WiHuRa Opublikowano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Uściślając jeszcze moją poprzednią wypowiedź - całe chłodzenie jest na przepływie maksymalnym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 A może Koledzy podadzą temp. początkową wody? To ma bardzo duży wpływ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 U mnie temperatura wejściowa jest w okolicach 15 stopni, przepływ mam minimalny z prostego powodu - wąż nie szczelni na wejściu do chłodnicy i przy maksymalnym otwarciu wody pewnie by spadł. Przepływ średni mam pewnie ze 2l/min, początkowo 3l/min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Różnica spora dla takiej samej rurki. Sama średnica rurki to jeden z wielu czynników wpływających na szybkość chłodzenia. Ważny jest także materiał, grubość ścianki, szybkość przepływu wody, temperatura wody chłodzącej, długość chłodnicy, mieszanie podczas chłodzenia i pewnie jeszcze kilka innych czynników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 (edytowane) Wczoraj sprawdziłem - temp. wody 12-13°C aczkolwiek pomiar z wodomierza robiłem ponad miesiąc temu więc mogło być inaczej (czyt. więcej). Ale tak jak pisze olo333, jest zbyt wiele czynników żeby bezpośrednio to porównać. Reasumując: - długość chłodnicy 8m (+5-6m wężyk), średnica fi8 - maksymalny przepływ - nie mieszałem chłodnicą - temperatura wody 12-14°C - izolacja termo na kociołku (być może to ma niewielki wpływ, kociołek sam w sobie nie wychładza brzeczki dzięki izolacji) - brzeczka 20-22l - czas chłodzenia 30-35min - temperatura osiągnięta 18°C - zużycie 0,210m3 Zużycie na pewno może być mniejsze poprzez regulację przepływu, zwłaszcza kiedy temperatura brzeczki spadnie poniżej 40°C - na wylocie leci wtedy praktycznie zimna woda, mieszanie też skróci czas chłodzenia, ja tego nie robiłem, właśnie po to żeby zmierzyć jakie wychodzi zużycie na "ustawieniach domyślnych" EDIT: Jeszcze jedna sprawa, wcześniej chłodziłem do 20°C, te dodatkowe 2°C to ponad 5-7min dodatkowego chłodzenia czyli licząc na oko 30-40 litrów mniej, także w przedziale 18-24°C każdy stopień mniej ma bardzo duże znaczenie dla zużycia. Edytowane 27 Stycznia 2012 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 27 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 (edytowane) Reasumując: - długość chłodnicy 8m (+5-6m wężyk), średnica fi8 Gdzie kupiłeś wężyk? Wężyk fi8 czy większy? Jak połączyłeś wężyk z chłodnicą (jakiś zacisk?) i jak z kranem? Wrzuć jakieś fotki jak masz Edytowane 27 Stycznia 2012 przez Acid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 Ja mam wejściowy o większej średnicy nałożony na wąż o mniejszej. Jakoś to działa, ale nadal myślę nad kupnem redukcji miedzianej redukcji z rur do ogrzewania i wklejenia jej na poxilinę (wytrzymałość termiczna do 150 stopni). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 Ja mam rurkę fi 10, 8m i chłodzenie trwa chyba z 1,5h przy warce 25l i idzie 120-150l wody, ale woda u mnie zimna ma 20oC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 1,5h to u mnie chłodzi się w wannie z wodą, zużycie wody też podobne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 U mnie głównie jest problem z temperaturą wody w kranie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiewiur Opublikowano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 U mnie w bloku woda też ma okolo 20c i zchłodzenie 20l do 24c trwało około 20 min. Wody poszlo pół wanny. Rurka fi 8 10m Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 30 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2012 Gdzie kupiłeś wężyk? Wężyk fi8 czy większy? Jak połączyłeś wężyk z chłodnicą (jakiś zacisk?) i jak z kranem? Wrzuć jakieś fotki jak masz Wężyk kupiłem w lokalnym sklepie ogrodniczym, większy tak, że nachodzi na rurkę, wężyk z rurką zaciśnięty zaciskiem, czasem jakaś kropelka poleci ale końcówkę chłodnicy mam zagiętą w dół także owa kropelka leci po wężyku na podłogę a nie do garnka. Wężyk do kranu w garażu tak: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 30 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2012 A tę przejściówkę łączącą wężyk i kran to w jakiejś Castoramie dostanę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 30 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2012 (edytowane) Tak. To wygląda na redukcje 3/4"-1/2" i pasująca końcówka na wąż 1/2". Na pewno są w Lerłamerlę, to i w Ciastoramie powinna być. Edytowane 30 Stycznia 2012 przez mrblaha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 30 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2012 Ta przejściówka to jest 1/2 na średnice 8mm, w mojej casto nie było, znalazłem w leroy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy3 Opublikowano 24 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2012 było nie, nie było ja dopiero teraz znalazłem .Może jeszcze komuś się przyda http://www.katalog.onninen.pl/index.php?act=katalog&trade=hepac&grupa=1&podgrupa=139 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gonzios Opublikowano 1 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 panowie mam pytanie kiedy zdzieracie gumowy oplot z miedzi? Przed zrobieniem spirali czy już po? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarok3 Opublikowano 1 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 Ja zdzierałem po zrobieniu spirali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 2 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 Ja też po zrobieniu spirali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Witam. Najlepsza bylaby rurka fi 15,18.a moze 22 oczywiscie miedziana miekka czasami uda sie kupic ja na metry, w normalnym sklepie a nie w markecie. (Tam tez dostaniecie namiary na hydraulika) Kazdy jeden hydraulik wlutuje wam przejsciowke na gwint jaki potrzebujecie. I najwazniejsze ograniczyc przeplyw wody przez wezownice ktora przy miekkiej rurce nawiniecie na byle czym o jakiej srednicy (ksztalcie) bedziecie chcieli. quhcik p.s nie sadze aby ktos na wejsciu za wodomierzem mial w kranie wode o wiekszej temp. jak 10-12 st.c Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burczas Opublikowano 19 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2018 Odświeżę kotleta.. Otóż, mam około 16metrów miedzi fi 8mm. Czy robić chłodnicę z całości czy nie ma sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 19 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2018 Godzinę temu, burczas napisał: Odświeżę kotleta.. Otóż, mam około 16metrów miedzi fi 8mm. Czy robić chłodnicę z całości czy nie ma sensu. Im więcej tym lepiej. burczas 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 19 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2018 11 minut temu, Gawron napisał: Im więcej tym lepiej. potwierdzam. lepiej za dużo niz za malo o czym się przekonałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burczas Opublikowano 19 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2018 (edytowane) Tzn. Będzie większa wydajność ?? A, na jakiej średnicy najlepiej nawinąć żeby było uniwersalnie. Narazie chodzone będzie 30 L, może później więcej Na razie będę warzył w lidlowskim kociołku Edytowane 19 Czerwca 2018 przez burczas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 19 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2018 4 minuty temu, burczas napisał: Tzn. Będzie większa wydajność ?? Tak, ponieważ większa będzie powierzchnia kontaktu brzeczki z chłodnicą. Można nawet zrobić chłodnicę z kilkoma cewkami. Gruby. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi