciem fermentacji -dobrze, Też nie za dobrze, ale że drożdże potrzebują tego tlenu to musimy im go dostarczyć. Ja muszę spróbować z oliwą zamiast napowietrzania (ponoć drożdże pożywią się olejem i się odpowiednio namnożą, ale muszę jeszcze trochę literatury na ten temat przeżuć) i zostawić jasnego ejla na dłuższy czas i zobaczę jaki ma wpływ napowietrzenie po chmieleniu na utlenianie się piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 16 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 (edytowane) Też nie za dobrze, ale że drożdże potrzebują tego tlenu to musimy im go dostarczyć. W niskich temperaturach (a w takich napowietrzamy) oksydacja zachodzi bardzo wolno, do tego tlen zostanie zużyty przez drożdże i nie będzie miał zbyt wiele czasu aby bardzo zaszkodzić brzeczce. Edytowane 16 Grudnia 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 29 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 Wczoraj na cichą przelałem nr.62 Polish IPA po 2 tygodniach burzliwej reflaktometr wskazał 9,2Brix czyli 4,4BLG słabe drożdże z Gozdawy zdecydowanie nie tego się spodziewałem. Zaokrąglają smak piw mocno chmielonych robiąc z nich słodkie zaokrąglone piwa.... Chyba już nie sięgnę po West Coast z gozdawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 29 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 Masz racje, zresztą rozmawialiśmy o tym. Do bani te drożdże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 29 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 PIPA goryczka na ponad 70IBu a w smaku taka multiwitamina odfermentowanie słabe, przez co goryczka nie daje się wyczuć w stopniu w jakim bym jej oczekiwał no ale cóż wiem że te drożdże do mocno chmielonych piw się nie nadają.... może do Milda... mam jeszcze saszetkę więc może jakiś mild powstanie w fazie testów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 3 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2015 PIPA dostała 100g Sybilli w szyszce niestety nic się nie zmieniło z odfermentowaniem. 9,2brix (4,4Blg) piwo młode jest zbyt pełne słodkie i treściwe żeby porwało goryczką która jest średnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 13 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zapomniałem wpisać że PIPA trafiła 9.I.2015 do 38 butelek 0,5l z dodatkiem 107g cukru rozpuszczonego w litrze wody, po dodaniu chmielu na zimno spadło o 0,6BLG i nie wiem czy coś się nie zaczęło niedobrego dziać z tym piwem...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 13 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Warka nr. 63 13.I.2015r Smoked Wheat Goryczka: 11,5IBU Kolor: 9,2EBC OG: 13,8BLG FG: 3,5 BLG Surowce: Słód pszeniczny Optima 2,5kg Słód wędzony Bestmalz 2kg słód pilzneński 0,3kg słód zakwaszający 0,2kg słód monachijski II 0,2 Chmiele: Tettnanger 25g przeterminowana do XII.2014 paczka WB06 Zacieranie: 44-45st.C - 40minut 66-67st.C - 30minut 72-73st.C - 30minut 78-st.C - wygrzew Wysładzanie 7+7+6,5l Gotowanie 60minut 25g Tetnanger - 60minut Wyszło prawie 23l 13,8BLG (14,4BriX przed korektą) schłodzone chłodnicą zanurzeniową do temp. poniżej 30st.C drożdże zadane zostały w temp. 21st.C. Fermentacja w temp. 15st.C. start fermentacji 13st.C podnoszone o 1st.C codziennie Kiedyś sobie powiedziałem że nie będę warzyć "13", ta warka miała powstać wczoraj ale że za późno wstałem stwierdziłem że zrobię ją dzisiaj i chyba to nie był najlepszy pomysł..... Mam kociołek Lidla sterownik (nie pamel, nie Bolecki) ale zwykły czujnik Eliwell który ma za zadanie trzymać temp i wg. potrzeb włączać lub wyłączać kociołek w razie potrzeby, mieszadło również posiadam więc ja tylko dochodzę żeby podnieść temp. na sterowniku jak się dana przerwa skończy. Dzisiaj zapodałem sobie Transformersów w 3D i mnie to tak pochłonęło że podczas podnoszenia już do 78st.C zauważyłem że sonda wariuje i temp. w kociołku skacze między 60-78st.C (pokazywał sterowink w każdej sekundzie inną temp.) Po weryfikacji temp. na zwykłym termometrze okazało się że temp. przekroczyła 80st.C a kociołek nadal grzał..... Nie mam pojęcia czy sondę szlag trafił na końcu czy w trakcie zacierania w niższych przerwach temperaturowych (oby nie), ale przy teście na wrzątku przekłamanie sondy wynosiło -10st.C. Najprawdopodobniej rozszczelnił się silikon i sondę szlag trafił. Ciekaw jestem co w ogóle wyjdzie z tego piwa i czy będzie się nadawało do wypicia ale w mojej dziurze kupić sondę graniczy z cudem (chyba że do bojlera za 400zł). Jedno jest pewne nigdy więcej warzenia "13" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 26 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 (edytowane) #63 Somked Wheat wyciągnięta z lodówki skończyła na 3,1BLG (7BriX przed korektą) i raczej już niżej nie zejdzie po jutrze trafi do kega a reszta do butelek fajne banany w zapachu lekko przełamane wędzonką, w smaku