Jump to content

Przy piwie ? muzycznie i książkowo.

cafekot

Recommended Posts

Za oknem jesienne klimaty i skończyło się piwkowanie w plenerze, zasiadamy teraz w domowych pieleszach z kufelkiem piwa, można coś posłuchać i poczytać.

Polecam moje ulubione wokalistki smooth jazzowe, lekki i przystępny jazz również dla miłośników innych klimatów muzycznych : Kari Bremnes, Lisa Ekdahl, Grażyna Auguścik, Norah Jones.

Czytane i polecane to : ,, Śmierć pięknych saren? ? Ota Pavel,

coś Terryego Pratchtta ? dla miłośników fantasy no i ostatnie fantastyczne odkrycie to ,,Miasteczko na dłoni? Jan Drda ? niestety dostępne tylko w antykwariatach lub bibliotekach.

A co Wy słuchacie i czytacie ??

Jakby Ci tu sprytnie powiedzieć :) Piwo.org to malutkie forum i niestety (albo może i dobrze :) ) około piwowarskie tematyki cieszą się mniejszą popularnością :)

Ferdek pierwsza klasa :)

Cukier z saletrą to była klasyka, dodawaliśmy do tego sproszkowany węgiel drzewny pakowało się to w łuskę po racy świetlnej i był granat dymny, hard wersja była ze srebrzanką w proszku w połączeniu z saletrą był to prawie fosforowy granat.

Karbid zapakowany do puszki, odrobina płynu, dziura w denku, zatrzaśnięta pokrywa, i zapałka do otworu ? robiło to spore bum (kolega miał 10 litrową puchę- nazwaliśmy ją Berta).

Jak odwiedzam rodziców nadal spora część sąsiadów nie mówi mi dzień dobry a minęło trochę latek.

gorzej jak przy karbidzie brakło płynu... Ja towarzyszyłem tylko bratu i jego kolegom, więc poważnych historii nie mam na swym koncie.

A co do spędzania wieczorów... Banał. Kończę remont mieszkania (o ile można to nazwać remontem, bo to bardziej budowa). Jeszcze trochę i zmienię adres mego browaru. Z książek ostatnio chwyciłem coś, co czytała nam mama. Bajarka opowiada. Czytujemy córce (choć bidula ma niespełna trzy miesiące) :)

płynów nie brakowało szczególnie tych ustrojowych :)

Przez pierwsze dwa lata swojej pracy przeprowadzałem się trzy razy i każda przeprowadzka była związana z większym lub mniejszym remontem - koszmar (czuliśmy się jak jacyś wojenni uchodźcy).

Jeśli chodzi o książki dla młodszych to jestem fanatykiem ,,Mikołajka" Jean-Jacques Sempe, Rene Goscinny - mam wszystkie przygody i poczytuję nieustannie.

Przez pierwsze dwa lata swojej pracy przeprowadzałem się trzy razy i każda przeprowadzka była związana z większym lub mniejszym remontem - koszmar (czuliśmy się jak jacyś wojenni uchodźcy).

Jakże Cię rozumiem! Ja w ciągu 2 lat opóściłem cudowne Podbeskidzie, przeprowadziłem się na Slask, zaliczyłem pół roku w Warszawie, wróciłem na Slask i... oczywiście remontuję.

Tak na prawdę, to wszystko na głowie mojej cudownej małżonki, która w zaawansowanej ciąży za wszystkim gania, bo ja ciągle w delagacjach. Do tego Skarbówka chce nam wlepić podatek i grozi kontrolą, - za ciężką pracę trzeba człowiekowi przywalić.

Co czytam? Ostatnio nie mam na nic czasu. Ale jak się znajdzie, to czeka na mnie kupka książek marynistyczno-historycznych. Muzyka? Od czasów studiów, tak na prawdę, to nie słuchałem muzyki. Jakoś tam coś brzęczy w aucie, ale to nie słuchanie...

A do tego całego bałaganu, to jeszcze mi się zestawik na Portera marnuje, bo nie ma kiedy uwarzyć...

Ja do czytania polecam twórczość Pilipiuka, w szczególności książki o Jakubie Wędrowyczu :lol:

Główny bohater to postać specyficzna, bimbrownik, kłusownik i egzorcysta-amator. Jest też wielkim miłośnikiem Perły ;) Piłem i mu się nie dziwie. Książki są bardzo przyjemne w czytaniu, duża doza hunoru, zaskakujące, ciekawe i śmieszne przygody.

Ja właśnie czytam Great Beers of Belgium Michaela Jacksona. Piękna pozycja. Piękne fotki, ciekawe opisy i anegdotki. :lol: (nawet nie czuje jak rymuję).

Zabrałem się też za Lód Dukaja, ale pomimo rewelacyjnych recenzji, nie mogę się wkręcić w klimat.