Skocz do zawartości

Raczkowy browar


Raczek

Rekomendowane odpowiedzi

Na widok tych butelek z nowymi etykietami dostałem ślinotoku. :smilies: Świetny avatar, tak trzymaj. Czemu do tego samego piwa masz etykiety różnego koloru?

 

bo to już ostatnie poprawki były i nie zmieniałem dla każdego koloru napisów. Raczek i tak już sobie pozmienia kolory i napisy na jakie chce :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po 11 dniach fermentacji Warka nr. 26 Duseldorf Altbier zeszła do 1,5 BLG co jest dla mnie wynikiem zaskakującym 1275 się w moim przypadku nie zatrzymały i wygląda na to że już jest po fermentacji, na wszelki wypadek jutro pójdzie na cichą do środy i jak się BLG nie zmieni to butelkowanie podczas warzenia.

Jutro natomiast po miesiącu prawie do butelek trafi 25#Krecik 15,5BLG.

 

W środę 13 marca warzę Polish Ale

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

25#Krecik 15,5BLG poszła w butelki trochę słabo odfermentowała 4BLG co daje 5,9%alc. Fermentacja na gęstwie po IPA przebiegła bardzo szybko a 14 dniowa cicha nie przyniosła zmian w BLG.

Wyszło 43x 0.5l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr. 26 Duseldorf Altbier poszła na kilka dni na cichą jak się wyrobię z umyciem butelek pójdzie do butelek w środę. Zeszło do 1,5BLG ale w smaku trochę zalatuje dunkel weizenem nie wiem czy stałem się bardziej samokrytyczny czy co ale zauważyłem że ostatnie warki jakoś tam mi średnio się podobają chyba mam kryzys w moim hobby :(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr. 27 Broad Peak (Polskie Ale) /13.III.2013/ Tak na cześć naszych alpinistów

 

Szacowane OG: 12,5BLG

Szacowane FG 2,9BLG

IBU: 43IBUs

Kolor: 21 EBC

 

Surowce:

 

- pilzneński Strzegom 4,5kg

- pszeniczny jasny 0,3kg

- carafa I special 0,02kg

- karmelowy ciemny 0,1kg

 

Marynka 35g

Lubelski 30g

 

Zostanie zadane uwodnionymi US-05

 

Plan Zacierania:

 

52st.C - 10minut

62st.C - 30minut

72st.C - 20minut

78st.C - 5 minut i filtracja do uzyskania 28l

 

Gotowanie 60minut

 

Marynka 30g - 60minut

Lubelski 5g - 30minut

Lubelski 15g- 10minut + łyżeczka mchu

Marynka 5g- 5minut

Lubelski 10g- 0minut

 

Po schłodzeniu wyszło 21l/14 BLG dodane 2l wody mineralnej do uzyskania 13BLG zadane uwodnionych US-05 temp. brzeczki 20st.C temp otoczenia 19st.C

Edytowane przez raczek84
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr. 28 Foch (Blond Ale) /19.III.2013/

Szacowane OG: 12,5BLG

Szacowane FG 2,6BLG

IBU: 26,5IBUs

Kolor: 13 EBC

 

Surowce:

 

- pilzneński Strzegom 3,7

- pszeniczny jasny 0,3kg

- karmelowy ciemny 30g

- miód gryczany 370g

 

Marynka 18g

Lubelski 15g

 

Litrowy starter 1272 od kolegi Pitervader

 

Plan Zacierania:

 

52st.C - 10minut

62st.C - 40minut

72st.C -30minut

78st.C - 5 minut i filtracja do uzyskania 28l

 

Gotowanie 60minut

 

Marynka 18g - 60minut

Lubelski 5g - 30minut

Mech Irlandzki 5g - 10minut

Lubelski 10g- 5minut

 

Wyszło 23l/12,4BLG

 

Edytowane przez raczek84
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr. 26 Duseldorf Altbier

Dzisiaj próba smaku i zadowolenia brak :( albo się ułoży albo jest z tym piwem coś nie tak. Zobaczymy za miesiąc. na pewno przesadziłem z carafą zdecydowanie za ciemne wyszło

Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr. 29 (IIPA) /05.IV.2013/

Szacowane OG: 20BLG

Szacowane FG 5,2BLG

IBU: 103IBUs

Kolor: 25EBC

 

Surowce:

 

- słód Pale Ale Strzegom 5kg

- słód Carqa Crystal Bestmalz 0,5kg

- Monachijski I Strzegom 0,4kg

- jęczmień palony Strzegom 25g

- ekstrakt płynny jasny WES 1,7kg

 

Gęstwa po warce nr. 28

 

Plan Zacierania:

 

 

66-67st.C - 70minut

78st.C - 5 minut i filtracja do uzyskania 28/29l

 

Gotowanie 60minut

 

Sorachi 11,9%AK 35g -60minut

Columbus 14%AK 20g - 60minut

Amarillo 8,5%AK 20g -45minut

Citra 12%AK 20g -30minut

Cascade 5,5%Ak 10g -10minut

Citra 12%Ak 20g -5minut

 

Wyszło 19,6BLG /23,5l jak zejdzie do 19st.C zadam gęstwę po Blond Ale

Edytowane przez raczek84
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a taki ładny dywan był - amerykański;) jak powiedział kiedyś Pawlak z Samych Swoich :smilies:; po ostatnich ekscesach moich drożdży na stałe zagościł u mnie patent blow-off tube

Edytowane przez korzen16
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.