wędzonka zaznaczona dość wyraźnie.... fajne piwo się zapowiada Edytowane 26 Stycznia 2015 przez Raczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 26 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Warka nr. 64 26.I.2015r Strong Bitter Goryczka: 51IBU Kolor: 20EBC OG: 13,9BLG FG: ?? BLG Surowce: Słód Pale Ale 5,3kg Słód Carared 0,4kg słód Amber 0,2kg słód zakwaszający 0,1kg palone ziarna jęczmienia 0,03kg Chmiele: Centennial 20g EKG 95g FM10 " O czym szumią wierzby" Zacieranie: 66-67st.C -70minut 78-st.C - wygrzew Wysładzanie 5+5+5+5l Gotowanie 60minut 20g Centennial -60minut 20g EKG -60minut 15g EKG - 45minut 15g EKG - 30minut 15g EKG - 15minut +mech irlandzki 5g 15g EKG - 10minut 15g EKG - podczas chłodzenia < 75st.C Wyszło prawie 22l ponad 14BLG rozcieńczone do 13,9BLG. Ostatecznie 23,5l wyszło. Coś ostanio wydajność podskoczyła nie wiedzieć czemu. Woda do zacierania RO z filtra, woda do wysładzania z marketu najtańsza w 5l bańkach Drożdże zadane w temp. 19,4st.C prosto z fiolki bez startera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Sondę ptc/ntc kupisz za +/- 30PLN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 26 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Michał ogarnia sondę, Chwała mu za to.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 27 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 Na allegro są do kupienia sam kiedyś kupowałem na "w razie czego". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 28 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 #63 Somked Wheat przelana do kega i nagazowana przez kolegę Fidela, to co się nie zmieściło weszło do 5x0,5l i 1x0,33l. Pomiar końcowy wykazał 3,1BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Jak Ci pisałem już siedzi w lodówce w temperaturze 8°C i ma podpięte 1,5 bara. Będzie si calafon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 9 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 Warka nr. 65 9.II.2015r Wędzony Porter Goryczka: 42IBU Kolor: 59EBC OG: 13,5BLG FG: ?? BLG Surowce: Słód wędzony Cherry briess 2,5kg Słód wędzony Bestmalz 1kg słód monachijski 1kg słód CaraPills 0,5kg słód Crystal 40L 0,5kg Słód czekoladowy 1200EBC 0,3kg Chmiele: Northen Brewer 30g Cascade 22g Wyeast Lab 1450 Denny's Favorite gęstwa od Fidela (dzięki stary) Zacieranie: 64-66st.C -70minut 74-75-st.C - 10minut 78- wygrzew Wysładzanie 7+5+5+5,5l Gotowanie 60minut 30g Northern Brewer 30g - 60mint 22g Cascade - 20minut 5g mech Irlandzki - 15 minut Wyszło prawie 21l 13,5BLG, aktualnie dochładza się w lodówce w oczekiwaniu na drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 9 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 Już jestem w drodze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 9 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 Drożdże zadane w temp. 20st.C sterownik na lodówce ustawiony na 18st.C. Raz jeszcze wielkie dzięki Fidel za gęstwę :beer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 10 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2015 #64 Strong Bitter 13,9BLG zlany na cichą i znów problem z rozpuszczalnikiem (lekki bo lekki ale gdzieś w tle się pojawia) estry w piwie na wysokim poziomie, bardzo pełne w smaku i słabo odfermentowało 4,4BLG (8,6Brix). #65 Porter Wędzony już ładnie fermentuje (bardzo szybki start drożdży) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 19 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 18.II.2015 #64 Strong Bitter 13,9BLG rozlany do butelek nieznacznie dofermentował kończąc na 4,1BLG rozlany do 40 butelek 0,5l i jednej litrowej z dodatkiem 85g cukru rozpuszczonego w litrze wody. 19.II.2015 #65 Porter wędzony 13,5BLG zlany na cichą przy 8,2BriX (4,1BLG) Warka nr. 66 19.II.2015r "PROJEKT KROPA" Kolsch 11,9BLG Goryczka: 26IBU Kolor: 6EBC OG: 11,9BLG FG: ?? BLG Surowce: Słód Pilzneński 3,6kg Słód Pszeniczny 0,8kg Chmiele: Lubelski 4,5%AK Safbrew S-33 Zacieranie: 52st.C -10minut 62-64-st.C - 50minut 72st.C - 20minut Wysładzanie 6+6+6 Gotowanie 60minut 25g Lubelski - 60mint 15g Lubelski - 10minut Wyszło 21l 11,9BLG, chłodzi się w lodówce drożdże zostaną zadane w temp. poniżej 19st.C temp. fermentacji 16-17st.C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 20 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 Warka nr. 67 20.II.2015r "PROJEKT KROPAII" Scotisch Ale 11BLG Goryczka: 19IBU Kolor: 25EBC OG: 11BLG FG: ?? BLG Surowce: Słód Pilzneński 1,5kg Słód monachijski 2kg słód karmelowy jasny 0,3kg słód wędzony whisky 0,4kg jęczmień palony 0,05kg Chmiele: EKG 50g Danstar Nottingham Zacieranie: 52st.C -10minut 67-69-st.C - 90minut 78st.C - filtracja Wysładzanie 6+6+6 Gotowanie 60minut 35g EKG- 60mint 15g EKG - 5minut Wyszło 22l 11BLG, drożdże zadane w temp. 22st.C Fermentacja w piwnicy w temp 17-18st.C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się