slotish Opublikowano 15 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 Hej Ja również planuje zostać serowarem domowym. W sumie kiedyś już się w to bawiłem ale nie miałem pożądnej prasy i ser nie wyszedł jak należy. Na pierwszy ogień chce zrobić camemberta, ale mam jedno pytanie: - mam tylko jedną piwnice i zastanawia mnie czy jak zacznę tam chodować sery pleśniowe to czy w ogóle możliwe jest ( w drugim kącie piwniczki ) dojrzewanie sera twardego, żółtego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 15 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 tak, pod warunkiem, że będziesz używał jakiś szczelnych pojemników na oba sery, albo stosował pasty przeciw pleśniowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 15 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 (edytowane) Leszczu mojej dziewczyny rodzice mają krowy i sprzedają mleko. Mają nawet krowy rasę jersey. Robią sobie też w sery podpuszczkowe - mogę dać na spróbowanie;) . Gdybyś chciał mleka (ile?) to mógłbym Ci w jakąś niedzielę przywieźć, bo praktycznie co weekend jeździmy do rodziców. Edytowane 15 Października 2013 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 15 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 o widzisz, dobrze wiedzieć będziemy się umawiać na PW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 15 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 ja też się piszę jeśli można.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 15 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 Poszło PW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcrac Opublikowano 3 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2013 Tutorial Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 5 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Odgrzeję temat - czy ktoś ma dobre źródło mleka w okolicach Warszawy? Właśnie zaczynam zabawę w serowarstwo i mleko to największy problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkan Opublikowano 5 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Świnie i święte krowy na wiejskiej spróbuj u źródła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 5 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2015 Mam pytanie dotyczące zmian koloru sera twarogowego-ale po kolei,- do mleka UHT dodałem kawałek kupionego twarogu ,wieczorem postawiłem przy kominku a rano był pyszny ni to jogurt,ni to kefir W ten sposób "ukisiłem" 5 litrów ,podgrzałem do 40-43 stopni i odcedziłem na durszlaku z pieluszką (nieużywaną ) Smaczny twarożek Reszta , po kilku dniach w lodówce ,zmieniła kolor z wierzchu na lekko czerwony-skąd ten kolor? Czy to jakaś szkodliwa pleśń? Z góry napiszę,że użyłem UHT ,bo mam do niego darmowy dostęp-taka próba-proszę nie pisać,że z UHTnie da się,nie wolno.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 6 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2015 Tak, to jakiś rodzaj pleśni. Rzadko bo rzadko ale trafia mi się czasem na twarogu wiejskim od rolnika z targu i czasem jak zbiorę śmietankę z mleka i ją zostawię za długo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 6 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2015 Często się pojawia czerwony kolor - to jakieś "grzybki" ale nic strasznego. Z tego co wiem, to bać się należy czarnej pleśni, reszta jest zjadliwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 6 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2015 Pytanie mam do tych, co robią z koziego mleka - robił ktoś może palhais portugalski? Podobno robi się tak samo jak haloumi, tylko z koziego mleka. Z koziego nic jeszcze nie robiłem, wystarczy tylko zamienić mleko w recepturze czy coś jeszcze się robi inaczej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tofka Opublikowano 14 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2015 Często się pojawia czerwony kolor - to jakieś "grzybki" ale nic strasznego. Z tego co wiem, to bać się należy czarnej pleśni, reszta jest zjadliwa Krzysiek, na niektóre niebieskie z włoskami też trzeba uważać... oj trzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2015 Krzysiek, na niektóre niebieskie z włoskami też trzeba uważać... oj trzeba. Ale dalej mówimy o grzybkach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tofka Opublikowano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Krzysiek, na niektóre niebieskie z włoskami też trzeba uważać... oj trzeba. Ale dalej mówimy o grzybkach? O grzybkach, pleśniach i innych cudach wiankach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 14 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 (edytowane) Cześć. Zainteresowałem się serowarstwem od niedawna. Na koncie już a'la Koryciński, niby mozzarella i aktualnie w solance oscypek Troszkę googlowałem, szukałem, ale nie dostałem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Jak zrobić ciągnący się ser? Mozzarella wyszła lekko włóknista, lekko ciągnąca, ale to nie to... Parzyłem i rozciągałem ją kilka razy. Czy może ma na to wpływ późniejsze podgrzanie skrzepu do tych +/- 45 stopni? Czy coś innego? Zakwaszałem kwaskiem cytrynowym wg przepisu, podpuszczka zadana wg. producenta, mleko ze sklepu świeże. Oscypek to samo, ale za to nadrabia kształtem (zdj. w załączniku, w sam raz na walentynki) . Edit: Chyba wiem gdzie popełniłem błąd. Za mocno odcisnąłem skrzep... Edytowane 14 Lutego 2017 przez Pindin bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 20 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 (edytowane) Zrobiłem kolejną próbę zrobienia "Oscypka". Tym razem wyszedł świetny. Nie jest tak ciągnący i skrzypiący jak oryginał, ale daje radę. Jest lepszy niż niektóre "oryginały". Polecam zabawę w serowarstwo - zabawa przyjemna, tania i meeeega smaczna :) Nawet udało mi się uwędzić serki na grillu (Edit: mieszkam w bloku) Było ciężko, ale jednak Dla chcącego nic trudnego. Edytowane 20 Lutego 2017 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puzii Opublikowano 20 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 (edytowane) Hej No ja też ostatnio oprócz warzenia, zająłem się podpuszczkowaniem Powodzenia !! Edytowane 20 Lutego 2017 przez Puzii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glingorth Opublikowano 4 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2017 Chyba też zabiore się za serowarstwo. Tylko mam pytanie, zanim zacznę wertować inne strony, jakie kupujecie mleko sklepowe gdy nie macie dostępu do krowiego mleka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 4 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2017 krowie mleko to koszt rzędu 1,5PLN/L + dojazd i różnica straszna. popytaj w wioskach wokół WRO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puzii Opublikowano 4 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2017 Ja kupuję w Bierdonce mleko świeże, nie mam problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 4 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2017 Musi być pasteryzowane w niskich temperaturach. Dodatkowo trzeba dodawać chlorek wapnia. Najlepsze jest od krowy, można pobawić się w zrobienie masła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewatywa8 Opublikowano 19 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 Od dwóch miesięcy robię sery dwa razy w tygodniu. Dziś zabrałem się za camemberta. KHOT i Kombinator 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KHOT Opublikowano 19 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 Może jakieś FAQ o tym jak zacząć, co kupić na początek, jaki sprzęt, itd? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi